bobiczek 02.12.2002 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2002 W projekcie mam tak. Strop pod poddaszem nieużytkowym.Folia paroprzepuszczalna, wełna mineralna, na to zwykła folia i deskowanie.Zastanawiam się po co ta zwykła folia.Przecież wtedy nic z tej wełny nie odparuje i będzie się wykraplać na nią z powrotem.Myślę że lepiej będzie wełna, na to folia paroprzepuszczalna i zadeskować.Czy się mylę, czy coś żle rozumuję?Przecież wełna nad płytami gipsowymi chyba nie potrzebuje pod sobą folii, prawda?Radźcie, bardzo Was proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 02.12.2002 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2002 U mnie jest tak, patrząc od dołu,:płyta,folia paroizolacyjna,wełna,wiatroizolacja,szczelina powietrzna,deskowanie.Folia jest po to, aby para wodna z pomieszczeń nie dostawała się do wełny. Jeżeli się już dostanie, to musi się jakoś wydostać - wiatroizolacja plus szczelina wentylacyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 02.12.2002 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2002 Bobiczek. A jakie pokrycie masz na deskowaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 02.12.2002 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2002 Jeżeli te stropy są przegrodami wewnętrznymi - to NIE stosuje się w nich żadnych folii.Opóźniacz pary (paroizolację) stosuje się JEDYNIE w przegrodach zewnętrznych, a więc ścianach zewnętrznych, STROPODACHACH itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekk 03.12.2002 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2002 Marek13 opisał prawidłowy układ warstw ocieplenia stropodachu ale być może to Tobie, Bobiczek odwrócił się projekt i przeczytałeś warstwy w odwrotnej kolejności? Jeśli nie to zapytaj autora projektu, co wymyślił i dlaczego. Inaczej będziesz błądził lub zrobisz błędy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 03.12.2002 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2002 Folie stosuje sie rowniez w stropach wewnetrznych z roznych przyczyn technologicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 03.12.2002 13:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2002 Mark K ja swój projekt to już znam na pamięć.Nie muszę na niego nawet patrzeć.To jest przegroda stropu poddasza nieużytkowego.Na górę nie daję nic , bo nie będę tam wchodzić, bo i po co?Co to za wiatroizolacja?Nie mam czegoś takiego.Dach mam z karpiówki, a ocieplony tylko strop nad parterem.Żadnej wiatroizolacji nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 03.12.2002 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2002 pitbull,jeżeli myślisz o łazience czy innych pomieszczeniach "mokrych" na piętrze - to masz rację. Tu jednak, jak mi się wydaje, nie rozpatrywano takich rozwiązń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roose 04.12.2002 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2002 ma być tak / na poddaszu użytkowym/ wełny ma nic nie zawilgacać od środka - od tego jest wentylacja, żeby usuwać wilgoć z pomieszczenia,/po to zwykła folia / a co ewentualnie tam się dostanie ma pójść do góry przez folie paroizolacyjną i dylatację pod poktyciem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 04.12.2002 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2002 W. NItka - OKCzasami na poddazsu nieuzytkowym stosowano jako izolacje trociny z wapnem , przy adaptacji poddasza i robieniu nowych wylewek (jesli istn. ocieplenia sie nie zrzuca) mozna dac folie zeby nie zawilgocic istn. ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekk 04.12.2002 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2002 Ja zrobiłbym klasycznie. To znaczy: paroizolacja, wełna, Folia paroprzepuszczalna, szczelina powietrzna, deskowanie. Nie chciałem Cię obrazić. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sig 04.12.2002 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2002 Mam pytanie odnośnie folii paroizolacyjnej.Czy montowanie jej pomiędzy płytą GK a wełną w pomieszczeniach innych niż kuchnia czy łazienka ma sens.Utrudniamy wten sposób przecież oddychanie płycie GK ,a może się to skończyć grzybkiem.Czy nie mam racji?Wiem ,że dobra wentylacja wszystko załatwi-ale powiedzcie mi z ręką na sercu kto w dzisiejszych czasach nie oszczędza na ogrzewaniu i przez to mniej wietrzy pomieszczenia (zimą oczywiście)I tu wydaje się trafne pytanie Bobiczka ,co o tym myślicie? [ Ta wiadomość była edytowana przez: sig dnia 2002-12-04 22:52 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_ 05.12.2002 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2002 Chyba ma, może o tym świadczyć n.wątek (czytaj nowa wątpliwość) o wełnie i eternicie. Taka folia, choć w części utrudni przenikanie do pomieszczeń, w których będziemy przebywać rodzinnie, włókienkom szklanym z wełny. Czyli nie wdychając ich będziemy zdrowsi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 05.12.2002 14:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2002 Wątek z wełną jest rzeczywiście smutny dla nas wszystkich.I co tu ukrywać - naprawdę może okazać się że to wszystko prawda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts