Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prawie wszystko o szeroko rozumianej elektryce.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jestem przed instalacją elektryczną. Jak najlepiej przygotować się do wizyty na budowie z elektrykiem, by nie było później: "kurde a tu miało być gniazdko"... Rysować na ścianach?

ja (elektryk) bardzo chetnie widzę rysunki na ścianach, przaewaznie podczas rozmowy se sam takie robię, ale i tak wołam skserowaną dokumentacje z projektu i naniesione poprawki na podkładach. Można nawet dorysować na bieząco. A jak jest ustalone co gdzie i jak, to se każę gospodarzowi złozyć na tej kopii autograf. jak nie ma swojej kopii, to mu nawet zrobię, coby i on miał taką.

No i potem się nie kłócimy, tylko se oglądamy obrazki.

Przeniesćie chałupę gdzieś tu bliżej, to wam zrobię.

Witam. Bardzo proszę o pomoc co powinnam zrobić w takiej sytuacji.

Otrzymałam warunki przyłącza prądu - linia napowietrzna z wpięciem do słupa, stojącego na działce sąsiada. Moja działka oddalona jest od tego słupa o 130 metrow. Już wiem, że sąsiad wyrazi zgodę tylko na przyłącze kablowe, które mogę bez problemu poprowadzić moja prywatną drogą (formalnie status działki). Jeśli nie zgodzi się na to Enion (ZE w Małopolsce) sąsiad dodatkowo zablokuje mi wniosek o wydanie WZ, które zostało już złożone właśnie z takimi warunkami przyłącza prąd. Enion oczywiście zgodzić sie na kabel nie chce, ale na razie byłam tylko zapytać. Co powinnam w takiej sytuacji zrobić? Umowy jeszcze nie podpisałam. Czy mogę się jakoś odwołać od tych warunków, na jakie przepisy moge sie powołać?

Będę wdzięczna za pomoc

witam.

W Enionie jest taki zwyczaj ;) i prawidłowość, że projekt leży po stronie Dostawcu a nie Odbiorcy.

Tak więc poniekąd to nie Twój problem tylko Enionu. Ty wystąpiłaś o warunki przyłączenia określając we wniosku rodzaj przyłącza. I jeżeli w tym zakresie wp zgodne są z oczekiwaniami to na tym poprzestań. Problem być może będzie miał Enion i Wykonawca prtzyłącza.

Jacekj, bardzo dziekuje za odpowiedz :) Niestety warunki przyłącza nie są tymi, które chcialabym mieć. Z różnych względów lepsze byłoby dla mnie kablowe. Co robić w takiej sytuacji? Jakies odwołanie napisac? Gdzie złożyć w -rejonie dystrybucji na Śląskiej czy w oddziale tam gdzie mam działkę?

Pozdrawiam

Witam!

Od kilku godzin ślęcze nad kompem i szukam odpowiedzi na dręczące mnie pytanie. W najbliższym czasie chcę się podłączyć do skrzynki przyłączeniowej od ZE. Odległość jaką mam do pokonania to 181mb w ziemi. Instalacja 3 fazowa zabezpieczenia przedlicznikowe 25 A. Podpisane mam z ZE pobór na 16 kW. I teraz, jeden z elektryków doradza mi 5 x 16 kw. w miedzi, inny twierdzi że 4 x 10 kw. starczy w zupełności zaś jeszcze inny że 4 x 16 kw. w alu też wystarczy ponieważ straty napięcia nie przekroczą 10% gwarancyjnych. Ta propozycja z alu jest najbardziej opłacalna ta zaś z 5 x 16 kw. miedź najdrosza i tu czuję się wrabiany ponieważ na moim terenie 5 żyła jest nie wymagana lecz zacisk N ma być połączony z bednarką. Co Wy na to? Jest jakiś przelicznik czy też wzór dający możliwość przeliczenia długości kabla uyżytego w stosunku do jego przekroju i ewenualnych strat z tego wynikających?

Pozdrawiam

Witam!

Od kilku godzin ślęcze nad kompem i szukam odpowiedzi na dręczące mnie pytanie. W najbliższym czasie chcę się podłączyć do skrzynki przyłączeniowej od ZE. Odległość jaką mam do pokonania to 181mb w ziemi. Instalacja 3 fazowa zabezpieczenia przedlicznikowe 25 A. Podpisane mam z ZE pobór na 16 kW. I teraz, jeden z elektryków doradza mi 5 x 16 kw. w miedzi, inny twierdzi że 4 x 10 kw. starczy w zupełności zaś jeszcze inny że 4 x 16 kw. w alu też wystarczy ponieważ straty napięcia nie przekroczą 10% gwarancyjnych. Ta propozycja z alu jest najbardziej opłacalna ta zaś z 5 x 16 kw. miedź najdrosza i tu czuję się wrabiany ponieważ na moim terenie 5 żyła jest nie wymagana lecz zacisk N ma być połączony z bednarką. Co Wy na to? Jest jakiś przelicznik czy też wzór dający możliwość przeliczenia długości kabla uyżytego w stosunku do jego przekroju i ewenualnych strat z tego wynikających?

Pozdrawiam

Rzuc okiem tu

A dla Alu podstaw do wzoru konduktywnośc aluminium.

Dzięki dobry człowieku!

Kalkulator jest naprawdę OK, jednak... no właśnie jak podsatawiam do wzoru parametry dla Alu 33 MS/mm2 to napotykam na dwa problemy. 1) skąd mam wziąść wartość beta; 2) cos 33= 0,84 dla Alu a dla miedzi przy konduktywności 58 MS/mm2 wychodzi mi cos 58= 0,53 a nie jak u nich 0,8.

Zacząłem zmieniać wartości przy cos? i niezależnie czy będzie to 0,53 czy też 0,84 brak różnicy w wyniku końcowym.

właśnie znalazłem fajne porównanie:

Rγ=γ=1.67 34.858 SSAlCuCuAl≈=γγ=-to oznacza, że przekrój SAlrównoważnego przewodu aluminiowego jest 1.67 –krotnie większy od przewodu SCumiedzianego. Wygląda bardzo dziwnie po skopiowaniu ale podaję stronkę http://matel.p.lodz.pl/~fkostrub/inz_sem_V.pdf - ponieważ jest to prezentacja to odsyłam od razu do strony 109 :wink:

Witam szacowne grono elektryków !!!

Mój dom to połowa bliźniaka, trzy kondygnacje (piwnica, parter, poddasze), linia energrtyczna napowietrzna.

Jestem na etapie wykonywania instalacji elektrycznej i mam kilka pytań :

1. Na każdej kondygnacji jest przewidziana rozdzielnia, czy w kazdej rozdzielni zamontować wyłącznik główny na kondygnację (w głownej główny i dodatkowo na kondygnację) , czy tylko w głównej rozdzielni ?

2. Różnicówki ... wiem sporo tu o tym było, ale dalej mam dylemat czy wszystkie obwody (w każdej rozdzielni róznicówki) osobno gniazda i oświetlenie czy tylko to co wymagane przepisami plus obwody zewnętrzne.

3. Uziom i połączenia wyrównawcze. Do zbrojenia ławy fundamentowej mam przyspawany kawałek bednarki ( projekt nic o tym nie mówił), mogę dodatkowo wbić kilka szpilek bo nie mam jeszcze zalanego całego chudziaka.

W skrzynce elektrycznej w granicy działki będzie dokonany rozdział na PE i N,

punkt rozdziału uziemiony, więc do domu pójdzie już 5 przwodów, czy do PE dołaczyć uziom fundamentowy czy już nie potrzebuję ?

Czy GSU musi być, skoro nie mam instalcji mogących wprowadzić obcy potencjał (wszystkie inst. z tworzyw sztucznych) ? chyba, ze dodatkowo uziemić np. lodówkę, pralkę, zmywarkę, suszarkę ?

4. Ochronniki przepięciowe. Znalazłem zalecenia aby ochronniki klasy B dawać wskrzynce przyłączeniowej i klasy C w rozdzielni głównej, ale chyba nie moge dać B w skrzynce, bo jest własnością energetyki ...

Czy mogę w piwnicy dać dodatkową skrzynkę na ochronniki B i ew. dod. wyłącznik główny?

Pozdrawiam i liczę na pomoc.

slawek_wlkp.

Wprawdzie elektrykiem nie jestem. Wiem natomiast, że wykonia instalacji elektrycznej wykonywać powinno się z wcześniej zatwierdzonym projektem umieszczonym w dokumentacji technicznej budynku. Wszelakie zmiany musisz niestety nanieś za zgodą elektryka z uprawnieniami projektowymi czy też dać nowy projekt do zaakceptowania. Jest to na tyle ważne, że przy odbiorze budynku po budowie jak i zgłoszenie ZE odbioru instalacji elektrycznej do podpięcia celowego musi wszystko się zgadzać. Chyba że ......

Temat instalacji elektrycznych i ich dokumentacji często bywa lekceważony przy odbiorach budynków prywatnych. Najważniejszą sprawą są wyniki pomiarów i te muszą być ok.

Dobór zabezpieczeń wg. obowiązujących standardów wydaje się prosty, ale niestety nie zawsze jest wykonywany prawidłowo. Zwykle tez modernizacje projektu są wprowadzane wirtualnie przez wykonawców. Oddaje się instalacje wg projektu podstawowego, bez naniesionych modyfikacji. Macie podobne doświadczenia ?

czy mogę prosić o aktualizację?

Witam.

Przykładowe ceny:

punkty 1 – faz – 35,00

punkty 3-faz - 70,00

montaż gniazda – 6,0

montaż wyłšcznika - 6,0

montaż oprawy – 15,0

montaż gniazda 3-faz – 15,0

montaż skrzynki do 10 bezp. – 100,0

montaż skrzynki pow. 10 - 20 bezp. – 150,0

awaria – od 80,0

podł. kuchenki – 70,0

Pomiary:

samocz. szybk. wył. 6,0/punkt

wyłšcznik RCD – 7,0

rezystancja izolacji – 7,0

rezystancji uziemienia – 50,0

+VAT !!!!!

Przy remontach starych instalacji +20%

-------------------------------------------------------

A oto inny cennik:

CENNIK USŁUG z dnia 2005-12-01 NA WYKONANIE INSTALACJI ELEKTRYCZNEJ W BUDYNKU

JEDNORODZINNYM WE WROCŁAWIU

LP RODZAJ USŁUGI VARTOŒĆ NETTO

1 1 PUNKT OŒWIETLENIOWY 25zł

2 1 PUNKT GNIAZDOWY 25zł

3 1 Punkt siłowy powyżej 5 m 50zł

3 1 Punkt wydzielony 25

4 Montaż przewodów wyrównawczych 300zł

6 Montaż uziemienia 150zł

7 Wykucie otworu i montaż tablicy licznikowej +montaż zabezpieczeń 350zł

8 Montaż 1 wyłšcznika i podłšczenie w puszkach 7zł

9 Montaż 1 gniazda i podłšczenie w puszkach 7zł

10 lampy na 1 kołek rozporowy oraz jej podłšczenie 20zł

11 Montaż lampy na 2 kołki rozporowe oraz jej podłšczenie 25zł

12 Lampy skomplikowane czasochłonne w montażu Od 50 złotych wzwyż

13 Ułożenie kabla w ziemi wraz z wykopaniem i zasypaniem na głębokoœć 80cm 50złotych za metr

14 Montaż domofonu zwykły bez zaczepu 350złotych

15 Wykonanie pomiarów ochronnych +odbiór energetyczny 600złotych

16 Montaż zasilania lamp parkowych oraz ich podłšczenie Do uzgodnienia

+ VAT !!!!!

Ja tak na postaram się szybciutko.

W grudniu 31 2007 podpisałem umowe dot. zbudowania lini napowietrznej i przyłącza wraz ze skrzynką do mojego " domu " . ZE zobowiązany był umową że zbuduje przyłącze ( czy jak tam sie to nazywa ) , no i sie wywiązali z umowy ( fakt że z 4 miesięcznym poślizgiem) .Teraz mam 30 dni do podpisania umowy o dostarczanie energii el.

Wiem że to wszystko jest zgodne z prawem i w/g umowy , ale jak sie to wszystko ma do tego że kryzys gospodarczy dotknął nas , i na dzień dzisiejszy mam stan zero i nic więcej , tak więc nie mogę odbierać tej energii . Wszystkie prace budowlane zostały wstrzymane , nie mam pojęcia na jaki czas .

Jednak ZE wymaga teraz ( i rozumiem że ma takie prawo - umowa) abym albo płacił odsetki karne ( 73zł/mc) za nie wywiązanie się z umowy albo licznik z taryfą c-11 gdzie opłata niezależna od poboru energii jest 80 zł/mc.

Czy ktokolwiek oriętuje się jak można ominąć te wszystkie przepisy ????????

A jak ja zacznę budowe dopiero za trzy lata ..... to mam płacić ten abonamęt albo karne odsetki.....?

Proszę o poradę

Dzięki dobry człowieku!

Kalkulator jest naprawdę OK, jednak... no właśnie jak podsatawiam do wzoru parametry dla Alu 33 MS/mm2 to napotykam na dwa problemy. 1) skąd mam wziąść wartość beta; 2) cos 33= 0,84 dla Alu a dla miedzi przy konduktywności 58 MS/mm2 wychodzi mi cos 58= 0,53 a nie jak u nich 0,8.

Zacząłem zmieniać wartości przy cos? i niezależnie czy będzie to 0,53 czy też 0,84 brak różnicy w wyniku końcowym.

nie zawracaj sobie głowy glupotami.

zauwaz, że przekrój kabli elektrycznych jest stopniowany. I dla celów praktycznych bierze się po prostu tak, ze gdy mamy jakiś przekrój Cu, to zmieniając na Al bierzemy nastepny wyższy stopień przekroju.

przykład: mamy 4 x 10 Cu --> dajemy 4 x 16 Al

i taka dokładność dla naszych celów wystarcza.

sprawa druga.

do chałupy ciągniesz 4 x a nie 5 x. Dopiero przy domu rozdzielasz przewód PEN neutralno - ochronny) na PE i na N. Punkt rozdziału uziemiasz.

Witam szacowne grono elektryków !!!

wreszcie ktoś się zachowuje jak nalezy.

Jestem na etapie wykonywania instalacji elektrycznej i mam kilka pytań :

1. w głównej wystarczy

2. Różnicówki ... ja bym dał to co mus (łazienka) plus kuchnia, kotłownia i obwody zewnetrzne. no i garaż.

3. Uziom i połączenia wyrównawcze... potrzebujesz

Czy GSU musi być... a jak jutro ci się zmieni? ma być i już.

4.

Czy mogę w piwnicy dać dodatkową skrzynkę na ochronniki B i ew. dod. wyłącznik główny?

pewnie, nie zapomnij o zasadach montazu B i C. Minimum 15 m odległości.

Czy ktokolwiek oriętuje się jak można ominąć te wszystkie przepisy ????????

A jak ja zacznę budowe dopiero za trzy lata ..... to mam płacić ten abonamęt albo karne odsetki.....?

Proszę o poradę

Poradzę Ci: zachowaj się jak mężczyzna i płać karne odsetki albo abonament.

Naciągnąłeś firmę na inwestycję (przyłącze). Teraz pora, by firmie się to zwróciło. Więc płacz i płać.

Dzieki za porade .

Tylko nie wstawiaj mnie że "naciągnołem" firme na koszty.....

Są w życiu chwile na które nic nie możemy poradzić ........ życzę Tobie mój przedmówco cobyś nigdy nie znalazł sie w takiej sytuacji.....

Jeszcze raz dzięki