Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prawie wszystko o szeroko rozumianej elektryce.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam :)

Jacek, czyli jak nie krzyzuje mi się z żadną instalacją, to rury nie potrzebuję, wystarczy sam kabel okryty piaskiem i folią. Jaki dokładnie potrzeba kabel aby zasilał domek ziemią ?

Jeżeli nie krzyżujesz kabla i zapewniasz głębokość zakopania to rur nie trzeba.

Przekrój kabla zależy od mocy i odległości. Dla standardowych sytuacji czyli 15 kW mocy przyłączeniowej, zasilanie 3 fazowe kabel miedziany YKYżo 5x10 mm2.

W innych przypadkach znacznie różniących się czy to mocą czy odległością należy go przeliczyć

Witam

Czy selektywność można zapewnić przez dobór wielkości "S-ów"

czy też ich rodzaju? - gdyż u mnie chyba to jest główna przyczyna tego że wyskakuje wszystko.

Przez wielkość niestety nie. Więcej pisałem na ten temat w tym wątku kilka pięter wyżej w poście z Piątku 25 Listopad 2005 12:49.

witam:)

Każda robota na instalacji polegająca na przeróbkach, modernizacji powinna zostać zakończona pomiarami. Z takich pomiarów elektryk sporządza protokół i przekazuje go użytkownikowi. Pomiar taki jest w cenie usługi.

I jeszcze jedno, pomiary wykonuje elektryk z uprawnieniami E natomiast zatwierdza je i pisze, że instalacja nadaje się do eksploatacji elektryk z uprawnieniam D.

Oddzielnej wycenie podlegają pomiary okresowe zlecane indywidualnie w trakcie eksploatacji instalacji.

Jakie pomiary?

1. pomiar SSW czyli samoczynne szybkie wyłączenie

2. badanie wyłącznika RCD (czas i prąd zadziałania

3. pomiar ciągłości przewodu PE

4. badanie połączeń wyrównawczych.

Witam ,

1.Cz wymienione w punktach od 1 do 4 rodzaje pomiarów to są te które są w cenie usługi i z których jak napisałeś wyżej elektryk przekazuje protokół inwestorowi ; bo jeśli nie to jakie wykonuje się "w cenie usługi"?

2.W jakim momencie powinno się wykonać te pomiary : po zmontowaniu rozdzielni i osprzętu na gotowo czy można wcześniej ?

3. Czy pomiary wykonane przez elektryka z uprawnieniami D sa nie ważne skoro wykonuje je ten z uprawnieniami E? Czy zakres E uprawnień jest szerszy?

Pozdrawiam

1.Cz wymienione w punktach od 1 do 4 rodzaje pomiarów to są te które są w cenie usługi i z których jak napisałeś wyżej elektryk przekazuje protokół inwestorowi ; bo jeśli nie to jakie wykonuje się "w cenie usługi"?

2.W jakim momencie powinno się wykonać te pomiary : po zmontowaniu rozdzielni i osprzętu na gotowo czy można wcześniej ?

3. Czy pomiary wykonane przez elektryka z uprawnieniami D sa nie ważne skoro wykonuje je ten z uprawnieniami E? Czy zakres E uprawnień jest szerszy?

Pozdrawiam

1. Ww pomiary są pomiarami powykonawczymi na nowej instalacji ale są również pomiarami okresowymi. Powykonawcze są w cenie wykonawstwa instalacji, natomiast okresowe (po kilku latach) podlegają oddzielnej wycenie i zapłacie.

2. Beznapięciowo (np. przed założeniem licznika) wykonuje się pomiary izolacji oraz można wykonać pomiar ciągłości przewodu PE i badanie połączeń wyrównawczych.

Po założeniu licznika i podaniu zasilania docelowego wykonuje się przede wszystkim pomiary samoczynnego szybkiego wyłączenia oraz badanie wyłącznika RCD (czas i prąd zadziałania).

3. D i E to temat rzeka. Polecam lekturę: http://www.edwardmusial.info/pliki/upr_do_kontr.pdf

Przybieram się do zlecenia wykonania przyłącza a dowiedziałem się że obecnie jest kłopot z wykonaniem instalacji ziemią (większe koszty, dodatkowe pozwolenia). W moim przypadku wiszący kabel nie wchodzi w grę bo nie bardzo mam go do czego przymocować a żadnego masztu wystającego z dachu nie chcę. Jak to wygląda od strony kosztów i formalności?

Witam :)

1. Ww pomiary są pomiarami powykonawczymi na nowej instalacji ale są również pomiarami okresowymi. Powykonawcze są w cenie wykonawstwa instalacji, natomiast okresowe (po kilku latach) podlegają oddzielnej wycenie i zapłacie.

Czy trzeba wykonywać pomiary okresowe w gospodarstwach domowych?

Po założeniu licznika i podaniu zasilania docelowego wykonuje się przede wszystkim pomiary samoczynnego szybkiego wyłączenia oraz badanie wyłącznika RCD (czas i prąd zadziałania).

Czy trzeba badać czas wyłączenia?

Witam ,

mam komin od kominka na ścianie zewnętrznej i elektryk przykleił na zewnątrz kabel do oswietlenia elewacji poziomo przez ten komin .

Ten kabel bezpośrednio na cegłach kominowych to coś mi sie nie podoba ?

W kominku rozpale ,cegły sie nagrzeją i kabelek się "roztopi" ?

Jak to jest ?

Pozdrawiam

Generalnie powinno unikać się układania kabli na kominach dymowych z szeroko rozumianych pieców węglowych. Nie mniej ułożony poziomo na niewielkiej długości 14, 27 cm nie jest poważnym zagrożeniem. Komin się nagrzewa ale nie do temperatury w której płynie izolacja. Niebezpieczna staje się sytuacja kiedy komin się zapali ale do tego nie wolno dopuszczać.

Czy na elewacji będzie styropian lub wełna?

Jaka jest odległóść otworu komina od przewodu?

Istnieje możliwość poprowadzenia przewodu w innym miejscu?

Właśnie załatwiam przyłącze energetyczne. Na etapie uzyskiwania pozwolenia na budowę w warunkach wydanych przez ZE wpisali przyłącze napowietrzne. Teraz zamarzyło mi się przyłącze ziemne a tu elektryk mi prawi że będzie z tym kłopot. Ponoć na kabel w ziemi trzeba wyrabiać plany i jak chcę takowe przyłącze mieć to muszę te plany wykonać na własny koszt 1500 zł. Czy oby tak na pewno jest?

Drugie pytanie czy przydział mocy 10 KW wystarczy? bo elektryk proponuje 13 KW wtedy bezpieczniki będą 25 A.

Generalnie powinno unikać się układania kabli na kominach dymowych z szeroko rozumianych pieców węglowych. Nie mniej ułożony poziomo na niewielkiej długości 14, 27 cm nie jest poważnym zagrożeniem. Komin się nagrzewa ale nie do temperatury w której płynie izolacja. Niebezpieczna staje się sytuacja kiedy komin się zapali ale do tego nie wolno dopuszczać.

Czy na elewacji będzie styropian lub wełna?

Jaka jest odległóść otworu komina od przewodu?

Istnieje możliwość poprowadzenia przewodu w innym miejscu?

Witam,

komin jest na zewn. ścianie więc będzie ocieplony ( styropian lub wełna 12 cm) . Komin ma szerokość 2 x 27 cm (kominek dwustronny ).Odległość otworu komina od przewodu to ca 3m .

Przewód nie bardzo jest jak poprowadzić bo musi przejść " na drugą stronę " komina , a kominek jest dwustronny ; więc posadzka ewent. ale dużym łukiem omijając oba kominki .

Pozdr.

komin jest na zewn. ścianie więc będzie ocieplony ( styropian lub wełna 12 cm) . Komin ma szerokość 2 x 27 cm (kominek dwustronny ).Odległość otworu komina od przewodu to ca 3m .

Przewód nie bardzo jest jak poprowadzić bo musi przejść " na drugą stronę " komina , a kominek jest dwustronny ; więc posadzka ewent. ale dużym łukiem omijając oba kominki .

Pozdr.

Spokojnie, może tak zostać.

Właśnie załatwiam przyłącze energetyczne. Na etapie uzyskiwania pozwolenia na budowę w warunkach wydanych przez ZE wpisali przyłącze napowietrzne. Teraz zamarzyło mi się przyłącze ziemne a tu elektryk mi prawi że będzie z tym kłopot. Ponoć na kabel w ziemi trzeba wyrabiać plany i jak chcę takowe przyłącze mieć to muszę te plany wykonać na własny koszt 1500 zł. Czy oby tak na pewno jest?

Drugie pytanie czy przydział mocy 10 KW wystarczy? bo elektryk proponuje 13 KW wtedy bezpieczniki będą 25 A.

Po pierwsze, musisz wystąpić do ZE o podanie nowych warunków przyłączenia na kabel. Po ich otrzymaniu zawierasz umowę przyłączeniową. Energetyka projektuje i wykonuje przyłącze do złącza kablowego w ogrodzeniu. Kasę wpłacasz po przyłączeniu, chociaż są ZE w których kasę wpłaca sie po podpisaniu umowy przyłączeniowej.

Elektryk ściemnia ;)

Energetyka za opłate przyłączeniową robi projekt i wykonuję przyłacze.

W moim ZE dla bezpieczników 25 moc przyłaczeniowa 15 kW. Dla mniejszych mocy jako zabezpieczenie przedlicznikowe dają wyłącznik paramocowy o prądzie 20A dla mocy 13 kW.

PS

Jako lekturę polecam taryfę swojego ZE.