marcin714 13.10.2009 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Formalnie to nie ma co cofać bo nie można w prosty sposób oddaćdo użytkowania budynku bez przyłącza. A jak ktoś sobie załatwi bez przyłącza to tak już zostanie. Ale spokojnie. Wykonanie przyłącza to taka prosta sprawa, że zawsze jest jakiś sposób aby to zrealizowaćjak nie z tej strony to z tej. Jak nie po prośbie to po groźbie do sąsiada. Pomijam oczywiście przypadki kiedy nie można zrobić przyłącza bo zainteresowanemu nie podoba się słup na dzialce a nie ma innej możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barteks31 29.10.2009 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 Witam, w projekcie instalacji elektrycznej (dom jednorodzinny) mam taki zapis:"Projektowaną inst. elektryczną należy objąć ochroną przeciwprzepięciową w oparciu o ogranicznik przepięć klasy C firmy MOELLER SPC-S-20/280 ( w tym wypadku w złączu kablowym należy zainstalować ograniczniki przepięć klasy B typu SPB-35/440 )." I moje pyt. jest takie czy ZE nie będzie miał rzadnych obiekcji co do zainstalowania SPB-35/440 w skrzynce- oczywiście ja go zakupię.A może zamiast SPC-S-20/280 i SPB-35/440 zamontowac w rozdzielnicy ogranicznik SPB-12/280/4 B+C ( on podobno zastepuje te dwa powyższe).Napiszcie jeszcze czy jest sens instal. takich ograniczników przepięć, koszty są niemałe bo ok. 500-600zł, a jak powiedział mi znajomy i tak nie uchronią sprzętu elektrycznego przed spaleniem. Dodam jeszcze że nie będzie instalacji odgromowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 29.10.2009 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 Jak masz na to kasę, to załóż te zabezpieczenia. 100% gwarancji mieć nie będziesz, ale na pewno odfiltruje Ci to ew. piki, które pojawić się mogą w sieci. Jak pierun pierdyknie Ci w chatę, to jedynie uziom odgromowy może cokolwiek pomóc, a i tak musisz się liczyć ze spaleniem niektórych sprzętów (może Ci się zaindukować prąd w instalacji i to o całkiem sporym woltażu). 500-600 zł to mniej, niż np. 2500 zł za TV LCD, kilkaset za kino domowe i inne tego typu rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 29.10.2009 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 Ja tylko dopowiem, że w złączu kablowym nic swojego nie zainstalujesz. Jeśli koniecznie chcesz to zrobić to musisz obok , nad lub pod złączem zabudować swoją szafkę i tam umieścić ograniczniki przepięć.[/u] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalex 29.10.2009 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 Mam pytanie: Czy można podłączyc odgromienie do bednarki od uziemienia elektrycznego domu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 30.10.2009 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 TAK, nawet to jest wskazane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 01.11.2009 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 TAK, nawet to jest wskazane. cała sztuka w tym, ze nie każde połączenie jest właściwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zanuska 05.11.2009 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 Czy ktoś może mógłby mi pomóc? poszukuję kogoś kto wykonałby projekt przyłączenia działki do prądu - PGE Żyrardów.Znacie kogoś kto mógłby mi pomóc? [email protected] pozdrawiam Anna Kaminska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 06.11.2009 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Poszło na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikjola1 09.11.2009 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Witam i poproszę o pomoc. Być może moje pytanie już wcześniej się pojawiło, ale czas mnie bardzo goni i nie mam czasu na prześledzenie całego wątku. Więc wybaczcie i pomóżcie. Otórz buduję dom, teraz ma wejść elektryk. Mam kilka wycen. Jedni zalecają instalację odgromówki w postaci bednarki wokół budynku, inni w ogóle mi odgromówkę odradzają jako niepotrzebny koszt. Buduję się na osiedlu domków w mieście, około 100 m od naszej działki jest słup energetyczny wysokiego napięcia. Jeden z elektryków powiedział, że mając coś takiego obok siebie bezcelowym jest robienie odgromówki. Co na ten temat myślicie? Ja mam jeden wielki mętlik w głowie... Proszę o pilną odpowiedź bo nie wiem co robić. Pozdrawiam mikjola1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 09.11.2009 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 mikjola1Z tą odgromówką jest jak z poduszkami powietrznymi w samochodzie. Po co komu dodatkowy koszt, jak są pasy bezpieczeństwa w standardzie? Ano po to, żeby się czuć bezpieczniej i nie myśleć za dużo na zapas. Zrób sobie na spokojnie bilans zysków i strat. Z jednej strony postaw sobie koszt odgromówki a z drugiej dorobek życia. Zastanów się czy ubezpieczyciel wypłaci Ci 100% szkód, a jeśli nie wypłaci to czy Cię stać na pokrycie z kieszeni np. 20% strat (80% ubezpieczyciel). Sprawdź swój projekt budowlany, czy czasem nie ma tam wzmianki o konieczności zrobienia takiej instalacji. Wyładowania atmosferyczne to zjawiska losowe. Obecność tego słupa WN w niczym nie pomaga i w niczym nie przeszkadza. Ja Cię namawiam na wykonanie, ale to tylko moje skromne zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 10.11.2009 21:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 no i ja poprę Twoje skromne zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 12.11.2009 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Człowiek strzela, Pan Bóg kule nosi.W życiu oglądałem wiele skutków uderzenia pioruna i o wielu słyszałem z opowiadań kolegów, muszę przyznać, że niektórych nie potrafiliśmy sobie wytłumaczyć, bo jak zrozumieć dlaczego piorun wybrał niską akację by ją rozpłatać, gdy wokół wiele wysokich topól, lub piorun prawdopodobnie kulisty, który ominął infrastrukturę miejską i wpadł prawdopodobnie przez okno na poddaszu, lub porażenie mieszkańca, który widząc nadchodzącą burzę rozłączył swój budynek od sieci, gdy uznał, że burza przeszła, włączył zasilanie i wtedy (prawdopodobnie zjonizował powietrze) uderzył piorun porażając go.Nie piszę, by straszyć i namawiać, bo sam nie wykonuję instalacji odgromowych, ale ...człowiek strzela, Pan Bóg kule nosi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r-32 13.11.2009 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Witam i proszę o poradę .Zbieram własnie papiery do odbioru domu .PINB życzy sobie m.in. "protokół odbioru wewn.inst. elektr.".Przyłącze jest "istniejące" , płacę "normalny" prąd -nie budowlany.No i mam dwa warianty takiegoż "protokołu" do wyboru.Jeden Elektryk (notabene nadzorujący wykonanie tejże instalacji)twierdzi , że jak to dla PIN-a to wystarczy pomiar izolacji ,uziemienia ijego oświadczenie z numerem upr.Drugi (starej daty) zarzeka się , że musi wykonać jeszcze schemat ...Który z nich ma rację ?ps. PINB na pytanie co ma zawierać taki protokół powiedział:"elektryk będzie wiedział co trzeba". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 13.11.2009 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Pierwszy ma rację. Do PINBu potrzebne jest oświadczenie elektryka nadzorującego wykonanie instalacji (w którym stwierdza, że instalacja została wykonana zgodnie ze sztuką i obowiązującymi przepisami), oraz pomiary ochrony przeciwporażeniowej. Żadnych schematów nie trzeba.Schematy natomiast trzeba było rysować u mnie dla ZE i dotyczyły tylko WLZ. Instalacja wewnętrzna to moja sprawa i nikomu nic do tego, jeśli tylko spełnia kryteria opisane w warunkach przyłączeniowych (czyli posiada stosowne zabezpieczenie zalicznikowe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r-32 13.11.2009 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Od wczoraj googluję (elektroda , ise , FM , itp.) i wszędzie czytam ,że schemat owszem , ale do odbioru przyłącza. Znaczy , że ten "drugi" przewrażliwiony albo... Dzięki za radę . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielsq 13.11.2009 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Nie jest tak że ten drugi nie ma racji, potrzebne są wspomniane pomiary ale powinno się też dołączyć rysunek przedstawiający miejsce dokonywania pomiaru, bo skąd wiadomo co ktoś miał na myśli przedstawiając wyniki pomiarów np 10 gniazdek w salonie, mamy 10 pomiarów ale nie wiemy który pomiar odnosi się do określonego gniazdka. Ale znając życie i tak nikt tego nie robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 13.11.2009 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Nie jest tak że ten drugi nie ma racji, potrzebne są wspomniane pomiary ale powinno się też dołączyć rysunek przedstawiający miejsce dokonywania pomiaru, bo skąd wiadomo co ktoś miał na myśli przedstawiając wyniki pomiarów np 10 gniazdek w salonie, mamy 10 pomiarów ale nie wiemy który pomiar odnosi się do określonego gniazdka. Ale znając życie i tak nikt tego nie robi. Jak znam życie, to przy pomiarach jest to niezbędne i zawsze to robię. Ale to jest potrzebne właścicielowi (administratorowi) obiektu, a nie ZE. ZE ma tyle do gadania o naszej instalacji, co sklepikarz sprzedający bułki na sniadanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r-32 13.11.2009 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Jak znam życie, to przy pomiarach jest to niezbędne i zawsze to robię. to - to schemat ? Protokół ma iść do PIN-a , nie ZE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 13.11.2009 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Jak znam życie, to przy pomiarach jest to niezbędne i zawsze to robię. to - to schemat ? Protokół ma iść do PIN-a , nie ZE. To było do tego: Ale znając życie i tak nikt tego nie robi. A z tym PINB to faktycznie się zapętliłem i go nie zauważyłem. Więc od nowa: do ZE faktycznie schemat WLZ (powiedzmy szkic, żaden schemat) dla PINB komplet pomiarów, ale PINB niczego nie sprawdza. Dla nich najważniejsze jest oświadczenie o poprawności wykonania instalacji w zgodzie z przepisami i że można ja dopuścić do eksploatacji. Oraz podpis i ksero uprawnień. A jakie są pomiary, to przecież w zasadzie i tak nie mają pojęcia. Natomiast dokładny protokół z pomiarów jest dla właściciela, aby następny elektryk wiedział co z czym porównać i jakie zmiany zaszły w okresie eksploatacji (jezeli są) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts