Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prawie wszystko o szeroko rozumianej elektryce.

Recommended Posts

A ja jeszcze nie spotkałem aluminiowej instalacji która po 30 latach nie kruszyła sie sama ze starości. Naprawę zaczynam od odcięcia zmurszałego kawałka i założeniu tam kostki z miedzianym kablem przedłużającym.

A jak takie sztukowanie wypada po środku ściany to co dalej? i Jaką kostkę stosujesz?

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

robisz w miedzi czy w aluminium ??

A w ogóle to kable aluminiowe da się jeszcze kupić????

Kable tak, ale to od 16mm2 wzwyż np. YAKY. Przewodów już się nie produkuje (przynajmniej w Telefonice nie występują). Nie jestem pewien, ale chyba nie dopuszcza się już do stosowania przewodów aluminiowych. Wieczorem zerknę w papiery to dam znać. Chyba, że ktoś mnie uprzedzi.

Jako zupełny laik elektryczny mam pytanie:

1. Czy do piekarnika, w którego instrukcji jest napisane

Sieciowe napięcie robocze 3N AC 400V,

Napięcie znamionowe grzałek 230 V 50 Hz

Moc 3,4 kW

powinien być na przyłączu trzyfazowym?

2. Jak wygląda sprawa z płytą elektryczną, w której instrukcji jest napisane

Końcówka podłaczeniowa 2N AC 400 V

Napięcie robocze 230 V, 50 Hz.

Moc łączna znamionowa 7,1 kW

Czy ona powinna być na przyłączu trzyfazowym?

Z góry dziękuję za pomoc!

NN

robisz w miedzi czy w aluminium ?? aluminium jest tańsze ale szybciej się kruszy, i tam zachodzi konieczność wymiany po kilkunastu latach, kable miedziane mogą cię przeżyć, są dość długowieczne

Witam po przerwie.

Czy Was już całkiem porąbało?????????

Wykonawstwo instalacji przewodem aluminiowym ponizej 16 mm2 JEST ZABRONIONE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

TO ZNACZY TEN 16 MM I WIĘCEJ MOGĄ UŻYWAĆ FACHOWCY W ODPOWIEDNIM MIEJSCU I Z ODPOWIEDNIM SPRZĘTEM.

Łączenie aluminium i miedzi przez neofitów to mniej więcej szpital MSWiA.

A w ogóle to kable aluminiowe da się jeszcze kupić????

kable aluminiowe tak, przewody instalacyjne aluminiowe nie

A jak takie sztukowanie wypada po środku ściany to co dalej?

sztukuję jak jest do czego, nawet salomon z próżnego nie naleje

No nie pisz głupot, bo się nawet odpowiadać nie chce.

Jako zupełny laik elektryczny mam pytanie:

1. Czy do piekarnika, w którego instrukcji jest napisane

Sieciowe napięcie robocze 3N AC 400V,

Napięcie znamionowe grzałek 230 V 50 Hz

Moc 3,4 kW

powinien być na przyłączu trzyfazowym?

2. Jak wygląda sprawa z płytą elektryczną, w której instrukcji jest napisane

Końcówka podłaczeniowa 2N AC 400 V

Napięcie robocze 230 V, 50 Hz.

Moc łączna znamionowa 7,1 kW

Czy ona powinna być na przyłączu trzyfazowym?

1. Tak, trójfazowe.

2. Tak, ale do podłączenia jest tylko dwie fazy.

PS. Podłączenie powinno być wykonane przez uprawnionego elektryka, bo jest to warunkiem zachowania gwarancji i prawidłowej pracy kuchenki.

Wykonawstwo instalacji przewodem aluminiowym ponizej 16 mm2 JEST ZABRONIONE!!

a co ma zrobić połowa łodzi która w latach 70-siatych Gierek uszczęśliwił aluminiową instalacją ??

retro mówi o wykonastwie nowych instalek i przeróbkach starych. Czyli o wszelkich pracach podejmowanych teraz.

A Ty mówisz o instalacji która ma już 40 lat - ona niech sobie istnieje. Ale w razie remontu trzeba ja już wymieniać na miedzianą a nie na aluminiową

Witam.

A ja mam takie pytanie.

Jak wykonać instalacje elektrycznš w œciankach drewnianych ( deska-wełna -deska). Chodzi mi o to jaki zasosować osprzęt ( puszki, wyłšczniki, gniazdka)

Czy hermetyczne, czy takie jak do rygipsów puszki ?????

Myœlę, że na forum jest wielu elektryków ( praktyków), może pomogš mi

w tej kwestji.

Zastanawiam się czy nie powinny byc zachowane szczególne warunki ppoż., ze względu na scianki drewniane i dla tego myœlałem o puszkach i osprzęcie hermetycznym, ale nie wyglšda to efektownie w domku.

Należy zachować szczególne warunki ostrożności. Ale nie przesadzać z tą pancernością instalacji.

Przede wszystkim starać się unikać puszek i wszelkich polączeń przewodów. Stosować przewód kabelkowy w podwójnej izolacji, o wyższych parametrach napięciowych. Dobrze puścić go w rurkach. No i starać się (tak jak i w ścianach GK) przewidzieć, czy wkręty mocujące warstwę zewnętrzną ściany lub inne elementy konstrukcji, nie spowodują uszkodzenia izolacji przewodów. Bo tu leży największe niebezpieczeństwo.

Witam! mam pytanko: zaraz zaczynam budowę, nie mam prądu, sąsiad mówi że pożyczy i teraz pytanie: w jaki sposób mam z tego korzystać tzn co i jak zrobić? muszę wiedzieć i zrozumieć w czym rzecz dlatego bardzo proszę o odpowiedź.pozdr.u.

JEDNA WIADOMOŚĆ, nie mozna pożyczać prądu od sąsiada, lepiej żeby niedowiedzial sie zakład energetyczny

a jezeli juz pożyczysz, kup sobie licznik w hurtowni elektrycznej żeby liczył twoje kilowaty i z tego będziesz sie rozliczał z sąsiadem, przwód 380V , wyłącznik i gniazdo...

Witam! mam pytanko: zaraz zaczynam budowę, nie mam prądu, sąsiad mówi że pożyczy i teraz pytanie: w jaki sposób mam z tego korzystać tzn co i jak zrobić? muszę wiedzieć i zrozumieć w czym rzecz dlatego bardzo proszę o odpowiedź.pozdr.u.

a jezeli juz pożyczysz, kup sobie licznik w hurtowni elektrycznej żeby liczył twoje kilowaty i z tego będziesz sie rozliczał z sąsiadem, przwód 380V , wyłącznik i gniazdo...

Zwyczajowo płaci się za całość - podlicznik niepotrzebny.

PS. Sprawdzić wczesniej czy sąsiad nie ma CO elektrycznego :)