mako5 27.06.2007 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 Dzięki za odpowiedzi. Chwyciłem za kasę i kupiłem czarne kable 3x1,5 i skrętkę też przystosowaną do zakopania - jak się ją ściśnie do wypływa z niej jakaś glajda Bardzo dobre rozwiązanie. Przynajmniej będziesz miał spokój na lata (czego Tobie i sobie życzę) . Mam nadzieję że Cię to nie zrujnowało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śpioch 01.07.2007 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2007 Wygrzebałem sprzed paru miesięcy taki post: Cytat: Halogeny na 230V, czyli bez transformatora, o wiele szybciej przepalają się. Nie polecam. Lepiej wykonać instalację z transformatorkiem. Moim zdaniem powinien być dostęp do trafo, aby na wypadek awarii nie trzeba było rwać sufitu. Lepiej kupić malutki toroidalny (najmniej zawodny) do każdego halogenika jeden, aby wszedł przez otwór na oprawkę, lub elektroniczny (tu z zawodnością jest różnie, broń Boże z Chin!!!). Polecam je rodem z Łodzi. Mi niedawno halogen 230V 40W (renomowanego producenta) wybuchł podczas włącznia światła . Zamontowany w kinkiecie w salonie. Był "goły" - bez osłony ale nie dotykałem go paluchami przy mocowaniu. Po porstu głośno eksplodował i odłamki szkła (niektóre całkiem pokaźne) trzeba było zbierać w całym pokoju. Dobrze że dziecko było gdzieś indziej... Używany był jakiś rok - normalnie takie halogeny muszę wymieniać z raz na dwa lata. Co robić żeby nie mieć takich eksplozji w domu? P.S. Halogeny 12V (w "bańkach") w łazience przestały się przepalać raz na 2-3 lata od czasu kiedy lepiej dopsaowałem ich moc do mocy "transformatora" elektronicznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
parkte 09.07.2007 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 Forumowicze, wraz z wnioskiem o odbiór techniczny przyłacza w domu od skrzynki na działce mam dostarczyć Mapkę geodezyjną zasilania energią elektryczną bądź oświadczenie o terminie dostarczenia takowej mapki Kompletnie nie wiem co to jest, nie posiadam chyba takiej mapki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 09.07.2007 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 To trzeba wykonać inwentaryzację geodezyjną. I nanieść na mapke przebieg linii kablowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
parkte 09.07.2007 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 dzieki za info. Kurcze, nie wiedziałam, że muszę coś takiego jeszcze wykonać....Orientuje się ktoś ile to może kosztować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 09.07.2007 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 witam Orientuje się ktoś ile to może kosztować? Około 300 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marwooj 10.07.2007 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 W starym poniemieckim domu są drewniane stropu tzn patrząc od dołu:tynk na słomie, deski poprzybijane do belek , folia, wata folia i na belkach znajdzie się nowa podłoga, osb + panele.Gdzie powinna się znaleźć nowa instalacja elektryczna, w tynku "pod stropem" czy na deskach między belkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
parkte 10.07.2007 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 witam Orientuje się ktoś ile to może kosztować? Około 300 zł Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Habier 10.07.2007 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 Witajcie, prosze Was o pomoc/opinie w temacie automatycznego ząłączania oświeltenia. Czy ktoś z Was ma u siebie lub widział jak sprawują się "czujniki obecności" (nie zwykłe czujniki ruchu)? http://www.luxmarket.pl/p/Czujnik%20ruchu-obecnosci%201800W%20360/7588 Ciekawi mnie czy coś takiego można wykorzystać w oswietleniu np.: garażu, wiatrołapu, hallu/schodów?? Będę wdzięczny za wszelkie opinie jakis czas temu pytałem o to - jednak nie było żadnej odpowiedzi - moze teraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 11.07.2007 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 Ciekawi mnie czy coś takiego można wykorzystać w oswietleniu np.: garażu, wiatrołapu, hallu/schodów?? A dlaczegoż by nie? Nie bardzo rozumiem pytanie. Przecież w opisie technicznym wszystko jest wyjaśnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 11.07.2007 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 Witam.Lada dzień zabiorę się za podłączanie rozdzielni w domku (instalację mam już rozprowadzoną). Ponieważ chciałbym podłączyć u siebie przepięciówkę mam pytanie z tym związane: gdzie podłączyć przewody zasilające rozdzielnię w domku?Spotkałem się z dwoma schematami: jedna wersja - pierwsza jest przepięciówka i do niej równolegle podłączony wyłącznik główny, druga wersja przepięciówka już za wyłącznikiem głównym. Jak powinno się prawidłowo podłączyć ten element?Dodam (choć to może mało istotne), że chcę podłączyć przepięciówkę B+C (prawdopodobnie będę miał odgromówkę).I drugie pytanie: czy zero (neutralny) z zasilania powinno najpierw iść na listwę w rozdzielni czy na przepięciówkę i dopiero potem na listwę.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 11.07.2007 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 http://www.ochrona.net.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 11.07.2007 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 Retrofood - dzięki. "Tak na szybko" wyczytałem, że przepięciówki powinno montować się przed różnicówkami (aby nie narażać różnicówek na prądy udarowe). Rozumiem, że tak samo powinienem postąpić z wyłącznikiem głównym: przepięciówka przed wyłącznikiem!Pozostaje druga wątpliwość - gdzie podłączam przewód neutralny z zasilania? Na listwę "zerową" czy do przepięciówki? Wydaje mi się, że do przepięciówki ...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 12.07.2007 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Temat nie jest prosty, bo ważne jest nie tylko gdzie podłączyc, ale również jak. Liczy się nawet promień krzywizny zagięcia przewodu. Dlatego wszelkie dane musisz znaleźć sam. Poza tym trzeba skorzystać z instrukcji producenta.http://www.moeller.pl/DesktopDefault.aspx?PageID=664 "ochrona przeciwprzepięciowa"http://www.moeller.pl/DesktopDefault.aspx?PageID=231http://www.dehn.pl/start.htmhttp://www.ise.pl/forum/viewtopic.php?f=29&t=10203http://www.ise.pl/forum/viewtopic.php?f=29&t=9634http://www.ise.pl/forum/viewtopic.php?f=29&t=7613http://www.ise.pl/forum/viewtopic.php?f=29&t=7701 i szereg innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Habier 12.07.2007 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Ciekawi mnie czy coś takiego można wykorzystać w oswietleniu np.: garażu, wiatrołapu, hallu/schodów?? A dlaczegoż by nie? Nie bardzo rozumiem pytanie. Przecież w opisie technicznym wszystko jest wyjaśnione. tam było tez drugie pytanie... watpliwosc pojawia sie gdy patrze na cene - 290 PLN czy warto w to inwestować? czy wystarczy zwykły czujnik ruchu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 12.07.2007 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Czujnik ruchu nie wykrywa np. siedzących na muszli. Sam musisz sobie na to pytanie odpowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 13.07.2007 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 Wystarczy siedzieć i machać rekami i już gra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurand79 17.07.2007 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2007 Witam. Lada dzień zabiorę się za podłączanie rozdzielni w domku (instalację mam już rozprowadzoną). Ponieważ chciałbym podłączyć u siebie przepięciówkę mam pytanie z tym związane: gdzie podłączyć przewody zasilające rozdzielnię w domku? Spotkałem się z dwoma schematami: jedna wersja - pierwsza jest przepięciówka i do niej równolegle podłączony wyłącznik główny, druga wersja przepięciówka już za wyłącznikiem głównym. Jak powinno się prawidłowo podłączyć ten element? Dodam (choć to może mało istotne), że chcę podłączyć przepięciówkę B+C (prawdopodobnie będę miał odgromówkę). I drugie pytanie: czy zero (neutralny) z zasilania powinno najpierw iść na listwę w rozdzielni czy na przepięciówkę i dopiero potem na listwę. Pozdrawiam. Hej, Ja zrobiłem tak, że z głównego zabezpieczenia (tego plombowanego przez ZE) zszedłem przewodami na złącza (szyny). Z tych złącz wyszedłem na różnicówki oraz właśnie na przepięciówki. Ważne, żeby podłączyć je rozsądnym przekrojem do głównej szyny uziemiającej. Nie włączaj ich ZA innymi zabezpieczeniami - lepiej ochronić także wyposażenie rozdzielni niż tylko to co poza nią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faflusniak 03.08.2007 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2007 witam, Mam pytanie elektryczne, na które nie znalazłem na forum odpowiedzi. Mam już zrobioną instalację elektryczną i chciałem zlecić facetowi jej podłączenie. Stwierdził on że koniczny jest dodatkowy przewód DY 10 mm2 z rozdzielni na zewnątrz budynku (oprócz zasilającego) i zakopanie go gdzieś w ziemi. Przewód ten jest wg elektryka konieczny do poprawnego zadziałania ogranicznika przepięć (u mnie Moeller SPC-S-20/280/4). Czy rzeczywiście taki przewód jest konieczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 04.08.2007 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2007 Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts