Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prawie wszystko o szeroko rozumianej elektryce.

Recommended Posts

Witam .

Jestem właśnie na etapie montażu włączników oświetleniowych.

Mam pytanie odnośnie podświetleń.

Włączniki to Simon clasic ,podświetlenia montuję do (prawie) każdego z nich.

Problem polega na tym , że przy świetlówkach kompakt. coś tam

czasem lubi "mrygnąć" .

Czy da się pogodzić taką świetlówkę-żarówkę z podświetleniem ,czy

od razu dać se siana i nie montować podśw.?

Może te żaróweczki zastąpić jakimiś ledami :roll: :roll:

Ktoś z Was przerabiał taki temat ?

Za pomoc "dziękuję z góry jak mało który" .

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

to ja się podłączę pod pytanie

u mnie wczoraj stawiali skrzynke na licznik

pociągnęli ze słupa kablem YAKXS 4x25 do skrzynki i:

w skrzynce między zab. topikowym a licznikiem i dalej do esa dali przewód 6mm2

do domu (ok. 100m) mam zamiar dać YKY 5x10

czy ten odcinek (0,5m w skrzynce) nie może stwarzać w przyszłości problemów

wiem że to nie mój problem (a może właśnie tylko mój) :roll: ale tak czysto technicznie??

...w skrzynce między zab. topikowym a licznikiem i dalej do esa dali przewód 6mm2

do domu (ok. 100m) mam zamiar dać YKY 5x10

czy ten odcinek (0,5m w skrzynce) nie może stwarzać w przyszłości problemów

Raczej nie będzie to stwarzać problemów, a jeśli nawet to nie po Twojej stronie.

Przewód 6mm2 wytrzyma ~40A, raczej nie masz takich zabezpieczeń głównych.

5x10 to mądre posunięcie, zostawiasz sobie zapas na wypadek gdyby IWAN zakręcił gaz a prąd byłby jedyną alternatywą ;)

w skrzynce między zab. topikowym a licznikiem i dalej do esa dali przewód 6mm2

skąd wiesz?

Bo jeśli się nie mylisz, to ja bym interweniował w ZE.

Pamiętaj, że te roboty nie robi ZE, tylko firmy na zlecenie ZE. I też mogą robić knoty.

PS. Oczywiście, Twoją instalację to wytrzyma, ale tak się nie powinno robić.

• 4 weeks później...

wiem bo widziałem jak łączyli - zapytałem nawet o to stwierdził że te mniejszy przekrój wytrzyma na tak małym odcinku

tak - robi to firma która wygra przetarg a u mnie różnie to bywa z tymi przetargami :)

Dlatego nie wiem czy interweniować - okaże się że dostanę prąd za pół roku - niby maja do końca października ale jest taka malutka klauzula że jak nie będą mogli bo coś tam coś tam to mogę ich w zasadzie cmoknąć :(

A co do 5x10 to różnica kosztu tak mała że nie warto kopi kruszyć a pare złotych - a cóż ja pracuję pośrednio u Iwana (tak wcale nie jestem z tego dumny :() i wiem że do wszystkiego są zdolni - dziwni ludzie :roll: dziwne zasady mają w biznesie .. ale to temat pod 3/4 a nie na forum :)

Dzięki i pozdrawiam,

Zastanowię się czy przysłowiowo narobić we własne gniazdo - boję się odwlekania podłączenia licznika :( bo skoro i tak wytrzyma :roll:

• 2 weeks później...

witam serdecznie

mam pytanie odnośnie słupa elektrycznego na działce.

mianowicie kupiłam działkę z wpisem w akcie notarialnym o służebności przejazdu,przechodu i przegonu oraz wyraziliśmy zgodę na nieodpłatne poprowadzenie mediów wraz z ich podlączeniem(woda,prąd,gaz).wczoraj dostałam maila z biura projektowego z grzecznym zapytaniem,ale również oświadczeniem że już sie zgodziłam w akcie notarialnym na słup elektryczny na mojej działce.akt przewertowałam i nie znalazłam nic na temat slupa.jestem kompletnym laikiem w tych sprawach i zastanawiam sie,czy zgoda na media oznacza również zgodę na słup?

Wydaje mi sie , że gdyby w akcie był jakiś precyzjniejszy zapis o tych mediach wyczerpujący jakaś konkretną koncepcję budowy tych mediów to nie można by stosować jakiejś rozszerzającej wykładni tego zapisu czyli jeśli zapisałabyś - linia kablowa niskiego napięcia w pasie terenu do 2 m od granicy to nie można by było twierdzić, że słup z linia napowietrzną to także media więc jest zgoda.

Natomiast jeśli zapis wygląda bardzo ogólnie czyli " media" to dopuszczalna jest wszelka interpretacja słowa media. Zatówno kabel , rura jak i druty sąmediami ma których budowę sięzgodziłaś. w konkretnym przypadku o rodzju tych mediów decydować będą techniczne warunki przyłączenia z których wynika, czy to ma być kabel czy druty.

ZE nie powinien poslugiwać się tym aktem notarialnym bo nie występuje tam bezpośrednio jako strona dlatego na podstawie ogólnej zgody powinnaś teraz udzielić zgody bezpośrednio właścicielowi sieci czyli ZE również w formie służebności tylko że przesyłu. Na tym etapie mogłabyś doprecyzować na co się zgadzasz a ZE zmieniłby warunki przyłączenia- jeśli by chciał. Ostatecznie może pozostać przy tej ogólnej zgodzie na media i domniemywać, że zgody udzielilaś właśnie jemu jako jedynemu na tym terenie operatorowi sieci elektroenergetycznej i forsować linię napowietrzną.

Nigdy niw wolno formuować bardzo ogólnych zapisów, które dopiero potem można dowolnie rozszerzać bo prawda jest taka, że faktycznie nie możesz doszukać sięsłowa o słupie czy linii napowietrznej ale tak samo nie znajdziesz nic o kablu więc ktoś zapyta czemu akurat kabel miałby być a nie łupy tak jak ty pytasz czemu słupy a nie kabel. Uratowaćmógłby cię jeszcze zapis z planu miejscowego gdzie zapisano y ,że linie elektroenergetyczne na terenach zabudowy nieszkaniowej należy realizować jako kablowe. Ale gdyby taki zapis był to projektant by go razcej znał.

ZEWT Jeziorna :evil:

Okazało się że dalej nie mam odebranego formalnie przylacza (743 dni po terminie).

Formalnie to mam budowlany z wybudowanej skrzynki zgodnie z warunkami przyłaczenia. Wykonawca z ZEWTU nie dopełnił wszystkich forlmalności, zmieniał trasę kabla pomiedzy skrzynkami etc. nie ma jakichś pieczątek.

Budynek odebrany, (dostałem z ZEWTU podkladke do strostwa) dzisiaj złożyłem papiery o zmianę taryfy na G i niestety stanąłem w miejscu.

Co byscie radzili robić ?? Zalezy mi na przjejsciu na mieszkaniowke 2 taryfowa ze wzgledu na ogrzewanie elektryczne a w ZEWT nikt nie poczuwa sie do propozycji rozwiazania. ? Formalny wniosek o zawarcie umowy z kopią do URE ? Wniosek o odszkodowanie ? Scigac wykonawce ZEWT ???????

THX

Okazało się że dalej nie mam odebranego formalnie przylacza (743 dni po terminie).

Formalnie to mam budowlany z wybudowanej skrzynki zgodnie z warunkami przyłaczenia. Wykonawca z ZEWTU nie dopełnił wszystkich forlmalności, zmieniał trasę kabla pomiedzy skrzynkami etc. nie ma jakichś pieczątek.

Budynek odebrany, (dostałem z ZEWTU podkladke do strostwa) dzisiaj złożyłem papiery o zmianę taryfy na G i niestety stanąłem w miejscu.

Co byscie radzili robić ?? Zalezy mi na przjejsciu na mieszkaniowke 2 taryfowa ze wzgledu na ogrzewanie elektryczne a w ZEWT nikt nie poczuwa sie do propozycji rozwiazania. ? Formalny wniosek o zawarcie umowy z kopią do URE ? Wniosek o odszkodowanie ? Scigac wykonawce ZEWT ???????

THX

Niestety, to tobie zależy na sprawie i ty miałeś pilnować terminow.

Proponuję takie wyjście: Składasz wniosek do ZE o zmianę taryfy i uwzględnienie w opłatach terminu zasiedlenia (ZEWT dał podkładkę do starostwa). Ale do wniosku musisz załączyć papiery żądane przez ZE, a do tego potrzebny jest elektryk który to wypełni. Pogadaj z kierownictwem ZE, mojemu znajomemu uwzględnili 1,5 roku.

Witam

Komplet dokumentow zlozylem umowa i zalacznik (+schematy, podbita nadzor i etc.)

Ja na ich wykonawce nie mam zadnego przelozenia - przeciez to nie ja mu place. Mialem budowlany to sie cieszylem ze mam i spokojnie czekalem na finalizacje sprawy. Teraz jak juz mam odebrany budynek to chcialbym normalnie mieszkac.

Inwestycje rozkladaja rece , ze nie maja papierow od wykonawcy. Ci od umów nie moga podpisac bo "nie ma przylacza w systemie".

W umowie zobowiazali sie do wykonania przylacza w okreslonym terminie skoro nie jest wykonane to wg umowy nalezy mi sie 0,1 % odszkodowania za kazdy dzien zwloki. Nie wyrowna mi to rachunkow jesli dalej nie bede mial taryfy mieszkaniowej :cry:

THX

Musisz jaśniej napisać. Jakich papierów ci brakuje, jakie papiery masz i jakie papiery na tę podkładkę dostałeś od ZE? Bo zgłószenia gotowego budynku w nadzorze budowlanym musiałeś mieć protokół odbioru przyłąćza. Skoro ZE dałci taki protokół to znaczy, że przyłącze jest wybudowane i odebrane więc w czym problem?

PS. ZAnim skończyłem posta to ty jużodpowiedziałeś częściowo na moje pytania. Interesuje mnie nadal jak dokonałeś odbioru budynku bez przyłącza?

Rozumiem, żę kabel fizycznie istnieje - jest jużpod napięciem?. Jeśłi dotyczy to starostwa w piasecznie to nie zazdroszczęwykonawcy zmiany trasy kabla. Tam trasa kabla musi byćznana zanim geodeta skońćzy robić mapę i generalnie zmiana trasy kabla powinna wiązać się ze zgłoszeniem nowej pracy w geodezji na nową mapę albo sprawętrzeba przepchnąć w nadzorze budowlanym. Widocznie gośćńie ma dojść od kuchni do tych biurokratów a bardziej jego geodeta i pieczątki nie ma

Mam taką sytuację, że podpisałem z Enionem umowę na przyłączenie. Oni ogłosili przetarg, który został rozstrzygnięty, ale koleś, który wygrał przetarg po oglądnięciu tematu w terenie stwierdził, że jemu nie opłaca się tego robić i "zwrócił przetarg" z powrotem do Enionu.

Prąd do mnie ma być przyłączany od skrzynki sąsiada (która jest jakieś 11 metrów od miejsca, gdzie ma stanąć moja skrzynka). Problem jest w tym, że pomiędzy skrzynką sąsiada a moją, sąsiad ma wjazd na swoją działkę i pięknie ułożoną kostkę. I wszystko rozbiło się o tą kostkę. Nie da się pod nią przewiercić (bo grunt jest bardzo kamienisty - rumosz skalny), a "zwycięzca przetargu" uznał robienie przepychu sterowanego lub rozbieranie kostki i późniejsze jej układanie za zbyt drogie. Stwierdził, że mu się nie opłaca i koniec.

Próbowałem w związku z całą sprawą dodzwonić się do Enionu, ale to graniczy z cudem (albo wiecznie zajęte, albo nikt nie odbiera), a chwilowo nie jestem w stanie pojawić się tam osobiście.

Jakie ja mam teraz opcje? Enion raz jeszcze ogłosi przetarg? A co jeśli znów będzie taka sama sytuacja (koleś zobaczy i stwierdzi, że mu się nie opłaca)? Czy jest jakieś inne wyjście z tej sytuacji? Ma ktoś jakieś doświadczenia z taką sprawą?

W Enionie Kraków przetargi sąrozstrzygane na zasadzie licytacji odwrotnej czyli to nie wykonawcy składają swoje oferty a Enion przedstawia swoją i kto chce ten bierze a jeśli jest więcej chętnych to bierze ten kto zechce zrobić to za mniej. Ponadto roboty są dzielone i zazwyczaj idą po cenie wywoławczej. W związku z tym nikt nie robi jakiejśoferty , nie zapoznaje sie z tematem tylko bierze wg rozdzielnika za tyle na ile wycenił to Enion. W twoim przypadku Enion źłę to wycenił więc wykonawca się wycofał. Mógł wnosićo aneks na dodatkowe roboty ale w zależności od rejonu różnie z tym bywa. Zrobiąnowy przetarg i ustalą nowącenę i ci to zrobią po nowym roku.

Dzieki za wyjaśnienie...

A czy Enion może chcieć zmienić warunki przyłączenia, czy też musi zrobić to na takich warunkach, na jakie podpisał za mną umowę?

Pytam, bo teoretycznie w grę wchodzi przyłączenie mnie nie od skrzynki sąsiadów, ale od słupa stojącego po drugiej stronie drogi. Tylko, że wtedy musieliby zrobić przyłącze powietrzne i postawić słup u mnie na działce, co nie bardzo mi się podoba. Czy oni mogą zmienić warunki jeśli uznają, że np. z tego słupa byłoby dla nich taniej?

Z ZE jesteś związany umową przyłączeniową tak samo jak oni z tobą. Załąćznikiem do umowy sądane warunki przyłączeniowe. Przy zmianie warunków ZE musi daćci do podpisania aneks do umowy przyłączeniowej. A tu już na xzasadach ogólnych aneks możesz ale nie musisz podpisać. Zwracam tylko zawsze uwagę na jeden szczegół. Doradcy będą ci podpowiadać ,że nie podpisuj niczego bo ZEMUSI i tak cię przyłączyć. Nic bardziej mylnego. Musi jeśli są ku temu warunki techniczno -finansowo-prawne. Jak nie ma możliwości przyłączenia to ZE odstępuje od umowy i tyle.

Jak w takim razie ma się takie odstąpienie od umowy do już odebranego budynku? Czy rodzi to konsekwencje prawne w stylu "cofnięcie pozwolenia na użytkowanie"? Pytam z czystej ciekawości, bo u mnie takich chocków-klocków nie ma ;) Mam już odebrany budynek i umowę na dostawę prądu wg taryfy G :)