Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prawie wszystko o szeroko rozumianej elektryce.

Recommended Posts

witam wszystkich

ktoœ juz wczeœniej o to pytał ale nie znalazłem odpowiedzi :

mam dom w stanie surowym , projekt typowy z Muratora, w pakiecie był schemat instalacji elektrycznej w budynku, pršd mam na działce, w skrzynce w ogrodzeniu, mam również podpisanš umowę na sprzedaż energii elektrycznej i na œwiadczenie usług przesyłowych. Do tej pory wszystko zostało zrobione przez elektryka ze stosownymi uprawnieniami. W międzyczasie zaproponowali mi pomoc moi koledzy z pracy - praktykujšcy w dużym nowoczesnym budynku biurowym elektrycy- zrobia mi wszystko gratis, czyli przecišgnięcie kabla od skrzynki w ogrodzeniu do budynku, rozprowadzenie instalacji w domu, - problem polega na tym, że nie posiadajš uprawnień.

pytanie:

z jakimi kłopotami natury, raczej, formalnej powinienem się liczyć? które etapy tych prac powinien wykonać ktoœ ze stosownymi uprawnieniami a co można zrobić we włšsnym zakresie?

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam :)

Pytanie zasadnicze, dla której grupy masz umowę z energetyką?

Jeżeli dla VI (plac budowy) to przed Tobą dla V gr (zasilanie docelowe) cała procedura.

Jezeli z jakichś tam powodów w które nie wnikam masz umowę sprzedaży dla V grupy to pozostaje Ci przyłączyć wykonaną instalację.

Cały czas twierdzę, że wykonanie instalacji, jej odbiór i pomiary winna wykonać osoba z uprawnieniami.

Co zrobisz?? Nie wiem ale to Twoja sprawa i Twój ewentualnie problem.

Tana marginesie drobna uwaga natury ogólnej. Ktoś buduje dom warty 200-300 tys i szkoda mu wydać kasy na uprawnionego elektryka a potem są problemy w trakcie eksploatacji.

dzięki za odpowiedŸ

zostałem zaliczony do grupy taryfowej C11B - mogłem cos pomieszać, bo nieczytelnie napisane, oraz do przylšczeniowej V.

Ja też jestem za wykonaniem instalacji przez fachowców, ale jestem w trochę niezręcznej sytuacji - kumple z pracy - maja fach w rękach, robia u nas w firmie ( budynek 1000 osób, 60 firm ), poza tym jako podwykonawcy w róznych firmach instalacyjnych, jakieœ tam uprawnienia majš ale ja się na tym nie znam, więc nie wnikam w szczegóły, a ponieważ szef pionu technicznego ich poleca, to pomijajšc kwestie finansowe, niezręcznie mi odmówić i podziękować za ich pracę, tym bardziej, że do końca coraz bliżej i pieniędzy coraz mniej.

a wracajšc do tematu rozumiem, że przy V grupie formalnie wszystko mam juz załatwione?

ps buduję w systemie inwestora zastepczego, tak więc nie ma żadnej lipy, atesty, certyfikaty, uprawnienia, gwarancje, ta elektryka to ewentualny jedyny wyjštek a darowanemu niezręcznie zaglšdać glęboko w zęby

• 2 weeks później...
Witam! pytanko do elektryków. W projekcie w dziale "inst. odgromowa" jest napisane: wokół budynku ułożyc uziom otokowy z płaskownika itd... w zwiazku z tym pytanie czy do tego uziomu podłaczam rowniez szyne ochronna do ktorej podlaczone sa przewody ochronne i wyrownawcze czy tez do tego celu musze wykonac osobny uziom :roll:

Czy są jakieś przeciwwskazania, aby zamiast kłaść przewód o większym przekroju np. 3x4mm2 to położyć połączone równolegle 2x (3x2,5mm2). Jaka będzie różnica w możliwościach obciążenia takiej pary w stosunku do czwórki? Czy będzie to miało jakiś inny negatywny wpływ na działanie instalacji?

• 2 weeks później...

Zakład energetyczny wywiązał sie z umowy i doprowadził mi prąd na plac budowy

cytuję warunki umowy" (zaciski prądowe przyłacza na wyjściu od zabezpieczeń gł w złaczu, w kierunku instalacji), układ pomiarowy będzie zainstalowany w szafka pomiarowa nad złaczem kablowym przy ulicy w linii ogrodzenia "

całosć robót wykonał ich wykonawca, który zaoferował sie podłaczyć mi to dalej

ten oto elektryk krzyknął sobie 1600 zł za podłaczenie i zakup skrzynki plastikoweji i Rbetki, dlatego bardzo proszę o podpowiedż czy cena jest odpowiednia, powiedział że skrzynkę przykręci do deski w celach zabezpieczenia przed kradzieżą, podpowiedzcie czy nie powinien jej przynajmniej wmurowac w ziemię albo jakosć wkopac?

okolice Warszawy

a moze macie jakiegoś sprawdzonego i taniego elektryka?,

z góry dziękuję

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Pytanie do JACKJ .Dotyczy słupów wysokiego napięcia.To pytanie już było wielokrotnie poruszane na tym forum.Chciałem sam ustalić jakie jest napięcie na słupie ale dzwoniąc do ZE odsyłali mnie od działu do działu nie mogąć mi pomóc.Nikt nic nie wie.

Trochę się wpakowałem ponieważ działka jest projekt jest pozwolenie na budowę a TU NAGLE PRZYPOMNIAŁEM SOBIE O TYM SŁUPIE i zacząłem szukać .Po tych wszystkich postach się wystraszyłem.

MOżę w porę może za póżno nakłady jeszcze nie były bardzo duże .

Co mam zrobić żeby ustaliuć moc która jest na słupie.

Czy jeżeli prześlę zdjęcia można to zdiagnozować.

Proszę o odpowiedż.

Witam. Nie odpuściłem i przeprowadziłem własne dochodzenie. Dotarłem do człowieka z ZE od WN i zasypałem go pytaniami odnośnie nieszczęsnego słupa. Gość mi powiedział że najlepiej jak ustalę numer owego słupa to powie mi wszystko. I tak sie stało pojechałem ustaliłem nie jest dobrze słup 110 kv . Teraz zadałem pytania co z tym polem pokazał mi normy że bezpiecznie już od 14,5 metra. Ja trochę wystraszony dociekałem dalej . Pan co mnie zdziwiło bardzo życzliwy pokazał mi dwie ekspertyzy robione przez wojewódzki sanepid. I tu moje zdziwienie . Jeden dom który stał 20 m od słupa przy słupie najwięcej miał 0.58 kv/m a już przy ścianie budynku poniżęj 0,2 kv/m. Drugi dom ktoś postawił dosłowniw 4 m od takiego słupa i tylko jeden pomiar na 15 przekraczał dopuszczalną dawkę 1kv/m i to 1m od balustrady balkonu.

Mój dom jego ściana najbliższa słupa ma stanąć w odległ 35 m od słupa. Na własny koszt zamówiłem ekspertyzę jeżeli chodzi o pole magnetryczne i Hertze.

Może niektórzy forumowicze przesadzają z problemem wysokich napięć.

Jak zrobię tą eksperetyzę to zamiesazczę na forum .Sam jestem ciekawy

Nie wiem co tak naprawdę zrobić budować czy nie.

co sądzisz JACEKJ

Pozdrawiam wszystkich STRONG

Witam! wypełniam wniosek o okreslenie warunków przyłączenia do sieci elektroenergetycznej o napięciu znamionowym do 1 kv.

W poz.określernie mocy przyłączeniowej w miejscu dostarczania w tym: odbiór 1 - fazowy (światło) kw ....

odbiór 3 - fazowy (siła) kw .....

Nie mam pojęcia ile mam wpisać, buduję dom o pow.użtykowej 140m2, i planuję w kuchni mieć kuchenkę na prąd itp. urząrzenia jak w każdym domu.

Dziekuję za odpowiedż :p , już sama nie wiem co o tym myśleć, architekt adaptujący projekt mówi, żeby brać 7 kw bylismy też na innych budowach i dookoła mają 7 - 7,5 kw. Nadmieniłam projektantowi adaptującemu nasz projekt, że chcę kuchenke elektryczną i poza tym standartowe urządzenia jak w każdym domu. Poza tym ogrzewanie gazowe, może troche podłogówki, woda podgrzewana na gaz. Co o tym myślisz?

Dziekuję za odpowiedż :p , już sama nie wiem co o tym myśleć, architekt adaptujący projekt mówi, żeby brać 7 kw bylismy też na innych budowach i dookoła mają 7 - 7,5 kw. Nadmieniłam projektantowi adaptującemu nasz projekt, że chcę kuchenke elektryczną i poza tym standartowe urządzenia jak w każdym domu. Poza tym ogrzewanie gazowe, może troche podłogówki, woda podgrzewana na gaz. Co o tym myślisz?

Minimum to 10kW, z kuchenka elektryczna(plyta elektryczna) 13kW+ to co w kazdym domu. Wpisz 13kW- jesli w przyszlosci bedziesz chciala wiecej, wystarczy wniosek o zwieksznie mocy. Mala uwagsa- kazdy kW kosztuje ok.120PLN :lol:

pzdr

witam :)

Stop, stop, jednofazowy to bezpiecznik przedlicznikowy 25A czyli około 5kW. I tyle. Większe moce (powyżej 5kW) wymagają zasilania 3 fazowego.

I jeszcze jedno. Przedlicznikowy 20A to około 13 kW.

I mamy przypadek, że na jednej fazie będzie czajnik bezprzewodowy + żelazko i wylatuje przedlicznikowy 20A w ogrodzeniu. I co?? Kurteczka, buciki czapeczka i dreptamy przy -20 stopniach żeby go załączyć. A tu niespodzianka, bestia stawia się. czekamy aż ostygnie no i wreszcie mamy napięcie.

Jednego nie rozumiem, wymarzony domek kosztuje ponad 200 tys a ktoś żałuje 400 zł.

No, ale w końcu to prywatna sprawa każdego, coś za coś.