AGI I JARO 29.08.2005 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 Witam Wszystkich. Może ktoś z was było ostatnio na Węgrzech? Wybieramy sie tam na poczatku września i nie bardzo wiem jak zaopatrzeć się w gotówkę. Jedziemy sami w "ciemno". I teraz tak... Lepiej zabraż ze sobą forinty czy Euro a jesli to ile czego. Licze na Was Pozdrawiam Agi od Jaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 29.08.2005 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 Chyba najlepiej to trochę forintów na początek (płatna autostrada od granicy słowackiej do Budapesztu) a poza tym kartę do bankomatu. Euro raczej nie - dwa razy tracisz na wymianie, a oni jednak używają forintów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anam 29.08.2005 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 Wróciliśmy tydzień temu, dla mnie przereklamowane i drogo. Benzyna prawie 6zł gaz ponad 3. Nie spotkalismy się z Euro,zabierz forinty. Pozdrawiam Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 29.08.2005 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 Wróciliśmy tydzień temu, dla mnie przereklamowane i drogo. Benzyna prawie 6zł gaz ponad 3. Nie spotkalismy się z Euro,zabierz forinty. Pozdrawiam Ania Bo to u nas jest benzyna tania, a nie tam droga A czy przereklamowane? Byłem dwa razy i za każdym razem mi sie podobało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka 29.08.2005 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 Forinty oczywiście, ale euro można wymienić wszędzie. No i prawie wszędzie karta. Dotyczy to Budapesztu, bo tam byłam. I jedna cenna (choć bolesna) informacja. W Budapeszcie oprócz całodobowej pomocy lekarskiej, jest też całodobowa pomoc dentystyczna. Można się spokojnie dogadać po angielsku. Niestety, musiałam skorzystać, ale rekompensatą był super przystojny dentysta. Warto mieć ubezpieczenie - mnie wizyta, wliczając RTG, kosztowała poniżej 100 PLN (ale ceny usług medycznych mogą być różne). Podam na wszelki wypadek telefony (choć nie wiem, czy będziesz w Budapeszcie) Non-stop medical assistance - Falck SOS Hungary 200-0100 Non-stop dental service - SOS Dental Service 267-9602No i oby się nie przydało! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGI I JARO 30.08.2005 07:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 Dzięki za podpowiedzi.Jedziemy na 5 dni do Budapesztu i na 5 nad Balaton. (Mam nadzieję że jeszcze bedzie ciepło) Anam - sorry za wścipstwo ale ile mniej wiecej kaski Wam poszło?? My jedziemy we dwójkę (niech będzie pochwalona babcia) na ok 10 dni też autem. Spać chcemy na kempingach. Troszke poszaleć ale z umiarem. I nie bardzo wiem jaki budżet przygotować w tych nieszczęsnych forintach. Nie mogę się już doczekać wyjazdu .... Choć ten nieludzki język mnie trochę niepokoii.... Luśka mam nadzieję że faktycznie sie nie przydadzą te telefony ale bardzo dziekuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanka77 30.08.2005 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 My byliśmy w majowy weekend w Hajduszoboszlo i Egerze. Wyjazd wspominam bardzo miło, Węgrzy są bardzo pozytywnie nastawieni do Polaków W Hajduszoboszlo kelnerzy mówią po polsku, są napisy w restauracjach i na basenach po polsku. Tanio za bardzo nie jest. Za nocleg płaciliśmy ok 9 euro za osobę w wynajętym domu. Benzyna wtedy była za ok 4,30 zł, ale u nas była po 3,50 zł. Nie zapomnijcie wziąść troche więcej gotówki na pyszne winko z Egeru i Tokaju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anam 30.08.2005 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 Jedziecie we wrześniu i tu już duzy plus dla Was bo to po sezonie. My wydawalismy śednio 300-400 PLN dziennie na 2 osoby. Pozdrawiam Ania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGI I JARO 31.08.2005 07:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 Dzieki za pomoc Jak wrócimy to napisze jak było Pozdrawiam Agi od Jaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGI I JARO 29.09.2005 07:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 Jak obiecałm tak czynię. Na Węgrzech było .... koszmarnie dużo komarów. To chyba ich problem narodowy. Mieszkaliśmy na campingach, ale niezależnie gdzie one się znajdowały (Budapeszt czy Balaton) komarów były całe chmary. A poza tym fajny kraj, fajni ludzie. Faktycznie trochę drożej niż u nas. Za nocleg na campingu za dwie osoby + auto + mały namiot płaciliśmy ok 60zł. U nas za taka kaskę można już mieszkać w fajnych warunkach w domku czy pensjonacie.Budapeszt - ciekawe miasto. Masa zabytków przepięknie oświetlonych w nocy. Naprawdę nocny Budapeszt robi spore wrażenie. życie tam kwitnie, co prawda na coponiektórych ulicach ale jest naprawdę tłoczno i wesoło. Balaton - to już zupełnie inna kraina. Wydawałoby się że początek września to nawet u nas sezon jeszcze trwa, no może nie z takim rozmachem jak w lato ale zawsze... Natomiast okolice nad Balatonem wyludnione. Całe wsie z pozamykanymi domami i ... śladu życia. Campingi pozabijane na głucho ... a pogoda bardzo ok. Ale jakos udało się znaleźć nocleg. Okolica fajna zwłaszcza północna strona Balatonu. Stożki wulkanów tak niedaleko od Polski... Fajna sprawa. Wino ... a to już osobna historia .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baru 09.05.2009 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2009 Podnoszę wątek... Ktoś był ostatnio?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 11.05.2009 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Ja byłem w weekend majowy - głównie Budapeszt. Coś chcesz wiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baru 11.05.2009 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Dzięki Whisper za odzew Zastanawiamy się nad wyjazdem wakacyjnym... Jak ceny - i noclegi i żarełko? Stawiamy na prywatne kwatery, śniadania i kolacje nasze, ewentualnie obiad gdzieś by można zaliczyć. Jest nas 6 sztuk (2+4). Byliśmy tylko raz, na dodatek 10lat temu, więc chyba jakieś zmiany zaszły. Co prawda marzy mi się Chorwacja, ale to już starsznie daleko, a nasz espac - mimo, że już przejechał tą drogę - wiekowy jest i stracha mam, czy mi się gdzies po drodze nie rozkraczy. A na Węgry blisko mamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 11.05.2009 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Ceny bardzo porównywalne z polskimi - od całkiem przyzwoitych w miejscach mniej turystycznych do takich "z dreszczykiem" na deptaku Budapeszcie. Noclegi - my akurat nocowaliśmy w hotelach - w Sopron płaciłem 150zł za pokój (po przeliczeniu) w samiuśkim centrum starego maista, w Budapeszcie pokój w Ibisie (czyli sieciówka 3gwiazdkowa) to 1000zł za cztery dni . No, ale to Budapeszt. Ogólnie żarełko dużo tańsze na prowincji - Eger, czyli jakby nie było miejscowość turystyczna - to dwa razy tańsze restauracje niż Budapeszt - np. drugie danie za 900 forintów, podczas gdy w Budapeszcie przytrafiało mi się płacić 900 za zupę, a drugie to potrafił byc koszt 2000-3000ft. Ogólnie nie widać żeby kryzys wpłynął na ceny - jeśłi już to w drugą stronę - ceny trzymają w Euro i jeśli forint się osłabia, to ceny w forintach szybują do góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baru 11.05.2009 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Wielkie dzięki! Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabula 11.05.2009 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 kurcze, zupa 900 HUF...kiedy ja ostatnio byłam to wymiany było 2400 forintów ,,, i się "szalało" przez 2 tygodnie w Budapeszcie i nad Balatonem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts