Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prawie wszystko o szeroko rozumianej elektryce.

Recommended Posts

witam :)

wątek nazywa się wszystko o elektryce więc proszę o info - czy są gniazda podwójne do montażu w ramkach np. potrójnych? schodziłem wczoraj castoramę, ale nie widziałem nic takiego

Do castoramy to sie wybierz po piwo ;)

Po osprzęt do hurtowni elektrycznej. Zanim sie wybierzesz to poczytaj http://www.elda.com.pl/

http://www.hager.pl/index.php?scr=1024&id=263.43

http://www.kontakt-simon.com.pl/

http://www.ospel.com.pl/

http://www.polam.naklo.pl/katalog.html

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy ZE moze nie chciec (móc) zgodzic się na przylacze ziemne? Elektryk mówi, że ZE nie chce brac na siebie kosztów wykonania projektu i jak sobie takowe sam zrobię to wtedy się zgodzi na ziemne. Czy to na pewno prawda?

Jeżeli jest przyłącz napowietrzny istniejący to koszt przebudowy w całości ponosi wnioskodawca.

Podobnie może być w przypadku podpisania umowy przyłączeniowej na przyłącz napowietrzny przed jego wykonaniem.

Natomiast na początku czyli etapie warunków przyłączenia nie może odmówić wnioskodawcy. Tak jest w moim ZE.

Radzę sprawdzić w taryfie lokalnego ZE.

witam:)

Nie zmienia to jednak faktu, że poprzez kuchenki z zasilaniem elektrycznym(oświetlenie piekarnika, piekarnik elektryczny) piecyki łazienkowe następują sztuczne i niekontrolowane połączenia instalacji.

Po przyłączeniu wszystkich metalowych instalacji do GSU uzyskujemy efekt wyrównania potencjałów oraz metalowymi przyłączami uziemiamy zacisk/przewód PEN w starych instalacjach elektrycznych oraz przewód PE w nowych.

Z nowymi mniejszy problem, natomiast ze starymi nie poddawanymi okresowym kontrolom pojawia się zagrożenie niezauważonego upalenia się przewodu PEN co stanowi zagrożenie dla życia i mienia. Problemy zaczynają się również w chwili kiedy dostawcy mediów zaczynają wymieniać swoje przyłącza i sieci na PE czy PVC.

Reasumując,

GSU,

dobrze uziemiona (nie przyłączami)

połączenia wyrównawcze główne

połączenia wyrównawcze lokalne

okresowe badania i kontrole instalacji elektrycznych.

Witam, nie do końca rozumiem problem połączeń wyrównawczych . Elektryk chce mi połączyć przewodem /drutem LY6 kwadrat , nastepujące elementy: stalową wanne , 4 baterie znajdujące sie w różnych pomieszcz., prysznic i piec ; wszystko szeregowo ze sobą połączone ( i nigdzie dalej nie podłączone) aby usyskać efekt wyrównania potencjałów . Czy takie połączenie jest prawidłowe i czy to właśnie ma być podłączone dalej do GSU ( czy to GSU znajduje się w rozdzielni?).

Pozdr.

Polecam lekturę http://www.miedz.org.pl/pcpm-publikacje-instalacje-elektryczne.html

a w niej artykuł

Instalacje elektryczne w obiektach budowlanych. Wymagania dla instalacji modernizowanych lub nowo budowanych.

Andrzej Boczkowski

strona 10

Podstawy projektowania instalacji elektycznych.

prof. zw. dr hab. inż. Henryk Markiewicz

i wiele innych z tej strony.

• 4 weeks później...
Witam!

Przeskoczyłem z wątku o odgromach i mam pytanie: czy samo zabezpieczenie bezpiecznikami przeciw wyładowaniom nie wystarczy?

Prawdę powiedziawszy nie wim co masz na myśli pisząc te słowa.

Czy chodzi Ci o bezpieczniki,

wyłączniki instalacyjne nadmiarowe,

czy o urządzenia ochrony przeciwprzepięciowej?

Sprecyzuj a coś wymyślimy ;)

NIe chciałem precyzować, żeby odpowiedź nie była ograniczona tylko do jednego sposobu ochrony instalacji i domu od wyładowań burzowych. Ale żebyś mógł odpowiedzieć, wg. Ciebie jaki jest najlepszy sposób ochrony instalacji i urządzeń przed wyładowaniami atmosferycznymi. :lol: W folderach jest ich mnóstwo. Niektóre są dość drogie, inne tańsze. Czy instalacja odgromowa jest najlepsza? Co byś zamontował w nowo wybudowanym domu? Oczywiście przepięciówki i tp. też. :lol:

witaj :)

NIe chciałem precyzować, żeby odpowiedź nie była ograniczona tylko do jednego sposobu ochrony instalacji i domu od wyładowań burzowych. Ale żebyś mógł odpowiedzieć, wg. Ciebie jaki jest najlepszy sposób ochrony instalacji i urządzeń przed wyładowaniami atmosferycznymi. :lol: W folderach jest ich mnóstwo. Niektóre są dość drogie, inne tańsze. Czy instalacja odgromowa jest najlepsza? Co byś zamontował w nowo wybudowanym domu? Oczywiście przepięciówki i tp. też. :lol:

1. Odgromówka wykonana zgodnie z obowiązującymi przepisami i sztuką.

2. Przepięciówka kl. B oraz C, ewentualnie D dla urządzeń.

3. Koordynacja instalacji.

4. Połączenia wyrównawcze.

5. Poprawnie wykonane uziomy.

Co do aktywnych systemów ochrony to mam mieszane uczucia. Zresztą poczytaj http://www.ise.pl/forum/viewtopic.php?t=7694

I na koniec jeszcze jedna sprawa. Piorun to zjawisko niezbadane i nieprzewidywalne. Uderza tam gdzie chce. Wyładowanie w budynek czy w jego sąsiedztwie pomimo wszystkich wyżej opisanych zabezpieczeń może spowodować poważne szkody. Moim zdaniem należy budynek ubezpieczyć od wyładowań atmosferycznych.

Dzięki jacek.

czym bardziej zagłębiam się w temat, to tym mniej wiem :-? Wychodzi na to że, nikt do końca nie zbadał tego zjawiska. Te wszystkie urządzenia są jak szukanie otwartej brzytwy po omacku. Zamiast zabezpieczać, to jeszcze przyciągają pioruna. Może się w końcu kiedyś okazać że wprowadzą zakaż uziemiania, bo... po wyładowaniu to prąd popłynie nie tylko w dół ziemi, ale wszędzie we wszelkie żelaztwo wokół domu i w domu, jeśli są połączone. O!!...zgrozo!! :o :-? :roll: czy to nie szkoda kasy na te wszystkie bajery :evil: :evil: to już lepiej faktycznie ubezpieczyć. :-? :wink: Albo odwrucić sytuację i zamiast żelastwa postawić dom z materiałów nieprzewodzących prąd. A co z rurami gazowymi i wodnymi? są stosowane również z tworzyw sztucznych. A jedynie zabezpieczyć instalacje elektryczne i wszystko co jest na prąd. A jaka jest statystyka?, może nie ma żadnej ? bo jakby opublikować to wyszłoby że nie ma żadnej różnicy tzn. ci co mają odgromy itp. i ci co ich nie mają obrywają od natury podobnie. :-? :wink:

witam!

chciałbym zapytać o remont instalacji w budynku. moja wspólnota mieszkaniowa chce wymienić instalację el. ( piony) w czteropiętrowym budynku, 37 lokali, która ma jakieś 40 lat. Są podejrzenia, że przez 40 lat wszelakie normy dotyczące takiej instalacji sie zmieniły :-?

czy musimy robić przed wymianą jakiś projekt?

czy sama wymiana musi być gdzieś zgłoszona ?

Witam!

mam problem, jak zresztą wszyscy którzy tu piszą i proszę o radę!

Otóż na wiosnę zamierzamy się budować na działce, która ma status działki rolnej, więc będzie to zabudowa siedliskowa, gmina oczywiście nie ma MPZP, właśnie otrzymaliśmy warunki przyłączenia i umowę, szczerze mówiąc to nic z tego nie rozumiem :o

Z wcześniejszych rozmów z ZE wynikało, że oni postawią nam skrzynkę jakieś 150 m od naszej działki, a my musimy wziąść sobie na swój koszt firmę z uprawniwniami z listy którą oni dadzą i ta firma położy nam kabel do naszej działki, a ZE mamy zapłacić w dw óch ratach opłatę przyłączeniową w sumie 1844,64, dotyczy to warunków przyłączenia domu , aha zaliczono nas do V grupy przyłączeniowej, moc przyłącz. to 12 kw, i teraz moje pytanie

1/ ile może kosztować nas położenie tego kabla w grę wchodzi około 200 m

2/ czy faktycznie to my musimy ponieść koszt budowy tego przyłącza?

aha budowa tego przyłącza miałaby przebiegać przez pole sąsiadujące z naszą działką i musieliśmy otrzymać pisemną zgodę właściciela na przekopanie pola i puszczenie tam kabla, a rola ZE ogrsniczyłaby się do postawienia skrzynki w granicy tej działki sąsiada ale od strony drogi czyli nie na jego gruncie, proszę o jakieś wskazówki co robić?, podpisać tą umowę?, bo chyba tak naprawdę to nie mamy innego wyjścia tylko trochę boję się kosztów których nawet w przybliżeniu ZE nie chciał podać, odsyłając do firmy z którą podpiszemy umowę na budowę przyłącza :evil: ,pzdr

Cześć! :p

no dobra to po kolei:

1/ złożony wniosek o warunki przyłączenia placu budowyOdpowiedź:

VI grupa przyłączeniowa, połączenie kablowe

Zakres prac niezbędnych do realizacji przyłączenia: " przy istniejącym złączu kablowo-pomiarowym (jakieś 250 m od mojej działki) zamontować szafkę pomiarową i zasilić ją z w/w złącza"

Wymagania dotyczące układu pomiarowo-rozliczeniowego:

"miejsce zainstalowania: szafka pomiarowa przy istniejącym złączu kablowo-pomiarowym",

Inne ustalenia: Projekt budowlany: schemat instalacji elektrycznych należy uzgodnić w Rejonie Energetycznym"

i tyle w warunkach, nigdzie tu nie ma napisane wprost że to ja muszę na swój koszt pociągnąć te 250 m kabla, albo dalej nic z tego nie rozumiem :oops: , natomiast w umowie o przyłączenie jest par 3 gdzie piszą, że : " Podmiot zobowiązuje się do realizacji własnym kosztem i staraniem warunków przyłączenia określonych w par. 1" (tu chyba jest pies pogrzebany?, prawda :evil: ) i dla całkowitej jasności ten par 1: " Strony ustalają, że miejscem rozgraniczenia własności urządzeń między przyłączanym Podmiotem, a Koncernem są zaciski prądowe łączące wybudowaną linię/przyłącze z istniejącą linią/siecią Koncernu"

witaj:)

Co prawda nie napisałaś, eś jaki to zakład ale.....

Wcześniej była mowa o V grupie czyli zasilaniu docelowym. Obecnie jest mowa o VI gr czyli zasilaniu placu budowy.

W przypadku VI gr faktycznie pomiar montuje się na/przy urządzeniu ZE do którego nastąpi przyłączenie.

ZE wykonuje przyłączenie do granicy eksploatacji a w przypadku VI gr praktycznie nic nie buduje. Od granicy eksploatacji (łącznie z zestawem pomiarowym) budowa urządzeń leży po stronie odbiorcy.

Zastanawia mnie jeszcze wysokość opłaty. W moim ZE jest to 10% wyliczonej opłaty dla gr. V.

I jeszcze jedno, w moim ZE istnieje coś takiego jak zasilanie placu budowy domu z budową urządzeń jak dla zasilania docelowego. Wtedy ZE pobiera opłatę jak dla gr. V. Ale w rym przypadku nie wyobrażam sobie abyście mieli licznik oddalony od działki o 150m!!!!!!!!! Co prawda nie widzę tego na sytuacji ale trochę to dziwne.

I już na koniec, przyłączenie podmiotu zlokalizowanego do 200m od miejsca przyłączenia kalkulowane jest ryczałtowo czyli stawka x ilość kW mocy przyłączeniowej + VAT. Powyżej 200m dolicza się około 35 zł za każdy metr ponad 200.

Poczytaj to i pytaj dalej :)

to jeszcze nie wszystko niestety.., a więc dalej

aha budowa na Mazurach- spółka Energa

2/ złożony wniosek o warunki przyłączenia docelowego, czyli domu

i odpowiedź ZE:

" Z istniejącego złącza kabl.-pom. wybudować przyłącze kablowe ze złączem kablowo-pom. zlokalizowanym przy granicy działek nr...".(postawią to złącze na granicy drogi gminnej z działką sąsiada po stronie drogi, do mnie to jakieś 130 m, po to też musiałam dostarczyć im oświadczenie sąsiada, że on zgadza się na przekopanie jego działki, w celu położenia kabla) i dalej: " Projektowany budynek mieszkalny zasilić przyłączem kablowym zalicznikowym po wybudowaniu przez ZEO złącza kabl-pom."

i z istotnych rzeczy to jeszcze:

okres realizacji przyłaczenia ustala się wstępnine na 9 m-cy od daty uiszczenia pierwszej części opłaty i tu jak najbardziej ok tylko dalej piszą o tym że "za niedotrzymanie terminu przyłączenia ( który ostatecznie ustalony zostanie po uzyskaniu decyzji o pozwoleniu na budowę przyłącza) strona odpowiedzialna za zwłokę płaci karę umowną w wys. 0,2 % opł. przył. jednak nie więcej niż 6 %" - tzn że jak ja się do tej pory nie wyrobię z budową na tyle żeby podłączyć w chałupie prąd to płacę dodatkową karę - niezłe to..

REASUMUJĄC:

1/ w/g mnie nie opłaca mi się w tej sytuacji podpisywać umowy o prąd budowlany, bo muszę pociągnąć kabla 250 m, nie licząc kosztów opłaty abon. za taki prąd i oczywiście stawkę za konkretne zużycie, b. poważnie rozważam zakup agregatu i poradzenie sobie w ten sposób w czasie budowy

2/ czy faktycznie muszę ponieść koszt budowy linii??

proszę o jakieś wskazówki , mam nadzieję że da się coś z tego zrozumieć, z góry przepraszam za tak dłuuuugie posty, ale ja w tych sprawach jestem kompletnym laikiem i dlatego wolałam cytować ważne punkty, z góry wieeelkieee dzięki :p , pzdr, małgosia

Witam,

Będę wdzięczny za odpowiedź na pytanie:

- jakie może być roczne zapotrzebowanie na energię domu o pow. netto 110 m.kw, użytkowej 87 m.kw, kubaturze 274 m.szesc., ściany z BK 24 cm + 10 cm styropian, poddasze 20 cm wełny. W projekcie podano zapotrzebowanie na ciepło do celów grzewczych 6,00 kW. Myślę o CO z kotłem elektrycznym i korzystaniu z tańszej taryfy. Kuchenka - gaz, CWU - prąd.

Jeśli coś mogę uściślić - chętnie.

Pozdrowienia

witam:)

Pytanie zasadnicze do czego to jest potrzebne?? Czy mówimy o mocy czy o energi (moc w czasie)?

Czy masz na myśli określenie mocy przyłączeniowej do wniosku o warunki? Czy roczne zapotrzebowanie na energię do wpisania do wniosku?

Podaj więcej szczegółów to napiszemy coś na ten temat.

W tzw. międzyczasie luknij na http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=62370&highlight=