geguś 01.07.2008 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Mam pytanie dotyczące wielkości mocy przyłączeniowej kontra zabezpieczenie. Czy regulują to zewnętrzne przepisy (normy, wzory) czy też zalezy to od widzimisie urzędnika (regulaminu konkretnego ZE)? Dokładnie to taryfa konkretnej spółki dystrybucyjnej na Twoim terenie. Czy zakład MUSI mi udzielić oodpowiedzi, jakiej mocy będzie odpowiadało jakie zabezpieczenie? Nie wiem . Nigdy nie pytałem. Pokażą wniosek na wydanie warunków technicznych, w którym jest zapewne tabelka z mocą/wartość zabezpieczeń. Czy ZE może obniżyć zabezpieczenie przy tej samej mocy przyłączeniowej? Wątpliwości dotyczą głównie brzegowych wartości w przedziałach, np 13 czy 17 KW. Jeżeli zmieszczą się w "widełkach" to tak. Ale ostatnio u mnie zrobili taki podział, że wartość prądowa odpowiada takiej mocy, że jakakolwiek zmiana (rozsądna), czy to wartości zabezpieczenia czy wartości przydziału mocy pociąga za sobą zmianę drugiej strony. Ale nie ważna jest moc zapisana na papierze, lecz wartość zabezpieczenia w naturze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robak 01.07.2008 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 hydraulik przeciął mi 3 przewody głośnikowe; jak to naprawić? czy ktoś pomoże w tej sprawie?? PILNE!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 01.07.2008 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Wsadzić koszule termokurczliwą i zlutować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robak 01.07.2008 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 kwestia problemowa to to iż ten człowiek wyciął bryzdę w ścianie na szerokość ok 20 - 30 cm i nie wiedzieć czemu na tej szerokości wyciął ten przewód czyli aby połączyć na nowo przewód muszę dołożyć tego przewodu i zlutować z dwóch stron; nie zaszkodzi to w przyszłości w odbiorze muzyczki, która ma płynąć z kina domowego? ps. kurcze czemu wszyscy hydraulicy, których pytałem chcą najpierw tynki a później wykonać swoją robotę, szlag człowieka trafia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 01.07.2008 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 czyli aby połączyć na nowo przewód muszę dołożyć tego przewodu i zlutować z dwóch stron; Tak. Tylko najpierw przydałoby sie wiedzieć który jest który skoro idą trzy obok siebie Możesz kupić sobie najtańszy miernik za 5 zł gdzieś na bazarze i je przedzwonić, ponumerować i dopiero lutuj. nie zaszkodzi to w przyszłości w odbiorze muzyczki, która ma płynąć z kina domowego? Nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robak 01.07.2008 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 miernika kupować nie muszę gdyż sam robiłem instalację do głośnikówkable idą jeden nad drugim zatem akurat z tym nie będzie problemua duży to koszt aby naprawę zlecić elektrykowi?albo ile mnie może to kosztować gdybym chciał sam zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 01.07.2008 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Koszt kupna lutownicy (jesli nie masz), kilku cm cyny i odrobiny kalafonii To są groszowe sprawy i jestes w stanie sam to zrobic. Naprawa zajmie elektrykowi 5 minut, natomiast musi wziac kase za dojazd i jeszcze cos zarobić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robak 01.07.2008 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 kurcze, jeszcze jeden problemprzeglądam zdjęcia położonej elektryki i wydaje i się że ten hydrauli przeciął jeszcze jeden przewód do zasilania - od gniazdka do gniazdla mam nadzieję że się mylę, ale rano pędzę na budowę upewnić się; co jeśli okaze się ze jednak mam przecięty przewód elektryczny? jest możliwość by to naprawić czy jednak będę musiał kłuć tynk i wymienic ten przewód?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 01.07.2008 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 jest możliwość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Samaria 20.08.2008 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 Planuję położyć instalację elektryczną w całym domu, ale chciałbym z okablowaniem przymierzyć się pod inteligentny system zarządzania domem, wszelkie porady mile widziane Słyszałem, że dobrze na etapie kładzenia instalacji dołożyć dodatkową żyłę, którą wykorzysta się w przyszłości pod taki system ? Szukam porady pod system inteligentny za rozsądne pieniądze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 20.08.2008 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 http://forum.muratordom.pl/programowalne-instalacje-elektryczne-watek-dla-entuzjastow,t20421.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Samaria 22.08.2008 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 http://forum.muratordom.pl/programowalne-instalacje-elektryczne-watek-dla-entuzjastow,t20421.htm rewelacja to forum o instalacjach, wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakusz 25.08.2008 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 mam małe pytanko, jak podłączyć 3 fazowy podgrzewacz pod różnicówkę, jeżeli ma on tylko L1, L2, L3 i PE (nie ma zacisku N !) konfiguracja taka jak przy silnikach podłączanych w trójkąt, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 28.08.2008 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 to nie tak prosto odpowiedziećco za podgrzewacz? jaka moc maksymalna?jak kojarzony w programach oszczędnościowych? czy masz na niego oddzielne zabezpieczenie eS-ami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakusz 01.09.2008 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2008 to nie tak prosto odpowiedzieć co za podgrzewacz? jaka moc maksymalna? jak kojarzony w programach oszczędnościowych? czy masz na niego oddzielne zabezpieczenie eS-ami? elektryczny, moc 18kW, co to znaczy "jak kojarzony w programach oszczędnościowych? tak oczywiście że mam osobne eSy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joani 08.09.2008 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 elektryk, który rozprowadza instalacje w miom domu, doprowadził pod każdą umywalkę, wannę (wanna akrylowa bez hydromasażu) i brodzik kabel, który rzekomo jest konieczny do wyrównania potencjałów. Ponoć takie są wymogi, czy aby na pewno jest taki przepis? czy mnie naciąga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 08.09.2008 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 witam:)Takie są przepisy, jest tylko jedno ale....Nie piszesz z jakiego materiału masz instalacje sanitarne. Sprawa połączeń wyrównawczych jest bardzo kontrowersyjna, występują rozbieżności pomiędzy przepisami i normami a wiedzą techniczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joani 08.09.2008 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 witam jacekj,instalacja z plastiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 08.09.2008 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Przewody byc powinny, to żaden koszt, tyle, że nie ma ich do czego podłączać. Ale jakby komu kiedyś przyszło do głowy np. wymienić rury na miedziane, wanne na metalową, czy też brodzik, to położone kabelki się przydadzą. Ot co.Elektryk jest w porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturpawel 10.09.2008 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 Takie są przepisy - taaaaak ? a które przepisy mówią o przewodzikach do umywalek i zlewów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts