kazber 23.02.2006 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 witam:) Pytanie przed wpuszczeniem na budowę elektryka - czy w Ytongu, na który wewnątrz będzie kładziony tynk tradycyjny (2-3 cm) kłaść instalację w bruzdach, czy raczej podtynkowo? szkoły na ten temat są różne. Należy jednak zacząć od: ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. § 187. 1. Przewody i kable elektryczne należy prowadzić w sposób umożliwiający ich wymianę bez potrzeby naruszania konstrukcji budynku. 2. Dopuszcza się prowadzenie przewodów elektrycznych wtynkowych, pod warunkiem pokrycia ich warstwą tynku o grubości co najmniej 5 mm. czyli jest mowa o ich wymianie bez naruszania konstrukcji budynku. Instalacja p/t jest prostsza w wykonaniu i tańsza. Jest tylko problem z jej ewentualną rozbudową. W rurkach umożliwia rozbudowę, wymianę uszkodzonego przewodu, itp. Ostatnio modna staje się instalacje bezpuszkowa ale ma też swoje wady, zwiększa się ilość przewodów i kabelków. Generalnie nalezy pamiętać o minimalnym przykryciu tynkiem. Widziałem już instalacje gdzie tynkarze tak zacierali, że wyszły przewody kabelkowe na wierzch. Witam, Jakie sa wady instalacji bezpuszkowej, czy tylko wieksze zuzycie kabla? Czy wykonujac taka instalacje prowadze kable od punktu do punktu? Czy sa przepisy mowiace ile kabli i jakiego przekroju moge do takiej puszki wprowadzic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 25.02.2006 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2006 Ja mam pytanie moze mniej techniczne ale niemniej jednak mam wątpliwości. Gość który ma robić nam c.o. tzw złota rączka zajmuje sie też elektryką i więc cchciałam żeby zrobił nam ja razem ale on powiedział, ze nie może bo nie ma uprawnień Z kolei mój brat twierdzi, ze w domu to może każdy robić a jedynie podłączenie do licznika robi elektryk z Zakładu Energetycznego Jak to w końcu jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
higgins 25.02.2006 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2006 Jedne i drugie. Krzysztof, dzięki za odpowiedź. Możliwe iż nie wyraziłem się precyzyjnie. Doskonale sobie zdaję sprawę z konieczności instalacji zabezpieczeń typu B i C (a propos D będę miał też dwa obwody zabezpieczone jednym takim bezpiecznikiem). Zamierzam zastosować zintegrowane zabezpieczenie B+C (katalog Moeller'a Ochrona_przeciwprzepięciowa_2006 str.9 plus informacje techniczne na str.52). Istotne jest to iż będę miał dwa takie zintegrowane bezpieczniki B+C. Istnieje pewna ich gama (w poprzednim poscie wylistowałem modele dla budynków mieszkalnych z katalogu Moeller'a a ceny są od 200 do 600 zł netto...). Chciałbym się upewnić jaki model tak na prawdę i gdzie muszę zastosować. Wspomniane modele mają jakieś "biegi" (wybacz jestem laikiem i nie wiem za co odpowiadają, gdyż z tego co się zorientowałem instaluje się je zawsze w podobny sposób i w ramach podobnych instalacji) które różnicują wspomniane modele zabezpieczeń, ale czy rzeczywiście w istotny sposób? To nie są biegi tylko bieguny a pozostałe oznaczenia ( (TN-S 2 bieg.; TN-C 3 bieg.; TN-S 4 bieg.; TN-S/TT 3+1bieg ) dotyczą rodzaju sieci do jakiej przeznaczone są ograniczniki. Ta liczba biegunów jest w zasadzie wyznacznikiem ceny. Najprawdopodobniej od ZK masz sieć TN-S 3faz, więc powinien być dobrany TN-S 4 bieg. Napisałem "najprawdopodobniej" i "powinien" ponieważ nie wiem jaką masz dokładnie sytuacje i odpowiedni ogranicznik bezwzględnie musi być dobrany a nie wybrany Dlatego pozostaw to Twojemu elektrykowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvo 25.02.2006 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2006 Która otwornica jest lepsza: wolframowa czy widiowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masza 25.02.2006 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2006 Chcę pożyczyć prąd od sąsiada na pierwsze miesiące budowy:1. czy mogę sam przyłączyć swój kabel do jego instalacji?2. w którym miejscu się podłączyć3. jakiego kabla użyć (ma być przysypany ziemią i iść przez pole ok. 150 m)?4. gdzie szukać podlicznika, RBtki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 25.02.2006 23:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2006 Chcę pożyczyć prąd od sąsiada na pierwsze miesiące budowy: 1. czy mogę sam przyłączyć swój kabel do jego instalacji? 2. w którym miejscu się podłączyć 3. jakiego kabla użyć (ma być przysypany ziemią i iść przez pole ok. 150 m)? 4. gdzie szukać podlicznika, RBtki? Masza Mimo tego, że wiele osób tak robi to jest to nielegalne. Czyli gdyby Ci coś doradzać to tak jakby uczestniczyć w przestępstwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miol 26.02.2006 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 Witam Mimo tego, że wiele osób tak robi to jest to nielegalne. Dlaczego nielegalne? Tak z ciekawości, czy jest na to jakiś paragraf, bo i tak nie mam zamiaru przejmować się takimi bzdurami, bo niedługo będe bał się ruszyć palcem żeby tylko nie złamać jakiegoś przepisu a monopoliści mogą robić co chcą. Uważam że jest to kwestia umowy z sąsiadem i nie ma problemu jeżeli łączna moc pobierana nie przekroczy tej zamówionej, kogo to obchodzi czy dany kabel z rozdzielnicy idzie do garażu czy do sąsiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 26.02.2006 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 Witam Mimo tego, że wiele osób tak robi to jest to nielegalne. Dlaczego nielegalne? Tak z ciekawości, czy jest na to jakiś paragraf, bo i tak nie mam zamiaru przejmować się takimi bzdurami, bo niedługo będe bał się ruszyć palcem żeby tylko nie złamać jakiegoś przepisu a monopoliści mogą robić co chcą. Uważam że jest to kwestia umowy z sąsiadem i nie ma problemu jeżeli łączna moc pobierana nie przekroczy tej zamówionej, kogo to obchodzi czy dany kabel z rozdzielnicy idzie do garażu czy do sąsiada. Problem polega na tym, że biorąc prąd od sąsiada niejako go od nie go kupujesz. A na to sąsiad uprawnień nie ma. Tak to wygląda formalnie. Z drugiej strony wiele osób w ten sposób zasila swoje budowy a ZE w praktyce przymykają na to oko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvo 26.02.2006 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 Ponawiam pytanie: która otwornica jest lepsza: wolframowa czy widiowa?W marcu zabieram się za rozprowadzenie instalacji elektrycznej i potrzebuję otwornicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masza 26.02.2006 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 Chcę pożyczyć prąd od sąsiada na pierwsze miesiące budowy: 1. czy mogę sam przyłączyć swój kabel do jego instalacji? 2. w którym miejscu się podłączyć 3. jakiego kabla użyć (ma być przysypany ziemią i iść przez pole ok. 150 m)? 4. gdzie szukać podlicznika, RBtki? Masza Mimo tego, że wiele osób tak robi to jest to nielegalne. Czyli gdyby Ci coś doradzać to tak jakby uczestniczyć w przestępstwie. Chcę zaryzykować. No to jak to zrobic samemu, jakie napiecie podlacza sie na budowe (230/360)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 26.02.2006 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 Chcę pożyczyć prąd od sąsiada na pierwsze miesiące budowy: 1. czy mogę sam przyłączyć swój kabel do jego instalacji? 2. w którym miejscu się podłączyć 3. jakiego kabla użyć (ma być przysypany ziemią i iść przez pole ok. 150 m)? 4. gdzie szukać podlicznika, RBtki? Masza Mimo tego, że wiele osób tak robi to jest to nielegalne. Czyli gdyby Ci coś doradzać to tak jakby uczestniczyć w przestępstwie. Chcę zaryzykować. No to jak to zrobic samemu, jakie napiecie podlacza sie na budowe (230/360)? Zależy jakie urządzenie chcesz podłączyć 230V lub 380V. Można ew. założyć tzw. podlicznik aby nie było dyskusji z sąsiadem ile warty jest prąd od niego a słyszałem już na tym forum, że niektórzy naprawdę drogo sobie cenią tę "pomoc". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masza 01.03.2006 00:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 Chcę zaryzykować. No to jak to zrobic samemu, jakie napiecie podlacza sie na budowe (230/360)? a co będziesz potrzebował na budowie ?? betoniarka, spawarka, krajzega potrzebuje siły (5 przewodów napięcie 400V) są co prawda małe betoniarki na 230V ale tymi domu nie wymurujesz Potrzebuje 220V/3000W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 03.03.2006 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 zapytam z ciekawości. wykorzystałem transformator ( taki prostopadłościanik z kompletu 5 halogenów do łazienki ) do podłączenia tylko dwóch halogenów 10W.Potrzebuję minimalne światło w prostym układzie, a właśnie miałem pod ręką taki transformator z gotowymi wtykami. Halogeny te zaczęły błyskać jak "dyskoteka".Po wymianie halogenów na 2x20W - układ świeci stabilnie. O co tu chodzi ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibzet 10.03.2006 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2006 Ja chciałbym zapytac jak wygląda sprawa z prądem na plac budowy. Zamierzam razem z sąsiadem wykonać tą inwestycję. Sąsiad twierdzi, że skrzynka będzie kosztowala ok. 1900 zł, ja wiem że kumpel w zeszłym roku płacił za docelową ok. 900 zł. Skąd taka różnica w cenie? Sąsiad twierdzi, że tańszych skrzynek nie ma. Czy ta skrzynka na prąd budowlany może być skrzynką na stałe?Nadmieniam, że prąd mamy ciągnąć od innego sąsiada, ktory zdaniem energetyki, ma rezerwy w kW. Odległość do mnie to ok. 30 m.Sąsiad kalkulował mój wklad na 3 tys. zł. Czy nie chce mnie naciągnąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 10.03.2006 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2006 Witam. A dzielicie się pół na pół? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 10.03.2006 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2006 witam Ja chciałbym zapytac jak wygląda sprawa z prądem na plac budowy. Zamierzam razem z sąsiadem wykonać tą inwestycję. Sąsiad twierdzi, że skrzynka będzie kosztowala ok. 1900 zł, ja wiem że kumpel w zeszłym roku płacił za docelową ok. 900 zł. Skąd taka różnica w cenie? Sąsiad twierdzi, że tańszych skrzynek nie ma. Czy ta skrzynka na prąd budowlany może być skrzynką na stałe? Nadmieniam, że prąd mamy ciągnąć od innego sąsiada, ktory zdaniem energetyki, ma rezerwy w kW. Odległość do mnie to ok. 30 m. Sąsiad kalkulował mój wklad na 3 tys. zł. Czy nie chce mnie naciągnąć? Prawdę powiedziawszy nic z tego nie rozumiem. Zapytam przekornie, macie agregat a może elektrownię wodną?? Należy zacząć od warunków przyłączenia z ZE. Podpisać umowę przyłączeniową a dopiero potem dalej działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marektom 12.03.2006 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2006 Witam Czy orintujecie się może, czy można pociągnąć przewód 5x16 ze skrzynki do domu w tym samym wykopie co wodę. Woda 1,2 głębokości prąd 0,7 głębokości.Z góry dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 12.03.2006 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2006 witam Równolegle w odległości 1.0m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a_kacper 18.03.2006 00:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2006 Cześć Wszystkim Mam pewien problem otóż: Mam działkę rolną na, której stoi około 3 słupów energetycznych i jeden transformator. Na żaden nie wyraziłem zgody. Teraz chcę tą działkę przekształcić na budowlaną i postawić tam dom. I mam kilka pytań w związku z tą sprawą: -Czy przysługuje mi jakieś odszkodowanie z tego powodu, bądź czy te słupy można usunąć. Bardzo proszę o waszą pomoc. Pozdrawiam i dzięki P.S. Dowiedziałem się, że w księdze wieczystej nie mam żadnego wpisu odnośnie jakich kolwiek słupów energetycznych na mojej działce co w związku z tym mam zrobić? Bardzo Proszę o szczegółową i konkretną odpowiedź poniewarz miejscowy Zakład Energetyczny powiedział mi cytuję: "że teraz to mogę im jedynie naskoczyć i jak chcę to mogę nawet założyć im sprawę w sądzie..." Dowiedziałem się również, że słupów które są na mojej posesji nie mogę ogrodzić. Złodzieje i koniec takie żeczy są możliwe tylko w Polsce. Smutne ale prawdziwe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 18.03.2006 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2006 witam A lektura tego http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1099432&highlight=#1099432 nie dała odpowiedzi?? Czy może za dużo czytania?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts