robertsz 24.08.2009 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Dzieki, nie wiedzailem, ze przewod 1.5 mm2 wytrzymuje na dluzej az 18.5 A. To jest uspakajajace. Na kuchnie i pralke w lazeince ma osbne obwody z kablami 2.5mm2 oraz kabel na 3 fazy do kuchenki. Martei sei jednak gniazdka na pietrze. 3700 W mzoe byc malo gdy zona wlaczy zelazko + odkurzacz na tym samym obwodzie. . Troche nie wierze aby deweloper sprawdzal impedancje przy odbiorze do swojego elektryka. Zastanawaim sie czy nie wezwac wlalnego specjalisty aby to pomierzyl. Czy takei pomairy beda jedank ? Czy sa normy (PN) lub inne przepisy, ktore reguluja maksymalna impedancje w okablowaniu ? Pozdrawaim, Janusz Tu znajdziesz tabele obciążalności przewodów. Twój przypadek to C i 2 przewody obciążone prądem, odpowiednio: 1,5mm = 18A, 2,5mm =26A. Jak widzisz masz dobrane przewody z zapasem. Najważniejsza jest kuchnia i ewentualnie łazienka (zależy czym grzejesz CWU). W zależności od wyposażenia kuchnia to 60-75% poboru całkowitej energii w domu. Nie wierze, że Twoja żona jest tak podzielna i jedną ręką prasuje, a w drugiej trzyma odkurzacz Dla uspokojenia swojej duszy i sumienia możesz zlecić elektrykowi pomiary swojej instalacji. Będziesz chudszy o 500zł ale sen będziesz miał bardziej spokojny. Elektryk pomierzy Ci instalacje i wyda papierek, na 99,9999% wynik będzie pozytywny. Deweloper musiał zlecić (prawny obowiązek) pomiary instalacji. Deweloper na 100% ma ten papier jako jego dupochron. Ten papier jest ważny 5 lat. Bez protokołu pomiarowego nie ma możliwości oddania budynku do eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garcia27 24.08.2009 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 W Twoim przypadku ważne jest, że zabezpieczenie jakie zastosowano (16A) jest mniejsze niż obciążalność długotrwała przewodu (18,5A). Jaki przyjąłeś sposób ułożenia przewodów i jaki współczynnik korygujący??? Według mnie dla przewodu 1,5mm2 - max zabezpieczenie to 13 A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 24.08.2009 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Nie wiem skąd masz taką wiedze (z postu to nie wynika) że masz już 13A.W instalacji są przewody 1,5mm i 2,5mm oraz są zabezpieczenia 10A i 16A. Ale które bezpieczniki co zabezpieczają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janusz314 24.08.2009 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Tu znajdziesz tabele obciążalności przewodów. Twój przypadek to C i 2 przewody obciążone prądem, odpowiednio: 1,5mm = 18A, 2,5mm =26A. Jak widzisz masz dobrane przewody z zapasem. Najważniejsza jest kuchnia i ewentualnie łazienka (zależy czym grzejesz CWU). W zależności od wyposażenia kuchnia to 60-75% poboru całkowitej energii w domu. Nie wierze, że Twoja żona jest tak podzielna i jedną ręką prasuje, a w drugiej trzyma odkurzacz Dla uspokojenia swojej duszy i sumienia możesz zlecić elektrykowi pomiary swojej instalacji. Będziesz chudszy o 500zł ale sen będziesz miał bardziej spokojny. Elektryk pomierzy Ci instalacje i wyda papierek, na 99,9999% wynik będzie pozytywny. Deweloper musiał zlecić (prawny obowiązek) pomiary instalacji. Deweloper na 100% ma ten papier jako jego dupochron. Ten papier jest ważny 5 lat. Bez protokołu pomiarowego nie ma możliwości oddania budynku do eksploatacji. Dzieki za tabelę i za sugestje pomiarów. Kuchnie mam na osobnym obwodzie (3 fazy). Pozostałe gniazdka w kuchni mają 2.5 mm2. Ogrzewanie będzie gazowe + rekuperator. Deweloper własnie , z tego co się oreintuje w tej gminie wydanie papierka o zgłoszeniu domu do eksploatacji przeważnie nie jest związane z pomiarami ale z odczekaniem jakiegos terminu. Taka gmina ... Pozdrawaim, Janusz [ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janusz314 24.08.2009 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Nie wiem skąd masz taką wiedze (z postu to nie wynika) że masz już 13A. W instalacji są przewody 1,5mm i 2,5mm oraz są zabezpieczenia 10A i 16A. Ale które bezpieczniki co zabezpieczają? Bezpieczniki mam 10 A na obwody do oswietlenia (tam jest1.5 mm2) oraz bezpieczniki 16A na obwody gniazdkowe. W obwodach gniazdkowych mam mięszankę 1.5mm2 (na piętrze i w salonie) oraz 2.5mm2 w kuchni i w obwodzei na pralke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janusz314 24.08.2009 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 A dlaczego nie przypadek B z tej tabeli (podłaczenia domowe) ? Czy ta tabela obowiązuje dla kabli danej firmy czy jest bardziej ogólna ? Mogę sobie wyobrazić, że max obciążenie zależy od rodzaju izolacji. Pozdrawiam, Janusz Tu znajdziesz tabele obciążalności przewodów. Twój przypadek to C i 2 przewody obciążone prądem, odpowiednio: 1,5mm = 18A, 2,5mm =26A. Jak widzisz masz dobrane przewody z zapasem. /quote] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janusz314 24.08.2009 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 A dlaczego nie przypadek B z tej tabeli (podłaczenia domowe) ? Czy ta tabela obowiązuje dla kabli danej firmy czy jest bardziej ogólna ? Mogę sobie wyobrazić, że max obciążenie zależy od rodzaju izolacji. Pozdrawiam, Janusz Tu znajdziesz tabele obciążalności przewodów. Twój przypadek to C i 2 przewody obciążone prądem, odpowiednio: 1,5mm = 18A, 2,5mm =26A. Jak widzisz masz dobrane przewody z zapasem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 25.08.2009 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Kiedyś przyjmowało się 10A na każdy mm2 przekroju i była sprawa jasna. Teraz są tabele, a tych jest kilka wersji, różnią się +/- 5% między sobą. Swoje tabele mają różni producenci, inne tabele spotkasz w normach, a inne w książkach technicznych. Podałem Ci pierwszą tabele jaką wypluł Google na hasło - długotrwała obciążalność przewodów. Typy A,B,C,D.... zależą od sposobu układania przewodów, ilości obciążonych przewodów w wiązkach obok siebie i innych współczynników. Tych sposobów układania przewodów jest coś koło setki, a kolejne są w opracowaniu. Podałem Ci sposób C, który obowiązuje przy instalacji układanej na murze. Raczej nie masz instalacji w rurkach bo jest droższa, a deweloper to nie Święty Mikołaj Wezwij lokalnego elektryka z miernikami, niech Ci to pomierzy i sprawdzi to optycznie. Jeśli nie będzie Ci robił protokołu to możliwe że za 200-300zł obleci Ci na szybko mieszkanie. Wg mnie niepotrzebnie martwisz się przekrojami przewodów. W mojej praktyce nie zdarzyło się, aby przewód spalił się w środku jego długości. Najbardziej krytycznymi miejscami są wszelkie połączenia i przede wszystkim od jakości tych połączeń zależy (bez)awaryjność Twojej instalacji. Słabe połączenia wyjdą właśnie w czasie pomiarów do zrobienia których Cię zachęcam. I jeszcze jedno, jeśli nie masz ogrzewania elektrycznego ani bojlera na CWU to nie korzystasz długotrwale. Włączenie odbiornika na czas krótszy niż godzina to praca przerywana a nie ciągła. Nagrzewanie przewodów testowane i liczone jest w godzinach, a nie w minutach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiab67 25.08.2009 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Witam wszystkich i prosze o informację na temat przyłączenia prądu do domu. (od skrzynki do budynku), czy na to potrzebny jest projekt???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 25.08.2009 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Witam wszystkich i prosze o informację na temat przyłączenia prądu do domu. (od skrzynki do budynku), czy na to potrzebny jest projekt???? Mówisz o WLZ (Wewnętrzna Linia Zasilająca)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janusz314 25.08.2009 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Kiedyś przyjmowało się 10A na każdy mm2 przekroju i była sprawa jasna. Teraz są tabele, a tych jest kilka wersji, różnią się +/- 5% między sobą. Swoje tabele mają różni producenci, inne tabele spotkasz w normach, a inne . Dzisiaj deweloper udostepnił mi projekt zatwierdzony w zeszlym roku prze starostwo. .Sprawdziłem, ze na wszystkie gniazdka były przewidziane przewody Cu, S=2.5mm2. Czyli instalacja jest wykonana niezgodnie z projektem. Jutro ma spotkane z deweloperem i zastanawiam się jak to rozegrać. Nie chcę ruinować domu i dewelopera bo mam już pomalowane ściany + kafelki w łazienkach, w przyszłym tygodniu wpuszczam cyklniarzy.Czy warto robić cała instalację od nowa ? Dom ma 180 m2. A może poprawić tylko po jednym gniazdku na pokój ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janusz314 26.08.2009 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Przejrzałem cały projekt budowalny i w projekcie jest równiez szczegółowo rozpisana instalacja odgromowa. Na budynku nie ma tej instalacji, deweloper twierdzi . Czy to jest zgodne ze sztuką ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 26.08.2009 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 IMO bzdura, bo pioruny nie są przewidywalne i nawet, jeśli przez milion lat nic tu nie uderzyło, to jutro może Cię trafić jasny z nieba i co wtedy? Naukowcy do tej pory głowią się, jak przewidzieć, gdzie "pierun szczeli", a tu taki developer z góry wie, że "tu nie" Ścigaj dev-a o zrobienie odgromówki, bo w ramach odgromówki zwykle jest też antyprzepięciówka Chyba, że mimo wszystko masz ją zrobioną. Jak z uziomem jest w tym przypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janusz314 26.08.2009 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Jet zabezpieczenie róznicowprądowe. Oczywiscie jest uziemienie, t.zn jest trzeci kabel w gniazdkach, gdzie dalej idzie to nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 26.08.2009 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Nie, nie - różnicowoprądowe to co innego, niż przepięciowe. Różnicówki działają w funkcji natężenia prądu, a przepięciówki w funkcji napięcia. To dwie różne sprawy Zerknij, czy w skrzynce nie masz (raczej nie, bo to drogie) bezpiecznika, który nie ma żadnych wichajstrów, a tylko takie okienka z zielonym polem (zwykle są 4 szt. w komplecie na 3 fazy, ale są też i 1-polowe). Np. DehnGuard: http://www.t-system.com.pl/~projekt/denhg/images/DEHNguard230_400.jpg Moeller: http://a.swistak.pl/000/330/330419_400.jpg Są też inne, ale jakoś nie mogę znaleźć obrazków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janusz314 27.08.2009 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Dziękuję za wszystkie opinie !!! Dzisiaj miałem spotkanie z deweloperem i jego elektrykiem.Twierdzi ,ze mam bezpieczniki przepięciowe. W sprawie gniazdek uzgodniliśmy wersję kompromisową: dodatkowe kable s=2.5 mm2 dla trzech dodatkowych gniazdek będą pociągnięte od skrzynki rozdzielczej. Kable będę ciągnięte przy styku ściany z podłoga + futryny (drzwi jeszcze nie są zamontowane) + jedno przebicie przez strop. Mam nadzieję, ze to zgodne ze sztuką. Mają być to osobne obwody z osobnymi bezpiecznikami. W sprawie instalacji odgromowej deweloper upiera się, że ma opinie kierownika budowy, że jest to niepotrzebne. Sprawdziłem oszacowania ryzyka na przykładzie rezydencji wiejskiej omawianej w PN EN 62305-2 (str. 72-76). Mój domek jest trochę większy niz z tego przykładu ale i tak zagrożenie z punktu widzenia bezpośredniego uderzenia pioruna mieści się poniżej progu krytycznego R_ T=10^-5. Problem w tym, ze do zagrożenia bezposredniego uderzenia trzeba dodać zagrożenie uderzenie w linię energetyczna (nawet podziemną) i w linie telekomunikacyjne. Przykład z PN EN 62305-2 pokazuje, że te dodatkowe przyczynki mogą być nawet o rząd wielkości większe do parametru ryzyka od wkładu bezpośredniego uderzenia do parametru ryzyka. Kabla od TPS-y jeszcze nie ma więc jak to oszacować ? Na dodatek deweloper podsunął mi dzisiaj do podpisu dla starostwa pisemko . Pisemko zwiera m.in. klauzulę, że budowa prowadzona była zgodnie z z projektem (formalnie to ja podpisuje jako właściciel) . Jako załącznik dał oświadczenie kierownika budowy, który potwierdził, że zmian w projekcie nie było (sic !). Jak wskazałem na zmiany (brak piorunochronu) to usłyszałem: zmian NIEISTOTNYCH się nie wykazuje. Czy brak piorunochronu to zmiana NIEISTOTNA ? Jeżeli to podpiszę, to pismo leży 21 dni w starostwie jeśli starostwo nie przyśle wtedy kontroli (czego nigdy nie robi) to można przystąpić do użytkowania domu ( a deweloper dostaje ostatnią ratę kosztów budowy). Pomimo nacisków odmówiłem podpisu, poprosiłem o czas do namysłu. Jak wybrnąć z tego problemu techniczno-prawnego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 27.08.2009 16:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 witam:)Co do dodatkowych obwodów, Możliwe ale kontrowersyjne rozwiązanie. Co do tablicy, zrób fotkę i zapodaj ją na forum, pewnie znajdziemy wtedy kolejne buble. Dobrze by było zobaczyć ową tablicę od wewnątrz ale maskownice musiałby zdjąć elektryk. Spodziewam się znając życie kwiatków. Co do odgromówki, projektant opracował projekt na który jest prawomocne pozwolenie na budowę. A rysunków zamiennych do pozwolenia chyba nie ma. Czyli odgromówka ma być zrobiona lub developer powinien przedstawić Ci zatwierdzone rysunki zamienne do pozwolenia.Słowa kierownika budowy przemilczę. Jego rola na budowie nie polega na interpretacji stanu rzeczy ale pilnowania aby budowa wykonana była zgodnie z projektem. I wara mu od wyrażania opinii na temat istotnych lub nie zmian. Jest to święte i zbójeckie prawo projektanta. Należy zastanowić się co w przypadku gdy przyniesie taki zapis od projektanta. Moim zdaniem jest to istotne odstępstwo i powinny być rysunki zamienne do proj. budowlanego zatwierdzone w architekturze. Co do przepięciówki, Twój elektryk powinien wiedzieć czy jest zabudowana, zresztą fotka nam pokaże. Sprawa kolejna to owe podpisy. Po Twoim podejściu do sprawy widzę, że jesteś rozsądnym człowiekiem ale na wszelki wypadek powiem abyś z podpisami uważał. Podpiszesz = koniec sprawy. Jak co to pytaj dalej. Będziesz chciał haków na developera z pewnością coś Ci jeszcze podpowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janusz314 27.08.2009 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Sprawa nie jest tak oczywista, bo instalacja nie zostala wyszczególniona w zakresie prac do wykonania, który podpisalismy przy akcie notarialnym. W akcie była natomiast klauzula . Niestety w momencie podpsywania aktu deweloper udostepnial nam jako projekt kilka kartek z planami pomiesczeń + schematy instalacji. Nie widziałem, ze Projekt to ostemplowana przez pracownie architektoniczna i Starostwo. Taka ksiege dostalem dopiero kilka dni temu i wtedy zobaczylem tam instalacje odgromową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 28.08.2009 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Jeśli roboty miały być wykonane zgodnie z projektem, a nie zgodnie z przedstawionymi Wam rysunkami, to nie jest ważne, co widzieliście. Mógł Wam pokazać zupełnie coś innego, np. wieżowiec, na tej kartce. Dla dev-a świętym papierem ma być projekt zatwierdzony przez starostwo i od tego projektu ani w te, ani we w tę. Co najwyżej zamiast gwoździ firmy X może kupić gwoździe firmy Y, ale _takie same_ funkcjonalnością.Ja bym się zastanowił, czy podpisać, czy kazać dev-owi zrobić tę odgromówkę.Ciekawe, jakie inne kwiatki porobił poza elektryką... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janusz314 28.08.2009 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Przejrzałem jeszcze raz Projekt. Instalacja odgromowa jest opisana jako część instalacji elektrycznej, tak jak instalacja oświetelniowa więc nie musiała być explicte wymieniana w akcie notarialnym. Z drugiej strony projektant dał projekt instalacji i wpisał " Każdorazowo należy przeanalizowac potrzebę wykonania instalacji odgromowej ... zgodnie z PN-86/E-05003/01 oraz PN-IEC 61024-1 , PN-IEC 61024-2" Czyli nie ma PRZYMUSU. Dzisiaj przejrzę te normy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts