jacekj 08.12.2008 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 witaj:)Słoneczko, dwa kable dwużyłowe jeżeli pominiemy kolorystykę to i tak za mało. Potrzeba 5 żył o kolorach jak wcześniej napisałem. Nie wiem czy zdążysz pogonić elektryka zanim tynkarze zrobią swoje ale 4-ro żyłowe to obecnie porazka, błąd w sztuce i pogwałcenie norm i przepisów obecnie bowiązujących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 08.12.2008 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Czy można przewód do siły kłaść jako dwa zwykłe? Czy koniecznie trzeba ten gruby? Elektryk mi tak położył i twierdzi, że tak jest ok, ale ja nie jestem pewna. Pilne, bo jutro tynkują i nie wiem, czy to zmieniać. jesteś lepsza niż ten elektryk, goń go! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 17.12.2008 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 Mam preostat przeznaczony do pracy pod napięciem 230 V AC (do 2 A)Czy mogę go podłączyć bez szkody pod napięcie stałe np 12V ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 17.12.2008 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 możesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 18.12.2008 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Mam preostat przeznaczony do pracy pod napięciem 230 V AC (do 2 A) Czy mogę go podłączyć bez szkody pod napięcie stałe np 12V ? Co to jest preostat Stanisławie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 18.12.2008 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Mam preostat przeznaczony do pracy pod napięciem 230 V AC (do 2 A) Czy mogę go podłączyć bez szkody pod napięcie stałe np 12V ? Co to jest preostat Stanisławie? Pewnie coś do sałatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 18.12.2008 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Mam preostat przeznaczony do pracy pod napięciem 230 V AC (do 2 A) Czy mogę go podłączyć bez szkody pod napięcie stałe np 12V ? Co to jest preostat Stanisławie? pradawny ostat był poprzednikiem isostata a poza tym czym by nie był, to skoro nie szkodzi mu 230, to 12 też przełknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 19.12.2008 08:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 witam. Napięciowo - tak. A prądowo?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 19.12.2008 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 do 2 A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 19.12.2008 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Mam preostat przeznaczony do pracy pod napięciem 230 V AC (do 2 A) Czy mogę go podłączyć bez szkody pod napięcie stałe np 12V ? Co to jest preostat Stanisławie? pradawny ostat był poprzednikiem isostata a poza tym czym by nie był, to skoro nie szkodzi mu 230, to 12 też przełknie. A czy ja mam coś takiego w domu? Fajna nazwa, zawsze mógłbym poszpanować przy gościach - a tutaj droga szwagierko mój preostat co mu nie szkodzi 12V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 19.12.2008 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 A czy ja mam coś takiego w domu? Fajna nazwa, zawsze mógłbym poszpanować przy gościach - a tutaj droga szwagierko mój preostat co mu nie szkodzi 12V. Pewnie masz, ale nie na 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 19.12.2008 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Presostat to czujnik różnicy ciśnień. Zawiera przekaźnik. Więc moje pytanie tak naprawdę powinno być sformułowane tak:Czy przekaźnik który jest przeznaczony do działania przy 230 VAC oraz obciążeniu 2A można podłączyć do źródła prądu stałego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 19.12.2008 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 A czy ja mam coś takiego w domu? Fajna nazwa, zawsze mógłbym poszpanować przy gościach - a tutaj droga szwagierko mój preostat co mu nie szkodzi 12V. Pewnie masz, ale nie na 100%. E to raczej jeszcze nie mam. Zwłaszcza że mam ciągle niskie ciśnienie. A to szkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 20.12.2008 00:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 witam.Ło matko!!Przy 230V i 2A mamy moc około 460W.Przy 12V i 2A mamy moc 24W czyli prawie 20 razy mniejszą. I o tym należy pamiętać żąglując napięciami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 20.12.2008 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 Tak myślałem, że moc jaką dostarczamy do przekaźnika jest decydująca, ale wolałem się upewnić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 29.12.2008 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Ja się tak zapytam jako laik ale szybko kumający Planuję wstępnie zrobić samemu instalację elektryczną.. Myślę że sobie poradzę ale mam małą zagwozdkę mianowicie: http://images24.fotosik.pl/309/484e7d84da3ffd57med.jpg tutaj rzut mojego domku, w garażu planuję dać rozdzielnię i: 1- doprowadzenie prądu do garażu myślę wbić się na poziomie podposadzkowym, iść z kabelkami o ścianie do rozdzielni - dobrze? 2 - Czy mogę kabel doprowadzający 5x10 oraz zasilanie bramy, zasilanie garażu wyprowadzić koło siebie tzn aby się stykały - to raczej tak ale: czy pozostałe dwa tzn. sterowanie bramą i kabel telefoniczny dać razem z nimi czy zakopać zupełnie osobno i z domu wychodzić również osobno? 3- jak zrealizować prawidłowo uziemienie - nie mam na razie nic. Czy wbić ileś prętów, zespawać je i dać - no właśnie jakim kablem do domu, czy czym. Czy lepiej wkopać taki płaskownik wokół domu. pisaliście że uziemienie musi mieć ileś tam Omów - jak to zmierzyć - mam jakiś miernik. 4 - jeśli dookoła to na jakiej glębokości i jak mijać się z kablami jak myślicie ile może wziąć elektryk z uprawnieniami za sprawdzenie i podpicie takiej instalacji? Czy się na takie coś zgodzi? Oczywiście w momencie kiedy instalacja będzie na wierzchu i wszystko będzie widać. Piszę bo rozmawiałem z kilkoma i nie dość że ceny drogie to robili duże oczy że chciałem kilka włączników bistabilnych i np oni by podpięli 10 gniazdek do jednego obwodu na B16 - ja wyczytałem żeby dawać maks 5 ? Z tego ale głównie finansowego powodu mam chęć się tego podjąć - co myslicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafałsz 29.12.2008 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 poszukuję jakiegoś elektryka z polecenia w okolich Wrocławia. Macie może kogos kogo możecie polecić? Chodzi też oczywiście o kasę aby był przystępny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 29.12.2008 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 poszukuję jakiegoś elektryka z polecenia w okolich Wrocławia. Macie może kogos kogo możecie polecić? Chodzi też oczywiście o kasę aby był przystępny. Ale żeby nie był posępny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 30.12.2008 00:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 poszukuję jakiegoś elektryka z polecenia w okolich Wrocławia. Macie może kogos kogo możecie polecić? Chodzi też oczywiście o kasę aby był przystępny. musisz się zedecydować: albo "jakiegoś elektryka" albo "elektryka z polecenia". to są różne kategorie elektryków i nie nalezy ich mylić. Ja i tak nie znam żadnego w okolich Wrocławia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafałsz 30.12.2008 00:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 poszukuję jakiegoś elektryka z polecenia w okolich Wrocławia. Macie może kogos kogo możecie polecić? Chodzi też oczywiście o kasę aby był przystępny. musisz się zedecydować: albo "jakiegoś elektryka" albo "elektryka z polecenia". to są różne kategorie elektryków i nie nalezy ich mylić. Ja i tak nie znam żadnego w okolich Wrocławia. Chodzi o elektryka godnego polecenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts