odaro 10.12.2011 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 http://www.edwardmusial.info/pliki/norma_60364_4_41_2009.pdf A może to kolega zdefiniuje znaczenie słowa obwód? Nieprawda. A gdy podasz, że jesteś z tego forum to otrzymasz punkty dodatnie. Za stres jaki tu przeżyłeś. Tak tylko przytoczony cytat nie jest obowiązującą normą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 10.12.2011 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 (edytowane) Człowieku.Podane wcześniej normy ignorujesz traktując je jako zło konieczne przeszkadzające Waszej partackiej radosnej twórczości.Inny fragment gdzie nie podałem skąd pochodzi też pozostał bez echa.A teraz wołasz o normę. A Twoje i Twych braci w elektryce alternatywnej wynaturzenia są normami?Chyba w Ciemnogrodzie.Chcecie partaczyć robotę to partaczcie, ale róbcie to na swoje konto. A wody z mózgu robić innym osobom biorących wasze brednie za dobrą monetę wam nie wolno. Nie potrafiliście się zrealizować na innych profesjonalnych forach więc zadekowaliście się tu, gdzie za przyzwoleniem Redakcji sprowadzacie innych do swego poziomu. Edytowane 10 Grudnia 2011 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 10.12.2011 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Człowieku. Podane wcześniej normy ignorujesz traktując je jakom zło konieczne przeszkadzające Waszej partackiej radosnej twórczości. A teraz wołasz o normę. A Twoje i Twych braci w elektryce alternatywnej wynaturzenia są normami? Chyba w Ciemnogrodzie. Wmawiasz mi rzeczy których nigdy nie popełniłem. Myślałem że dla Ciebie najważniejsze są normy które tutaj cały czas cytujesz. Jeżeli tak nie jest to nie mogę zrozumieć logiki Twoich wypowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 10.12.2011 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 (edytowane) Jeżeli tak nie jest to nie mogę zrozumieć logiki Twoich wypowiedzi. Bo po pierwsze nie chcesz a po drugie nawet gdybyś chciał to Twe "zdeprawowanie" spowodowane wpływem ignorantów jest tak wielkie, że zrozumienie innej osoby piszącej o rzeczach oczywistych czyni to niemożliwym. A ponadto wskazane opracowanie nosi tytuł OCHRONA PRZECIWPORAŻENIOWA W URZĄDZENIACH NISKIEGO NAPIĘCIA. KONSEKWENCJE USTANOWIENIA NORMY PN-HD 60364-4-41:2009 Co czyni je swoistym komentarzem do tej normy. Komentarzem bardzo rzetelnym a których tak w Polsce brakuje. A tu między innymi dowiesz się czym są normy i czym są komentarze. http://www.edwardmusial.info/pliki/nieporozumienia_bledy.pdf Edytowane 10 Grudnia 2011 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 10.12.2011 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Bo po pierwsze nie chcesz a po drugie nawet gdybyś chciał to Twe "zdeprawowanie" spowodowane wpływem ignorantów jest tak wielkie, że zrozumienie innej osoby piszącej o rzeczach oczywistych czyni to niemożliwym. Znowu wmawiasz mi rzeczy których nie popełniłem przy okazji obrażając innych użytkowników forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 10.12.2011 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Witam. Govena jest jedynym importerem takiego badziewia, które w wersji metalowej ma zacisk do podłączenia PE. Co z tego, że mają zacisk, skoro żaden z szanujących się elektryków z ISE, SEP, nie podłączy takiego wyłącznika bez prucia ściany. Bzdury waść piszesz. Jestem elektrykiem z ise, SEP, forum budowlanego (http://www.forumbudowlane.pl/vf/62/0/instalacje-elektryczne) i podłączałem ostatnio Govenę. Z zaciskiem PE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 10.12.2011 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 (edytowane) Witam. Bzdury waść piszesz. Jestem elektrykiem z ise, SEP, forum budowlanego (http://www.forumbudowlane.pl/vf/62/0/instalacje-elektryczne) i podłączałem ostatnio Govenę. Z zaciskiem PE. Gadałbym bzdury, jeślibyś podłączył Girę, Berkera, Kontakt, czy legranda z zaciskiem PE. Przepraszam, podłączył kolega 3x1,5 do wyłącznika Goveny? A w jaki sposób jeśli wolno zapytać? Bo po pierwsze nie chcesz a po drugie nawet gdybyś chciał to Twe "zdeprawowanie" spowodowane wpływem ignorantów jest tak wielkie, że zrozumienie innej osoby piszącej o rzeczach oczywistych czyni to niemożliwym. Brawo, brawo, Brawo. Jestem pod wrażeniem. Szczególnie tego fragmentu. Po prostu mistrzostwo świata. W przeciwnym razie obwody zawierające i zasilające wyłącznie urządzenia o izolacji ochronnej powinny być zaprojektowane i wykonane przy założeniu, że podczas eksploatacji - bez stałego nadzoru - dowolne z tych urządzeń i w dowolnej chwili może być wymienione na urządzenie klasy ochronności I. Wobec tego we wszystkich obwodach: .. powinien być ułożony przewód ochronny PE na całej długości oprzewodowania i wprowadzony (bez przyłączania!) do wnętrza urządzeń w nadziei, że kiedyś - w razie instalowania urządzenia klasy ochronności I - elektryk to zauważy i potrafi wykorzystać, .. powinien być spełniony warunek samoczynnego wyłączania zasilania. Powyższy cytat pochodzi z rozdziału: " Ochronna obudowa izolacyjna" W rozdziale tym kilka zdań wcześniej, napisano " Obudowa izolacyjna nie powinna zawierać żadnych śrub lub innych elementów mocujących z materiału izolacyjnego, które musiałyby lub mogłyby być zdejmowane podczas instalowania i eksploatacji, a których zastąpienie przez śruby lub inne elementy mocujące metalowe mogłoby naruszyć izolacyjność obudowy (rys. 11)" Przynajmniej teraz wiadomo o co chodzi z kolegą kas12 Cytuj dalej, sam popełnisz forumowe samobójstwo. PS W tym linku http://www.edwardmusial.info/pliki/nieporozumienia_bledy.pdf nie jest chyba nic wspomniane o zmianie kolorów przy pomocy markera lub taśmy? Edytowane 11 Grudnia 2011 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 11.12.2011 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 (edytowane) http://www.elektroda.pl/rtvforum/forum117.htmlSpecjalnie dla Was.Pierwszy temat "na niebiesko".Gdyby był zamalowany markerem (olejowym!) to tuhttp://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2156597.htmlMało Wam opinii na ISE? To macie nowe na Elektrodzie.Na SEP też będą.Zapewniam. Edytowane 11 Grudnia 2011 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 11.12.2011 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 (edytowane) Jest coraz zabawniej. Teraz pyskówka przeniosła się na elektroda.pl. Forum uchodzące za profesjonalne, na którym również nie można uzyskać odpowiedzi na pytania: 1. O kołek, gwóźdź i blaszkę aluminiową 2. możliwość stosowania plastikowych uchwytów do mocowania kabli. 3 Jak podłączyć przewód 3x1,5 do włącznika. 4 Czy normy pozwalają na stosowanie przewodu 3x1,5 na odcinku wyłącznik puszka rozłączna. Odpowiedż jednego z moderatorów Naprawdę przed wbiciem pierwszego gwoździa z aluminiową blaszką w drewnianego kołka, aby przymocować przewód do ściany sprawdził kolega normy, przepisy czy aby na pewno tak wolno? chętnie je poznam, bo kolega kkas12 jakoś nie mógł znaleźć, a jest on w tym biegły. Naturalnie, proszę zapoznać się z zawartością tego forum: Link Polecam też PBUE i nieobowiązujące już normy z których wiele ciekawych rzeczy można się dowiedzieć. no cóż, spodziewałem się jednak merytorycznej dyskusji na jakimkolwiek poziomie. Po użyciu lokalnej szukajki otrzymuję taką odpowiedź Szukano: drewniany kołek gwóżdź Nie znaleziono tematów ani postów pasujących do Twoich kryteriów Oczywiście wcześniej czy później nastąpiło wyrzucanie moich niewygodnych odpowiedzi do kosza, podobno nie wnoszących nic do dyskusji tu linki do tych nic nie wnoszących postów. http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2158862.html http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2158829.html Bardzo niewygodne odpowiedzi są usuwane bez śladu. Zgadnijcie przez kogo. Oczywiście poziom dyskusji i argumentacji na poziomie kkas12. Zero argumentów tylko ubliżanie mi od ignorantów i partaczy. I żeby nie było wątpliwości, to tam siedzą tylko profesjonaliści, bo to profesjonalne forum dla profesjonalistów, chociaż niektórzy moderatorzy mylą obudowę z tynkiem lub płytą G/K i uważają, że mają rację bo w końcu są profesjonalnymi moderatorami na profesjonalnym forum. Jedyny pożytek z tej pyskówki jest taki, że jak zapewnia jeden z moderatorów/adminów z elektroda.pl powstanie subforum z galeriami zdjęć jak należy prawidłowo i wzorowo, zgodnie z normami wykonywać instalację. Będą zdjęcia najlepszych z najlepszych na forum elektroda.pl Jak tylko się pojawi nie omieszkam poinformować o tym facie. Ps. Może w końcu będzie nam dane podziwianie instalacji kolegi kkas12 Edytowane 11 Grudnia 2011 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 11.12.2011 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 (edytowane) ...jak zapewnia jeden z moderatorów/adminów z elektroda.pl powstanie subforum z galeriami zdjęć jak należy prawidłowo i wzorowo, zgodnie z normami wykonywać instalację. Jak zwykle przeinaczasz fakty. Subforum rzeczywiście powstanie, ale ze zdjęciami partactw i nieprofesjonalizmu będącego efektem być może Twych "nauk" i rad" udzielanych tak na tym jak i innych forach. Edytowane 11 Grudnia 2011 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 11.12.2011 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 (edytowane) Jak zwykle przeinaczasz fakty. Subforum rzeczywiście powstanie, ale ze zdjęciami partactw i nieprofesjonalizmu będącego efektem być może Twych "nauk" i rad" udzielanych tak na tym jak i innych forach. Info o sub forach pochodzi od innego moderatora i mam nadzieję, że chodziło o pokazanie właściwie i profesjonalnie wykonanych instalacji. Jeśli to ma być kolejna galeria (jakich pełno) partactw, to osobiście nie widzę większego sensu. Ale to w końcu wasze małpy, wasz cyrk. Tyle mówicie o nauczaniu o misyjności, skąd mam wiedzieć jak wykonują instalacje profesjonaliści, skoro pokazują nie swoje instalacje z adnotacją to jest źle. Odeślecie mnie pewnie do norm, które jak widać prowadzić mogą do interpretacji, że tynk czy płyta G/K stanowi obudowę. Po co latać szukać zdjęć złych rozwiązań, skoro macie gotowe dobre rozwiązania. Po co tracić czas na szukanie skoro w ciągu tygodnia możecie zrobić naprawdę spektakularna galerię bezbłędnie wykonanych instalacji, po co ktoś ma wertować fora, normy i przepisy skoro na elektroda.pl znajdzie zdjęcie lub lepiej kilka jak prawidłowo podłączyć 3x1,5 do wyłącznika czy 3x1,5 do ściemniacza. W czym widzicie problem, przecież wszystko macie, profesjonalne forum z działem o elektryce, statusy admin/moderator, możliwość założenia subforum i setki a nawet tysiące gotowych zdjęć służących za świetny materiał ilustracyjny. Naprawdę nie rozumiem takiego podejścia to sprawy zdjęć. Robicie taką galerią z super instalacjami i realizujecie swoją misyjność, wielu młodych więcej się z tej galerii nauczy niż z pyskówek i nadinterpretacji przepisów. Dodatkowo zaspokoicie swoje potrzeby dowartościowania się. Przynajmniej niektórzy. Edytowane 11 Grudnia 2011 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 11.12.2011 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Wia kolega krytykowac najłątwiej a w tej branży to jest norma. Samemu partaczyć a mądrzyć się i krytykować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 11.12.2011 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 (edytowane) Samemu partaczyć a mądrzyć... Właśnie robisz to co innym zarzucasz. Krytykujesz nie widząc niczego na oczy. Ja krytykuję Wasze bzdurne teorie. Wy ich obronić nie potraficie więc trzeba "ugryźć" z drugiej strony. Ale chyba jednak jest różnica. Typowo polskie i nie robi na mnie najmniejszego wrażenia. Edytowane 11 Grudnia 2011 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 11.12.2011 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Słuchajcie - proponuje zmienić tytuł tego wątku na:"Których elektryków nie brać".Bo obecny jest bardzo mylący i wprowadza niepotrzebnie w błąd. Ile stron zamierzacie się jeszcze kłócić? Może ustalmy jakiś hard-limit? Teraz tak - w naszym kraju 90% instalacji jest wykonanych jeszcze w TNC. Tam nigdzie nie ma PE. Czy te instalacje są niebezpieczne dla użytkowników?Nie. Pod warunkiem że .... przechodzą regularne przeglądy i pomiary.Czas na wyciągnięcie wniosków. Co wprowadza niebezpieczeństwo na ludzi - brak przewodu PE? Pewnie, że są normy i należy je rozumieć i ich przestrzegać ale teraz tak:1/ instalację TN-C-S zrobił ktoś standardowym kablem. Przychodzi po nim inny elektryk, otwiera puszkę i teraz - czy ten elektryk będzie idiotą żeby nie widzieć że w tej instalacji nie należy mieć zaufania do kolorów kabli?2/ instalację TN-C-S zrobił ktoś standardowym kablem ale oznaczył końcówki. Przychodzi po nim inny elektryk, otwiera puszkę i co zrobi? W pierwszej kolejności przyjmie że dorobione oznaczenia są POPRAWNE ale sprawdzi na wszelki wypadek.3/ instalację TN-C-S zrobił elektryczny pedant. Każdy kabelek poprawnie oznaczony, kolorki fabryczne i te sprawy. Przychodzi po nim inny elektryk, otwiera puszkę i co zrobi? Przyjmie że oznaczenia są poprawne ale ... sprawdzi na wszelki wypadek!!! Powiedzcie mi proszę (bo ja nie rozumiem) który z tych 3 przypadków wprowadza niebezpieczeństwo użytkowania takiej instalacji?A Wy jako elektrycy gdziekolwiek zostawiacie instalację nie sprawdzając czy wszystko jest OK? Podchodzicie do pracy z instalacją również nie sprawdzając? Przecież to absolutna podstawa naszej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 11.12.2011 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 (edytowane) Powiedzcie mi proszę (bo ja nie rozumiem) który z tych 3 przypadków wprowadza niebezpieczeństwo użytkowania takiej instalacji? Dwa pierwsze. Instalacji wykonanej przez partacza, partacz oceniać nie może. Tu wystarczy pomiarowiec konkretnie podchodzący do tego co robi. Nie ma żadnych podstaw by tak wykonaną instalację w takim kształcie dopuścić do eksploatacji. Czy tak trudne do zrozumienia jest to, ze normy należy stosować w całości a nie tylko we fragmentach odpowiadających potrzebie chwili? Na jakiej podstawie usiłuje kolega stwierdzić, że nawet gdyby wszyscy stosowali się do standardów to sprawdzanie będzie zbędne? Po co w takim razie norma PN HD 60364 6-61? I nie piszmy o wszystkich instalacjach, ale o tych nowych. A przede wszystkim o tych które mogą zostać wykonane na podstawie rad tak beztrosko tu udzielanych. Edytowane 11 Grudnia 2011 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 11.12.2011 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Dwa pierwsze. Proszę podać przykład - bo mi jakoś wyobraźni nie starcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 11.12.2011 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Ja rozumiem , że każdy ma swoje rację i nie neguję prowadzenia PE. Dla kolegi jedno prawo jes święte ( np kolory) a drugię można olać ciepłym moczem (RCD). Oczywiście , że czasem nie można stosować RCD bo tak jest zaprojektowana instalacja , ale żeby w bloku odradzać instalowanie RCD w obwodach oświetlenia a teraz płakać o przewody PE to już jest śmieszne do potęgi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 11.12.2011 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 (edytowane) Proszę podać przykład - bo mi jakoś wyobraźni nie starcza. Trójżyłowy przewód od wyłącznika świecznikowego do wypustu na suficie musi mieć zamalowaną żyłę PE. Czy można nim zasilić żyrandol w I klasie ochronności? Nie można, ale uparty użytkownik i tak go zamontuje ponieważ mu się on podoba. Elektryk może tak rozumować czy raczej nie powinien? Kolego thomyk to, że dla Ciebie żyła o zielonożółtej barwie jest zbędnym balastem to widać. Ale wytłumacz w jaki sposób zamontujesz ten swój upragniony RCD w obwodzie tego żyrandola który przedstawiłem wcześniej. Może nie wiesz o tym, ale podstawą SWZ jest ten tak lekceważony przez Ciebie przewód o zielono-żółtej barwie. A warunek spełnienia SWZ należy sprawdzić w przypadku wszystkich części przewodzących dostępnych a więc nie tylko odbiorników, ale i wyłączników oraz innego osprzętu w obwodzie zamontowanego również. Edytowane 11 Grudnia 2011 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 11.12.2011 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 kkas12 czy możesz w końcu odpowiedzieć czy wyłącznik jest obwodem odbiorczym czy nie. Tylko bez cytowania norm ale za to konkretnie tak czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 11.12.2011 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Kolego thomyk to, że dla Ciebie żyła o zielonożółtej barwie jest zbędnym balastem to widać. Akurat byś się przejechał bo nigdy obwodu bez tej żyły nie zrobiłem !!!! A co pomiarowiec ma powiedzieć na obwód poza RCD. Wiem , że jest to dodatkowy sposób ochrony , ale jednak jest i montuję go tam gdzie mogę. Nigdy nikt nie płakał z powodu tych 150 zł wydanych na RCD oświetlenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts