retrofood 05.02.2008 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Po prostu zamiast cały czas biegać wystarczy na chwilę się zatrzymać i uruchomić myślenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 05.02.2008 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Witam , mam kolejne małe pytanie. Podczas kładzenia instalacji część przewodów wyprowadza się na zewnątrz do oświetlenia np. tarasu czy drzwi wejściowych. Wyprowadzić odpowiednio długi przewód to nie problem - ale jak później mocuje się do ściany oprawy oświetleniowe poprzez warstwę np. 12 cm styropianu. Czy takimi właśnie długimi śrubami , czy są inne rozwiązania. ?.Z góry dziękuję za podpowiedź. Są też specjalne plastikowe kołki wkręcane do styropianu, w które z kolei wkręca się metalowe wkręty. Można je dostać w Castoramie (4 szt po 12 zł). Są idealne do wieszania niezbyt ciężkich przedmiotów. Jedyna wada - przy wykręcaniu (np przy ew. demontażu) często zamiast samego wkrętu wychodzi cały plastikowy kołek. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 06.02.2008 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Witam wszystkich na Forum. Nie mam jeszcze "swojego" elektryka wiec nie bylo kogo sie poradzic a musze na dniach sie zdecydowac czy podpisuje umowe na przylacze kablowe czy napowietrzne. Na Redenie ? No to blisko z Gołonogu do Strzemieszyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 06.02.2008 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Paweł P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 06.02.2008 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Witam. geguś, co tu mruga do mnie , hę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 06.02.2008 21:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 a co tutaj za prywata uprawiana?? I na dodatek PP nowicjusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 06.02.2008 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 I na dodatek PP nowicjusz I nawet nie chce pifka postawić . Trza się tam przejechać do Sosnowca . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 06.02.2008 22:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 w ostateczności damy Mu czas do Bielska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 08.02.2008 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Witam wszystkich na Forum. Nie mam jeszcze "swojego" elektryka wiec nie bylo kogo sie poradzic a musze na dniach sie zdecydowac czy podpisuje umowe na przylacze kablowe czy napowietrzne. Na Redenie ? No to blisko z Gołonogu do Strzemieszyc a ten wieżowiec 6-cio piętrowy to jeszcze stoi??? (no nie w Gołonogu, troche dalej...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ertevu 08.02.2008 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Witam , mam kolejne proste pytanie. Właśnie rozmawiałem z elektrykiem ,któremu chcę powierzyć wykonanie elektryki w moim nowym domku i dowiedziałem się ,że puszki w ścianie to zostawi mi przed tynkowaniem w dużych otworach luźno aby tynkarzowi łatwo było je umocować a następnie otynkować na grubość tynku. Ja sądziłem ,że to elektryk w ramach kładzenia instalacji mocuje puszki pod gniazda zasilające w ścianie zostawiając np. 1cm na tynk.Również cała tablica rozdzielcza ma być pozostawiona podobnie. Kto z nas ma rację. Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 08.02.2008 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Kto z nas ma rację. Nikt . A jak się umówiłeś z elektrykiem? Jeden i drugi sposób jest praktykowany. Zależy jak to tłumaczy elektryk. Albo chce dla Ciebie dobrze albo jest leń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ertevu 08.02.2008 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Elektryk twierdzi ,że właśnie tak sie robi. Mnie jednak niepokoi to ,że tynkarze mogą nie dbać o to- aby coś dać pod spód puszki - bo jest to zajęcie trochę dla nich czasochłonne, i po prostu pozostawią ją tylko na tynku " z boku". Boję się ,że puszka tylko tak umocowana w samym tynku wyjdzie mi kiedyś razem z tynkiem kiedy np. będę wyciągał wtyczkę z grubymi bolcami.P.S Elektryk nie podał mi jakiejś ekstra niskiej ceny w związku z takim montażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 08.02.2008 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Wszystko na tym świecie jest względne.Jeśli elektryk pracuje równolegle z tynkarzem, to się dogadają sami.Jeśli tynki są zrobione, to elektryk musi się dostosować.Większośći tynkarzy nie przeszkadzają luźne puszki po elektryku i sami je licują z powierzchnią ściany. Ale niektórym przeszkadzają, powiem - tym gorszym. A teraz wybierz wariant, który ci odpowiada. Mogą być też podwarianty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ertevu 08.02.2008 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 No i jeszcze raz dziękuję Wam za wyjaśnienie. Co za wspaniały wynalazek to forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 10.02.2008 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 Cześć Czy ktoś może mi wyjaśnić takie fantastyczne zjawisko: musiałem wymienić żarówkę energooszczędną na nową. Okazało się że ta nowa po wyłączeniu praktycznie przez całą dobę sobie mruga - tak co ok. 0,5 - 1 min. Dwie kolejne robią to samo. Sprawdzałem profilaktycznie w innych miejscach mojego mieszkania i też mrugają. Czy ktoś wie o co chodzi? Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 10.02.2008 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 Neonówki w podświetlanych łącznikach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 10.02.2008 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 W normalnym żyrandolu pod sufitem zwykłe energooszczędne 14W. P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 12.02.2008 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 I co? Nikt nie wie dlaczego mi tak mruga. Sprawdzałem teraz, przez cały czas co ok 5sekund. P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 12.02.2008 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Niestety, moja szklana kula jest akurat w naprawie. Nie wiem jak u innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 12.02.2008 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 I co? Nikt nie wie dlaczego mi tak mruga. Sprawdzałem teraz, przez cały czas co ok 5sekund. P Zapytam jeszcze raz Neonówki w podświetlanych łącznikach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts