ana.w 29.08.2005 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 Cześć! Jestem tu zupełnie nowa i nie bardzo wiem jeszcze jak się tu poruszać, bo generalnie mało korzystam z kompa. Właśnie razem z mężem przymierzamy się do budowy domu. Interesuje nas raczej coś małego ( tak gdzieś w granicach 100 - 130 mkw ), nie wiemy jeszcze co prawda czy parterowy czy z poddaszem, ale wiemy na pewno: chcemy jak najbardziej ograniczyć koszty budowy. Dlatego jeśli możecie to podzielcie się własnymi doświadczeniami i powiedzcie ile może kosztować budowa małego, prostego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika Seba 29.08.2005 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 Cześć! Jestem tu zupełnie nowa i nie bardzo wiem jeszcze jak się tu poruszać, bo generalnie mało korzystam z kompa. Właśnie razem z mężem przymierzamy się do budowy domu. Interesuje nas raczej coś małego ( tak gdzieś w granicach 100 - 130 mkw ), nie wiemy jeszcze co prawda czy parterowy czy z poddaszem, ale wiemy na pewno: chcemy jak najbardziej ograniczyć koszty budowy. Dlatego jeśli możecie to podzielcie się własnymi doświadczeniami i powiedzcie ile może kosztować budowa małego, prostego domu. radzę zapytać na "wymianie doświadczeń" albo na "projektach" tutaj może być krucho z odpowiedziami, bo tu się podziwia ze swojego doświadczenia (0 w budowaniu- startujemy na wiosnę- b. długiego w dobieraniu projektu) powiem Wam jedno- mała kubatura domu- prosty (dwustadowy) dach- minimum ścian działowych to gwarancja- tanich fundamentów, taniego dachu i na pewno niższych cen na materiały i robociznę (bo zwyczajnie będzie ich mniej). Jeśli myślicie także o domu tanim w utrzymaniu to należy dokładnie rozeznać jakie macie ustawienie domu względem stron świata i tak dobrać pomieszczenia by jedne ( te które mają być ciepłe) nagrzewały się bardziej (czyli umieścic je od południa) od słońca , a inne np. kuchnia oddawały swoje ciepło itd. Tani w utrzymaniu dom to także taki, na projekcie którego znajdziecie kotłownię blisko kuchni i łazienki. Tyle sama dowiedziałam się czytając rady forumowiczów i taki też dom będę budować- Witam Was na forum i zapewniam, że nie ma jak pytać wszystkich i o wszystko, bo tu nie ma głupich pytań. A głupie odpowiedzi padają sporadycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianr 29.08.2005 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 proponuje podobnie jeśli chcesz bliższych info na temat domów w twojej okolicy to znajdz forum z korzystna dla Ciebie lokalizacją w Klubie Budujących.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana.w 31.08.2005 12:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 Dzięki za podpowiedź. Mam nadzieję, że wkrótce też będę mogła pochwalić się swoją budową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts