retrofood 04.09.2006 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2006 Witam. Kilka postów wyżej pisaliście koledzy o prawidłowym rozdzieleniu PEN. Może ktoś mi napisze jak to zrobić w moim przypadku. Jest słup, z którego idzie kabel "warkocz" do skrzynki (z licznikiem i zabezpieczeniami przed i zalicznikowym) na ścianie garażu. Dalej przewodem YDYżo 5x10 do rozdzielni w garażu i dalej takim samym przewodem do rozdzielni w domu. Garaż jest wolnostojący w odległości ok. 4m od domu. Nie mam uziomu fundamentowego. Mam zamiar wbić tzw. szpilkę (grunt gliniasty i wysoko wody gruntowe). Z rozdzielni w garażu i domu wypuszczone żółto-zielone linki (z domu 16mm2, a z garazu 10mm2) do miejsca gdzie byłaby szpilka. Czy taka konfiguracja jest poprawna? Wynika z tego, ze masz instalację TN-S, co mnie dziwi, bo przeważnie energetyka wykonuje przyłšcza w układzie TN-C, a rozdzielenie PEN (i jego uziemienie) nastepuje już za ukladem pomiarowym. Jeli jednak jest jak piszesz, to układ przez ciebie zaproponowany jest do przyjęcia, chociaż ja bym radził 2 szpilki, przy garażu i przy domu. Obie nalezy połšczyć z zielono-żółtym przewodem ochronnym PE. Jeli zabezpieczysz instalację wyłšcznikami różnicowo-pršdowymi RCD, to wymagania dla tak wykonanych uziomów sš doć liberalne i nietrudno uzyskać wymagane parametry. Pamiętaj, że raz rozdzielonego przewodu PEN na PE i N nie wolno już nigdzie łšczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 04.09.2006 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2006 Witam. OK, zatem spróbuję podrążyć temat. Tak jak pisałem YDY5x10 biegnie do garażu. W garażowej rozdzielni (dość małej bo na 12 modułów) spotyka się z drugim YDY5x10 zasilającym budynek. Jak najlepiej połączyć te dwa dość grube i sztywne przewody? Na jakiejś listwie czy może na zaciskach np. wyłącznika głównego? Z poprzedniego postu wnioskuję, że rozdziału PEN na PE i N należy dokonać w rozdzielni w garażu, czy tak? No i czy te linki PE są prawidłowych przekrojów? 1. Połšczenie przewodów wykonać najlepiej na jakiej listwie z zaciskami, dobrać trzeba co w sklepie (hurtowni - podpowiedzš) 2. To w końcu ten PEN nalezy rozdzielić, czy jest rozdzielony? 3. Jeli przekroj PE jest taki jak przewodów fazowych, to wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvo 04.09.2006 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2006 Czy kuchenka elektryczna i przepływowy ogrzewacz wody wykorzystują dwie czy trzy fazy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 04.09.2006 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2006 Witam. Kuchenka różnie, może być 1, może byc 2 może być 3.A podgrzewacze spotkałem tylko jedno- i trójfazowe.PS. Pisze się Ach, nie Ah. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirkris 05.09.2006 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 korytko plastikowe?czy pod- czy natynkowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garbus2 05.09.2006 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 Witam,czy ktoś mógłby mi udzielić informacji na temat maksymalnej odległości pomiędzy słupami linii niskiego napięcia? Trafiłem nawet na forum ise.pl ale tam tez nie udało mi sie znalezc takiego wątku. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 05.09.2006 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 Witam.nie ma normy na odlegloci pomiędzy słupami. jest natomiast pomiędzy przewodami, a innymi rzeczami np. ziemiš. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 05.09.2006 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 witam Odległości są różne zależne od rodzaju przewodów (gołe czy izolowane), ilości torów, sref klimatycznych. A na ISE takiego pytania chyba nie zadałeś, przynajmniej ja nie zauważyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garbus2 05.09.2006 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 na ise.pl nie zadałem pytania ale szukałem tam wątku i jak pisałem nie znalazłem:( problem może banalny ale: jesli uda mi sie projektowany słup przesunąć o jakies 5 do 8m to uniknę starania się zgody na przeprowadzenie lini przez działkę która ma nieuregulowany status własności a przez to potencjalnych 7 właścicieli (w KW nadal widnieje nieboszczka) boje się jedynie czy 40m to nie za daleko na odległość pomiędzy dwoma słupami (linia a raczej przewód jest jeden, izolowany, słupy betonowe). Po co samemu sie babrac w zgodach - sprawa jeszcze prostsza - Enion będzie miał tylko pół roku na doprowadzeie prąadu na działę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 05.09.2006 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 witam na ise.pl nie zadałem pytania ale szukałem tam wątku i jak pisałem nie znalazłem:( problem może banalny ale: jesli uda mi sie projektowany słup przesunąć o jakies 5 do 8m to uniknę starania się zgody na przeprowadzenie lini przez działkę która ma nieuregulowany status własności a przez to potencjalnych 7 właścicieli (w KW nadal widnieje nieboszczka) boje się jedynie czy 40m to nie za daleko na odległość pomiędzy dwoma słupami (linia a raczej przewód jest jeden, izolowany, słupy betonowe). Po co samemu sie babrac w zgodach - sprawa jeszcze prostsza - Enion będzie miał tylko pół roku na doprowadzeie prąadu na działę Dla sieci izolowanych wykonanych przewodami AsXS albumowe odległości to nawet 100m. Przy czym należy uwzględnić strefę klimatyczną oraz zwis jaki występuje przy takich odległościach. Jeżeli myślisz o przesunięciu w bok to pojawi sie problem słupa mocnego. Są to szczegóły technicze a dla niewtajemniczonych trochę zawiłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 05.09.2006 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 Witam. Najmniejsza odlegloć pionowa przewodów energetycznych linii napowietrznych od poziomu ziemi o napięciu do 1 kV wynosi - 5 m dla przewodu nieuziemionego, 4,5 m dla przewodu uziemionego. Przy rozpatrywaniu odległoci pomiędzy słupami w grę wchodzi jeszcze: wytrzymałoć słupa, masa przewodu, nieg i oblodzenie, wiatry i pewnie parę jeszcze czynników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marejure 06.09.2006 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 Witam! Zachęcony ogólnym tematem wątku, zdecydowałem się poprosić grono Mądrych o wsparcie. Plan jest prosty: "Mam nieuzbrojoną działkę w szczerym polu, a chciałbym mieć skrzynkę z prądem w jej granicy", a pytanie brzmi - jak powinien wyglądać proces dochodzenia do tej skrzynki? (Nie ukrywam, że sporo znalazłem już na ten temat na Forum, ale jakoś nikt do tej pory tego nie ustystematyzował ) Dla ustalenia uwagi: działka podlega spółce ENERGA w Gdańsku, leży obecnie w 3 linii zabudowy, ale przy planowanej w obowiązującym PZP drodze. Do najbliższego słupa jest ok 70m w linii prostej i ok 200-300 planowanymi traktami komunikacyjnymi, w których mógłby zostać zakopany przewód. Nie zamierzam się budować od razu, a za jakiś czas - pewnie za 1,5 roku. Z tego co udało mi się ustalić, to powinno to wyglądać tak: 1. Wystąpić do ZE o Warunki przyłączenia I od razu pytanie: ENERGA (Gdańsk) sugerowała wystąpienie z 2 wnioskami: na docelowy dom oraz na "plac budowy". W Muratorze 9/06 wyczytałem że można wystąpić od razu z wnioskiem "docelowym" - to jak lepiej? 2. Odczekać i odebrać Warunki przyłączenia oraz Umowę o przyłączenie gotową do podpisu W warunkach opisane będą także koszty związane z przygotowaniem projektu przyłączenia (zamawiana moc * 126 zł +VAT oraz ew. koszt dociągnięcia kabla pow. 200m * 35 zł, czyli optymistycznie ok. 1500-2000zł) 3. Podpisać Umowę o przyłączenie i zapłacić połowę kosztów związanych z projektem przyłączenia Czy ENERGA wezmie sie do pracy dopiero jak dostanie podpisaną Umowę? Czy Umowa obliguje mnie do uiszczania jakichś comiesięcznych płatności, mimo że nie jestem jeszcze rzeczywistym "odbiorcą" prądu? 4. Odczekać aż ENERGA przygotuje projekt przyłaczenia, przekopie się z kablem i postawi skrzynkę w granicy działki Tak orientacyjnie - można jakoś oszacować ile czasu to potrwa? Czy zupełnie nie? 5. Po wykonaniu jakiegoś odbioru skrzynki (?), uiścić 2. ratę opłaty za projekt przyłącza. I cieszyć się! Czy to mniej więcej tak wygląda? Na jakie jeszcze koszty mogę być narażony? Czy występując z wnioskiem na przyłącze docelowe będę mógł z niego korzystać podczas budowy? Czy jeśli namówię sąsiadów do wystąpienia z takimi wnioskami, to ENERGA podejdzie do nich litościwiej? Ile wniosków może spowodować zmianę ich optyki z "upierdliwca" na "łakomy kąsek" ? Troszkę chyba przesadziłem z ilością pytań, ale... lubię mieć jasność (niekoniecznie zasilaną 230V ) Z góry dziękuję za korekty i uzupełnienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marejure 07.09.2006 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 Widzę, że grono Mądrych przestało chyba zaglądać na ten wątek... Albo zignorowało moją prośbę A może jednak znajdzie się ktoś, kto mnie utwierdzi w słusznym rozumieniu sprawy, bądź wyprostuje moje spaczone/niekompletne jej pojmowanie?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 08.09.2006 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2006 Witam. na większoć z twoich pytań odpowie wišżšco ENERGA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marejure 08.09.2006 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2006 Ale to właśnie po kilku wizytach w Enerdze, czując się trochę zagubiony w tym co usłyszałem, zwróciłem się w końcu o Waszą pomoc Nie ukrywam, że liczyłem na to, że ktoś ze zorientowanych forumowiczów, którzy odpowiadają prawie natychmiast na wielce "techniczne" pytania, pokusi się także o uporządkowanie "ludzkim językiem" wiedzy elementarnej . Tym bardziej teraz, gdy wątek doczekał się "przyklejenia" na stałe, jako jeden z ciekawszych... (albo chociaż wyśle mnie "na drzewo", wskazując gdzie zostało to już opisane, a czego nie odnalazłem) No trudno, nie marudzę dalej i nie pozostaje mi nic innego jak pogodzić się z tym; tak jak ja mam prawo być zawiedziony, tak Forum ma prawo zignorować moje posty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 08.09.2006 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2006 Zadaj im te pytania na piśmie (oczywiście weź potwierdzenie na kopii). Wtedy wszystko Ci wyjaśnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 08.09.2006 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2006 Witam.Ponieważ w pewnej kwestii mam wątpliwości proszę o radę bardziej doświadczonych: czy można prowadzić przewody pod tynkiem w pomieszczeniu łazienki (w taki sposób zużyję znacznie mniej przewodów niż dookoła) czy starać się tego unikać. Wiadomo, że oświetlenie przy lustrze bądź gniazdo trzeba jakoś doprowadzić, ale dokładnie po drugiej stronie mam rozdzielnicę w domu i pasowałoby mi przejść z większością obwodów przez łazienkę.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 08.09.2006 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2006 Witam. czy można prowadzić przewody pod tynkiem w pomieszczeniu łazienki (w taki sposób zużyję znacznie mniej przewodów niż dookoła) czy starać się tego unikać. Przewody pod tynkiem można prowadzić. Nie można tylko wykonywać rozgałęzień (puszek) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wcich 08.09.2006 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2006 Witam Ile powinna wystawać puszka (podtynkowa - rozgałęźna lub łącznikowa) ponad powierzchnię ściany wykonanej z pustaków ceramicznych, tak aby po otynkowaniu nie było problemu z montażem osprzętu czy zatyczek. Na dzień dzisiejszy jeszcze nie wiem czy tynki będą gipsowe czy cementowe. Zamierzam część puszek rozgałęźnych "zamaskować" tynkiem. Pozdrawiam wcich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 08.09.2006 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2006 Witam Ile powinna wystawać puszka (podtynkowa - rozgałęźna lub łącznikowa) ponad powierzchnię ściany wykonanej z pustaków ceramicznych, tak aby po otynkowaniu nie było problemu z montażem osprzętu czy zatyczek. Na dzień dzisiejszy jeszcze nie wiem czy tynki będą gipsowe czy cementowe. To zależy od murarza (jak proste ciany zrobił) i tynkarza (ile tynku narzuci). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts