Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prawie wszystko o szeroko rozumianej elektryce.

Recommended Posts

dzieki wam obu za podpowiedzi ktore nieco mi zaciemnily obraz:) a juz myslalem ze to zrozumialem. Wiec jeszcze raz: teoretycznie najtansza opcja to: uzyskac pozwolenie na budowe bez projektu przylacza energetycznego i cala zabawe projektowa zlecic enionowi (moze to potrwac do 18 miesiecy). Opcja numer dwa (nazwijmy ja najszybsza) to: zrobic projekt przylacza i zlecic temu samemu uprawnionemu projektantowi uzyskanie pozwolenia na rozbudowe sieci (ewentualnie sprobowac na zgloszenie) - w zamian za to od momentu doreczenia dokumentow skrzynka stanie na dzialce w okresie 6 miesiecy. Chcialbym zaczac na wiosne 2007 wiec raczej bede zmuszony sie wykosztowac na opcje 2:( czy dobrze to zrozumialem?

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie możesz zrobić projektu przyłącza nie mając jeszcze projektu rozbudowy sieci jeśli masz taką rozbudowę w WP. Jak się zdecydujesz na opracowanie projektu to będzie to całość inwestycji przyłąćze wraz z rozbudową sieci. Co do tych 6 miesięcy to tak ci powiedzieli ,czy sam wywnioskowałeś?

Witam,

mam kilka pytań do panów elektryków.

1. Czy są jakieś normy, przepisy nakazujące nam stosowanie kabli tzw"ziemnych"

2. Czy takie kable musimy stosować do linii zasilającej czy do wszystkich kabli w ziemii ( oświetlenie ogrodowe, zasilanie bramy, oświetlenie wjazdu itp)

3. Czy są przepisy mówiące o minimalnej głębokości układania kabli. Chodzi generalnie o kable: zasilający, brama, domofon itp

4. Czy we wnętrzu łazienki możemy stsować włączniki. Jeśli tak to jakiej minimalnej klasy szczelności.

5. Czy oświetlenie można zasilać przewodami dwużyłowymi czy muszą być trzyżyłowe?

pozdrawiam

Witam.

1. Normy z branży elektrycznej przywołane w załšczniku do Rozporzšdzenia Ministra Infrastruktury z dnia 7 kwietnia 2004 r. zmieniajšcego rozporzšdzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. (Dz. U. 2004 r, poz. 1156).

PN-76/E-05125

Elektroenergetyczne i sygnalizacyjne linie kablowe. Projektowanie i budowa

Zmiany: 01 BI 1-2/79 poz. 2 02 BI 4/81 poz. 29

(wycofana bez zastšpienia 2004-03-25)

Zakres przywołania: całoœć normy, miejsce przywołania normy: § 97 ust. 5, l.p. w załšczniku: 5

4. To zależy od wielkoœci łazienki.

PN-IEC 60364-7-701:1999

Instalacje elektryczne w obiektach budowlanych. Wymagania dotyczšce specjalnych instalacji lub lokalizacji. Pomieszczenia wyposażone w wannę lub/i basen natryskowy

Zakres przywołania: całoœć normy, miejsce przywołania normy: § 180; § 287 pkt 6; § 288 pkt 7;, l.p. w załšczniku: 41; 51; 53

oraz

PN-EN 60529:2003

Stopnie ochrony zapewnianej przez obudowy (kod IP)

Zakres przywołania: całoœć normy, miejsce przywołania normy: § 180; § 287 pkt 6; § 288 pkt 7;, l.p. w załšczniku: 41; 51; 53

5. Trzyżyłowe.

PN-IEC 60364-5-559:2003

Instalacje elektryczne w obiektach budowlanych. Dobór i montaż wyposażenia elektrycznego. Inne wyposażenie. Oprawy oœwietleniowe i instalacje oœwietleniowe

Zakres przywołania: całoœć normy, miejsce przywołania normy: § 180; § 287 pkt 6;§ 288 pkt 7;, l.p. w załšczniku: 41; 51; 53;

Witam.

1. Normy z branży elektrycznej przywołane w załšczniku do Rozporzšdzenia Ministra Infrastruktury z dnia 7 kwietnia 2004 r. zmieniajšcego rozporzšdzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. (Dz. U. 2004 r, poz. 1156).

PN-76/E-05125

Elektroenergetyczne i sygnalizacyjne linie kablowe. Projektowanie i budowa

Zmiany: 01 BI 1-2/79 poz. 2 02 BI 4/81 poz. 29

(wycofana bez zastšpienia 2004-03-25)

Zakres przywołania: całoœć normy, miejsce przywołania normy: § 97 ust. 5, l.p. w załšczniku: 5

4. To zależy od wielkoœci łazienki.

PN-IEC 60364-7-701:1999

Instalacje elektryczne w obiektach budowlanych. Wymagania dotyczšce specjalnych instalacji lub lokalizacji. Pomieszczenia wyposażone w wannę lub/i basen natryskowy

oraz

PN-EN 60529:2003

Stopnie ochrony zapewnianej przez obudowy (kod IP)

5. Trzyżyłowe.

PN-IEC 60364-5-559:2003

Instalacje elektryczne w obiektach budowlanych. Dobór i montaż wyposażenia elektrycznego. Inne wyposażenie. Oprawy oœwietleniowe i instalacje oœwietleniowe

Zakres przywołania: całoœć normy, miejsce przywołania normy: § 180; § 287 pkt 6;§ 288 pkt 7;, l.p. w załšczniku: 41; 51; 53;

dzięki serdeczne

Witam.

Przykładowe ceny:

punkty 1 – faz – 35,00

punkty 3-faz - 70,00

montaż gniazda – 6,0

montaż wyłšcznika - 6,0

montaż oprawy – 15,0

montaż gniazda 3-faz – 15,0

montaż skrzynki do 10 bezp. – 100,0

montaż skrzynki pow. 10 - 20 bezp. – 150,0

awaria – od 80,0

podł. kuchenki – 70,0

Pomiary:

samocz. szybk. wył. 6,0/punkt

wyłšcznik RCD – 7,0

rezystancja izolacji – 7,0

rezystancji uziemienia – 50,0

+VAT !!!!!

Przy remontach starych instalacji +20%

-------------------------------------------------------

A oto inny cennik:

CENNIK USŁUG z dnia 2005-12-01 NA WYKONANIE INSTALACJI ELEKTRYCZNEJ W BUDYNKU

JEDNORODZINNYM WE WROCŁAWIU

LP RODZAJ USŁUGI VARTOŒĆ NETTO

1 1 PUNKT OŒWIETLENIOWY 25zł

2 1 PUNKT GNIAZDOWY 25zł

3 1 Punkt siłowy powyżej 5 m 50zł

3 1 Punkt wydzielony 25

4 Montaż przewodów wyrównawczych 300zł

6 Montaż uziemienia 150zł

7 Wykucie otworu i montaż tablicy licznikowej +montaż zabezpieczeń 350zł

8 Montaż 1 wyłšcznika i podłšczenie w puszkach 7zł

9 Montaż 1 gniazda i podłšczenie w puszkach 7zł

10 lampy na 1 kołek rozporowy oraz jej podłšczenie 20zł

11 Montaż lampy na 2 kołki rozporowe oraz jej podłšczenie 25zł

12 Lampy skomplikowane czasochłonne w montażu Od 50 złotych wzwyż

13 Ułożenie kabla w ziemi wraz z wykopaniem i zasypaniem na głębokoœć 80cm 50złotych za metr

14 Montaż domofonu zwykły bez zaczepu 350złotych

15 Wykonanie pomiarów ochronnych +odbiór energetyczny 600złotych

16 Montaż zasilania lamp parkowych oraz ich podłšczenie Do uzgodnienia

+ VAT !!!!!

Witam

Posiadam działkę budowlaną na której biegnie linia niskiego napięcia. Linia ta będzie kolidowała z planowaną budową domu tj. po jego wybudowaniu będzie ona w odległości ok. 1 m od dachu przy założeniu, że sąsiad zgodzi się na zbliżenie do 2 m. og granicy. Linia biegnie tylko do jednej posesji. Gdy zadzwoniłem do miejscowego ZE powiedziali abym złożył wniosek o wydanie warunków usynięcia kolizji czy coś takiego jednak zapowiedzieli, że będzie to na mój koszt. Czy mogę coś zrobić aby ZE sam przestawił słup energetyczny w jaki sposób to załatwić i czy ktoś już w taki sposób walczył z nimi. Bardzo proszę o informacje i z góry dzieki

Czy mogę coś zrobić aby ZE sam przestawił słup energetyczny w jaki sposób to załatwić i czy ktoś już w taki sposób walczył z nimi. Bardzo proszę o informacje i z góry dzieki

Witam.

Ponieważ mam do czynienia z energetyką mam dwie wiadomości:

1. Jeżeli idzie o warunki przebudowy o których mówił Zakład Energetyczny

to niestety mam złą wiadomość, zgodnie z prawem będziesz musiał

pokryć całość kosztów związanych z przebudową.

2. Jest jednak szansa. Należy dokładnie sprawdzić wszystkie dokumenty związane z tą działką. Jeżeli w hipotece są jakieś wzmianki o linii elektroenergetycznej to pozamiatane. :(

Ale jeżeli bralk takiej wzmianki (a jak znam zycie brak na 95% :wink: ) to jest punkt zaczepienia. Enegetyka ma ostatnio wielki kłopot z takimi różnymi co to każą im płacić za słupy na polu. A zatem można z nimi ponegocjować. Jest to trudna i wyboista droga przez mękę która może skończyć się w sądzie (w energetyce możesz zyskać opinię oszołoma i nikt nie będzie Cię tam libił :) ),. Jest szansa że Ci to przebudują wcześniej dla świętego spokoju (coby Cię więcej na oczy nie widzieć :) )

Podsumowując: napiszmi coś więcej o tej linii, czy jest to linia średniego napięcia czy też niskego, czy masz już wykonane przyłącze energetyczne do tej działki, ile słupów jest na twojej działce itp. Mozemy wtedy zrobić wstępny rachunek zysków i strat, a jeżeli będziesz zainteresowany podpowiem jak to dalej pociągnąć.

Sprawa bardzo typowa.

Linia owa to przyłącze do domu sąsiada.

W KW nic nie znajdziesz ale i tak ci to nic nie daje.

Być może poprzedni właściciel na piśmie wyraził zgodę na przeciągnięcie przez jego działkę przyłącza a może ta działka kiedyś była też sąsiada.

Nawet jak takiej zgody ZE nie odnajdzie to i tak się tym nie będzie przejmował i nie kiwnie nawet palcem.

Dla spokojności i oszczędności czasu bierż warunki przebudowy , szukaj projektanta i zaczynaj działać.

Jedyne co możesz uzyskać to dogadanie się z ZE że trochę dołożą za wyniesienie układu pomiarowego sąsiada na zewnątrz , gdyż zapewne ZE sobie tego zażyczy.

Siłowanie się z nimi w takiej sprawie gdzie nawet media się tym nie zainteresują wymaga dużo samozaparcia.

Ostatnio jak zapronowałem rozwiązanie korzystne dla podmiotu przyłączanego to kierownik rejonu powiedział mi ,że oni nie działają w ten sposób aby klienci byli zadowoleni i aby im dogadzać tylko aby dla nich było tanio i dobrze i w miarę aby to było zgodne z prawem.

Jak ktoś tak traktuje klientów to wiele nie wskórasz.

Jak ktoś tak traktuje klientów to wiele nie wskórasz.

Istotnie przeważnie lepiej zapłacić i mieć spokój.

W tym konkretnym przypadku wciąż mamy za mało wiadomości. Zajmowałem się wydawaniem warunków i z doswiadczenia wiem, że przebudowa "linii do jednej posesji" może kosztować od 2 do 20 tyś. W tym drugim przypadku jest już o co walczyć.

Po pierwsze trzeba wystąpić zarówno o warynki techniczne przyłączenia oraz warunki przebudowy. Kiedy już wiemy ile ZE chce nam zabrać to możemy zdecydować czy ta suma nam odpowiada. Jeżeli podejdą uczciwie a przebudowa nie będzie zbyt kosztowna to powinni ją wepchnąć w zakres prac związanych z przyłączeniem i wtedy odbirca płaci ryczałtem za moc przyłączeniową.

Jeszcze jedno, mając w ręku warunki przyłączenia oraz na przebudowę linni można odwołać się do Urzędu Regulacji Energetyki. Energetyka bardzo nie lubi tłumaczyć się przed URE :).

P.S.

Pozycja Energetyki i jej urządzeń na obcych gruntach wcale nie jest taka mocna. Są organizowane specjalne szkolenia dla pracowników Zakładów Energetycznych dotyczące tej tematyki.

Bardzo często tylko dzięki niewiedzy właścicieli gruntów oraz niekompetencji wynajmowanych prawników energetyka może spać spokojnie. Pisemną zgodę poprzedniego właściciela bez wpisu do hioteki można sobie w buty wsadzić (żeby być wyższym :wink: ). Jeżeli mają pozwolenie na budowę albo linia stoi dłużej niż 20 lat mogączuć się pewniej.

kompot napisał

czy jest to linia średniego napięcia czy też niskego, czy masz już wykonane przyłącze energetyczne do tej działki, ile słupów jest na twojej działce itp. Mozemy wtedy zrobić wstępny rachunek zysków i strat, a jeżeli będziesz zainteresowany podpowiem jak to dalej pociągnąć.

Witam

Myślałem, że nikt nie odpowie :evil:

Dzięki i dodaję kilka informacji: z tego co jest mi wiadomo linia ta jest niskiego napięcia i jak słusznie zauważył marcin714 prowadzi ona do mojego sąsiada, do którego i moja działka kiedyś należała. Posiadam już wykonane przyłącze podziemne a na działce jest tylko 1 słup. Jest on ustawiony przy granicy z sąsiadem. Dla mnie faktycznie wystarczyłoby przesunięcie linii o ok. 2-3 m jednak jeśli już coś takiego robić to wyjechać z tym dziadostwem na granicę jak się tylko da. Narazie napisałem do ZE o udostępnienie dokumentów dot. budowy linii z tym, że zaznaczyłem, aby przesunęli ją na własny koszt aby nie musieli ponosić dodatkowych kosztów związanych z bezumownym korzystaniem z gruntu. Termin administracyjny na udzielenie odpowiedzi to 30 dni i zobaczymy co odpiszą. Muszę sprawdzić co jest wpisane w księdze wieczystej ale wiem na pewno że w dziale hipoteki i nie ma nic wpisane, służebności też nie ma. DZIĘKI wszystkim za zainteresowanie i proszę o dalsze rady :D [/url]

Mogę jeszcze dodać, że dzisiaj byłem w księgach wieczystych i w mojej KW nie ma nic co by dotyczyło słupa energetycznego. Poprzedni właściciel a właściwie to ten który grunty rolne przekształcał w budowlane również nie miał tam zapisu dot. słupa. Tak więc jedyna możliwość jaka istnieje to mogą mieć tylko zezwolenie pisemne poprzedniego właściciela tych gruntów z przed ok. 20 30 lat. Jeśli to coś pomoże to dziękuję za RADY :lol:

• 3 weeks później...

Wymienię jeszcze kilka bzdur zaprezentowanych przez Joy1:

- częściej przepalają się transformatory zwykłe niż toroidalne

- nieobciążony transformator podnosi napięcie wyjściowe

- halogeny na 230V przepalają się częściej niż te na 12V

Dla mnie to teorie w stylu: "nie kładź komórki na parapecie w czasie burzy bo ściąga pioruny" :lol: :lol: :lol:

Anpi to TY piszesz okropne bzdury , zastanawiam się na jakim koksie jedziesz, wprowadzasz innych w błąd. Można skończyć studia elektryczne nie będąc elekrykiem :) radze zmień studia może na "politologie" lub ASP będzie bezpieczniej dla innych czytających te forum.

"- częściej przepalają się transformatory zwykłe niż toroidalne"

Trafo przepala się tylko jak jest większe obciążenie od nominalnego na skutek podwyższenia temperatury i uszkodzenia izolacji.

Toroid ma większą sprawność ale awaryjnośc ta sama.

Ewentualnie duży skok napięcia po stronie pierwotnej może tez go uszkodzić jak kazda maszyne elektryczną.

"- nieobciążony transformator podnosi napięcie wyjściowe"

Spadek napięcia transformatora po stronie wtórnej zalezy od jego obciążenia i wystarczy zbadać to zwykłym Voltomierzem zmieniając obciążenie. Przy niedociążonym trafie napiecie bedzie troche wyższe w stosunku do obciążenia nominalnego i tutaj nie trzeba odkrywac Ameryki.

"- halogeny na 230V przepalają się częściej niż te na 12V"

To prawda, sam mam takie doświadczenie, w ciągu 8 m-cy przepaliły mi się 2 halogeny 220V ! Jest to ogólnie bardzo zawodna technologia. Żarówka (świetlówka) energo PHILIPS uzywana codziennie pracowała przez 10 lal. Halogeny 12V mają grubsze włókno żarnika bo płyną więsze prądy przy tym napieciu niż przy 220V i prawdopodobnie to jest główna przyczyna przepaleń halogenów 220V.

"Dla mnie to teorie w stylu: "nie kładź komórki na parapecie w czasie burzy bo ściąga pioruny" :lol: :lol: :lol"

Eech, uwierz mi że był autentyczny przypadek w prasie kiedy do kobiety ktoś dzwonił podczas burzy, na ulicy i piorun uderzył w komórke, nie zdążyła nawet odebrać rozmowy...

Anpi to TY piszesz okropne bzdury , zastanawiam się na jakim koksie jedziesz, wprowadzasz innych w błąd. Można skończyć studia elektryczne nie będąc elekrykiem :) radze zmień studia może na "politologie" lub ASP będzie bezpieczniej dla innych czytających te forum.

"- częściej przepalają się transformatory zwykłe niż toroidalne"

Trafo przepala się tylko jak jest większe obciążenie od nominalnego na skutek podwyższenia temperatury i uszkodzenia izolacji.

Toroid ma większą sprawność ale awaryjnośc ta sama.

Ewentualnie duży skok napięcia po stronie pierwotnej może tez go uszkodzić jak kazda maszyne elektryczną.

"- nieobciążony transformator podnosi napięcie wyjściowe"

Spadek napięcia transformatora po stronie wtórnej zalezy od jego obciążenia i wystarczy zbadać to zwykłym Voltomierzem zmieniając obciążenie. Przy niedociążonym trafie napiecie bedzie troche wyższe w stosunku do obciążenia nominalnego i tutaj nie trzeba odkrywac Ameryki.

"- halogeny na 230V przepalają się częściej niż te na 12V"

To prawda, sam mam takie doświadczenie, w ciągu 8 m-cy przepaliły mi się 2 halogeny 220V ! Jest to ogólnie bardzo zawodna technologia. Żarówka (świetlówka) energo PHILIPS uzywana codziennie pracowała przez 10 lal. Halogeny 12V mają grubsze włókno żarnika bo płyną więsze prądy przy tym napieciu niż przy 220V i prawdopodobnie to jest główna przyczyna przepaleń halogenów 220V.

"Dla mnie to teorie w stylu: "nie kładź komórki na parapecie w czasie burzy bo ściąga pioruny" :lol: :lol: :lol"

Eech, uwierz mi że był autentyczny przypadek w prasie kiedy do kobiety ktoś dzwonił podczas burzy, na ulicy i piorun uderzył w komórke, nie zdążyła nawet odebrać rozmowy...

1. To nie ja napisałem, że transformatory toroidalne przepalają się rzadziej niż "zwykłe". Ja napisałem, że to bzdura.

2. Jakie ma znaczenie podniesione napięcie na uzwojeniu wtórnym transformatora, skoro nie ma on obciążenia? A tak na marginecie - podłączony woltomierz to też obciążenie, choć znikome.

3. Na podstawie przepalonych dwóch halogenów twierdzisz, że są bardziej zawodne niż niskonapięciowe? To śmieszne. Włącz 1000 halogenów na 230 V i 1000 na 12 i zobacz, w której grupie więcej się przepali po jakimś czasie. Taka próba może być podstawą do wydawania opinii na temat ich zawodności, a nie doświadczenie z dwiema sztukami :lol:

No i jeszcze jedno - twierdzisz, że w halogenie na 230 V płynie wiekszy prąd niż w takim samym na 12 V? To łatwo policzyć, a jest dokładnie odwrotnie.

No i jeszcze uwaga o "koksie na którym rzekomo jadę" - pozostawię bez komentarza, bo sprowadza dyskusję na zbyt niski poziom jak dla mnie.