Janussz 31.08.2005 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 Ja już podjąłem decyzję. Będzie to tzw. Biały Dom Xella. Czyli zewnętrzne z Ytonga plus umiarkowane ocieplenie, wewnętrzne oraz fundamenty(piwnica) z Silki. Stropy z płyty kanałowej ze względu na cenę. U mnie można ją kupić po 34zł/m2. Do wiosny jeszcze trochę czasu, to zdanie zmienię jeszcze parokrotnie, ale i tak pozostanie Ytong + Silka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobens 02.09.2005 08:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 jajko a jak z kosztami ogrzewania?i napisz czym ogrzewasz - dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nazaryjczyk 02.09.2005 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 Dawaj beton, stal i szkło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.09.2005 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 Witam ! Bobens moja sprawa jest o tyle skomplikowana że budynek gospodarczy w którym jest kotłownia znajduje się 15 m od domu.W kotłowni mam komin z dwoma przewodami spalinowymiJeden z wkładem na gaz który miał być ale jeszcze nie dociągneli..........a drugi który jest do zwykłego kotła węglowego.Z braku gazu zakupiłem kocioł "na drewno"firmy Kostrzewa gdzieś z Mazur bodajże.Muszę powiedzieć nie chwaląc firmy(nie płacą mi za reklamę)że jest to kocioł ekonomiczny i bezproblemowy.Na początku paliłem drewnem bo to materiał zalecany ale musi być suchy bo inaczej kaloryczność leci w dół.Były to wszystkie odpady drewniane z budowy razem ok 5 kubików.Z uwagi na brak drewna suchego kupiłem 2 tony węgla i na tym przejechałem zimę.Nadmieniam że w budynku gospodarczym znajduje się pralnia która też jest ogrzewana.Mam żonę bardzo ciepłolubną tak że uwierz nie zmarzłem przy okazjiW dzień ok 23 st w nocy 19-20 st.Nie neguję tego co inni piszą ,może im zimno ale oprócz materiału na ściany trzeba pamiętać o dobrej izolacji od gruntu ,ociepleniu poddasza o ile takie ktoś posiada ,dobrych okien i drzwi,sprawnej wentylacji i wykonanej solidnie podbitki(nie nadbitki którą uskuteczniają niektórzy cieśle)Ja nie będę budował,nie buduję ,ale już mieszkam w odróżnieniu do niektórych forumowiczówNie żałuję swojego wyboru i wcale nie namawiam Ciebie do naśladownictwa.Nie chciałem budować domu konserwy oklejonej styropianem.Zakładałem nawet że może być mi trochę zimno dlatego postanowiłem przetestować domek przez zimę .Jeśli zmarznę no cóż będę myślał na wiosnę co zrobić .Stało się inaczej i jestem mile zaskoczonyWybacz ale jak słyszę teorie na temat oddychania ścian w domach oklejonych styropianem to jestem pełen podziwu ale dla tych domów!Istnieją mity wsród innych materiałów budowlanych że są ciepłe takich jak poroterm (kupa śmiechu)i inne pokrewne.Jeżeli mogę ci coś doradzić to jak będziesz budował nie kładź na dach Brassa lub innej cementowej dachówki chyba że lubisz żyć w symbiozie z glonami. Zbudowałem dom nieopodal lasu (50 m ) w którym mieszka nam się wspaniale a zima też bywa nie bylejaka. Pozdrawiam Ciebie i wszystkich "STYROPIANOWYCH" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts