Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prawie wszystko o szeroko rozumianej elektryce.

Recommended Posts

Nie ma lepszego sposobu przy złożonej instalacji, niż zlecenie opracowania projektu indywidualnego. Bo takie porady na forum mogą równie dobrze pomóc jak i zaszkodzić. Zbyt dużo czynników ma wpływ na to wszystko co się w instalacji dzieje i czego wymagają współczesne urządzenia.

A jak poznać porządnego projektanta? Ano pytać o referencje!!!!

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam szanowne grono Ekspertów!

Podpowiedzcie mi proszę czy do budowy rozdzielnicy mogę używać takie panele produkowane przez ZPAS (http://zpas.pl/index.php?idl=1&idp=wypos-t-ps3u&id=-2) mocowane do zwykłej 19" szafy teleinformatycznej (także metalowej)?

Mam kilka takich pustych paneli oraz właśnie wielgachną (42U) szafę 19", którą chcę wykorzystać jako centrum wszystkiego co elektryczne i telekomunikacyjne w domku. Elektryk trochę kręci nosem - woli standardową plastikową rodzielnicę 4-5 listwową. Twierdzi, że "w metalowym nie można". Czy faktycznie są jakieś przeciwwskazania? Przecież i ZPAS i Moeller robią rodzielnice metalowe-wszystko jest ładnie zabudowane, osłonięte i zerowane. Podpowiedcie mi w czym problem?

Planuję dość rozbudowaną instalację (wszystko w gwiazdę = mnóstwo kabli :D ), którą będę w przyszłości rozbudowywał o aparaty modułowe. Nie wiem ile modułów będę miał docelowo, ale nie chciałbym być zmuszany do kupowania plastikowej rozdzielnicy na 60-80 modułów, kiedy mogę elastycznie używac coraz to kolejnych modułów ZPASa powiększając za każdym razem pojemność o 18 i zachowując spójny z dotychczasowym wygląd.

Jestem bardzo ciekaw Waszej opinii.

Pozdrawiam

ultimate

Jeśli wszystko dobrze uziemisz to nie ma problemu. Co prawda możesz mieć pewne problemy przy rozprowadzaniu kabli po szafie, ale przy odrobinie pomysłowości da się jakoś temu zaradzić, choćby poprzez zakup prowadnicy do kabli.

Na rynku występują urządzenia, które standardowo montuje się w tego typu szafy. Choćby prostowniki buforowe do baterii akumulatorów.

Pamiętaj tylko o uziemieniu i zachowaj odstęp pomiędzy okablowaniem i urządzeniami telekomunikacyjnym a elektrycznymi! Pole elektryczne indukowane wokół przewodów może zakłócać transmisje danych. Nie pakuj tej szafy do pełna.

Planuję dość rozbudowaną instalację (wszystko w gwiazdę = mnóstwo kabli :D ), którą będę w przyszłości rozbudowywał o aparaty modułowe. Nie wiem ile modułów będę miał docelowo, ale nie chciałbym być zmuszany do kupowania plastikowej rozdzielnicy na 60-80 modułów, kiedy mogę elastycznie używac coraz to kolejnych modułów ZPASa powiększając za każdym razem pojemność o 18 i zachowując spójny z dotychczasowym wygląd.

Wielkie rozdzielnice, to wg mnie nie najlepszy pomysł. Lepiej podzielić to na 2 - 3 mniejsze.

Oczywiście w każdej zapas na ewentualną rozbudowę.

PS. A przy budynku kilkukondygnacyjnym to chyba jedyne rozsądne wyjście.

Wielkie rozdzielnice, to wg mnie nie najlepszy pomysł. Lepiej podzielić to na 2 - 3 mniejsze.

Oczywiście w każdej zapas na ewentualną rozbudowę.

PS. A przy budynku kilkukondygnacyjnym to chyba jedyne rozsądne wyjście.

Dzięki za radę. Rozdzielnica będzie jedna bo budynek jest parterowy.

Oczywiście będe się starał zachować maksymalne możliwe odległości pomiędzy częścią "energetyczną" a "telekomunikacyjną" - to oczywiste. Nie wiem tylko czy na pewno dobrze na wyjściu oddzielę wychodzące wiązki skrętek od przewodów elektrycznych... pomyślę:)

dzięki!

ultimate

witam :)

Jaśniej i dokładniej proszę ;)

Chyba, że chodzi o budynek o strefie pożarowej powyżej 1000m3.

Rozumiem z odpowiedzi ze ten "wymóg" to bzdura.

Nie mam jeszcze normy więc nie mogę sprawdzić a gość który robił mi skrzynkę na granicy bredził coś o tym że niby wymagane jest teraz aby robić wyłącznik główny na zewnątrz domu a nie w środku.

Rozumiem że nawet w środku wyłącznik główny nie jest wymagany jeśli ma się skrzynkę w granicy działki i tam jest główny ??

Każda rozdzielnica powinna mieć wyraźnie oznaczony wyłącznik główny.

Ja bym to powiedział trochę inaczej: każda rozdzielnica powinna mieć możliwość wyłączenia napięcia, jak gdyby miała wyłącznik główny. O ile w instalacjach domowych nie ma obowiązku jego montowania (ale nikt nie zabrania, a nawet jest to zalecane!), to jego rolę coś musi pełnić. Może to być np. RCD ppożarowy lub po prostu nadmiarowy przedlicznikowy.

U mnie jest tak: na słupie skrzynka, w niej bezpieczniko-rozłącznik -> licznik -> 3-f rozłącznik (modułowy bez zabezpieczenia nadmiarowego) - te elementy należą do przyłącza które zrobiła energetyka. Dalej jest kabelek w ziem i, a w rozdzielce (w domu): 3 bezpieczniki topikowe 35A (ceramiczna główka, potrójne gniazdo do montażu na szynie) jako element do zrobienia sobie "widocznej przerwy w obwodzie", zaraz za tym "esy" 32 A na każdej fazie jako "główny wyłącznik" , za "esami" jest reszta rozdzielki tzn osobna różnicówka 3f na gniazda, osobna na oświetlenie i kilka różnicówek 1f na obwody "szczególnej troski".

Czy istnieje jakieś zabezpieczenie,które odetnie prąd w razie gdy np. małe dziecko włoży palce do kontaku (L+N)??(wiem że można załóżyć zaślepki)

Pytam bo ostatnio mojemu znajomemu elektryk cos takiego zaproponował,ale nie znam szczegółów.

Różnicówka chyba nie wyłączy...

Niestety jedyne rozwiązania to: zaślepki w gniazdkach lub gniazdka z blokadą od razu.

Czy istnieje jakieś zabezpieczenie,które odetnie prąd w razie gdy np. małe dziecko włoży palce do kontaku (L+N)??(wiem że można załóżyć zaślepki)

Pytam bo ostatnio mojemu znajomemu elektryk cos takiego zaproponował,ale nie znam szczegółów.

Niestety jedyne rozwiązania to: zaślepki w gniazdkach lub gniazdka z blokadą od razu.

Tak mi się własnie wydawało. Podobno to "cudo" miało kosztować 1tyś.zł

Tak mi się własnie wydawało.

PS. Podobno to "cudo" miało kosztować 1tyś.zł

Różnicówka oczywiście wyłączy bo niby czemu nie?

Są gniazdka, które mają wbudowaną blokadę. Blokada ustępuje, gdy wkłada się równo oba bolce. Nie próbowałem tego forsować ale nawet wkładanie zwykłej wtyczki czasem jest kłopotliwe.Zdaje się że producentem jest ELDA, seria Forum. Koszty nie były jakieś koszmarnie wysokie.