Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prawie wszystko o szeroko rozumianej elektryce.

Recommended Posts

Witam.

Ta sytuacja powinna być chwilowa. Nie bez przyczyny zabrania się używania przedłużaczy. Na razie zakładam, że będziesz uważał, aby nie doszło do zalania łazienki, a przedłużacz nie leżał na ziemi. Z czasem czujnoœć osłabnie, albo zdarzy się ... coœ mocniejszego i sam go możesz zrzucić na ziemię.

Jak najprędzej podprowadŸ gniazdo do podłšczenia pralki na stałe.

P.S. We wszystkich przedłużaczach z czasem słabnš sprężynki i styki będš się grzać coraz mocniej.

Nie przesadzaj powiesi go ładnie na kołeczku i nic mu nie będzie. Nie będzie musiał o niczym pamiętać bo będzie umocowany na stałe.

Z drugiej strony po przeczytaniu opisu sytuacji (kuchnia i gniazdo po drugiej stronie drzwi) ergonomicznej byłoby poprowadzić instalację natynkową za listwami podłogowymi i umocować gniazdo na stałe.

Twoja teoria o tym, że w gniazdach przenośnych słabą sprężynki w przeciwieństwie do tych mocowanych na stałe (tak to zrozumiałem) jest co najmniej śmieszna.

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam.

Twoja teoria o tym, że w gniazdach przenośnych słabą sprężynki w przeciwieństwie do tych mocowanych na stałe (tak to zrozumiałem) jest co najmniej śmieszna.

Niestety, nie zrozumiałeœ. Chodzi o to, że wprowadzajšc przedłużacz zwiększamy iloœć połšczeń stykowych, które ZAWSZE sš bardziej awaryjne, niż połšczenie cišgłe - przewodem. Należy także wzišć pod uwagę fakt, że przyłšczajšc urzšdzenie na stałe do gniazdka elektrycznego, nie manewrujemy wtyczkš tak często, jak w przypadku przedłużacza. Wykorzystujšc przedłużacz, który codziennie rozłšczamy, znacznie zwiększamy liczbę operacji, które MOGĽ być przyczynš odkształcenia styków "gniazda" przedłużacza, co przy pršdach pobieranych przez pralkę nie jest bez znaczenia. To tyle (i tak w skrócie).

PS. Język epitetów pozostaw politykom. Fachowcom nie przystoi.

Witam.

W instrukcji pralki tak piszą ze względu na bezpieczeństwo. Skuteczność ochrony przeciw porażeniowej na miejscu styku z siecią tj. gnieździe teoretycznie jest zapewniona i potwierdzona pomiarem. Przy zastosowaniu przedłużacza różnie bywa, bo przedłużacz może być różnej jakości. Jeżeli kupisz dobry produkt, który nie został wyprodukowany przez małe żółte rączki nie masz czym się przejmować.

Przedłużacz, który zaczął się grzać przy współpracy z pralką zostaw sobie na Święta do choinki bo to zapewne produkcja m.ż.r.

Producenci pralki zdajš sobie sprawę z tego, że na rynku istnieje mnóstwo przedlużaczy, które nie majš przewodu ochronnego (dwuprzewodowe). Użytkownik pralki może nie zdawać sobie sprawy z tego, że takiego przedłużacza NIE WOLNO używać do podłšczania tego urzšdzenia. Natomiast można trójprzewodowe, po skontrolowaniu prawidłowoœci połšczeń przewodów - głównie chodzi o przewód ochronny.

Dlatego na wszelki wypadek zabraniajš stosować wszystkie przedłużacze.

26kW Na koniec: twierdzisz, że oczekujesz na dowód, że takiego wpływu nie ma. W jaki sposób widziałbyś taki dowód? I czy jesteś w stanie udowodnić (nie na podstawie jednego przypadku), że taki wpływ jest?

Sądzę, że ani ja Ci tego nie umiem udowodnić, ani Ty mnie. Co więcej: sądzę, że tego nie da się udowodnić w ogóle. Tak więc pozostańmy ze swoimi przekonaniami i już :)

Jeżeli ktoś twierdzi że komórka nie ma wpływu na "pierona" to musi to udowodnić a nie wygłaszać bezpodstawne tezy. I oto mi chodziło.

Ja wcale nie chce nic udowadniać bo nie mam takiej wiedzy.

Ciekawe dlaczego w TV ostrzegają żeby wyłączyć komórke podczas burzy.

pozdrawiam

No w sumie tez tak mysle, ale...

-np w instrukcji obslugi pralki pisze zeby nie uzywac przedluzacza

-przedluzacz co ma 10-16A zaczal sie grzac niepokojaco po 15minutach...

Ten co kupilem teraz ma 16A i narazie jest zimny:)

Ale wole popytac na wszelki wypadek...

Miałem identyczny przypadek :)

Co do przedłużacza:

Musi to być przedłużacz dobrej jakości i koniecznie z bolcem uziemiającym - zresztą większosć takich jest na rynku.

Jest to rozwiązanie tymczasowe i niezgodne z sztuką .... co będzie jak zalejesz gniazdo przedłużacza wodą ? ......

Ja zrobiłem tak:

Kupiłem małe korytka plastikowe w hurtowni elektro i podłączyłem się z nową instalacją do istniejącego gniazda elektrycznego, korytko zakończyłem gniazdem elektrycznym nadtynkowym. W korytku mam przewody (drut) o średnicy 2.5 mm. W domu zastosowałem też wyłącznik różnicowo-prądowy który powinien być obowiązkowy w kazdej instalacji.

UWAGA !!!

Jezeli nie jesteś elektrykiem NIE radze samemu wykonać takiej instalacji bo może skończyć się tragicznie. W Polsce najczęściej występują 3 typy instalacji domowych ( bez zerowania, z zerowaniem, z przewodem ochronnym) . Niech zrobi to prawdziwy elektryk ( a nie sąsiad - złota rączka) To nie jest kwestia podłaczenia tylko przewodów !!! Trzeba miec wiedze.

pozdrawiam

Kto w TV ostrzega, żeby wyłączyć komórkę w czasie burzy? Atomówki? Chuck Norris?

Ostatnio na konferencji prasowej Samoobrony o tym mówiono i o teorii pola magnetycznego :lol: :lol: :lol:

Uziom fundamentowy jest podstawš współczesnych instalacji elektrycznych wszelkich rodzajów.

święta prawda , tylko ilu budowlańców i elektryków o tym pamięta ?

Witam.

Ta sytuacja powinna być chwilowa. Nie bez przyczyny zabrania się używania przedłużaczy. Na razie zakładam, że będziesz uważał, aby nie doszło do zalania łazienki, a przedłużacz nie leżał na ziemi. Z czasem czujnoœć osłabnie, albo zdarzy się ... coœ mocniejszego i sam go możesz zrzucić na ziemię.

P.S. We wszystkich przedłużaczach z czasem słabnš sprężynki i styki będš się grzać coraz mocniej.

Nie przesadzaj powiesi go ładnie na kołeczku i nic mu nie będzie. Nie będzie musiał o niczym pamiętać bo będzie umocowany na stałe.

Z drugiej strony po przeczytaniu opisu sytuacji (kuchnia i gniazdo po drugiej stronie drzwi) ergonomicznej byłoby poprowadzić instalację natynkową za listwami podłogowymi i umocować gniazdo na stałe.

Retrofood ma 100% racji, Przedłużacz to połączenie awaryjne, z jakością styków oraz połączeniem kabel-styk też bywa róznie. Nikt nie zabroni produktowi "made in china" napisać o obciązeniu 16 [A] na obudowie. Podobnie jest z grubymi na pozór chinskimi kablami rozruchowymi do samochodu :) W samym przewodzie przedłużacza mogą z czasem pojawic się różne uszkodzenia mechaniczne ( np: przygnieciesz szafką) lub nadgryzie mysz a linka o mizernej jakości tego nie lubi. Kiepsko wykonane styki z czasem zaczną się wycierać i w wyniku nalotu, zabrudzeń będzie kiepskie połaczenie elektryczne dla prądu który przy pralkach nie jest mały, co w końcowej fazie może zowocować nagrzewaniem się przedłużacza.

Dzieki za wszelkie rady:)

Niestety pralka okazala sie byc uszkodzona. Podczas drugiego prania zaczela wrecz skakac po kuchni.. jakby beben sie obijal w srodku:(( Zajrzalem od spodu, ale "nic tam nie widze", dzwonie jutro na serwis.. ehhh

Witam.

Retrofood ma 100% racji, Przedłużacz to połączenie awaryjne, z jakością styków oraz połączeniem kabel-styk też bywa róznie. Nikt nie zabroni produktowi "made in china" napisać o obciązeniu 16 [A] na obudowie. Podobnie jest z grubymi na pozór chinskimi kablami rozruchowymi do samochodu :) W samym przewodzie przedłużacza mogą z czasem pojawic się różne uszkodzenia mechaniczne ( np: przygnieciesz szafką) lub nadgryzie mysz a linka o mizernej jakości tego nie lubi. Kiepsko wykonane styki z czasem zaczną się wycierać i w wyniku nalotu, zabrudzeń będzie kiepskie połaczenie elektryczne dla prądu który przy pralkach nie jest mały, co w końcowej fazie może zowocować nagrzewaniem się przedłużacza.

Po raz drugi odnoszę wrażenie, że masz problemy z czytaniem. Więc jeszcze raz powtrzam, że jeśli zależy nam na życiu nie kupujemy produktów wyprodukowanych przez małe żłóte rączki.

No w sumie tez tak mysle, ale...

-np w instrukcji obslugi pralki pisze zeby nie uzywac przedluzacza

-przedluzacz co ma 10-16A zaczal sie grzac niepokojaco po 15minutach...

Ten co kupilem teraz ma 16A i narazie jest zimny:)

Ale wole popytac na wszelki wypadek...

Miałem identyczny przypadek :)

Co do przedłużacza:

Musi to być przedłużacz dobrej jakości i koniecznie z bolcem uziemiającym - zresztą większosć takich jest na rynku.

Jeżeli podłaczysz przedłużacz bez bolca a okaże się że masz w domu układ sieci z zerowaniem ( przewód neutralny zmostkowany z bolcem ochronnym) to jest 50% prawdopodbieństwo że zostaniesz porażony prądem w wyniku przedostania się fazy na obudowe ! - w zalezności jak wtyczke podłączysz.

Doucz się człowieku i przestań wypisywać brednie.

Witam.

Niestety, nie zrozumiałeœ. Chodzi o to, że wprowadzajšc przedłużacz zwiększamy iloœć połšczeń stykowych, które ZAWSZE sš bardziej awaryjne, niż połšczenie cišgłe - przewodem. Należy także wzišć pod uwagę fakt, że przyłšczajšc urzšdzenie na stałe do gniazdka elektrycznego, nie manewrujemy wtyczkš tak często, jak w przypadku przedłużacza. Wykorzystujšc przedłużacz, który codziennie rozłšczamy, znacznie zwiększamy liczbę operacji, które MOGĽ być przyczynš odkształcenia styków "gniazda" przedłużacza, co przy pršdach pobieranych przez pralkę nie jest bez znaczenia. To tyle (i tak w skrócie).

PS. Język epitetów pozostaw politykom. Fachowcom nie przystoi.

1. Pisałem o zainstalowaniu przedłużacza na stałe, więc ilość połączeń będzie taka sama jak w przypadku gniazda zainstalowanego na stałe.

2. Wiesz ile połączeń bez utraty wymaganych paremetrów styku gwarantują renomowani producenci gniazd? Sprawdz!

oj widzę, że robi się goraco jak na styku przedłużacz- wtyczka....

co by nie powiedział, to przedłużacz jest prowizorką i zawsze nią zostanie.....

czyli rozwiązanie tymczasowe... które też musi być zamontowane zgodnie ze sztuką i rozsądkiem

ale życie pokazuje inaczej.... słynne powiedzenie, że prowizorki itd....

A wyobraź sobie takie coś, miałem u siebie w bloku instalację TN-C-S i wyobraź sobie że jakiś kretyn z mostkował w jednym gniastku inny przewód z uziemieniem niż w drugim gniazdku. Tak więc niezależnie od tego jakim przewodem szła faza to na bolcu albo w jednym albo w drugim kontakcie było napięcie. Efekt to kopiąca obudowa pralki i ciągle paląca się wtyczka, oraz skargi mieszkańców że smyra jak się dotyka bolca.

A co ma do tego przedłużacz i sposób jego wkładania do gniazda?

Zaczynasz mnie już wku....ć, jakie brednie napisałem ? Daje rady komuś a Ty piszesz że mam problemy z czytaniem i mam się douczyć !

To Ty wymagasz douczenia.

p.s.

"elektromechanik urządzeń przemysłowych"

Chodzi o bzdury w stylu: "Jeżeli podłaczysz przedłużacz bez bolca a okaże się że masz w domu układ sieci z zerowaniem ( przewód neutralny zmostkowany z bolcem ochronnym) to jest 50% prawdopodbieństwo że zostaniesz porażony prądem w wyniku przedostania się fazy na obudowe ! - w zalezności jak wtyczke podłączysz."

Jeśli "elektromechanik urządzeń przemysłowych" to tytuł jaki posiadasz, to zaczynam być wdzięczny ministerstwu za wprowadzenie zewnętrznych egzaminów z przygotowania zawodowego zamiast prac dyplomowych. Pozwoli to na w miarę skuteczne wyeliminowanie ludzi, który tytułu technika mieć nie powinni.

Ustosunkowując się do „Zaczynasz mnie już wku....ć” – kultura na poziomie rynsztoku. Oszczędź tego kulturalnym ludziom wchodzącym na forum.

Witam.

Ustosunkowując się do „Zaczynasz mnie już wku....ć” – kultura na poziomie rynsztoku. Oszczędź tego kulturalnym ludziom wchodzącym na forum.

Szanowny Kolego. Prosiłem już, abyœ język epitetów pozostawił politykom. Fachowcy posługujš sie argumentami.

Zaczynasz mnie już wku....ć, jakie brednie napisałem ? Daje rady komuś a Ty piszesz że mam problemy z czytaniem i mam się douczyć !

To Ty wymagasz douczenia.

p.s.

"elektromechanik urządzeń przemysłowych"

Chodzi o bzdury w stylu: "Jeżeli podłaczysz przedłużacz bez bolca a okaże się że masz w domu układ sieci z zerowaniem ( przewód neutralny zmostkowany z bolcem ochronnym) to jest 50% prawdopodbieństwo że zostaniesz porażony prądem w wyniku przedostania się fazy na obudowe ! - w zalezności jak wtyczke podłączysz."

Fakt tutaj rozpędziłem się i wyszły bzdury (pośpiech, dużo wątków)miałem co innego na myśli. Przynajmniej potrafie przyznać się do błędu :)

Sprostowanie:

W przypadku przedłużaczy które nie mają bolca ochronnego PE można zostać porażonym w wyniku pojawienia się napięcia fazowego na obudowe (uszkodzenie pralki,zalanie ). Wtedy połączenie obudowa-człowiek - ziemia pełni role połaczenia roboczego, sytuacja jest dramatyczna jeżeli w tym czasie przepali się przewód neutralny N w gniazdku a układ sieci to TN-C ...

Również przy TN-C samodzielne modyfikacje wtyczek przedłużaczy mogą dać podobny efekt.

Jeśli "elektromechanik urządzeń przemysłowych" to tytuł jaki posiadasz, to zaczynam być wdzięczny ministerstwu za wprowadzenie zewnętrznych egzaminów z przygotowania zawodowego zamiast prac dyplomowych. Pozwoli to na w miarę skuteczne wyeliminowanie ludzi, który tytułu technika mieć nie powinni.

Daruj sobie....

OKI , poniosło mnie z rana, za mało kawy:) PRZEPRASZAM

Czy już wszystko wyjaśnione ?

pozdrawiam

"Zerowanie: Środek ochrony przeciwporażeniowej dodatkowej, polegający na połączeniu części przewodzących dostępnych z uziemionym przewodem ochronnym PE lub przewodem ochronno-neutralnym PEN i powodujący w warunkach zakłóceniowych samoczynne odłączenie zasilania, może być stosowane w urządzeniach prądu przemiennego o napięciu znamionowym nie przekraczającym 500 V i o układzie sieciowym TN, mającym punkt neutralny bezpośrednio uziemiony a części przewodzące dostępne odbiorników mogą być połączone z tym punktem: 1) przewodem ochronnym PE (układ TN-S) 2) przewodem ochronno-neutralnym PEN (układ TN-C). 3) w części układu przewodem ochronnym PE, a w części układu przewodem ochronno-neutralnym układ (TN-C-S) "