Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Atesty na materiały...Potrzebne????

ja budowniczy

Recommended Posts

sparawdza... PINB

a dotyczy to budynków objętych kontrolą obowiązkową z art. 59a Prawa budowlanego.

jeśli budujesz budynek jednorodzinny, to nie jesteś objęty taką kontrolą, ale na twoim miejscu, dla "spokojności" głowy, żądałabym takich atestów od producentów (np. na okna, elementy konstrukcyjne prefabrykowane, itp.)

Nawet z innych powodów niż przy pozowleniach na budowę atesty, aprobaty, certfikaty są ważnymi dokumentami. Zajmuje się okanami więc radzę przed dokonaniem wyboru poprosić o okazanie aprobat ITB, atestów PZH. Dodatkowym dokumentem którym powinien okazać się producent crtyfikat zgodności z aprobatą techniczną, chyba żę ma aprobatę na własny wyrób.

Unikniesz w ten sposób ewentualnych kłopotów.

Pozdrawiam

No ja bym się kłócił, czy konieczne jest zbieranie tego typu dokumentacji przez inwestora.

Wg aktualnego rozporządzenia, deklarację zgodności przedstawia producent wyrobu na żądanie jednostki uprawnionej, czyli inspektoratu nadzoru budowlanego. Czyli jeżeli chcą dokumentów, to sami muszą o nie poprosić. Dziwne, że pewna grupa ludzi tworzy przepisy, a potem sama ich nie respektuje.

ode mnie także zażądali atestów i musiałem cały dzień jeżdzić i je zbierać ... przejechałem po mieście 200 km w jeden dzień ...

No i dałeś się zrobić w ...

Nie ma prawa nakazującego inwestorowi zbieranie atestów.

Z innej beczki: mnie PINB chciał wrobić np. w wykonanie powykonawczego operandu geodezyjnego po wykonaniu przyłącza gazowego - bo urzędas tak chce, a jak nie, to mi nie oprzyjmie dokumentów do odbioru domu. Tyle, że w tym wypadku za zrobienie mapki odpowiada inwestor, którym była gazownia...