AGI I JARO 29.08.2005 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 Zastanawiam sie jak i kiedy przycinać brzoskwinię. Przeszukałam "pamiętajcie o ogrodach" i znalazłam dwie sprzeczne ze sobą informacje. Jedni piszą żeby ciąć po owocowaniu i inni że w czasie kwitnienia. I jaka Jest prawda??? Bo owocki juz zebrałam ... mało ich troszkę było ... Pozdrawiam Agi od Jaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 29.08.2005 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 Niedawno kupiłem książkę nt cięcia drzew i krzewów. Jak znajdę wieczorem troche czasu to przeczytam i jutro coś napiszę. Z tym czasem jest ostatnio krucho, bo w weckend przygotowywałem trawnik i dzisiaj, najpóźniej jutro chcę posiać aby zamiast trawy wcześniej nie wzeszły chwasty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 29.08.2005 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 Zawsze ciąłem brzoskwinie wczesną wiosną - przed kwitnieniem. Znajdź książkę z obrazkiem - bo są trzy rodzaje gałązek - jedynie z pąkami kwiatowymi, jedynie z pąkami liści i takie które mają zarówno pąki kwiatowe jak i liście. W zależności od rodzaju gałązki tnie się inaczej. Może można ciąć też na jesieni, po opadnięciu liści, ale o cięciu po kwitnieniu to pierwszy raz słyszę (tj. czytam ). Cięcie i to mocne jest konieczne by otrzymać dorodne owoce. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGI I JARO 29.08.2005 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 Bedę bardzo wdzięczna za informację. A za trawnik trzymam kciuki. U mnie było tak. Całą sobotę super pogoda. Więc myslę, posieję tę trawę (ok 180m2) tylko zdążyłam ładnie posiać zwalcować to przyszła, kurde, burza z ulewą i zastepnego dnia mój pieknie posiany trawnik musiałam zgrabiać z drogi na właściwe miejsce. Teraz mam trawnik plackowaty czego zreszą można było się spodziewać. Ale co tam ... Więc jeszczer raz trzymam kciuki za Twój i czekam na informację Pozdrawiam Agi od Jaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 30.08.2005 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 Zgodnie z obietnicą.Po posadzeniu w listopadzie lub marcu skracamy gałązki zostawiając część 25-30cm.Co trzy lata w listopadzie likwidujemy nadmiar pędów wegetatywnych, usuwamy gałązki źle połozone i gałązki martwe tnąc nad pędem młodym bocznym.Pęd, który owocował nie wyda owoców, więc trzeba stymulować wydawanie pędów owoconośnych.W marcu przed wznowieniem wegetacji łatwo odróżnić pąki liściowe, smuklejsze i zaostrzone od pąków kwiatowych nabrzmiałych i kulistych.Pędy wegetatywne usuwamy nad drugim oczkiem od nasady.Cięcie letnie jest warunkiem otrzymania ładnych owoców.Cięcie można rozpocząć w końcu kwietnia - na początku maja, gdy zawiązki owocowe są dobrze wykształcone, i powtórzyć po zbiorze.Zachowujemy dwa pędy przynasadowe, które zastąpią gałąź owocującą w tym roku. Gdy zawiązki owocowe są dobrze widoczne skracamy znajdujące się obok nich pędy po trzecim lub czwartym liściemUsuwamy z gałązki pozostałe pedy boczne, a także jeden owoc z każdej grupy.Po zbiorze usuwamy gałązkę, która owocowała, nad drugim pędem od nasady, aby oba pędy zastępcze były lepiej odżywiane. Informacje na podstawie książki abc cięcia drzew i krzewów Jean-Yves Prat, Denis Retournard.Ksiąka zawiera ponadto sporo zdjęć i rysuknów poglądowych właśnie obrqazujących cięcie. Polecam, choć osobiście nie planuję drzew owocowych, ale jest też sporo informacji o różach, różanecznikach, magnoliach, irgach, berberysach i wielu wielu innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGI I JARO 30.08.2005 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 WIELKIE DZIEKI krzysztofh Pozdrawiam Agi od Jaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 30.08.2005 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 nie ma sprawy. Mógłbym w wolnej chwili zeskanowac obrazki i wysłać ale brak mi adresu e-mail Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGI I JARO 31.08.2005 06:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 Wysłalam wiadomość na priv Jeszcze raz dzieki Agi od Jaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts