Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prawie wszystko o szeroko rozumianej elektryce.

Recommended Posts

Zapewne temat był przerabiany na forum, ale jakoś nie mogę znaleźć.

1. Który sposób przy dzisiejszej jakości przewodów jest lepszy - w peszlach czy podtynkowy?

2. czy po wykonaniu instalacji w peszlach da się do niego wciągnąć dodatkowy przewód? (jedynie taki usłyszałem argument)

3. czy poprowadzenie poszli najkrótszą drogą po ścianach, a w szczególności po podłodze pod wylewką to nie jest błąd? (widziałem taką instalację i baaardzo mi się NIE PODOBA)

4. czy przewody w supermarketach sprzedawane 3x1.5, 3x2.5 na różne napięcia, białe w kręgach po 100m nadają się do instalacji podtynkowych - pomimo że ich cena jest o połowę mniejsza niż w hurtowniach elektrycznych?

5. Czy przewody rozróżnia się na markowe i nie markowe?

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie no można z jednego.

Siakieś urządzonko za 300zł trzeba kupic.

Na dipolu wszystko jest opisane ładnie

a zapodaj linka do tego cuda

Stronka http://www.dipol.com.pl/index.php?sid=8e3cfae2555f0c9

A tu jeden ze schematów:

http://www.dipol.com.pl/schemat04.php?sid=8e3cfae2555f0c9

To musi nie zrozumiałem o co chodzi pytającej?

Mam problem z prądem na plac budowy.

Dostałem dziś warunki przyąłcza na plac budowy. Pozwolenie na budowę mam tylko zalicznikowe tzn. od granicy działki do budynku. Najbliższa szafka znajduje się napeciiwko mnie (przez drogę gminną - droga jeszcze gruntowa). Czy mogę sobie tak po prostu - za zgodą właściciela działki w granicy której znajduje się szafka podłączyć się do niej, postawić dwa słupy i przerzucić na moją działkę? Nie trzeba do tego żadnego pozwolenia na budowę ani zgłoszenia? W warunkach mam po prostu napisane : zakres inwestycji koncernu: parafrazując "sieć została przez nas wybudowana - jak w pkt 5" a w pkt 5 "zaciski prądowe na wyjściu od zabezpieczeń głównych w złączu w kierunku szafki pomiarowej"

zakres inwestycji mojej "za zgodą właściciela terenu przy najbliższym złączu ustawić szafkę, a szafkę zasilić linią zalicznikową- wszystko własnym kosztem i staraniem".

Martwi mnie to ostatnie. To znaczy, że mam uzyskać pozwolenie na budowę??????

A może po prostu zrobić instalację taką jak będzie przy prądzie stałym (normalna szafka w granicy mojej działki) i najwyżej nakażą mi rozbiórkę :-)