Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prawie wszystko o szeroko rozumianej elektryce.

Recommended Posts

Witam.

Szanowny Kol. anpi!

Cieszy Twoje zainteresowanie tematem i pragnienie wykonania porzšdnej instalacji elektrycznej. Jednak, niestety, dotychczasowi wykonawcy lekko nabruŸdzili i nie wiem, jak z tego wybrniesz.

Otóż przewód N (niebieski) i PE (żółtozielony) powinny zostać rozdzielone (a punkt rozdziału połšczony z głównš szynš wyrównawczš, a więc również z uziomem fundamentowym) PRZED LICZNIKIEM, a także PRZED wszelkimi wyłšcznikami.

U Ciebie jest problem, bo do tej częœci instalacji nie masz dostępu, to wyłšczne królestwo Rejonu Energetycznego.

I chyba z nimi będziesz musiał to załatwić.

P.S. Nie wiem jak dołšcza się obrazki. Gdybyœ mi wytłumaczył, to przeœlę Ci rysunek prawidłowych polšczeń pomiędzy złšczem, a rozdzielniš domowš.

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam.

Szanowny Kol. anpi!

Cieszy Twoje zainteresowanie tematem i pragnienie wykonania porzšdnej instalacji elektrycznej. Jednak, niestety, dotychczasowi wykonawcy lekko nabru�dzili i nie wiem, jak z tego wybrniesz.

Otóż przewód N (niebieski) i PE (żółtozielony) powinny zostać rozdzielone (a punkt rozdziału połšczony z głównš szynš wyrównawczš, a więc również z uziomem fundamentowym) PRZED LICZNIKIEM, a także PRZED wszelkimi wyłšcznikami.

U Ciebie jest problem, bo do tej czę�ci instalacji nie masz dostępu, to wyłšczne królestwo Rejonu Energetycznego.

I chyba z nimi będziesz musiał to załatwić.

P.S. Nie wiem jak dołšcza się obrazki. Gdyby� mi wytłumaczył, to prze�lę Ci rysunek prawidłowych polšczeń pomiędzy złšczem, a rozdzielniš domowš.

Dzięki z góry - prześlij mi mailem: [email protected]

A czy dla mnie jest jakaś różnica, czy N i PE są rozdzielone i uziemione przed licznikiem, czy za? Bo jeśli nie ma różnicy, to wolę to zrobić porządnie sam niż znowu korzystać z tych niby-fachowców z ZE :x A do odbioru instalacji wezmę innego elektryka.

Witam.

Twój schemat jest w zasadzie prawidłowy.

Dodam tylko, że zabezpieczanie obwodów oœwietlenia i gniazd urzšdzeniem różnicowo - pršdowym poza strefami zagrożenia (kuchnia, łazienka, kotłownia i podobne) jest fakultatywne (nie jest wymagane) i w zasadzie jest zbędne. Ja bym tego nie robił.

Witam.

A czy dla mnie jest jakaś różnica, czy N i PE są rozdzielone i uziemione przed licznikiem, czy za? Bo jeśli nie ma różnicy, to wolę to zrobić porządnie sam niż znowu korzystać z tych niby-fachowców z ZE :x A do odbioru instalacji wezmę innego elektryka.

Chodzi o to aby w ŻADNEJ sytuacji nie doszło do rozłšczenia przewodu ochronnego PE. Jeœli rozdział PEN jest zrobiony za daleko, to przeciesz przerywanie cišgłoœci może wystšpić w kilku miejscach, a więc całe nasze rozważania o bezpieczeństwie można o kant potłuc.

Chodzi o to aby w ŻADNEJ sytuacji nie doszło do rozłšczenia przewodu ochronnego PE. Je�li rozdział PEN jest zrobiony za daleko, to przeciesz przerywanie cišgło�ci może wystšpić w kilku miejscach, a więc całe nasze rozważania o bezpieczeństwie można o kant potłuc.

Tak sobie myślę, że gdybym zmostkował przewody P i EN na tej kostce ze zdjęcia i to miejsce uziemił, to byłoby to najbliżej instalacji. Dobrze kombinuję? Kostka jest za licznikiem i zabezpieczeniem przedlicznikowym.

Witam.

A do odbioru instalacji wezmę innego elektryka.

Jak mieszkasz niedaleko, to mogę Ci tš instalację odebrać. Mam nadzieję, że po wszelkich rozjasnieniach będzie wykonana przyzwoicie, tak abym nie musiał nadwyrężać swojego elektrycznego sumienia.

Tak sobie myślę, że gdybym zmostkował przewody P i EN na tej kostce ze zdjęcia i to miejsce uziemił, to byłoby to najbliżej instalacji. Dobrze kombinuję? Kostka jest za licznikiem i zabezpieczeniem przedlicznikowym.

Ważne jest, jak jest wykonana wczeœniejsza częœć instalacji, czy na przewodzie PEN od złšcza do miejsca podziału, przewód PEN "nie przechodzi" przez wyłšczniki, odłšczniki, czy inne ustrojstwa. Jeœli tak jest, to będzie to błšd.

Witam.

A do odbioru instalacji wezmę innego elektryka.

Jak mieszkasz niedaleko, to mogę Ci tš instalację odebrać. Mam nadzieję, że po wszelkich rozjasnieniach będzie wykonana przyzwoicie, tak abym nie musiał nadwyrężać swojego elektrycznego sumienia.

Niestety, od Stalowej Woli aż 130 km :-?

Witam :)

Co to jest WLZ?

Wewnętrzna Linia Zasilająca.

To przewód lub kabel, który zasila Twoja rozdzielnię.

Co do rozdzielenia przewodu PEN, to nie ma konieczności robić tego przed licznikiem. Wszystko zależy od użytych przekrojów.

Żeby była jasność, u mnie WLZ jest YKY 4x16mm2, licznik w ogrodzeniu a podział w rozdzielni w domu :D.

Ważne jest, jak jest wykonana wcze�niejsza czę�ć instalacji, czy na przewodzie PEN od złšcza do miejsca podziału, przewód PEN "nie przechodzi" przez wyłšczniki, odłšczniki, czy inne ustrojstwa. Je�li tak jest, to będzie to błšd.

Moje przyłącze wygląda tak (od strony słupa):

1. kabel napowietrzny 4x16 mm2

2. zabezpieczenie przedlicznikowe 25A

3. licznik z zegarem

4. kostka połączeniowa, którą wcześniej prezentowałem

5. kabel YDYP 5x6 mm2 łączący kostkę z instalacją w domu

A tak wygląda wnętrze skrzynki licznikowej:

http://budowa.fr.pl/dom086.jpg

Co to jest WLZ?

Wewnętrzna Linia Zasilająca.

To przewód lub kabel, który zasila Twoja rozdzielnię.

Co do rozdzielenia przewodu PEN, to nie ma konieczności robić tego przed licznikiem. Wszystko zależy od użytych przekrojów.

Żeby była jasność, u mnie WLZ jest YKY 4x16mm2, licznik w ogrodzeniu a podział w rozdzielni w domu :D.

Aha, no to u mnie WLZ to YDYP 5x6 mm2, w rurce. Przyłącze napowietrzne.

Witam.

Jak tak patrzę na ten rysunek LZ -ki to nachodzi mnie ,że u ciebie przewód PEN przechodzi przez licznik co dla mnie jest trochę dziwnym rozwiązaniem ale pewnie u ciebie się tak robi. A ten WLZ czyli kabelek odchodzący 5x to chyba jakiś niezagruby jest bynajmniej tak na oko.

Dokonywanie rozdziału PEN na N i PE na byle listwie za pomocą mostka też naruszało by moje sumienie elektryczne. Wszystkie te przewody wraz z uziemiającym należy wprowadzać na jeden zacisk czy jakąś tam szynę.

Nie zapomnij więc porządnie uziemnić przewód PE w rozdzielni mieszkaniowej. Jak już mówimy o uziemieniach i uziomach chyba fundamentowym w tym wypadku to nie wystarczy wiedzieć ,że ono jest ale trzeba zmierzyć jego rezystancję. Dużo ludzi robi tak: planują sobie uzion fundamentwy, układa bednarkę lub wykorzystuje zbrojenie ławy a wcześniej wykop jest szczelnie wyłożony kilkoma warstwami folii budowlanej, następnie izolacja pionowa ściany fundamentowej. W takim przypadku nie ma uziemienia.

Aha, no to u mnie WLZ to YDYP 5x6 mm2, w rurce. Przyłącze napowietrzne.

No to pupa blada :(. Podział na złączeniu przewodów 4x16mm2 i 5x6mm2.

Czyli podział trzeba zrobić w skrzynce licznikowej, na tej nieszczęsnej kostce? Aha, do jakiego maksymlanego obciążenia wystarczy 5x6 mm2 ?

Witam.

Jak tak patrzę na ten rysunek LZ -ki to nachodzi mnie ,że u ciebie przewód PEN przechodzi przez licznik co dla mnie jest trochę dziwnym rozwiązaniem ale pewnie u ciebie się tak robi. A ten WLZ czyli kabelek odchodzący 5x to chyba jakiś niezagruby jest bynajmniej tak na oko.

Dokonywanie rozdziału PEN na N i PE na byle listwie za pomocą mostka też naruszało by moje sumienie elektryczne. Wszystkie te przewody wraz z uziemiającym należy wprowadzać na jeden zacisk czy jakąś tam szynę.

Nie zapomnij więc porządnie uziemnić przewód PE w rozdzielni mieszkaniowej. Jak już mówimy o uziemieniach i uziomach chyba fundamentowym w tym wypadku to nie wystarczy wiedzieć ,że ono jest ale trzeba zmierzyć jego rezystancję. Dużo ludzi robi tak: planują sobie uzion fundamentwy, układa bednarkę lub wykorzystuje zbrojenie ławy a wcześniej wykop jest szczelnie wyłożony kilkoma warstwami folii budowlanej, następnie izolacja pionowa ściany fundamentowej. W takim przypadku nie ma uziemienia.

WLZ jest 5x6 mm. Za mało?

Uziom mam zrobiony tak - bednarka przyspawana do zbrojenia ławy. Ława nie izolowana. Ława była wylewana do szalunków, które później zostały zdjęcie. Grunt - piasek. Sucho.

Witam.

Jak tak patrzę na ten rysunek LZ -ki to nachodzi mnie ,że u ciebie przewód PEN przechodzi przez licznik co dla mnie jest trochę dziwnym rozwiązaniem ale pewnie u ciebie się tak robi.

Witam.

Taż napisałem, że to zależy od przebiegu PEN PRZED punktem rozdziału. Jesli PEN jest przerywany jakimiœ wyłšcznikami, to wtedy jest to błšd, a jeœli nie jest, to niby wszystko może być OK.

Tyle tylko, że jest to trochę krótkowzroczne. Malo kto planuje rozbudowę instalacji już podczas jej budowy. A przecież jeœli sie chwilę zastanowić, to postęp techniczny powoduje, że iloœć odbiorników energii w naszych mieszkaniach roœnie bardzo szybko. Zmieniajš się również wymagania dotyczšce jakoœci i pewnoœci zasilania. A coraz większa iloœć elektroniki w domach wymusza nowe podejœcie do instalacji.

Np. stopniowana ochrona przepięciowa jeszcze niedawno była fanaberiš. Ciekawe, za ile lat będzie obowišzkowa we wszystkich instalacjach. Tak samo zresztš jak uziom fundamentowy. Na razie nikt tego nie wymusza, bo budowlańcy i urzędnicy nie wiedzš o co chodzi, chociaż jest zalecany.

Przypomnijmy sobie jak wyglšdały instalacje elektryczne 20 lat temu. A przecież dom ma obowišzek stać dłużej! I jakie dzisiaj sš problemy z jako takim dostosowaniem tamtych instalacji do dzisiejszej przyzwoitoœci.

A więc prowizoryczne rozwišzania trochę jednak utrudniajš póŸniejszš rozbudowę instalacji, chociaż oczywiœcie nie uniemożliwiajš jej całkowicie.

Ja prezentuję stanowisko, że to co należy wykonać, należy zrobić dobrze od razu, a nie bawić się w wyrób "czekoladopodobny" (kto przeżył stan wojenny to zrozumie). Albo inaczej: czy ktoœ kupiłby nowy samochód w salonie, który jest tylko częœciowo polakierowany? No i jedno koło jest trochę mniejsze.