retrofood 29.03.2007 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 To dobrze ,że nic nie macie do tych elektryków bo od lipca się wam podwoją. Ty coś wiesz? To nie bądź taki skromny, napisz otwarcie, bo nie kumam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 29.03.2007 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 No mają się podzielić przez pączkowanie na dwie firmy . Jedni ędą mieli energię a drudzy druty. To miałem na myśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 29.03.2007 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Jedni będą mieli energię a drudzy druty. To już nie będzie prawdziwych mężczyzn??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 29.03.2007 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Jedni będą mieli energię a drudzy druty. To już nie będzie prawdziwych mężczyzn??? Będą, ale poza ZE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 29.03.2007 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 mam pytanko : w jakich granicach kosztów fachowiec może wziaść za podłaczenie ?? Witam ja się dogadałem z fachowcem z ZE za 100zl ale jeszcze nic mi nie podłączył jak będę coś miał to napiszę pozdrawiam mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 30.03.2007 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 mam pytanko : w jakich granicach kosztów fachowiec może wziaść za podłaczenie ?? podłączenie czego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
the fly 31.03.2007 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 witam, być może temat ten już był, ale nie mogę go znaleźć mam pytanie: jaki byłby koszt zakopania linii wysokiego napięcia - linia biegnie przez całą szerokość działki :/. Czy w ogóle jest sens taką działkę kupować?? pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jogi8 31.03.2007 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 Mam pytanie dotyczące pociągnięcia kabli elektr. do TV w taki sposób aby była mozliwość oglądania róznych programów na różnych telewizorach ( z anteny sateltarnej). Podobno sam kabel TV to za mało. Mam nadzieję że będziecie mogli mi pomóc. Do każdego punktu wystarczy jeden kabel antenowy, koniecznie układ gwiazda (czyli pokój - strych), nie można łączyć gniazd w szereg. Na strychu montuję się multiswitch i w każdym miejscu mamy satkę i naziemną przy jednym zestwie anten. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 31.03.2007 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 witam po pierwsze, jesteś pewny, że jest to linia WN? Co wg Ciebie znaczy WN? Kolejna sprawa, na jak to piszesz "zakopanie" a poważniej to na skablowane odcinka linii napowietrznej należy uzyskać warunki wydane przez właściciela linii. Dopiero na ich podstawie i wizji w terenie można cokolwiek powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
todaks 31.03.2007 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 Mam pytanie dotyczące pociągnięcia kabli elektr. do TV w taki sposób aby była mozliwość oglądania róznych programów na różnych telewizorach ( z anteny sateltarnej). Podobno sam kabel TV to za mało. Mam nadzieję że będziecie mogli mi pomóc. Do każdego punktu wystarczy jeden kabel antenowy, koniecznie układ gwiazda (czyli pokój - strych), nie można łączyć gniazd w szereg. Na strychu montuję się multiswitch i w każdym miejscu mamy satkę i naziemną przy jednym zestwie anten. Zestaw anten jeden ale w każdym pokoju musi być tuner SAT. Jeżeli chcemy SAT mieć w dwóch lub czterech niezależnych punktach można też zrobić układ na konwerterze dwu lub czterowyjściowym i zwrotnicy TV/SAT. Tak czy inaczej do czaszy ze strychu należy na wszelki wypadek doprowadzić 4 przewody HFek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 31.03.2007 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 Jeśli kogoś interesuje to mogę podać cenę skablowania 110kV dwa tory pod warszawą 1km -1 milion zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
the fly 01.04.2007 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2007 Witam, już zrezygnowałam z tej działki, oprócz kabli ma tez inne wady, ale dziekuję za zainteresowanie , pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzuzens 03.04.2007 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 Znowu mam pytanie, w temacie układania kabelków... generalnie podstawowe zasady układania przewodów znam, natknąłem się na kilka miejsc, w których drapię się po czaszce Oto one: - jak przewody prowadzić po nadprożu okiennym - czy mogę układać je powiedzmy centymetr czy dwa od styku sufitu i ściany, czy powinny być niżej - to pytanie właściwie o pracę tynkarzy, czy nie przeszkadza im to później w niczym - czy mogę prowadzić przewody po kominie kominkowym, czy ewentualne wysokie temperatury nie szkodzą w żaden sposób izolacji i nie spowodują po jakimś czasie zwarć itp - czy do przepustów można używać rur kanalizacyjnych, czy muszą być koryta lub rury instalacyjne. Zarówno kanalizacyjne jak i instalacyjne są z tego samego materiału (polipropylen), trochę mi zostało rur kanalizacyjnych 50mm i mógłbym je wykorzystać. Pozdrawiam, Brzuzens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 03.04.2007 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 Co do prowadzenia kabli nad oknami - tynkarze sobie poradzą, ale musisz wziąć pod uwagę ewentualne karnisze, które będziesz wieszał nad oknami. U mnie będę wieszał na suficie chyba - bo przegapiłem sprawę w trakcie ustaleń z elektrykami i mam niektóre nadproża prawie całe zajęte kablami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jogi8 03.04.2007 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 Znowu mam pytanie, w temacie układania kabelków... generalnie podstawowe zasady układania przewodów znam, natknąłem się na kilka miejsc, w których drapię się po czaszce Oto one: - jak przewody prowadzić po nadprożu okiennym - czy mogę układać je powiedzmy centymetr czy dwa od styku sufitu i ściany, czy powinny być niżej - to pytanie właściwie o pracę tynkarzy, czy nie przeszkadza im to później w niczym - czy mogę prowadzić przewody po kominie kominkowym, czy ewentualne wysokie temperatury nie szkodzą w żaden sposób izolacji i nie spowodują po jakimś czasie zwarć itp - czy do przepustów można używać rur kanalizacyjnych, czy muszą być koryta lub rury instalacyjne. Zarówno kanalizacyjne jak i instalacyjne są z tego samego materiału (polipropylen), trochę mi zostało rur kanalizacyjnych 50mm i mógłbym je wykorzystać. Kabelki na oknami możesz spokojnie układać pod samym sufitem, jak dobry tynkarz to sobie poradzi bez problemu a Ty nie będziesz miał problemu że trafisz wiercąc karnisz. Odradzam prowadzenie po kominie kominkowym szczególnie po stronie tam gdzie ma być kominek, ja jak mogę to uciekam na drugą stronę a jak nie mam wyjścia to ciągnę w odległości około 1m od komina po suficie. Dokładnie możesz wykorzystać rury kanalizacyjne, nie ma najmniejszych przeciwskazań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 03.04.2007 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 Co do prowadzenia kabli nad oknami - tynkarze sobie poradzą, ale musisz wziąć pod uwagę ewentualne karnisze, które będziesz wieszał nad oknami. U mnie będę wieszał na suficie chyba - bo przegapiłem sprawę w trakcie ustaleń z elektrykami i mam niektóre nadproża prawie całe zajęte kablami Ja na szczęście pomyślałem o karniszach i kable ciągłem w pasie pod oknami. Na nadprożu nadokiennym mam chyba tylko jeden kabel (nad drzwiami tarasowymi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia888 04.04.2007 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 hejmam takie pytanie ZE musi podac odpowiedz apropo okreslenia warunkow przyłączenia w przeciągu 2 tygodni. W piatek mija 3 tydzien. I zadzwoniłam tam a facet mowi ze najwyzej moge skargę napisać. A tak to oni mają dużo pracy i nie wiadomo kiedy mi dadzą odpowiedz. I co ja mam teraz robic? Jest jakis sposob na pospieszenie ich? Czy to wszystko ma sens. Czy po prostu mam czekac az moze łaskawcy mi określą warunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia888 04.04.2007 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 hejmam takie pytanie ZE musi podac odpowiedz apropo okreslenia warunkow przyłączenia w przeciągu 2 tygodni. W piatek mija 3 tydzien. I zadzwoniłam tam a facet mowi ze najwyzej moge skargę napisać. A tak to oni mają dużo pracy i nie wiadomo kiedy mi dadzą odpowiedz. I co ja mam teraz robic? Jest jakis sposob na pospieszenie ich? Czy to wszystko ma sens. Czy po prostu mam czekac az moze łaskawcy mi określą warunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 04.04.2007 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 Co to jest 3 tygodnie czekania na warunki przy 2 latach czekania na przyłącze. to takie hartowanie klienta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 04.04.2007 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 Zapewne temat był przerabiany na forum, ale jakoś nie mogę znaleźć. 1. Który sposób przy dzisiejszej jakości przewodów jest lepszy - w peszlach czy podtynkowy? 2. czy po wykonaniu instalacji w peszlach da się do niego wciągnąć dodatkowy przewód? (jedynie taki usłyszałem argument) 3. czy poprowadzenie poszli najkrótszą drogą po ścianach, a w szczególności po podłodze pod wylewką to nie jest błąd? (widziałem taką instalację i baaardzo mi się NIE PODOBA) 4. czy przewody w supermarketach sprzedawane 3x1.5, 3x2.5 na różne napięcia, białe w kręgach po 100m nadają się do instalacji podtynkowych - pomimo że ich cena jest o połowę mniejsza niż w hurtowniach elektrycznych? 5. Czy przewody rozróżnia się na markowe i nie markowe? Mam dokładnie takie same pytania. Może ktoś odpowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts