Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prawie wszystko o szeroko rozumianej elektryce.

Recommended Posts

Mam podobnie: 70m kabel 5x10mm2, 25A zabezpieczenie przedlicznikowe, więc z ciekawości policzyłem.

W uproszczeniu opór miedzi = 0,017 [Om*mm2/m]

Czyli opór jednej żyły twojego kabla + neutralny wynosi 2*0,017*60m/10mm2 = 0,204 Om.

Dla prądu 25A będziesz miał spadek napiecia R*I = 25A * 0,204 = 5,1 V.

Czyli około 2%. Z tego co piszą elektrycy normy dopuszczają 4%. Masz więc rezerwę. Według mnie możesz zwiększyć do 32A.

W tej chwili pracuje u mnie bojler 2kW, podłogówka 1,6kW i okazjonalnie pralka, mikrofala, czajnik, telewizor, oświetlenie. Nie zauważyłem żadnych niepokojących objawów.

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam :)

Witam,

Podpowiedzcie mi coś proszę: w projekcie elektryki mam wpisane dane: Pi=26,0kW, Ps=12,5kW, Js=19,6A, kabel z ZK do TB to YKY 5x10mm kw. o L=60m. ZE dało zabezpieczenie przedlicznikowe 25A, moc wnioskowana 13kW, maks. na tym bezpieczniku będzie ~17kW.

32A to moc przyłączeniowa 20 kW.

Spadek napięcia na kablu zasilającym 1.3%.

Idd dla kabla prawidłowe.

Jezeli elektryk kręci nosem to kup mu paczkę chusteczek higienicznych ;) może ma katar?

Witam,

Na mojej dzialeczce energetyka podepnie prad nie wczesniej jak na jesieni. Pytalem swojego majstra - jego betoniarki sa na 220V (tzn ma tez na 3fazy ale to zalezy jaki sobie silniczek zamontuje). Stad moje pytanie - czy nie bedzie problemow technicznych (czyli spadek napiecia, zwiekszony opor itd) gdy pociagne sobie prad przedluzaczem takim ok 200m od sasiada?

pzdr

Witam,

mam pytanko: kładę właśnie kable... od puszki do łączników schodowych 4x1.5, a do krzyżowych 5x1.5, dobrze kombinuję?

W puszce łączę fazę do fazowego w pierwszym schodowym, od niego dwie żyły do krzyżowego, od krzyżowego dwie kolejne do drugiego schodowego i na koniec z fazowego w drugim schodowym przez oprawę do neutralnego z zasilania? Chyba nic nie pomieszałem, ale chcę się upewnić.

Pozdrawiam

Brzuzens

Witam,

Na mojej dzialeczce energetyka podepnie prad nie wczesniej jak na jesieni. Pytalem swojego majstra - jego betoniarki sa na 220V (tzn ma tez na 3fazy ale to zalezy jaki sobie silniczek zamontuje). Stad moje pytanie - czy nie bedzie problemow technicznych (czyli spadek napiecia, zwiekszony opor itd) gdy pociagne sobie prad przedluzaczem takim ok 200m od sasiada?

pzdr

Ja zrobiłem 350 m2 piwnicy na 400 metrowym przedłużaczu; zwykłym kosiarkowym czerwonym z Castoramy. Chodziła na tym 3 fazowa wielka betoniarka i 6 kW tarczówka. Dałem zabezpieczenie C10. Czasem wywalało, spadki napięcia były, 170V na kociołku 1kW, ale budowa szła.

kładę właśnie kable... od puszki do łączników schodowych 4x1.5, a do krzyżowych 5x1.5, dobrze kombinuję?

Źle kombinujesz ;)

Do schodowego wystarczą 3 żyły a do krzyżowego cztery.

Nie zapomnij o kolorach izolacji!!

Bez niebieskiego i bez żółto-zielonego.

