kulca 10.07.2011 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 weź 15kW, na domek starczy nawet jak zrobisz kuchenkę elektryczną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 10.07.2011 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 I nie pierdziel mi o deszczowniach na wysokości 235 cm, bo nawet jakby były na wysokości 5 metrów, to całe wnętrze od sitka do podłogi, jest strefa pierwsza! Nie wiem czemu ale przeoczyłem ten post. Ale chcę wrócić do tego tematu. Gdzie w normie albo innych przepisach jest napisane że wnętrze od sitka do podłogi to strefa pierwsza. To bardzo ważne dla mnie żeby to wyjaśnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qnik111 24.07.2011 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Witam W projekcie mam rozdzielnię na ścianie w garażu, ścianę tą chciałbym ocieplić styropianem, czy można kleić styropian na przewody elektryczne i czy rozdzielnia może być w styropianie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 24.07.2011 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Ja standardowo robie instalacje w bruzdach, w tym przypadku pokusiłbym się o rozdzielnice nadtynkową z przewodami wkutymi w mur i wpuszczonymi przez tylną ściankę. Aczkolwiek, przewody idące w warstwie styro w podłodze jeszcze nikomu chaty nie spaliły więc.... wg mnie spokojnie mogą iść w styro. Elektryk oczywiście bierze poprawkę na sposób układania przewodów.Ale to oczywista oczywistość jak mawiał jeden z braci K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcinowaty 14.08.2011 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 Może ktoś odpowie..Założyłem u siebie bezpieczniki automatyczne i w związku z tym skrzyneczkę plastykową na te bezpieczniki. Któregoś razu zauważyłem że bok skrzynki delikatnie się odkształcił. Po zdjęciu obudowy okazało się że listwa do której przyczepione są masy ma na sobie stopiony plastik. Po włączeniu dużego odbiornika zauważyłem iskrzenie kabla masowego w tej listwie (pewnie przez to to odkształcenie skrzynki). Okazało się że kabel który iskrzył był luźno przykręcony. Dokręciłem i po sprawie. Moje pytanie dla czego masa iskrzyła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek73 14.08.2011 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 Okazało się że kabel który iskrzył był luźno przykręcony. Dokręciłem i po sprawie. Moje pytanie dla czego masa iskrzyła? Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. Przewód N iskrył i się grzał bo był słabo dokręcony. Dotyczy to wszystkich przewodów, takze fazowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 14.08.2011 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 Moje pytanie dla czego masa iskrzyła? http://fizyka.biz/prad_1/prad_1_1.gif Na masie/ujemnym iskrzy się trochę mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 16.08.2011 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 http://fizyka.biz/prad_1/prad_1_1.gif Na masie/ujemnym iskrzy się trochę mniej A teraz należy odprawić egzorcyzmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 17.08.2011 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 witam,jakiś czas temu pytałem ale jakoś chyba pozostało to bez odpowiedzichodzi mi o zasilanie awaryjne z agregatu prądotwórczego jednofazowego.Mam zamontowany przełącznik spamela z neutralnym NIErozłącznym.Ponieważ jak sie po czasie dowiedziałem nie da sie ustalić przewodu fazowego i neutralnego w agregacie (albo da sie a ja mam wiedze pomieszaną) to czy nie puszczę prądu do sieci?pytania:- jak podłaczyc taki agregat? obojętnie faza zero?- czy powinienem wymienić przełącznik? Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcinowaty 24.08.2011 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Faktycznie po dokręceniu problem ustał, ale czy możliwe jest żeby połączenie samo się poluzowało?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 12.11.2011 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Czy przewód PE jest wymagany w wyłączniku??? Do czego przewód PE powinien być podłączony w wyłączniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 12.11.2011 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Czy przewód PE jest wymagany w wyłączniku??? Do czego przewód PE powinien być podłączony w wyłączniku? Chyba chodziło Ci o przełącznik (żródła zasilania)? Tak więc PE nie jest w nim do niczego podłączony. Przewód PE musi mieć zachowaną ciągłość w instalacji i nie może na nim być zainstalowany rozłącznik, wyłącznik czy co tam jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 13.11.2011 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Chyba chodziło Ci o przełącznik (żródła zasilania)? Tak więc PE nie jest w nim do niczego podłączony. Przewód PE musi mieć zachowaną ciągłość w instalacji i nie może na nim być zainstalowany rozłącznik, wyłącznik czy co tam jeszcze. Czyli PE ma być ale że tak powiem kolokwialnie ma wisieć w puszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 13.11.2011 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Czyli PE ma być ale że tak powiem kolokwialnie ma wisieć w puszcze? Nie. Poniższe zdjęcie jest również zabronione: http://images46.fotosik.pl/88/db891ab01119455bmed.jpg Musi być zachowana ciągłość przewodu ochronnego w całej instalacji. Jak? Jest wiele sposobów: http://www.hellermanntyton.pl/shared/images300/25603.jpg Jest tego całe mnóstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qnik111 13.11.2011 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Witam ponownie.Napiszcie mi proszę co jest nie tak. Podłączyłem 4 lampy halogenowe z czujką ruchu dwie działają bez problemu za to trzecia nie załącza się sama tylko załącza ją czwarta, co jest nie tak wszystkie są podłączone w jednej puszce ?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 13.11.2011 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Nie. Poniższe zdjęcie jest również zabronione: Może źle napisałem ale nie chodziło mi o puszkę rozgałęźną ale puszkę w której montujemy przełącznik, wyłącznik Co robimy w puszce montażowej z przewodem PE? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 13.11.2011 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Witam ponownie. Napiszcie mi proszę co jest nie tak. Podłączyłem 4 lampy halogenowe z czujką ruchu dwie działają bez problemu za to trzecia nie załącza się sama tylko załącza ją czwarta, co jest nie tak wszystkie są podłączone w jednej puszce ? Pozdrawiam Pewnie czwartą masz podłączoną od trzeciej zamiast tak jak pierwsza i druga do przewodu zasilającego. Musisz dostać się do puszki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qnik111 13.11.2011 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Każda lampa jest zasilana oddzielnie z jednej puszki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 13.11.2011 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Może źle napisałem ale nie chodziło mi o puszkę rozgałęźną ale puszkę w której montujemy przełącznik, wyłącznik Co robimy w puszce montażowej z przewodem PE? Możesz wyprowadzić na zewnątrz i zrobić sobie haczyk na ubranie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 13.11.2011 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Każda lampa jest zasilana oddzielnie z jednej puszki Gdyby tak było, to by działało dobrze. Nie ma cudów, musisz mieć błąd w podłączeniu. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts