Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chodzicie do kościoła czy nie ?

GREG.M

Recommended Posts

Ja nie wierze w ksiezy tylko w Boga... Nie wiem, czy potrafisz zrozumiec roznice...

I mozna tu dodac,ze podczas mszy jest staly element,ktory nazywa sie bodajze wyznanie wiary.

Idzie mniej wiecej tak :

- wierze w boga ojca,ducha .... i kosciol swiety.

Nie mozna wiec oddzielic wiary katolickiej od kosciola katolickiego i od ksiezy katolickich.

Zawsze slyszy sie o tym,ze ksieza czy kosciol instytucjonalny,to nie zawsze musi isc w parze z wiara.

Czyli co?

Kosciol tak.

Wypaczenia nie.

• Odpowiedzi 376
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Do Joshi pytanie:

Pisałaś wyżej, ze czytasz(czytacie) Biblię. Mniemam więc, że rozumiesz słowo pisane w arcydziele literatury jakim jest Biblia.

A więc bądź tak łaskawa i wytłumacz mi (najpierw zacytuj) dziesiąte przykazanie. Tylko dziesiąte, bez żadnych odnośników do czegoś tam itp.

"Nie będziesz pożądał domu bliźniego twego. Nie będziesz pożądał żony bliźniego twego, ani jego niewolnika, ani jego niewolnicy, ani jego wołu, ani jego osła, ani żadnej rzeczy, ktra należy do bliźniego twego" (Wj 19, 17)

a tu cytat z katechizmu Kościoła Katolickiego (do rozważenia dla wszystkich dyskutujących, właczając w to moją osobę):

[2535]Pożądanie zmysłowe skłania nas do pragnienia rzeczy przyjemnychb, których nie posiadamy, czyli do pragnienia jedzenia, gdy jesteśmy głodni, czy ogrzania się, gdy nam zimno. Pragnienia te same w sobie są dobre, często jednak nie zachowują rozumnej miary i skłaniają nas do niesłusznego pożądania czegoś, co jest własnością drugiej osoby lub jej się należy.

[2536] Dziesiąte przykazanie zakazuje chciwości i pragnienia przywłaszczania sobie bez umiaru dóbr ziemskich; zabrania nieumiarkowanej zachłanności, zrodzonej z pozbawionej miary żądzy bogactw i ich potęgi.

.... a kto jest bez winy.....

Pozdrawiam,

gaga2

Tak Gago masz rację. Tak brzmi 10 przykazanie. Pozostałoby do zacytowania ile? 9 zdawałoby się. Niestety w tej wersji tylko 8. Wg kościoła zacytowałaś 9 i 10. Wg Biblii 10. Gdzie brakujące przykazanie i jakiej jest treści?

Jest przecież 10 przykazań, nie 9.

Hm, mój problem polega na tym, że ja osobiście nigdy się nie spotkałam z nadmiernym bogactwem, pazernością czy chciwością księży. Owszem, czytałam o ks. Jankowskim i jemu podobnym, wierzę, że są tacy księża. Wierzę, bo osobiście takiego nie znam...

Bogactwo niektórych zawsze jest jaskrawe, medialne, bije po oczach....

zazwyczaj nikt nie interesuje się życiem przeciętnego księdza, w przeciętnej parafii.... życiem przeciętnego zakonnika, zakonnicy....

pisząc o bogactwie niektórych.... zapomina się ol skrajnym ubóstwie innych....

np. czy ktoś z Was był kiedykolwiek w Karmelu? czy wiecie, w jakich warunkach - z własnego wyboru - żyją siostry karmelitanki? że przykładowo każde mydło - inne niz szare mydło - jest synonimem luksusu, osiągalnego tylko w w szczególnych momentach życia (np. podczas przytowań do ślubów wieczystych)....

Tak, macie rację pisząc, że nadmierne bogactwo księży jest solą w oku i nie powinno mieć miejsca..... Tylko czy błędy i grzechy innych osób mogą być przeszkodą w mojej własnej wierze? Wiara bierze się z sięgania w głąb siebie......nie z powierzchownej oceny grzechów innych ludzi.....

wiara bierze się z pokory, stanięcia wobec siebie samego w prawdzie, uznania swojej słabości i niedoskonałości i zawierzenia jej Bogu... zawołania wraz psalmistą "Boże mój Boże szukam Ciebie i pragnie Cię moja dusza...."

Pozdrawiam, i życzę dobej nocy.

gaga2

No... w Sandomierzu (lub okolicach)... W Bibilii chyba nie o to ucho igielne chodziło...

tak ?

a moze Ty sobie Biblie poczytaj ...

a o które "ucho igielne " wg Ciebie chodziło ?

:roll:

bardzo jestem Ciekaw Twojej wykładni ....

pzdr

Luc.... to oczywiste...... :D tak, Bóg istnieje. Ja w to wierzę i doświadczam. W mojej wierze nie jestem odosobniona.

Widzisz,a ja nie wierze.

I tez nie jestem odosobniony.

Ciekawi mnie Twoje doswiadczanie.

Bo widzisz,nie znam twardych dowodow na istnienie.

Ale nie zamykam sie w sobie.

Chetnie sie dowiem.

No... w Sandomierzu (lub okolicach)... W Bibilii chyba nie o to ucho igielne chodziło...

tak ?

a moze Ty sobie Biblie poczytaj ...

a o które "ucho igielne " wg Ciebie chodziło ?

:roll:

bardzo jestem Ciekaw Twojej wykładni ....

pzdr

brzoza

Moglbys urozmaicic swoje wypowiedzi poza te ucho.

Masz na pewno w sprawie wiary cos wiecej do powiedzenia.

Link który podrzuciła brzoza prowadzi do strony "Sandomierz i okolice" na której to stonie jest zdjęcie takiej bramy. Dlatego tak napisałam. No, chyba że się nie znam

owszem - nie znasz sie

bredzisz ...

pa

:p

brzoza , tam naprawde byla brama w Sandomierzu

zagladalam do tego linka

Napisalem,ze niesprawiedliwoscia jest ,gdy dzieci umieraja.

napisałes brednie

moj brat zmarł zanim ja sie urodziłem ... zebyś nie ronił za Nim czasem krokodylich łzy ...

pa :p

Ty brednia nazywasz to,ze za niesprawiedliwe uwazam umieranie dzieci?

Rozwin.

Udowodnij.

Ograniczanie sie do stwierdzen - brednie,jest ograniczeniem.

Luc.... doświadczanie obecności Boga nie ma nic wspólnego z "twardymi dowodami"...

pytanie jest bardzo osobiste i przyznam, że nie mam ochoty na publicznym forum dzielić się swoimi wewnętrznymi przeżyciami... to nie jest właściwe miejsce.... jeśli jesteś zainteresowany, chętnie odpowiem na priv...

przyznam też, że niedawno wróciłam z rekolekcji, więc moja wiara jest mocniejsza.... nie zawsze tak bywa.... nie zapowiadam się na kandydatkę na ołtarze....

pozdrawiam,

gaga2

Luc.... doświadczanie obecności Boga nie ma nic wspólnego z "twardymi dowodami"...

gaga2

Widzisz,kiedy wlasnie czesto slysze odwolanie do wiary.

Dowody niewazne.

Bo ich jak na razie nikt mi nie przedstawil.

Liczylem,ze moze Ty,bo z sensem piszesz.

Nie wierze,ze wystarczy uwierzyc,by byc zbawionym.

Wybacz,ale kazdy oszust mowi - uwierz mi.

I dlatego w slowa trudno mi uwierzyc.

Dowody.To jest to.

Luc.... to oczywiste...... :D tak, Bóg istnieje. Ja w to wierzę i doświadczam. W mojej wierze nie jestem odosobniona.

Widzisz,a ja nie wierze.

I tez nie jestem odosobniony.

Ciekawi mnie Twoje doswiadczanie.

Bo widzisz,nie znam twardych dowodow na istnienie.

Ale nie zamykam sie w sobie.

Chetnie sie dowiem.

daj dowód, że nie istnieje