Patos 21.04.2007 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 Różnicówką możesz zabezpieczyć wszystkie obwody 3-faz., ale jeżeli któreś urządzenie będzie miało upływność to wywali wszystkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 22.04.2007 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 Dkładnie - żyrandol jest za lekki, żeby się tym martwić. No, chyba że chcesz wieszać żyrandol z gotyckiego kościoła - ale wtedy nawet belki mogą okazać się za słabe Z gotyckeigo kościoła to może nie ale jeden zamierzam mieć metalowy więc chyba dosyć ciężki. Czyli wbić się do belki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mapatut 23.04.2007 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 Hej ! Poradźcie. Przyłącze elektryczne u mnie wygląda tak, że ZE robi skrzynkę z zabezpieczeniem głównym i licznikiem w linii ogrodzenia a dalej do domu to już ja. No i jak się okazało to jest to odległość 15 metrów plus naddatek na zakopanie i wejście do budynku daje razem 20 metrów kabla. Ja pupa wołowa policzyłem jakoś na oko kiedyś, że 16 metrów starczy. Kupiłem wszystkie kable, w tym YKY 5x10mm2. Co począć ? Te 16 m kosztowało parę stówek. Można łączyć ten kabel jakbym dokupił z 5 metrów ? Hej. Ponawiam moje pytanie bo przyszedł mi do głowy pewien pomysł i chcę wiedzieć czy ma on sens. Jak już pisalem zakupiony kabel YKY 5x10 jest za krotki żeby wprowadzić go aż do rozdzielni elektrycznej w pomieszczeniu gospodarczym. Jego długość natomiast starczyłaby aby wprowadzić go do narożnika garażu i wpuścić do środka. Gdybym zrobił tak, ze wkopuję od skrzynki liczniowej ten YKY i wprowadzam do garażu, tam robię małą skrzyneczkę z jakąś listwą zaciskową i dalej od tej listwy puszczam już zwykły YDY 5x10 do docelowej rozdzielni w pomieszczeniu gospodarczym (wyszłoby z 5 metrów). Czy takie rozwiązanie ma sens ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 23.04.2007 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 Dkładnie - żyrandol jest za lekki, żeby się tym martwić. No, chyba że chcesz wieszać żyrandol z gotyckiego kościoła - ale wtedy nawet belki mogą okazać się za słabe Z gotyckeigo kościoła to może nie ale jeden zamierzam mieć metalowy więc chyba dosyć ciężki. Czyli wbić się do belki? Jeśli możesz do belki - zawsze lepiej. Jeśli nie - to 10...15kG spoko na garach zawiśnie - tylko musisz z uwagą wiercić ("małym" udarem - nie młotowiertarką). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 23.04.2007 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 Hej. Ponawiam moje pytanie bo przyszedł mi do głowy pewien pomysł i chcę wiedzieć czy ma on sens. Jak już pisalem zakupiony kabel YKY 5x10 jest za krotki żeby wprowadzić go aż do rozdzielni elektrycznej w pomieszczeniu gospodarczym. Jego długość natomiast starczyłaby aby wprowadzić go do narożnika garażu i wpuścić do środka. Gdybym zrobił tak, ze wkopuję od skrzynki liczniowej ten YKY i wprowadzam do garażu, tam robię małą skrzyneczkę z jakąś listwą zaciskową i dalej od tej listwy puszczam już zwykły YDY 5x10 do docelowej rozdzielni w pomieszczeniu gospodarczym (wyszłoby z 5 metrów). Czy takie rozwiązanie ma sens ? To może być dobre, jednak nie zapominaj, że diabeł tkwi w szczegółach. To się tak nie da zaocznie wszystkiego rozstrzygnąć bez wizji lokalnej. Ale coś w tym stylu można próbować zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mapatut 23.04.2007 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 Hej. Ponawiam moje pytanie bo przyszedł mi do głowy pewien pomysł i chcę wiedzieć czy ma on sens. Jak już pisalem zakupiony kabel YKY 5x10 jest za krotki żeby wprowadzić go aż do rozdzielni elektrycznej w pomieszczeniu gospodarczym. Jego długość natomiast starczyłaby aby wprowadzić go do narożnika garażu i wpuścić do środka. Gdybym zrobił tak, ze wkopuję od skrzynki liczniowej ten YKY i wprowadzam do garażu, tam robię małą skrzyneczkę z jakąś listwą zaciskową i dalej od tej listwy puszczam już zwykły YDY 5x10 do docelowej rozdzielni w pomieszczeniu gospodarczym (wyszłoby z 5 metrów). Czy takie rozwiązanie ma sens ? To może być dobre, jednak nie zapominaj, że diabeł tkwi w szczegółach. To się tak nie da zaocznie wszystkiego rozstrzygnąć bez wizji lokalnej. Ale coś w tym stylu można próbować zrobić. Przyznam, ze największe moje obawy budziłoby to łączenie YKY 5x10 z YDY 5x10 na listwie. Załóżmy, ze byłoby to na porządnej listwie i zabudowane w małej tablicy rozdzielczej z drzwiczkami - takiej na 3-4 moduły. Czy nie byłby to jakiś newralgiczny element instalacji ? Reszta wygląda ok, przynajmniej mnie (laikowi) tak sie wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 23.04.2007 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 Przyznam, ze największe moje obawy budziłoby to łączenie YKY 5x10 z YDY 5x10 na listwie. Załóżmy, ze byłoby to na porządnej listwie i zabudowane w małej tablicy rozdzielczej z drzwiczkami - takiej na 3-4 moduły. Czy nie byłby to jakiś newralgiczny element instalacji ? Reszta wygląda ok, przynajmniej mnie (laikowi) tak sie wydaje. Każde łączenie przewodów może być czułym punktem instalacji, ale jednak łączyć się gdzieś musi. Łączenie na listwie i w skrzynce to minimum (wejścia przewodów w sciankę - uszczelnione). Ale dobrze zrobione nie powinno mieć istotnego wpływu na zachowanie się reszty instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patras 23.04.2007 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 Witam,Mam pytanie gdzie można w Warszawie kupic skrzynkę na liczmik firmy "Jean Mullera" Pozdrawiam,Patryk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mapatut 23.04.2007 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 Przyznam, ze największe moje obawy budziłoby to łączenie YKY 5x10 z YDY 5x10 na listwie. Załóżmy, ze byłoby to na porządnej listwie i zabudowane w małej tablicy rozdzielczej z drzwiczkami - takiej na 3-4 moduły. Czy nie byłby to jakiś newralgiczny element instalacji ? Reszta wygląda ok, przynajmniej mnie (laikowi) tak sie wydaje. Każde łączenie przewodów może być czułym punktem instalacji, ale jednak łączyć się gdzieś musi. Łączenie na listwie i w skrzynce to minimum (wejścia przewodów w sciankę - uszczelnione). Ale dobrze zrobione nie powinno mieć istotnego wpływu na zachowanie się reszty instalacji. Dzięki. Muszę wobec tego dobrze wymierzyć kabel i odległość w terenie, jeśli styknie to chyba zrobię tą tzw. skrzynkę pośrednią w garażu. Trochę mnie zdziwiła cena YDY 5x10, okazuje się, ze wcale nie jest tańszy od ziemnego YKY 5x10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 23.04.2007 14:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 witam Trochę mnie zdziwiła cena YDY 5x10, okazuje się, ze wcale nie jest tańszy od ziemnego YKY 5x10 W tym tygodniu miedź idzie znowu w górę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mags 23.04.2007 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 Mąż napisał wniosek o moc przyłączeniową 12 kW ! No i po co nam tyle. Zresztą koszt byłby ponad 2 tys. Tak myślę, że 8 kW wystarczy (teraz mamy 4 o ile się nie mylę), a nie zamierzamy mieć CO ani też CW na prąd. Jak myślicie? Czekamy teraz na decyzję z energetyki, od której możemy się odwołać a więc myślę - zmienić moc przyłącza.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 23.04.2007 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 Wbrew pozorom, to nie jest tak dużo. Wszystko zależy od tego gdzie i do czego ta moc jest (może być) odbierana. jesli to dom jednorodzinny + jakiś budynek gospodarczy to może być nawet mało, ale można to później zwiększyć.należy pamiętać, że tu nie chodzi o moc stale pobieraną, a o moc maksymalną.Zwykła pralka w "porywach" pociągnie 2,5 kW. A jesli oprócz pralki mamy wlączony jakiś odkurzacz, komputer, telewizor, kilka żarówek, no i pracuje lodówka a mąż w garażu coś włączy, no to ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 23.04.2007 18:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 witam Mąż napisał wniosek o moc przyłączeniową 12 kW ! No i po co nam tyle. Zresztą koszt byłby ponad 2 tys. Tak myślę, że 8 kW wystarczy (teraz mamy 4 o ile się nie mylę), a nie zamierzamy mieć CO ani też CW na prąd. Jak myślicie? Czekamy teraz na decyzję z energetyki, od której możemy się odwołać a więc myślę - zmienić moc przyłącza. Pozdrawiam Problem tkwi w nieznajomości tematu. Wielokrotnie pisaliśmy o tym na forum. Otóż Moc przyłączeniowa jest bezpośrednią pochodną zabezpieczenia przedlicznikowego. Kolejna sprawa to rodzaj przyłącza. Dla nowych obiektów nie spotkałem się z przyłączem 1 fazowym. Praktyka, logika, wiedza techniczna podpowiada, że minimalnym zabezpieczeniem przedlicznikowym powinien być wyłącznik 20A dla którego z tabelki przysługuje moc 13 kW. Dla wyłącznika 25A jest to moc 15 kW. Podziwiam tych co chcą szkłem ........ utrzeć za przeproszeniem. Potem są problemy bo na selektywnego szkoda pieniędzy a w środku zimy o północy trzeba lecieć do licznika w ogrodzeniu i załączyć nadmiarówkę. Dobrze, jeżeli szybko ostygnie i da się załączyć. W przeciwnym razie pozostaje stać i marznąć albo przyjść za kilkanaście minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 23.04.2007 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 przy okazji pieska można wyprowadzić. Ale fakt trochę głupio tak stać przy skrzynce i zaklinać ją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mapatut 24.04.2007 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 Przyznam, ze największe moje obawy budziłoby to łączenie YKY 5x10 z YDY 5x10 na listwie. Załóżmy, ze byłoby to na porządnej listwie i zabudowane w małej tablicy rozdzielczej z drzwiczkami - takiej na 3-4 moduły. Czy nie byłby to jakiś newralgiczny element instalacji ? Reszta wygląda ok, przynajmniej mnie (laikowi) tak sie wydaje. Każde łączenie przewodów może być czułym punktem instalacji, ale jednak łączyć się gdzieś musi. Łączenie na listwie i w skrzynce to minimum (wejścia przewodów w sciankę - uszczelnione). Ale dobrze zrobione nie powinno mieć istotnego wpływu na zachowanie się reszty instalacji. Przepraszam ale jeszcze pomęczę chwilkę. Czy są jakieś przeciwskazania (jakie?) żeby zrobić docelową rozdzielnię elektryczną w garażu ? Garaż przyklejony do domu, przejście do garażu będzie przez pomieszczenie gospodarcze. Tak sobie myślę żeby może zamiast dawać tą skrzynkę pośrednią w garażu w ktorej miałbym łączyć YKY5x10 z YDY5x10, zamontować od razu w tym miejscu włąściwą rozdzielnię z różnicówkami, esami itp. Czy oprócz tego, że wszystkie kable idące do rozdzielni będą musiały byc dłuższe o kilka metrów, ma to jakieś wady lub może calkowicie jest to złe rozwiązanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 24.04.2007 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 Tak sobie myślę żeby może zamiast dawać tą skrzynkę pośrednią w garażu w ktorej miałbym łączyć YKY5x10 z YDY5x10, zamontować od razu w tym miejscu włąściwą rozdzielnię z różnicówkami, esami itp. Czy oprócz tego, że wszystkie kable idące do rozdzielni będą musiały byc dłuższe o kilka metrów, ma to jakieś wady lub może calkowicie jest to złe rozwiązanie ? a jak sobie wyobrażasz ciągnięcie kilkunastu lub więcej przewodów do wszystkich obwodów w chacie? przecież nawet w 1 domu zaleca się montaż podrozdzielni na każdyej kondygnacji, jeśli jest na niej dużo obwodów. Więc już nie wyumyślaj. W garażu możesz to wykorzystać tylko jako podrozdzielnię dla garażu. dlatego m.in. pisałem, że diabeł tkwi w szczegółach. nie znam gabarytów obiektów, ani ich wzajemnego usytuowania. Nie znam układu pomioeszczeń. Więc każda taka porada jest (może być) błędna. I musisz o tym wiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 24.04.2007 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 lub może calkowicie jest to złe rozwiązanie ? można tak robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewik75 24.04.2007 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 mam pytanie:skrzynkę instaluje Energetyka i do niej podłancza prąd z słupa (na mojej działce). W domu mam już zrobioną instalacje przez elektryka z uprawnieniami. Jak to teraz połączyć ?Chodzi mi o formalności. Ktoś wykopie mi rów i tam puszcze ten gruby kabel i co dalej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 24.04.2007 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 Czy są jakieś przeciwskazania (jakie?) żeby zrobić docelową rozdzielnię elektryczną w garażu ?? Ja tak mam - i w projekcie i w realu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minioiminio 25.04.2007 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 Na jakiej wysokości instalować gniazda i włączniki?W jakiej odległości od rogu ściany, drzwi, okien itp.?Czy są jakieś normy? A może doświadczenia w tej kwestii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts