retrofood 03.05.2007 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 Dzięki za odpowiedzi. A czy do gniazda siłowego 32A w garażu wystarczy przewód 5x2,5 czy trzeba grubszy? Spokojnie. Niekoniecznie. Przewód dobiera się m.in. do wartości zabezpieczenia obwodu, a nie do wielkości wytrzymałości gniazda, która jest na nim zamieszczona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mako5 05.05.2007 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 Myślę że umiejscowienie peszli w wylewce jest jak najbardziej OK. Nigdy nie bedziesz się zastanawiał czy przy wieszaniu karniszy trafisz w przewód czy nie , albo czy wbić ten kołek pod zdjęcie czy obraz. Fakt, ale jak często takie rzeczy robisz? Wystarczy dobra dokumentacja fotograficzna oraz instalacja zrobiona zgodnie z zasadami i nie trzeba się nad niczym zastanawiać. Poza tym biorąc pod uwagę że gniazdka montuje się ok 30-40 nad podłoga to zobacz ile można zaoszczędzić na materiale ???? A niby dlaczego zaoszczędzić? Ja mam system bezpuszkowy i kabel idzie mniej więcej na wprost od gniazda do gniazda. W systemie masz dość precyzyjnie określone strefy gdzie można napotkać kable więc przez przypadek bardzo ciężko je przewiercić. a o ile podejscia do puszek są dobrze zrobione peszlem( łagodne łuki) to w razie przegrzania, uszkodzenia czy dołożenia 1 żyły zawsze można przewody wymienić. Już nie raz te argumenty słyszałem ale znam wiele przypadków (w tym mieszkanie gdzie poprzednio mieszkałem) gdzie była to tylko czysta teoria. Pomijam już fakt że ten sposób ułożenia przewodów jest wygodniejszy dla instalatora niż układanie pod sufitem z jakimkolwiek systemem mocowania - a wiec i cena za punkt może byc niższa. A Ty znowu z tym układaniem pod sufitem. Ani toto wygodne, ani tanie ani praktyczne. U mnie z robocizną raczej niżej nie zejdziesz bo była darmowa. Sam kładłem kable . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mako5 05.05.2007 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 Przykryć przykryje, ale będzie delikatnie widać miejsca gdzie są po malowaniu na kolor. Farba inaczej schnie w tych miejscach. Ja osobiście jestem zwolennikiem bruzdowania. Widać miejsca gdzie są przewody ??? . Gdzie Ty coś takiego widziałeś? Zapraszam do mnie. Nie ważne czy ściana biała czy kolorowa, czy tynk gipsowy czy cementowo- wapienny. NIGDZIE u mnie nie widać kabli (no może pół godziny po malowaniu było widać ale nie o tym mowa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek23 05.05.2007 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 Przykryć przykryje, ale będzie delikatnie widać miejsca gdzie są po malowaniu na kolor. Farba inaczej schnie w tych miejscach. Ja osobiście jestem zwolennikiem bruzdowania. Widać miejsca gdzie są przewody ??? . Gdzie Ty coś takiego widziałeś? Zapraszam do mnie. Nie ważne czy ściana biała czy kolorowa, czy tynk gipsowy czy cementowo- wapienny. NIGDZIE u mnie nie widać kabli (no może pół godziny po malowaniu było widać ale nie o tym mowa). Nie popieraj robienia dziadostwa tylko dlatego, że Ty tak masz. Taki efekt i rozpacz inwestorów widziałem wiele razy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 06.05.2007 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Nie popieraj robienia dziadostwa tylko dlatego, że Ty tak maszNie odradzaj sprawdzonych rozwiązań tylko dlatego, że ktoś u Ciebie wykonał robotę dziadowsko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Habier 18.05.2007 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Witajcie, prosze Was o pomoc/opinie w temacie automatycznego ząłączania oświeltenia. Czy ktoś z Was ma u siebie lub widział jak sprawują się "czujniki obecności" (nie zwykłe czujniki ruchu)? http://www.luxmarket.pl/p/Czujnik%20ruchu-obecnosci%201800W%20360/7588 Ciekawi mnie czy coś takiego można wykorzystać w oswietleniu np.: garażu, wiatrołapu, hallu/schodów?? Będę wdzięczny za wszelkie opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stuk 18.05.2007 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Chcę zrobić sobie szynę ekwipotencjalną w domku. Zaciski lokalne będą w łazienkach, kuchni, kotłowni, garażu. Jakie konkretnie rzeczy do nich podłączyć? Bo np. wanna akrylowa to nie ma jak i po co (nie przewodzi przecież). Wymieńcie prosze co konkretnie podłączyć w w/w pomieszczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 18.05.2007 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Chcę zrobić sobie szynę ekwipotencjalną w domku. Zaciski lokalne będą w łazienkach, kuchni, kotłowni, garażu. Jakie konkretnie rzeczy do nich podłączyć? Bo np. wanna akrylowa to nie ma jak i po co (nie przewodzi przecież). Wymieńcie prosze co konkretnie podłączyć w w/w pomieszczeniach. Lektura: http://www.edwardmusial.info/pliki/pol_wyr.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 18.05.2007 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Chcę zrobić sobie szynę ekwipotencjalną w domku. Zaciski lokalne będą w łazienkach, kuchni, kotłowni, garażu. Jakie konkretnie rzeczy do nich podłączyć? Bo np. wanna akrylowa to nie ma jak i po co (nie przewodzi przecież). Wymieńcie prosze co konkretnie podłączyć w w/w pomieszczeniach. Lektura: http://www.edwardmusial.info/pliki/pol_wyr.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 18.05.2007 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Chcę zrobić sobie szynę ekwipotencjalną w domku. Zaciski lokalne będą w łazienkach, kuchni, kotłowni, garażu. Jakie konkretnie rzeczy do nich podłączyć? Bo np. wanna akrylowa to nie ma jak i po co (nie przewodzi przecież). Wymieńcie prosze co konkretnie podłączyć w w/w pomieszczeniach. Lektura: http://www.edwardmusial.info/pliki/pol_wyr.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 18.05.2007 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Chcę zrobić sobie szynę ekwipotencjalną w domku. Zaciski lokalne będą w łazienkach, kuchni, kotłowni, garażu. Jakie konkretnie rzeczy do nich podłączyć? Bo np. wanna akrylowa to nie ma jak i po co (nie przewodzi przecież). Wymieńcie prosze co konkretnie podłączyć w w/w pomieszczeniach. Lektura: http://www.edwardmusial.info/pliki/pol_wyr.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 18.05.2007 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Ale się narobiło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Habier 23.05.2007 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 Ale się narobiło coś słabo działa nam to forum ostaatnio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Habier 23.05.2007 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 Witajcie, prosze Was o pomoc/opinie w temacie automatycznego ząłączania oświeltenia. Czy ktoś z Was ma u siebie lub widział jak sprawują się "czujniki obecności" (nie zwykłe czujniki ruchu)? http://www.luxmarket.pl/p/Czujnik%20ruchu-obecnosci%201800W%20360/7588 Ciekawi mnie czy coś takiego można wykorzystać w oswietleniu np.: garażu, wiatrołapu, hallu/schodów?? Będę wdzięczny za wszelkie opinie nikt nie ma takiego ustrojstwa u siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzuzens 24.05.2007 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Znowu mam pytanie czy instalację do halogenów (obieg wtórny, za trafo) można prowadzić przewodem DY 1,5mm2? Czy to odpowiedni przewód, nie będzie np. spadków napięcia itp? Trochę mi tego zostało (konkretnie 3x1,5) i rozprowadziłbym sobie np. oświetlenie stopni schodów. Pozdrawiam Brzuzens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 24.05.2007 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Wszystko zależy od mocy podłączonych halogenów i odległości do nich od trafa.PozdrawiamPatos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzuzens 24.05.2007 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Wszystko zależy od mocy podłączonych halogenów i odległości do nich od trafa. Pozdrawiam Patos Odległość - około 1-2m, moc... hmmm powiedzmy że 5-6 opraw, każda podejrzewam maksymalnie po 10-15W. Pozdrawiam Brzuzens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 24.05.2007 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Można 3x1,5mm2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 24.05.2007 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Można 3x1,5mm2 Odważnyś... Ja się bałem bo jako praktykujący moge nie znac teorii (norm) A jako teoretyczny nie znam sie na praktyce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 24.05.2007 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Myślisz, że powinien iść jednak 3x2,5mm2? Wiesz, ze względu na ryzyko porażeń, spadki napięć, niepotrzebne oszczędności i takie tam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts