Lukkiee 29.08.2005 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 Zamierzam postawić telewizor przy 6-cm ściance działowej, za którą znajduje się kuchnia, w której - wiadomo- toczy się znaczna część życia domowego. Moja żona ma wątpliwości dotyczące promieniowania od telewizora twierdząc, że:1) szkodliwe promieniowanie jest emitowane głównie z tyłu telewizora, zatem spełnienie przez TV norm od przodu odbiornika nie pomaga w naszej sytuacji2) strefa zagrożenia (w której nie powinno się stale dłużej przebywać) to 2-3 metry3) ścianka działowa nie pomoże, gdyż promieniowanie przez nią przenika. Proszę o opinie w tej sprawie, w szczególności:a) czy powyższe stwierdzenia są prawdziwe,b) jak zmierzyć promieniowanie oraz określić, w jakiej odległości od odbiornika jego poziom jest w porządkuc) jeżeli mam rzeczywisty problem, to czy można mu jakoś zaradzić (np. obudować telewizor..., preferowałbym rozwiązania inne niż plastikowa piramida na telewizorze itp.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 29.08.2005 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 Witam Moja żona ma wątpliwości dotyczące promieniowania od telewizora twierdząc, że: 1) szkodliwe promieniowanie jest emitowane głównie z tyłu telewizora, zatem spełnienie przez TV norm od przodu odbiornika nie pomaga w naszej sytuacji Nie znam dokładnie normy na pomiary promieniowania, ale jeżeli taki tv ma atesty to czy z przody, czy z tyłu musi je spełniać Moja żona ma wątpliwości dotyczące promieniowania od telewizora twierdząc, że: 2) strefa zagrożenia (w której nie powinno się stale dłużej przebywać) to 2-3 metry Oj, coś Twoja żona przesadza. A promieniowanie od mikrofalówki to jest bezpieczne? Moja żona ma wątpliwości dotyczące promieniowania od telewizora twierdząc, że: 3) ścianka działowa nie pomoże, gdyż promieniowanie przez nią przenika. Tak, ale jest osłabiane w znacznym stopniu. I pewnie za ścianą nic już nie ma, bo i sama emisja pola przez tv jest znikoma. Telewizor, jaki by nie był, to w porywach na różne częstotliwości, które sam generuje potrzebuje ok. 100-150W. Mikrofala to conajmniej 600W, a w porywach i 1kW. Bardziej obawiam się mikrofali niż telewizora. Co do ściany. Budynki w stacjach nadawczych czy przekaźnikowych RTV też są zrobione z betonu i cegły. Fakt, że w swojej konstrukcji posiadają więcej stali, ale i moce są inne (od kilkunastu kW do kilkuset kW). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts