Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mały, biały domek

Recommended Posts

Cześć! Jestem tu zupełnie nowa i nie bardzo wiem jeszcze jak się tu poruszać, bo generalnie mało korzystam z kompa. Właśnie razem z mężem przymierzamy się do budowy domu. Interesuje nas raczej coś małego ( tak gdzieś w granicach 100 - 130 mkw ), nie wiemy jeszcze co prawda czy parterowy czy z poddaszem, ale wiemy na pewno: chcemy jak najbardziej ograniczyć koszty budowy. Dlatego jeśli możecie to podzielcie się własnymi doświadczeniami i powiedzcie ile może kosztować budowa małego, prostego domu. :D

Cześć! Jestem tu zupełnie nowa i nie bardzo wiem jeszcze jak się tu poruszać, bo generalnie mało korzystam z kompa. Właśnie razem z mężem przymierzamy się do budowy domu. Interesuje nas raczej coś małego ( tak gdzieś w granicach 100 - 130 mkw ), nie wiemy jeszcze co prawda czy parterowy czy z poddaszem, ale wiemy na pewno: chcemy jak najbardziej ograniczyć koszty budowy. Dlatego jeśli możecie to podzielcie się własnymi doświadczeniami i powiedzcie ile może kosztować budowa małego, prostego domu. :D

radzę zapytać na "wymianie doświadczeń" albo na "projektach" tutaj może być krucho z odpowiedziami, bo tu się podziwia :D

ze swojego doświadczenia (0 w budowaniu- startujemy na wiosnę- b. długiego w dobieraniu projektu) powiem Wam jedno- mała kubatura domu- prosty (dwustadowy) dach- minimum ścian działowych to gwarancja- tanich fundamentów, taniego dachu i na pewno niższych cen na materiały i robociznę (bo zwyczajnie będzie ich mniej). Jeśli myślicie także o domu tanim w utrzymaniu to należy dokładnie rozeznać jakie macie ustawienie domu względem stron świata i tak dobrać pomieszczenia by jedne ( te które mają być ciepłe) nagrzewały się bardziej (czyli umieścic je od południa) od słońca , a inne np. kuchnia oddawały swoje ciepło itd. Tani w utrzymaniu dom to także taki, na projekcie którego znajdziecie kotłownię blisko kuchni i łazienki. Tyle sama dowiedziałam się czytając rady forumowiczów i taki też dom będę budować- Witam Was na forum i zapewniam, że nie ma jak pytać :D wszystkich i o wszystko, bo tu nie ma głupich pytań. A głupie odpowiedzi padają sporadycznie