Jacek, czyli przy łącznikach schodowych i krzyżowych nie używa się przewodu ochronnego? Nikt tak nie robi czy nie ma wymogu? Popatrzyłem na schematy połączeń i stąd moje "kombinacje" :)

Pozdrawiam

Brzuzens

Mam problem - wahania napięcia. Są tak duże, że mruga światło, reaguje też UPS, do którego podłączony jest komputer. Pogotowie energetyczne było kilka razy, potwierdziło, że wahania napięcia są, ale nic nie poradziło. Z moich pomiarów wynika, że napięcie spada do ok. 200 V. Napisałem podanie do ZE i wczoraj założyli rejestrator na słupie. Czego dalej się spodziewać? Jest jakaś szansa, żeby było normalnie?

Jak napisałeś na Twój wniosek założyli rejestrator czyli energetyka zadziałała.

Przyczyna może być po stronie ZE jak również po stronie Twojej instalacji. Jeżeli jest na sieci to ZE podejmie działania mające na celu likwidację powodu. Trudno coś napisać nie znając układu sieci ZE, odległości od trafo, ilości odbiorców na obwodzie jak również parametrów obwodu.

W odpowiedzi dostaniesz opisany powód wahania napięcia.

Mam takie pytanie i proszę o jasne wytlumaczenie.

Planuję zacząć budowę w tym roku,wystąpilam do ZE o warunki i otrzymalam takie pismo.

Przylączenie do sieci tak a warunki techniczne;planowana rozbudowa sieci transformatorowej.

I co dalej,jeżeli podpiszę umowę i okaże się np.że tylko ja się staram o prąd to jak dlugo będę na ten prąd czekala.Ile może trwać taka rozbudowa sieci,czy na umowie będzie określony czas w jakim ZE musi się wywiązać?

I czy wogóle wezmą się za rozbudowę jeżeli będzie malo osób.Może musi być jakaś określona ilość chętnych do poboru prądu?

Mam bardzo sprzeczne informacje co do takiej rozbudowy,czy ktoś może zna się na takim temacie i móglby pomóc.

Czy to prawda,że można to przyspieszyć jeżeli sami byśmy się podjęli takiej rozbudowy i z czym to się wiąże ,czy my musielibyśmy pokryć caly koszt rozbudowy?

Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedż

Jak napisałeś na Twój wniosek założyli rejestrator czyli energetyka zadziałała.

Przyczyna może być po stronie ZE jak również po stronie Twojej instalacji. Jeżeli jest na sieci to ZE podejmie działania mające na celu likwidację powodu. Trudno coś napisać nie znając układu sieci ZE, odległości od trafo, ilości odbiorców na obwodzie jak również parametrów obwodu.

W odpowiedzi dostaniesz opisany powód wahania napięcia.

Moja instalacja jest OK, podczas ostatniej wizyty pogotowia energetycznego, sprawdzili i potwierdzili, że wahania napięcia wychodzą z linii zasilającej. Powodem wahań, są jak podejrzewam, 2 duże przedsiębiorstwa mieszczące się na mojej ulicy, a podłączone do tej samej linii NN, co zwykli odbiorcy prywatni. Wahania występują tylko i wyłącznie w dni robocze, w godz. 9-17. Poza tym napięcie jest super.

Witaj :)

Ale namieszałaś w swoim poście. ale po kolei.

Warunki już masz, teraz powinnaś podpisać umowę przyłączeniową.

Z warunków i umowy będzie wynikać zakres prac do wykonania po stronie Dostawcy i Odbiorcy.

Jeżeli mieszkasz do 200m to w ramach opłaty przyłączeniowej wynikającej tylko z ilości kW a powyżej 200m za dodatkową opłatą za każdy metr ENION wykona zakres prac po stronie Dostawcy i to nie jest Twoim zmartwieniem co wykonają.

Co do terminów. Nie wiem w którym ZE należącym do ENIONU mieszkasz ale np w moim zapisują termin 12 miesięcy.

Ilość osób nie ma wpływu na fakt rozbudowy i jej termin.

W zawieranej umowie możesz umieścić zapis, że wykonacie projekt za co uzyskacie upust w wysokości do 10% wartości opłaty przyłączeniowej.

Sami tych prac nie możecie wykonać.

Moja instalacja jest OK, podczas ostatniej wizyty pogotowia energetycznego, sprawdzili i potwierdzili, że wahania napięcia wychodzą z linii zasilającej. Powodem wahań, są jak podejrzewam, 2 duże przedsiębiorstwa mieszczące się na mojej ulicy, a podłączone do tej samej linii NN, co zwykli odbiorcy prywatni. Wahania występują tylko i wyłącznie w dni robocze, w godz. 9-17. Poza tym napięcie jest super.

Czyli pozostaje czekać na decyzje energetyki. Jeżeli rejestrator potwierdzi zakłócenia od zakładów to dostaną one stosowne dokumenty ale to już inna para kaloszy;)

Mam takie pytanie i proszę o jasne wytlumaczenie.

Planuję zacząć budowę w tym roku,wystąpilam do ZE o warunki i otrzymalam takie pismo.

Przylączenie do sieci tak a warunki techniczne;planowana rozbudowa sieci transformatorowej.

I co dalej,jeżeli podpiszę umowę i okaże się np.że tylko ja się staram o prąd to jak dlugo będę na ten prąd czekala.Ile może trwać taka rozbudowa sieci,czy na umowie będzie określony czas w jakim ZE musi się wywiązać?

I czy wogóle wezmą się za rozbudowę jeżeli będzie malo osób.Może musi być jakaś określona ilość chętnych do poboru prądu?

Mam bardzo sprzeczne informacje co do takiej rozbudowy,czy ktoś może zna się na takim temacie i móglby pomóc.

Czy to prawda,że można to przyspieszyć jeżeli sami byśmy się podjęli takiej rozbudowy i z czym to się wiąże ,czy my musielibyśmy pokryć caly koszt rozbudowy?

Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedż

Witaj

mam podobną sytuację

u mnie trafo ma niby być w tym roku

cena trafa to około 200tyś (gdybyś miał zamiar sam postawić, a potem koszta eksploatacji, albo można przekazać na własność ZE)

wystąp o prąd budowlany to dostaniesz bez problemu

warunki na prąd budowlany koszt 146zl za wydanie warunków + skrzynka, kabel.

pozdrawiam mariusz

Dziękuję za odpowiedż.

O prąd budowlany (4 kw)wystąpilam i narazie czekam,mam nadzieję,że dostanę i będę mogla rozpocząć tą budowę.

Do Jacka

Narazie nie mam pozwolenia na budowę(czekam) czyli umowy nie mogę podpisać.

Jak będę miala to podpiszę z ZE(Kraków).

Rozumiem,że jednak termin dostarczenia tego prądu do mnie będzie określony na umowie i jest on wiążący dla ZE,czy mogą się odwolać jakimś paragrafem?

Mam poprostu wątpilwości czy będę mogla się wprowadzić za np.dwa lata

Nie chcialabym aby dom stal przez 10 lat i czekal na prąd.

Pozdrawiam

Dziękuję za odpowiedż.

O prąd budowlany (4 kw)wystąpilam i narazie czekam,mam nadzieję,że dostanę i będę mogla rozpocząć tą budowę.

Do Jacka

Narazie nie mam pozwolenia na budowę(czekam) czyli umowy nie mogę podpisać.

Jak będę miala to podpiszę z ZE(Kraków).

Rozumiem,że jednak termin dostarczenia tego prądu do mnie będzie określony na umowie i jest on wiążący dla ZE,czy mogą się odwolać jakimś paragrafem?

Mam poprostu wątpilwości czy będę mogla się wprowadzić za np.dwa lata

Nie chcialabym aby dom stal przez 10 lat i czekal na prąd.

Pozdrawiam

od biedy można jakiś czas mieszkać na pradzie budowlanym :wink:

nie wiem czy nie za mało 4kw

ciekawych linki:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=73489&highlight=

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=20726&start=900

pozdrawiam mariusz

ps ja miałem mieć 6, ale zmieniłem na 10