Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prawie wszystko o szeroko rozumianej elektryce.

Recommended Posts

Witam,

Na wstępie chciałbym się przywitać ze wszystkimi . Długo szukałem odpowiedzi na forumi nie znalazłem odpowiedzi na mój dylemat. Noszę się z zamiarem kupna działki przez którą przebiega napowietrzna linia kablowa NN akurat w miejscu w którym planuje postawienie domu. Działka narazie jest w trakcie wyodrębniania z większej całości. Sprzedawca działki twierdzi, że linia zostanie usunięta przez developera, który kupił od niego inne działki i planuje postawienie osiedla domków. Proszę o informację jakich dokumentów powinienem żądać od sprzedawcy aby potwierdzić jedo zapewnienia. Lub czy w ogóle jest to problem bo np. Zakład Energetyczny będzie zmuszony do przeniesienia linii na swój koszt lub będę mógł od niego tego dochodzić jako nowy właściciel działki albo koszt przeniesienia lini jest niewielki i szkoda czasu na walkę z ZE.

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Na wstępie chciałbym się przywitać ze wszystkimi . Długo szukałem odpowiedzi na forumi nie znalazłem odpowiedzi na mój dylemat. Noszę się z zamiarem kupna działki przez którą przebiega napowietrzna linia kablowa NN akurat w miejscu w którym planuje postawienie domu. Działka narazie jest w trakcie wyodrębniania z większej całości. Sprzedawca działki twierdzi, że linia zostanie usunięta przez developera, który kupił od niego inne działki i planuje postawienie osiedla domków. Proszę o informację jakich dokumentów powinienem żądać od sprzedawcy aby potwierdzić jedo zapewnienia. Lub czy w ogóle jest to problem bo np. Zakład Energetyczny będzie zmuszony do przeniesienia linii na swój koszt lub będę mógł od niego tego dochodzić jako nowy właściciel działki albo koszt przeniesienia lini jest niewielki i szkoda czasu na walkę z ZE.

Jak kupisz i dasz kasę to żadna umowa czy dokument Ci nie pomoże. Nawet jeśli taki jest to w przypadku problemów jego egzekwowania będziesz musiał dochodzić w sądzie a nie wiem czy jesteś na to gotowy. Zapewne długa i żmudna walka. Oczywiście można liczyć na szczęście i uczciwość dewelopera :-))). Można samemu poprosić ZE o przekładkę na Twój koszt. O szacunkowe koszty zwróć się do swojego ZE.

• 2 weeks później...

hello !

jestem przed wykonaniem przyłącza energetycznego i mam kilka pytań:

1/ najbliższy słup średniego napięcia to 6m od rogu działki - czy da sie i czy warto "ciągnąć" energie z takiej linii ?

2/ najbliższy słup niskiego napięcia to ok 200-230m - czy muszę zlecać wykonanie instalacji ziemnej doprowadzającej do działki energetyce w/g ich stawek czy mogę to zlecić firmie zewnętrznej ??

3/ czy można pominąć wykonanie instalacji tymczasowej na potrzeby budowy( grupa VI ) i wykonać przyłącze docelowe ( grupa V ) z licznikami w granicy działki a używać czasowo na czas budowy ??

4/ jako ze są 2 działki (moja i sąsiada .... na razie puste pola ... ) to czy koszta wykonania przyłącza z licznikami w granicy obu działek są dzielona na 2 czy każdy płaci tyle samo ??

pozdrawiam maciek

witam i nie ukrywam, że proszę o podrzucenie pomysłu :p

Jak rozwiązaliście sprawę oświetlenia w garażu bez dostępu światłą dziennego?

Marzy mi się taka sekwencja czynności - wchodzę do garażu z pomieszczenia gospodarczego - zapalam sobie światło - pakuję się do samochodu - pilotem otwieram bramę - wyjeżdżam - brama garażowa się zamyka.

Gdzieś pomiędzy otwieram bramę a brama sie zamyka chciałabym mieć "światło się gasi".[/b]

Czy jest jakieś proste rozwiązanie?

1/ najbliższy słup średniego napięcia to 6m od rogu działki - czy da sie i czy warto "ciągnąć" energie z takiej linii ?

nie

2/ najbliższy słup niskiego napięcia to ok 200-230m - czy muszę zlecać wykonanie instalacji ziemnej doprowadzającej do działki energetyce w/g ich stawek czy mogę to zlecić firmie zewnętrznej ??

Przyłączenie realizuje Dostawca w ramach opłaty przyłączeniowej. Nie ma możliwości aby Odbiorca wybudował sobie przyłącze.

3/ czy można pominąć wykonanie instalacji tymczasowej na potrzeby budowy( grupa VI ) i wykonać przyłącze docelowe ( grupa V ) z licznikami w granicy działki a używać czasowo na czas budowy ??

można,

4/ jako ze są 2 działki (moja i sąsiada .... na razie puste pola ... ) to czy koszta wykonania przyłącza z licznikami w granicy obu działek są dzielona na 2 czy każdy płaci tyle samo ??

Każdy odbiorca płaci za siebie a kwota wynika z wielkości mo0cy przyłączeniowej.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
O ile budynek może być inteligiętny (podobno niektóre są bardziej inteligiętne od swych właścicieli) to w obecnej sytuacji rynkowej trzeba sobie zadać pytanie na czym ta inteligęcja ma polegać. Teraz każdy kto sprzedaje jakieś przyciski twierdzi ,że to już jest inteligętny przycisk. Dotyczy to również Xcomfotr-a. Co on takiego potrafi aby się mianować inteligętną instalacją?. Ja osobiście widzę jedno zastosowanie dla tego systemu a mianowicie jeśli ktoś w sypialni nie zaplanował sobie wyłącznikaprzy łóżku iznudziło mu sie wstawanie aby zgasić światło . Wtedy aby dorabiajac sobie kolejny wyłacznik nie pruć ściany to mu montuje sie Xcomfortaczyli wyłącznik bezprzewodowy.

Xcomfort potrafi wiele wiecej, to nie tylko wylaczniki bezprzewodowe...

- regulacja temperatury (klimatyzacja, ogrzewanie) w zaleznosci od warunkow zewnetrznych

- regulacja ogrzewania w zaleznosci od obecnosci domownikow w konkretnych pomieszczeniach

- regulacja rolet w zaleznosci od pory dnia czy trybu zycia (np. od poniedzialku do czwartku miedzy 8:37 a 15:23 nikogo nie ma w domu, wiec rolety automagicznie sie zamykaja w te dni, w tych godzinach)

- sceny swietlne kiedy nikogo nie ma w domu

- sledzenie domownika i zapalanie mu swiatla na trasie jego przejscia przez dom (oraz gaszenie swiatla w pomieszczeniach gdzie nikogo nie ma)

- programowalne zalaczanie ogrzewania/klimy/dowolnych odbiornikow

- sterowanie cala instalacja przez telefon komorkowy

- sprzezenie z centralka alarmu, funkcja "paniki" - jak zalaczy sie alarm to swiatla w calym domu zaczynaja mrugac jak lampki na choince - to sie rzuca w oczy :)

...i wiele wiecej. Jest to jeden z tanszych i prostszych sposobow na instalacje inteligentna. Oczywiscie to nie bedzie tak zaawansowane jak instalacje EIB z jakims komputerem :)

witam

nie mogę doszukać się takiego tematu więc spróbuję tu :-)

chodzi mi mianowicie o sterowanie obwodami oświetleniowymi za pomocą przekaźników. i jako że obwodów będzie kilka nie widzi mi się wieszać całej baterii łączników "dzwonkowych" czy spotkaliście się z takimi łącznikami podwójnymi? (no i oczywiście żeby nie było dzwoneczka ;-) na przycisku) ewentualnie macie może jakieś inne rozwiązanie

jakim przewodem zrealizować sterowanie przekaźnikiem (łącznik <--> przekaźnik) - przekrój? i czy powinien być z PE

pozdrawiam

Dostałam warunki przyłączy energii Jednak przed podpisaniem umowy z Enion muszę ustalić prawo służebności dla Enion na drogę ,która jest własnością wszystkich właścicieli działek Dodam że kabel muszę ciągnąc w tej drodze,innej możliwości nie mam Czy ta służebność jest konieczna?Może są jakieś inne rozwiązania?Proszę o odpowiedź bo nie będzie to łatwe zadanie Dziękuję z góry za pomoc Monika

Jak pożenić, żeby po zmierzchu przy otwieraniu bramy garażowej zapalało się światło przed i w garażu? Oczywiście, chciałbym, żeby istniała możliwość wyłączania tych lamp z palca.

