thomyk 24.11.2011 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Uwielbiam takie posty. Aż mi się humor poprawia . Kiedyś też miałem podobny temat z czymś innym i także na moje wywody okolo poł strony w wordzie forumowy ekspert odpisał , że się mylę i nie znam przepisów. Na pól strony przytaczania racji głupia odpowiedz. Stwierdziłem że szkoda mojego czasu na takie kłótnie i niech sobie dalej pisza pierdoły jacyś nobliści z dziedziny elektryki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 24.11.2011 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 geguś albo podaj odpowiedni przepis albo koniec tej dyskusji i 0:1 dendrytus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 24.11.2011 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 (edytowane) geguś albo podaj odpowiedni przepis albo koniec tej dyskusji i 0:1 dendrytus. 0:2 dendrytus Ty, a to jest gra na punkty czy na czas? Tak, dzisiejsze przepisy nie dopuszczają jakiegokolwiek obwodu nowobudowanego lub przebudowywanego nieposiadającego przewodu ochronnego. Dotyczy to obwodów rozdzielczych i odbiorczych. Czym jest obwód, odsyłam nawet do wikipedii. Laik tego rozumieć nie musi. Elektryk nierozumiejący podstawy systemu jest paprokiem i nieukiem. Tyle na dziś. Paproki znajdą do niedzieli włącznie przepis o możliwości pominięcia części obwodu z przepisów o stosowaniu przewodu ochronnego. Później już będzie tylko gorzej. Dla paproków oczywiście. Trudno to paprokom zrozumieć, bo przez lata paprali robotę i ściągneli zawód elektryka do rynsztoku. Teraz niech się nie dziwią, że ich wiedza jest gówno warta, bo taki poziom sami sobie zafundowali. A paprok-nieuk-cham dodadkowo poda przepis o konieczności podłączenia każdego odbiornika do przewodu ochronnego. Edytowane 24 Listopada 2011 przez geguś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 24.11.2011 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 (edytowane) Paproki znajdą do niedzieli włącznie przepis o możliwości pominięcia części obwodu z przepisów o stosowaniu przewodu ochronnego. Tylko, że to nie jest na temat, poza tym nie za bardzo rozumiem, dlaczego obalasz swoje wcześniejsze wypowiedzi Tak, dzisiejsze przepisy nie dopuszczają jakiegokolwiek obwodu nowobudowanego lub przebudowywanego nieposiadającego przewodu ochronnego. Dotyczy to obwodów rozdzielczych i odbiorczych. Czym jest obwód, odsyłam nawet do wikipedii. Później już będzie tylko gorzej. Dla paproków oczywiście. Tu akurat się z tobą zgadzam A paprok-nieuk-cham dodadkowo poda przepis o konieczności podłączenia każdego odbiornika do przewodu ochronnego. Po co? Skoro sam to za mnie zrobiłeś Tak, dzisiejsze przepisy nie dopuszczają jakiegokolwiek obwodu nowobudowanego lub przebudowywanego nieposiadającego przewodu ochronnego. Dotyczy to obwodów rozdzielczych i odbiorczych. Czym jest obwód, odsyłam nawet do wikipedii. Dla przypomnienia o co chodzi i czego dotyczyły pytania Może źle napisałem ale nie chodziło mi o puszkę rozgałęźną ale puszkę w której montujemy przełącznik, wyłącznik Co robimy w puszce montażowej z przewodem PE? Tak chodzi o łącznik instalacyjny. Ale w takim razie nachodzi mię pytanie po co jest potrzebny PE w łączniku jest dla ciebie za trudne, zmienię je na bardziej zrozumiałe: Po co wprowadzać przewód PE do puszki pod wyłącznik, skoro nie ma go do czego podłączyć, ponieważ 99,9% wyłączników nie ma odpowiedniego zacisku? Mimo braku zacisku PE we włącznikach, nawet tych pokrytych złotem, spełniają one wszystkie stosowne normy? Właśnie załadowałeś sobie rewolwer kulami, z którego strzelisz sobie w stopy i kolana. Nie dziw się, że będzie bolała. PS. Jestem wprost rozczarowany, że potrzebujesz aż tyle czas. Przecież noblista z elektryki takie rzeczy ma w tzw. małym palcu. CZEKAM DO NIEDZIELI. Edytowane 24 Listopada 2011 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 24.11.2011 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Można trochę poczytać: http://ise.pl/index.php?option=com_jfusion&Itemid=39&jfile=viewtopic.php&f=12&t=5925&st=0&sk=t&sd=a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 25.11.2011 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Posty zostały usunięte za łamanie netykiety - jeśli powtórzy się taki sposób dyskusji, zostaną wyciągnięte inne konsekwencje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 26.11.2011 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 Ale ja nie zdążyłęm przeczytać a może było śmiesznie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 26.11.2011 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 Ale ja nie zdążyłęm przeczytać a może było śmiesznie ... Ja też nie ale nie żałuje. Żeby trochę rozładować atmosferę pochwalicie się jakie macie sposoby na zdejmowanie białej izolacji z płaskich przewodów YDPp. Knipex ma w swojej ofercie Szczepce Knipex ale 250zł za takie szczypce to niemało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 26.11.2011 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 ja nacinam delikatnie wzdłuż tak mniej więcej pomiędzy 2 przewodami, i później rozrywam izolację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 26.11.2011 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 kurde czytałem (a raczej przeglądałem ten bełkot) i dobrze że resztę wykasowaliście Ja wczesniej pytałem jak podłączyć agregat ale jakoś PE zdominował temat co do ściagacza izolacji coś podobnego (inaczej wyglądającego) ale zdecydowanie tańszego kupiłem w Brico (35zł) ściągnął wieleee izolacji i nadal działa - perfekcja! oooo coś podobnego jak ten Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 27.11.2011 01:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 kurde czytałem (a raczej przeglądałem ten bełkot) i dobrze że resztę wykasowaliście Ja wczesniej pytałem jak podłączyć agregat ale jakoś PE zdominował temat co do ściagacza izolacji coś podobnego (inaczej wyglądającego) ale zdecydowanie tańszego kupiłem w Brico (35zł) ściągnął wieleee izolacji i nadal działa - perfekcja! oooo coś podobnego jak ten Ten co piszesz to jest do ścigania izolacji z pojedynczych żył a mnie chodziło o pierwszą izolacją czyli białą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 27.11.2011 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Do ściągania zewnętrznej izolacji moim zdaniem nie ma nic lepszego, niż: http://nokautimg1.pl/p-df-d3-dfd3a63de8b0492759780afe6fe9148b500x500/noz-do-tapet-18mm-metalowy-proline.jpg Się tnie raz w poprzek izolacji w samej puszce, potem wzdłuż izolacji po całym przewodzie, a potem już tylko siłom, panie, siłom.Ten knipex o ile dobrze rozumiem, o co w nim chodzi robi mniej więcej to samo, tylko automatycznie utrzymując głębokość nacięcia i może trochę ułatwiając pracę. A wszystko to za jedne 250PLN...Pytanie, na ile się to sprawdzi w warunkach polowych, na budowie, przy przewodach upierdzielonych tynkiem i ilościach nacięć idących w setki. Bo w nożyku za 15zł (zakładam, że kupiliśmy taki droższy/lepszy, bo można i za 2,50), jak mi się ostrze stępi, zawsze mogę je ułamać i mieć następne, ostre, a w skrajnym przypadku wstawić całe nowe, doinwestowując do interesu kolejne 1,50zł. A w tym knipexie... "jedna para zapasowych ostrzy" potrzebna, w sklepie za rogiem zapewne nie do kupienia, nawet na tym podawanym wyżej portalu niby jest, ale nie ma. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 27.11.2011 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Ja używam coś takiego i całkiem się sprawdza. Lepsze to niż jakieś firmówki knipexa które po paru budowach pewnie w koszu wylądują bo wkładu nie wymieni już http://cokupic.pl/i/c_big10562986.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 27.11.2011 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Ten knipex o ile dobrze rozumiem, o co w nim chodzi robi mniej więcej to samo, tylko automatycznie utrzymując głębokość nacięcia i może trochę ułatwiając pracę. A wszystko to za jedne 250PLN... J. Knipex działa mniej więcej tak Ciekawe jak długi odcinek białej izolacji można nim usunąć myślicie że 1m da radę czy trzeba na raty np po 25cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 27.11.2011 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Lepsze to niż jakieś firmówki knipexa które po paru budowach pewnie w koszu wylądują bo wkładu nie wymieni już A czemu tak? Sprzedawcom nie opłaca się handlować wymiennymi akcesoriami Knipex czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 27.11.2011 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 chodziło mi o nmożyki one sa jednorazówki tylko że z trawalszej stali , to co kolega pokazał fajne tylko jak tym w puszcze coś obrobić ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 27.11.2011 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 chodziło mi o nmożyki one sa jednorazówki tylko że z trawalszej stali , to co kolega pokazał fajne tylko jak tym w puszcze coś obrobić ?? Nie wiem czy zemści się do puszki ale chyba Niemcy to przewidzieli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 27.11.2011 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 no nie wiem bo do 60 to nie bardzo , ale sprzęt bardzo fajny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 29.11.2011 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 (edytowane) Koledzy bardzo sprytnie przeszli z jednego zagadnienia (ważnego i niewyjaśnionego) do błachej dyskusji o niczym. Może teraz warto porozmawiać jakiego koloru elektryk powinien mieć skarpetki przy różnych pracach? Wracając do żyły o zielono-żółtej barwie w puszce pod wyłacznikem. Oto jak kwestię ową widzą inne (cywilizowane) nacje. http://images24.fotosik.pl/59/82d34691c627359am.jpg http://images26.fotosik.pl/59/b5ddcbfe9019053em.jpg Tam nikt nie strzępi języka w sprawach oczywistych i jasnych. Edytowane 29 Listopada 2011 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 29.11.2011 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 (edytowane) Oto jak kwestię ową widzą inne (cywilizowane) nacje. . I co z tego wynika? Jaki jest sens wklejania instrukcji montażu angielskiego osprzętu, który jest bardziej niż dziwny? Wklej europejskie instrukcje gdzie masz podłączony przewód uziemiający do normalnego włącznika, a najlepiej przepisy które to określają. Miło by też było wkleić angielskie przepisy, a nie ulotkę, które tego nakazują. Tam nikt nie strzępi języka w sprawach oczywistych i jasnych. Tzn? Tu http://www.electrium.co.uk/CrabtreeWADCP2010.pdf masz katalog z tego samego sklepu i nie zawiera on już podobnych mądrości. Polecam stronę 169 PS. Niektóre rysunki na tej instrukcji pochodzą od gniazdek z włącznikiem, które montuje się w tak samo jak nasze gniazdka. Edytowane 29 Listopada 2011 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts