kenji 12.02.2007 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 A ja jeszcze nie spotkałem aluminiowej instalacji która po 30 latach nie kruszyła sie sama ze starości. Naprawę zaczynam od odcięcia zmurszałego kawałka i założeniu tam kostki z miedzianym kablem przedłużającym. A jak takie sztukowanie wypada po środku ściany to co dalej? i Jaką kostkę stosujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 12.02.2007 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 robisz w miedzi czy w aluminium ?? A w ogóle to kable aluminiowe da się jeszcze kupić???? Kable tak, ale to od 16mm2 wzwyż np. YAKY. Przewodów już się nie produkuje (przynajmniej w Telefonice nie występują). Nie jestem pewien, ale chyba nie dopuszcza się już do stosowania przewodów aluminiowych. Wieczorem zerknę w papiery to dam znać. Chyba, że ktoś mnie uprzedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 12.02.2007 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 A jak takie sztukowanie wypada po środku ściany to co dalej? sztukuję jak jest do czego, nawet salomon z próżnego nie naleje A pamiętasz o czymś takim jak podkładka "cupalowa" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 12.02.2007 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Znalazłem fajny schemacik GSU PEN itp. http://eletter.wip.pl/in/e3/rys3_e3.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 12.02.2007 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 A tu jeszcze link do wielu bardzo ciekawych rzeczy: http://eletter.wip.pl/eletter/eletter_inst.php?promo=SLG1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neo.nemo 15.02.2007 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Jako zupełny laik elektryczny mam pytanie: 1. Czy do piekarnika, w którego instrukcji jest napisane Sieciowe napięcie robocze 3N AC 400V, Napięcie znamionowe grzałek 230 V 50 HzMoc 3,4 kW powinien być na przyłączu trzyfazowym? 2. Jak wygląda sprawa z płytą elektryczną, w której instrukcji jest napisane Końcówka podłaczeniowa 2N AC 400 VNapięcie robocze 230 V, 50 Hz.Moc łączna znamionowa 7,1 kWCzy ona powinna być na przyłączu trzyfazowym? Z góry dziękuję za pomoc!NN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 15.02.2007 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 robisz w miedzi czy w aluminium ?? aluminium jest tańsze ale szybciej się kruszy, i tam zachodzi konieczność wymiany po kilkunastu latach, kable miedziane mogą cię przeżyć, są dość długowieczne Witam po przerwie. Czy Was już całkiem porąbało????????? Wykonawstwo instalacji przewodem aluminiowym ponizej 16 mm2 JEST ZABRONIONE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 TO ZNACZY TEN 16 MM I WIĘCEJ MOGĄ UŻYWAĆ FACHOWCY W ODPOWIEDNIM MIEJSCU I Z ODPOWIEDNIM SPRZĘTEM. Łączenie aluminium i miedzi przez neofitów to mniej więcej szpital MSWiA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 15.02.2007 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 A w ogóle to kable aluminiowe da się jeszcze kupić???? kable aluminiowe tak, przewody instalacyjne aluminiowe nie A jak takie sztukowanie wypada po środku ściany to co dalej? sztukuję jak jest do czego, nawet salomon z próżnego nie naleje No nie pisz głupot, bo się nawet odpowiadać nie chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 15.02.2007 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Znalazłem fajny schemacik GSU PEN itp. ten schemacik laikom nic nie mówi. A szkoda. Mogliby chociaż coś pomyśleć o głównej szynie wyrównawczej (GSU). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 15.02.2007 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Jako zupełny laik elektryczny mam pytanie: 1. Czy do piekarnika, w którego instrukcji jest napisane Sieciowe napięcie robocze 3N AC 400V, Napięcie znamionowe grzałek 230 V 50 Hz Moc 3,4 kW powinien być na przyłączu trzyfazowym? 2. Jak wygląda sprawa z płytą elektryczną, w której instrukcji jest napisane Końcówka podłaczeniowa 2N AC 400 V Napięcie robocze 230 V, 50 Hz. Moc łączna znamionowa 7,1 kW Czy ona powinna być na przyłączu trzyfazowym? 1. Tak, trójfazowe. 2. Tak, ale do podłączenia jest tylko dwie fazy. PS. Podłączenie powinno być wykonane przez uprawnionego elektryka, bo jest to warunkiem zachowania gwarancji i prawidłowej pracy kuchenki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 16.02.2007 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Wykonawstwo instalacji przewodem aluminiowym ponizej 16 mm2 JEST ZABRONIONE!! a co ma zrobić połowa łodzi która w latach 70-siatych Gierek uszczęśliwił aluminiową instalacją ?? retro mówi o wykonastwie nowych instalek i przeróbkach starych. Czyli o wszelkich pracach podejmowanych teraz. A Ty mówisz o instalacji która ma już 40 lat - ona niech sobie istnieje. Ale w razie remontu trzeba ja już wymieniać na miedzianą a nie na aluminiową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinko 16.02.2007 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Witam.A ja mam takie pytanie.Jak wykonać instalacje elektrycznš w ciankach drewnianych ( deska-wełna -deska). Chodzi mi o to jaki zasosować osprzęt ( puszki, wyłšczniki, gniazdka)Czy hermetyczne, czy takie jak do rygipsów puszki ????? Mylę, że na forum jest wielu elektryków ( praktyków), może pomogš mi w tej kwestji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 16.02.2007 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Osprzęt zakładasz normalny, jak do ściany KG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinko 17.02.2007 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 Zastanawiam się czy nie powinny byc zachowane szczególne warunki ppoż., ze względu na scianki drewniane i dla tego mylałem o puszkach i osprzęcie hermetycznym, ale nie wyglšda to efektownie w domku.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 17.02.2007 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 Zastanawiam się czy nie powinny byc zachowane szczególne warunki ppoż., ze względu na scianki drewniane i dla tego mylałem o puszkach i osprzęcie hermetycznym, ale nie wyglšda to efektownie w domku. Należy zachować szczególne warunki ostrożności. Ale nie przesadzać z tą pancernością instalacji. Przede wszystkim starać się unikać puszek i wszelkich polączeń przewodów. Stosować przewód kabelkowy w podwójnej izolacji, o wyższych parametrach napięciowych. Dobrze puścić go w rurkach. No i starać się (tak jak i w ścianach GK) przewidzieć, czy wkręty mocujące warstwę zewnętrzną ściany lub inne elementy konstrukcji, nie spowodują uszkodzenia izolacji przewodów. Bo tu leży największe niebezpieczeństwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ula1719501037 21.02.2007 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 Witam! mam pytanko: zaraz zaczynam budowę, nie mam prądu, sąsiad mówi że pożyczy i teraz pytanie: w jaki sposób mam z tego korzystać tzn co i jak zrobić? muszę wiedzieć i zrozumieć w czym rzecz dlatego bardzo proszę o odpowiedź.pozdr.u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekbasia 21.02.2007 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 Witam! mam pytanko: zaraz zaczynam budowę, nie mam prądu, sąsiad mówi że pożyczy i teraz pytanie: w jaki sposób mam z tego korzystać tzn co i jak zrobić? muszę wiedzieć i zrozumieć w czym rzecz dlatego bardzo proszę o odpowiedź.pozdr.u. JEDNA WIADOMOŚĆ, nie mozna pożyczać prądu od sąsiada, lepiej żeby niedowiedzial sie zakład energetyczny a jezeli juz pożyczysz, kup sobie licznik w hurtowni elektrycznej żeby liczył twoje kilowaty i z tego będziesz sie rozliczał z sąsiadem, przwód 380V , wyłącznik i gniazdo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demex 22.02.2007 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Witam! mam pytanko: zaraz zaczynam budowę, nie mam prądu, sąsiad mówi że pożyczy i teraz pytanie: w jaki sposób mam z tego korzystać tzn co i jak zrobić? muszę wiedzieć i zrozumieć w czym rzecz dlatego bardzo proszę o odpowiedź.pozdr.u. a jezeli juz pożyczysz, kup sobie licznik w hurtowni elektrycznej żeby liczył twoje kilowaty i z tego będziesz sie rozliczał z sąsiadem, przwód 380V , wyłącznik i gniazdo... Zwyczajowo płaci się za całość - podlicznik niepotrzebny. PS. Sprawdzić wczesniej czy sąsiad nie ma CO elektrycznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekbasia 22.02.2007 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Zwyczajowo płaci się za całość - podlicznik niepotrzebny. PS. Sprawdzić wczesniej czy sąsiad nie ma CO elektrycznego to zależy jak się umówi z sasiadem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demex 22.02.2007 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Zwyczajowo płaci się za całość - podlicznik niepotrzebny. PS. Sprawdzić wczesniej czy sąsiad nie ma CO elektrycznego to zależy jak się umówi z sasiadem dlatego napisałem "zwyczajowo" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts