Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prawie wszystko o szeroko rozumianej elektryce.

Recommended Posts

Witam

Ile powinna wystawać puszka (podtynkowa - rozgałęźna lub łącznikowa) ponad powierzchnię ściany wykonanej z pustaków ceramicznych, tak aby po otynkowaniu nie było problemu z montażem osprzętu czy zatyczek. Na dzień dzisiejszy jeszcze nie wiem czy tynki będą gipsowe czy cementowe.

To zależy od murarza (jak proste œciany zrobił) i tynkarza (ile tynku narzuci).

Czyli musi się skończyć wizytą tynakarza (którego jeszcze nie mam) na budowie przed wykonaniem instalacji... :cry:

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam :)

Witam!

Zachęcony ogólnym tematem wątku, zdecydowałem się poprosić grono Mądrych o wsparcie.

Plan jest prosty: "Mam nieuzbrojoną działkę w szczerym polu, a chciałbym mieć skrzynkę z prądem w jej granicy", a pytanie brzmi - jak powinien wyglądać proces dochodzenia do tej skrzynki?

(Nie ukrywam, że sporo znalazłem już na ten temat na Forum, ale jakoś nikt do tej pory tego nie ustystematyzował :( )

Dla ustalenia uwagi: działka podlega spółce ENERGA w Gdańsku, leży obecnie w 3 linii zabudowy, ale przy planowanej w obowiązującym PZP drodze. Do najbliższego słupa jest ok 70m w linii prostej i ok 200-300 planowanymi traktami komunikacyjnymi, w których mógłby zostać zakopany przewód. Nie zamierzam się budować od razu, a za jakiś czas - pewnie za 1,5 roku.

Z tego co udało mi się ustalić, to powinno to wyglądać tak:

1. Wystąpić do ZE o Warunki przyłączenia

I od razu pytanie: ENERGA (Gdańsk) sugerowała wystąpienie z 2 wnioskami: na docelowy dom oraz na "plac budowy". W Muratorze 9/06 wyczytałem że można wystąpić od razu z wnioskiem "docelowym" - to jak lepiej?

2. Odczekać i odebrać Warunki przyłączenia oraz Umowę o przyłączenie gotową do podpisu

W warunkach opisane będą także koszty związane z przygotowaniem projektu przyłączenia (zamawiana moc * 126 zł +VAT oraz ew. koszt dociągnięcia kabla pow. 200m * 35 zł, czyli optymistycznie ok. 1500-2000zł)

3. Podpisać Umowę o przyłączenie i zapłacić połowę kosztów związanych z projektem przyłączenia

Czy ENERGA wezmie sie do pracy dopiero jak dostanie podpisaną Umowę?

Czy Umowa obliguje mnie do uiszczania jakichś comiesięcznych płatności, mimo że nie jestem jeszcze rzeczywistym "odbiorcą" prądu?

4. Odczekać aż ENERGA przygotuje projekt przyłaczenia, przekopie się z kablem i postawi skrzynkę w granicy działki

Tak orientacyjnie - można jakoś oszacować ile czasu to potrwa? Czy zupełnie nie?

5. Po wykonaniu jakiegoś odbioru skrzynki (?), uiścić 2. ratę opłaty za projekt przyłącza.

I cieszyć się!

Czy to mniej więcej tak wygląda?

Na jakie jeszcze koszty mogę być narażony?

Czy występując z wnioskiem na przyłącze docelowe będę mógł z niego korzystać podczas budowy?

Czy jeśli namówię sąsiadów do wystąpienia z takimi wnioskami, to ENERGA podejdzie do nich litościwiej? Ile wniosków może spowodować zmianę ich optyki z "upierdliwca" na "łakomy kąsek" ? :wink:

Troszkę chyba przesadziłem z ilością pytań, ale... lubię mieć jasność (niekoniecznie zasilaną 230V :D )

Z góry dziękuję za korekty i uzupełnienia!

Sprawa wbrew pozorom nie jest prosta.

Niestety różne zakłady energetyczne mają rozbieżne w szczegółach taryfy co skutkuje różnymi zachowaniami.

Abym potrafił odpowiedzieć na Twoje pytania musiałbym przestudiować taryfę Twojego ZE.

Taryfa ENION-u gdzie mieszkam jest mi znana i najwyżej mogę napisać jak to wygląda w ENIONIE czyli na południu kraju ale to nie będzie Ci przydatne.

Witam.

Ponieważ w pewnej kwestii mam wątpliwości proszę o radę bardziej doświadczonych: czy można prowadzić przewody pod tynkiem w pomieszczeniu łazienki (w taki sposób zużyję znacznie mniej przewodów niż dookoła) czy starać się tego unikać. Wiadomo, że oświetlenie przy lustrze bądź gniazdo trzeba jakoś doprowadzić, ale dokładnie po drugiej stronie mam rozdzielnicę w domu i pasowałoby mi przejść z większością obwodów przez łazienkę.

Pozdrawiam.

Pod warunkiem, że zachowasz odległości od stref wanny, brodzika.

Nie widząc rzutu pomieszczeń nie można niczego jednoznacznie napisać.

Witam.

Pod warunkiem, że zachowasz odległości od stref wanny, brodzika.

Nie widząc rzutu pomieszczeń nie można niczego jednoznacznie napisać.

Zgadza się.

Czy kolega nabija ilość postów, bo jeśli tak to po co?Jest jakaś nagroda za najwięcej postów w miesiącu?

Nic nie wnoszące posty zaśmiecają forum - TAK też to robię teraz, ale jeśli inni mogą...

Pozdrawiam.

Witam.

Mam pytanko i proszę o pomoc.

Prąd do mojego domu, który będę rozbudowywać doprowadzony jest "górą". Słup stoi po drugiej stronie ulicy, a na domu wystaje ten obrzydliwy badyl. Znajomy podpowiedział mi, że można pociągnąć prąd ziemią. I teraz mam pytanie czy rzeczywiście tak można zrobić i z jakimi (mniej więcej) kosztami by się to wiązało. Trzeba byłoby przewiercic się przez ulicę (jest na szczęście wąska i mało ruchliwa). Jak to ewentualnie załatwić w ZE?

Z góry dzięki za odpowiedź.

Sprawa dość prosta.

Od ZE otrzymujesz a swój wiosk wrunki techniczne przebudowy przyłącza.

Na ich podstawie uprawniony rojktant opracowuje projekt techniczny.

(co się wymaga od inwestora przy procesie projektowym chyba wiesz skoro bdujesz domek więc nie piszę)

Z uzodnionym projektem dokonujesz zgłoszenie robót budowlanych.

Po 30 dniach jak wszystko jest ok uprawniony wykonawca po zgłoszeniu rozpoczęcia robót gdzie trzeba przstępuje do wykonania nowego przyłącza i dostosowania twojej nstalacji do nowych warunków zasilania.

Na koniec przyjeżdza pogotowe eergetyczne i przenosi układ pomiarowy w nowe miejsce, wykonawca lub lektromonterzy pogotowia zdemontują stareprzyłącze . Na koniec pozostaje podpisanie kilku dokumentów i przelew na konta pojektata i wykonawcy.

Co do kosztów to odpowiedialnie nikt ci nie powie na odległośc. Napewno będzie to suma dwu- cyfrowa z 3 -5 z przodu w zależności od udziwień w terenie.

Witam serdecznie,

przepraszam, jeśli pytania, które zadam już były, ale na wątek natrafiłam dopiero teraz a czas mnie pogania. Mam juz podłączony prąd do działki, czyli był projekt, wykananie, itp. Wszystko robił zakład energetyczny. Skrzynka stoi na działce i umowa też jest podpisana. Pozostaje licznik, ale dopiero, gdy rozpoczniemy budowę. Teraz pozostaje kwestia pocągnięcia kabla do domu (ok. 120 m). Czy do pozwolenia na budowę uprawniony elektryk musi wykonać jeszcze projekt przyłącza ? Jesli tak to ile może taka usługa kosztować?

I jeszcze jedno pytanie. Ponieważ od skrzynki do domu mam koło 120 m jakim kablem najlepiej zrobic to łącze alu czy miedź? Myślę o 5 x16 (czy to wlasciwy wybór?)

Dziękuję za wszelką pomoc

Pozdrawiam

Basia

Witaj serdecznie :)

Witam serdecznie,

przepraszam, jeśli pytania, które zadam już były, ale na wątek natrafiłam dopiero teraz a czas mnie pogania. Mam juz podłączony prąd do działki, czyli był projekt, wykananie, itp. Wszystko robił zakład energetyczny. Skrzynka stoi na działce i umowa też jest podpisana. Pozostaje licznik, ale dopiero, gdy rozpoczniemy budowę. Teraz pozostaje kwestia pocągnięcia kabla do domu (ok. 120 m). Czy do pozwolenia na budowę uprawniony elektryk musi wykonać jeszcze projekt przyłącza ? Jesli tak to ile może taka usługa kosztować?

I jeszcze jedno pytanie. Ponieważ od skrzynki do domu mam koło 120 m jakim kablem najlepiej zrobic to łącze alu czy miedź? Myślę o 5 x16 (czy to wlasciwy wybór?)

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem Twoją wypowiedź. Piszesz o pozwoleniu na budowę domu?

Jeżeli tak, to odcinek od granicy eksploatacji czyli złącza kablowego do domu niejest przyłączem. W moim rejonie nazywany jest elementem instalacji wewnętrznej ułożonym na zewnątrz. Dla tego kabla urzędy wymagają pozwolenia na budowę razem z instalacją wewnętrzną.

Co do przekroju. Zależy on od kilku czynników minnymi wielkości mocy przyłączeniowej a ma wpływ na spadki napięcia, warunek samoczynnego szybkiego wyłączenia zasilania i jeszcze kilka innych.

Dopisz coś jeszcze to pewnie coś wymyślimy a i grosza nie weźmiemy ;)

dziękuję serdecznie za szybką odpowiedź

Czy dobrze rozumiem, że skoro połączenie między skrzynką a domem jest elementem instalacji wewnętrznej to nie potrzebuję dodatkowego projektu łącza? Nasz architekt twierdzi , że jest to potrzebne do pozwolenia na budowę (czyli narysowanie tego biegnącego po działce kabla z podpisami i pieczątkami osoby uprawnionej).

Co to oznacza "Dla tego kabla urzędy wymagają pozwolenia na budowę razem z instalacją wewnętrzną"? Nie mamy jeszcze pozwolenia na budowę. Dopiero przygotowujemy wszystkie dokumenty.

Przepraszam, że tak mieszam, ale strasznie to dla mnie zagmatwane.

Jeśli zaś chodzi o rodzaj kabla to dowiedziałam sie od lokalnego elektryka, ze powinien być 5 x 16 (to już jest z zapasem na dom około 250 m2). Tylko wspominał, ze zamiast drogiego miedzianego moze być alu, ale nie bardzo wiem, czy skoro o połowę tańszy to czy jakość tez nie jest o połowę gorsza? Jak już pisałam jego długość to około 120 m po działce z wznieniesiami.

Z góry dziekuję za odpowiedź i pomoc

Pozdrawiam,

Witam.

Wraz z pozwoleniem na budowę domu powinnaś dostać pozwolenie na budowę wszystkich urządzeń i instalacji domu . TZN jest to jedno pozwolenie w którym to wszystko jest wypisane. Między innymi powinien znaleźć się i ten kabel. Starostwo wymaga minimum wrysowania przebiegu tego kabla na mapę i uzgodnień w ZUDP.

W twoim przypadku z uwagi na tak znaczną długość kabla konieczny jest projekt techniczny instalacji wewnętrznej wraz z tym kablem zasilającym.

Pierwsze co wyniknie z takiego projektu to napewno ,że będzie to kabel 4X..... Co do przekroju to w zależności od sieci elektroenergetycznej projektant dobierze odpowiedni ale i 16mm2 może być zbyt małym przekrojem.

Ciekawi mnie dlaczego masz tak daleko zlokalizowane złącze?.

Od razu zażądaj od projektanta niech ci zaprojektuje wyłącznik nadprądowy- selektywny jako zabezpieczenie przedlicznikowe bo się załamiesz jeśli będziesz miała zwykłe es- y i przyjdzie ci spacerować do licznika aby je zzałączać po każdym zdarzeniu w domu

Witam. chodzi mi po glowie takie pytanie. kupilam dzialke od pewnego Panstwa. Pantwo Ci maja promese na podlaczenie pradu. prad mial byc w czerwcu. mamy wrzesien i jeszcze nie ma. ale mniejsza o to:)chodzi mi mianowicie o to kto bedzie ponosil koszty zwiazane z doprowadzeniem pradu do mojej dzialki??panstwo ci maja jeszcze kilka innych dzialek, ktore obejmuje promesa.jak sie te sprawe rozwiazuje?co o tym myslicie?poniewaz wiem ze sa fachowcy na tym forum a ja bede jeszcze miesiac w za granica to prosze o pomoc w ramach mozliwosci.

pozdrawiam serdecznie

Justyna

Sprawa prosta jeżeli Ci państwo podpisali umowę przyłączeniową i ewentualnie wpłacili opłatę.

W tej sytuacji dla energetyki czas biegnie i wykonają przyłącze. Dobrze by było aby oni zawarli jeszcze umowę o srzedaż energii a następnie można przepisać układ pomiarowy na Ciebie.

W innym przypadku będziesz nowym odbiorcą dla energetyki i musisz p[onieść koszt opłaty przyłączeniowej wyliczony zgodnie z taryfą lokalnego ZE.

Mam nadzieję, że w miarę jasno to napisałem :)

pozdrawiam