Przed wejściem do domu lepiej zastosować lampę z czujnikiem ruchu czy zapalaną z palca?

• 2 weeks później...

Dnia 1.10.2007r. przeżywszy 52 lata, po długiej chorobie opatrzony Świętymi Sakramentami, zmarł Krystyn Kupras.

Nabożeństwo żałobne przy Zmarłym odprawione zostanie w piątek dnia 5 października 2007r. o godz. 11.40 w kaplicy na cmentarzu w Krakowie-Grębałowie po czym nastąpi odprowadzenie Zmarłego na miejsce wiecznego spoczynku, o czym zawiadamia pogrążona w głębokim smutku Rodzina.

Cześć Jego pamięci!

Stanisław

ŚP. Krystyn Kupras był twórcą i administratorem forum Stowarzyszenia Elektryków Polskich, oraz redaktorem popularnego podręcznika dla elektryków "Wytyczne - pomiary w elektroenergetyce"

Jak pożenić, żeby po zmierzchu przy otwieraniu bramy garażowej zapalało się światło przed i w garażu? Oczywiście, chciałbym, żeby istniała możliwość wyłączania tych lamp z palca.

Sporo napędów ma własne światło zintegrowane więc można by do tego podpiąć światło (być może przez jakiś przekaźnik). Tylko że pewnie wiąże się to z rozebraniem obudowy i stratą gwarancji. Dodatkowo trzeba by to pożenić z czujnikiem zmierzchowym więć może jakiś jakiś czujnik otwarcia bramy domontować. Weź jakiegoś elektrotechnika to Ci coś takiego zmajstruje :)

Przed wejściem do domu lepiej zastosować lampę z czujnikiem ruchu czy zapalaną z palca?

Albo jedna lampa sterowana i ruchem i z palca albo dwie lampy. Ja mam dwie. Jedna mocna na ruch i druga słabsza energooszczędna palona na noc z palca (do tej drugiej można by dołożyć czujnik zmierzchowy.

Witam czy ja moge podłączyć dom pod starą instalację starego domu on jest w układzie tn-c a ja chciałabym odłączyć zalicznikowo stary dom a podłączyć nowy i założyć na nim już różnicówke (licznik poboru energii pozostał by w starym domu) czy istnieje taka możliwoćś czy też muczę wnosić o nowe przyłącze

Witam czy ja moge podłączyć dom pod starą instalację starego domu on jest w układzie tn-c a ja chciałabym odłączyć zalicznikowo stary dom a podłączyć nowy i założyć na nim już różnicówke (licznik poboru energii pozostał by w starym domu) czy istnieje taka możliwoćś czy też muczę wnosić o nowe przyłącze

Teoretycznie - można

praktycznie - niewykonalne.

Do wniosku o zgodę na zasiedlenie, trzeba dołączyć m.in. oswiadczenie uprawnionego elektryka o tym, że instalacja elektryczna wykonana jest zgodnie z przepisami i nadaje się do eksploatacji. A obecne przepisy wymagają np. określonego przekroju przewodów zasilających. Takich przekrojów nie ma w zasadzie żadna stara instalacja. Więc kto się podpisze pod takim stwierdzeniem? A za poświadczanie nieprawdy idzie się siedzieć. Poza tym małe przekroje mogą zawyżyć wartości pomiarowe i już przy pomiarach wyjdzie, ze instalacja nie nadaje się do eksploatacji.

jest jeszcze sprawa mocy zapotrzebowanej, ale nie ma sensu wgłębiać się w temat.

Sprawy pewnie nie uda się przeskoczyć.