Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prawie wszystko o szeroko rozumianej elektryce.

Recommended Posts

Dzięki za odpowiedzi. A czy do gniazda siłowego 32A w garażu wystarczy przewód 5x2,5 czy trzeba grubszy?

Spokojnie.

Niekoniecznie. Przewód dobiera się m.in. do wartości zabezpieczenia obwodu, a nie do wielkości wytrzymałości gniazda, która jest na nim zamieszczona.

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Myślę że umiejscowienie peszli w wylewce jest jak najbardziej OK. Nigdy nie bedziesz się zastanawiał czy przy wieszaniu karniszy trafisz w przewód czy nie , albo czy wbić ten kołek pod zdjęcie czy obraz.

Fakt, ale jak często takie rzeczy robisz? Wystarczy dobra dokumentacja fotograficzna oraz instalacja zrobiona zgodnie z zasadami i nie trzeba się nad niczym zastanawiać.

Poza tym biorąc pod uwagę że gniazdka montuje się ok 30-40 nad podłoga to zobacz ile można zaoszczędzić na materiale

???? A niby dlaczego zaoszczędzić? Ja mam system bezpuszkowy i kabel idzie mniej więcej na wprost od gniazda do gniazda. W systemie masz dość precyzyjnie określone strefy gdzie można napotkać kable więc przez przypadek bardzo ciężko je przewiercić.

a o ile podejscia do puszek są dobrze zrobione peszlem( łagodne łuki) to w razie przegrzania, uszkodzenia czy dołożenia 1 żyły zawsze można przewody wymienić.

Już nie raz te argumenty słyszałem ale znam wiele przypadków (w tym mieszkanie gdzie poprzednio mieszkałem) gdzie była to tylko czysta teoria.

Pomijam już fakt że ten sposób ułożenia przewodów jest wygodniejszy dla instalatora niż układanie pod sufitem z jakimkolwiek systemem mocowania - a wiec i cena za punkt może byc niższa. :D

A Ty znowu z tym układaniem pod sufitem. Ani toto wygodne, ani tanie ani praktyczne. U mnie z robocizną raczej niżej nie zejdziesz bo była darmowa. Sam kładłem kable :).

Przykryć przykryje, ale będzie delikatnie widać miejsca gdzie są po malowaniu na kolor. Farba inaczej schnie w tych miejscach. Ja osobiście jestem zwolennikiem bruzdowania.

Widać miejsca gdzie są przewody ??? :o. Gdzie Ty coś takiego widziałeś? Zapraszam do mnie. Nie ważne czy ściana biała czy kolorowa, czy tynk gipsowy czy cementowo- wapienny. NIGDZIE u mnie nie widać kabli (no może pół godziny po malowaniu było widać ale nie o tym mowa).

Przykryć przykryje, ale będzie delikatnie widać miejsca gdzie są po malowaniu na kolor. Farba inaczej schnie w tych miejscach. Ja osobiście jestem zwolennikiem bruzdowania.

Widać miejsca gdzie są przewody ??? :o. Gdzie Ty coś takiego widziałeś? Zapraszam do mnie. Nie ważne czy ściana biała czy kolorowa, czy tynk gipsowy czy cementowo- wapienny. NIGDZIE u mnie nie widać kabli (no może pół godziny po malowaniu było widać ale nie o tym mowa).

Nie popieraj robienia dziadostwa tylko dlatego, że Ty tak masz. Taki efekt i rozpacz inwestorów widziałem wiele razy

• 2 weeks później...

Witajcie,

prosze Was o pomoc/opinie w temacie automatycznego ząłączania oświeltenia.

Czy ktoś z Was ma u siebie lub widział jak sprawują się "czujniki obecności" (nie zwykłe czujniki ruchu)?

http://www.luxmarket.pl/p/Czujnik%20ruchu-obecnosci%201800W%20360/7588

Ciekawi mnie czy coś takiego można wykorzystać w oswietleniu np.: garażu, wiatrołapu, hallu/schodów??

Będę wdzięczny za wszelkie opinie

Chcę zrobić sobie szynę ekwipotencjalną w domku. Zaciski lokalne będą w łazienkach, kuchni, kotłowni, garażu.

Jakie konkretnie rzeczy do nich podłączyć? Bo np. wanna akrylowa to nie ma jak i po co (nie przewodzi przecież). Wymieńcie prosze co konkretnie podłączyć w w/w pomieszczeniach.

Chcę zrobić sobie szynę ekwipotencjalną w domku. Zaciski lokalne będą w łazienkach, kuchni, kotłowni, garażu.

Jakie konkretnie rzeczy do nich podłączyć? Bo np. wanna akrylowa to nie ma jak i po co (nie przewodzi przecież). Wymieńcie prosze co konkretnie podłączyć w w/w pomieszczeniach.

Lektura:

http://www.edwardmusial.info/pliki/pol_wyr.pdf

Lektura:

Lektura:

Lektura:

Witajcie,

prosze Was o pomoc/opinie w temacie automatycznego ząłączania oświeltenia.

Czy ktoś z Was ma u siebie lub widział jak sprawują się "czujniki obecności" (nie zwykłe czujniki ruchu)?

http://www.luxmarket.pl/p/Czujnik%20ruchu-obecnosci%201800W%20360/7588

Ciekawi mnie czy coś takiego można wykorzystać w oswietleniu np.: garażu, wiatrołapu, hallu/schodów??

Będę wdzięczny za wszelkie opinie

nikt nie ma takiego ustrojstwa u siebie?

Znowu mam pytanie :) czy instalację do halogenów (obieg wtórny, za trafo) można prowadzić przewodem DY 1,5mm2? Czy to odpowiedni przewód, nie będzie np. spadków napięcia itp? Trochę mi tego zostało (konkretnie 3x1,5) i rozprowadziłbym sobie np. oświetlenie stopni schodów.

Pozdrawiam

Brzuzens