Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prawie wszystko o szeroko rozumianej elektryce.

Recommended Posts

Tak, pod ten przełącznik wchodzi zasilanie ze złącza i zasilanie z agregatu.

Wyjście z tego przełącznika zasila instalacje domową.

Ręcze Ci, że jak będziesz potrzebował użyć agregatu to pod ręką nie będzie dobrego i długiego kabla.

Zaplanuj sobie od razu dodatkową skrzyneczkę, w niej zapas kabla z wtyczką do agregatu.

W razie konieczności rozwijasz ten kabel i podłączasz agregat na zewnątrz i odpalasz maszynę.

Mierz siły na zamiary. Tani agregat z Castoramy nie uciągnie Ci zasilania całego domu.

Kluczem jest choćby mini bilans mocy zainstalowanej (używanej) i mocy jaką możesz wydusić z agregatu.

Może lepiej wyodrębnić obwody które chcesz zasilać rezerwowo i pod nie podpiąć ten przełącznik?

Agregat powinien pracować na zewnątrz - hałas, smród, wibracje.

W razie konieczności wyniesiesz go na zewnątrz, postawisz na deskach/palecie i odpalasz.

Zmagazynuj sobie choćby minimalny zapas paliwa.

Jak na serio padnie zasilanie, to dystrybutory w okolicy też paliwa nie podają.

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ręcze Ci, że jak będziesz potrzebował użyć agregatu to pod ręką nie będzie dobrego i długiego kabla.

Zaplanuj sobie od razu dodatkową skrzyneczkę, w niej zapas kabla z wtyczką do agregatu.

W razie konieczności rozwijasz ten kabel i podłączasz agregat na zewnątrz i odpalasz maszynę.

A czy są jakieś skrzynki albo rozdzielnice elektryczne montowane na zewnątrz.

Albo inaczej czy są jakieś rozdzielnice elektryczne które można montować na zewnątrz na tarasie ale nie pionowo na ścianie ale w podłodze tarasu.

Czyli mamy taras z kostki brukowej a w nim jest rozdzielnica elektryczna.

Ja wyprowadziłem sobie na zewnątrz 5x6

Zamierzam sklecić coś przy ścianie kotłowni, z tyłu budynku, jakąś estetyczna oobudowę , ale przewiewną

agregat potrzebuje powietrza ale wydziela też spaliny - pomyślcie o tym

Można też zrobić ściankę osłonową od budynku coby hałas nie denerwował nas

ja zapytam się z innej beczki

mam dobry agragacik Hondy, 3KW

tyle tylko że podłączając do domu zasilamy różne urządzenia, min. elektronikę która za bardzo nie lubi

przydałby sie agregat z AVR czyli stabilizacja napięcia

Honda robi tylko ta cena :(

niektóre same się załączają kiedy napięcie zaniknie .... ale to już inna historia..

wracając do tematu : czy specjaliści w dziedzinie mogą coś zaradzić tzn. czy można by prąd puścić przez jakiegoś AVR-a, można by go zbudować, kupić? czy cuś?

a i moje pytanko o wielkości bezpiecznika - :)

TINEK: O ile dobrze rozumiem co zrobiłeś, to z tym gniazdem to błąd, powinna być wtyczka....

odaro: Rozumiem, że w skrzynce chcesz minimalny zapas kabla do agregatu, a od skrzynki do domu podejść dołem?

Są takie skrzynki, mają odpowiednie IP i można po nich chodzić. Choćby LEGRAND, ale są też i tańsze rozwiązania.

Kabel dobierasz w zależności od mocy jaką chcesz ciągnąć z agregatu. Kabel to linka w gumie -> mróz.

Niektóre agregaty mają zacisk uziemiający, który należy podłączyć do ziemi.

manieq82: Elektronika domowa ma w sobie zasilacze impulsowe, które m.in. stabilizują napięcie.

Gorzej z odbiornikami indukcyjnymi, gdzie pojawia się charakterystyczne piszczenie.

Weź pod uwagę, że to jest sytuacja awaryjna i raczej w ten sposób nie zasilisz bezproblemowo wszystkich urządzeń.

Mogą się pojawić paski na TV, bądź przygasanie światła przy starcie np. lodówki. Niemniej jednak da się z tym żyć przez kilka dni.

Warto zrobić test na sucho i obserwować urządzenia ;)

Bezpiecznik wbudowany w agregat jest najlepszy, bo policzony i dobrany przez producenta.

Inna charakterystyka, inna (większa) wartość to mniejsza szansa na wyzwolenie go przy zwarciu/przeciążeniu.

Może warto skonsultować Wasze pomysły z zaprzyjaźnionym elektrykiem?

Bezpieczne zasilanie z agregatu jest proste tylko na papierze i w Internecie.

No widzisz, dla mnie niestety ludzie obcy (a może wcale już nie) jak Ty czy inni na forum maja bardziej wartościowe rady niż "zaprzyjaźnieni" elektrycy (pożal sie boże) czy co gorsza Ci którym płaciłem. Tych nawet wrogom bym nie polecał. Takie życie i taka nasza piep.... rzeczywistość, oj daleko nam do XXI wieku oj daleko

Myślałem wcześniej jak kiedyś pisałeś o wydzieleniu kilku obwodów i te dać jako "awaryjne"

Uznałem to za niepotrzebne, gdyż jak nie będzie prądu to i tak świadom że "jadę" na agregacie wyłączę wszystkie światła, a zostawię tylko najpotrzebniejsze urządzenia.

A nie mam problemu w momencie gdy potrzebuję akurat "tej" żarówki a nie jest ona w obwodzie "awaryjnym"

Ale wracając do tematu, z urządzeń które startował bym w razie zasilania z agregatu wcale nie było by TV czy radio a jedynie: Lodówka, Alarm (przez trafo) i ostatni a chyba najbardziej wrażliwy to Fatek - sterownik programowalny do mojej instalacji elektrycznej. Jest zasilany z 220, docelowo może podłączę go pod UPS-a.

Czy taki UPS będzie działał pod agregatem?

Gdzieś na strychu leży u mnie urządzenie nazwane "stabilizator napięcia" taka żółta skrzyneczka, podłączał mój tata ja przed TV coby ten TV nie mrygał i nie śnieżył.

Oczywiście mówimy tu o mojej młodości.

Ciekawe czy to to działa - trzeba napięcie pomierzyć.

manieq82:

1) Wydzielenie obwodów z użyciem głowy to podstawa. Można się kłócić i zastanawiać czy dać 1 różnicówke 3-fazową czy 3 różnicówki jednofazowe, czy dać 10 S-ek czy 25 S-ek, czy dać ochronnik przeciwprzepięciowy już teraz czy dopiero jak się coś spali u sąsiada... itd

Podstawą są kabelki. Rozdzielkę można wykuć, wstawić nową większą i po kłopocie. Ale kabli się nie da dorobić bez rozwalenia domu.

2) Agregat daje sinus, może nie taki super czysty, może nie są zachowane idealne przesunięcia fazowe i napewno są wahania napięcia. Ale daje sinus, który mieści się w jakichś normach. UPS będzie współpracował z agregatem. Poza tym, weź pod uwagę, że agregat potrzebuje czasu żeby podać napięcie: wyniesienie złomu na zewnątrz, odpalenie, przełączenie w rozdzielni, ustabilizowanie parametrów i JEST.... po kilku...(nastu) minutach prąd.... o ile jesteśmy w domu.

3) Centrala alarmowa ma własny zasilacz i akumulator, który jest stabilizatorem napięcia.

4) Są jeszcze różnego typu przetwornice napięcia (rzuć okiem na Allegro), które podłączone do akumulatora samochodowego potrafią podać napięcie praktycznie natychmiast po zaniku zasilania. W zależności od obciążenia możesz na takim akumulatorze popracować nawet i pół dnia.

5) Ten starodawny stabilizator może mieć przebicie do obudowy -> wywali różnicówki. Najpierw go osusz w pobliżu źródła ciepła, a później rób eksperymenty :)

smook81:

Elektryk jak każdy inny fachowiec powinien zacząć od rozmowy z klientem nt. jego potrzeb i oczekiwań.

Bez kilku informacji np: o mocy planowanych urządzeń nie ma sensu zaczynać roboty.

Załóżmy że ten etap jest za Tobą i Twoim elektrykiem, to teraz:

1) Funkcje poszczególnych pomieszczeń i planowane rozmieszczenie urządzeń

2) Wyznaczenie położenia gniazd i wyłączników

3) Określenie wysokości i odstępów od narożników

4) Puszki, bruzdy, układanie instalacji, wstępne gipsowanie

5) TYNKOWANIE

6) Elektryk wraca, odszukuje zatynkowane puszki, montuje (sznuruje) rozdzielnice

7) Sprawdzenie obwodów, podanie napięcia

8) KARTON GIPSY, GŁADZIE, MALOWANIE

9) Biały montaż

10) Pomiary, protokoły odbiorcze, zgłoszenia, faktura, gwarancja i uścisk dłoni :)

Te 10 punktów to taki skrótowy plan działania, nie wszystkie etapy są wykonywane przez jedną ekipe elektryków.

Czasem punkty 6,7, 10 są wykonywane przed tynkami i... tyle elektryków widać... patrz rozterki kolegi manieq82.

Czasem punkt 9 jest tylko na papierze....

Pytanie podstawowe - Czy elektryk wie co robi, czy robi to co wie... Jeśli wie co robi to zapewne wypracował sobie własny styl pracy niekoniecznie taki sam jak mój ;)

TINEK:

odaro: Rozumiem, że w skrzynce chcesz minimalny zapas kabla do agregatu, a od skrzynki do domu podejść dołem?

Są takie skrzynki, mają odpowiednie IP i można po nich chodzić. Choćby LEGRAND, ale są też i tańsze rozwiązania.

Kabel dobierasz w zależności od mocy jaką chcesz ciągnąć z agregatu. Kabel to linka w gumie -> mróz.

Niektóre agregaty mają zacisk uziemiający, który należy podłączyć do ziemi.

Podałbyś jakiegoś linka do tych skrzynek np. Legrand.

Samo nie potrafiłem znaleźć albo słabo szukałem.

Co masz na myśli pisząc "są tansze rozwiązania"

Proponujesz do agregatu wrzucić linkę jako rodzaj kabla.

http://www.legrand.pl/pl/scripts/pl/publigen/content/templates/previewMultiPhoto.asp?P=435&L=EN

Tańsze rozwiązania czyli z innych firm niż Legrand :)

Szukaj pod hasłem PUSZKI PODŁOGOWE i pokrewne.

Proponuję rozwiązanie (tak przynajmniej zrozumiałem Twoją koncepcję):

1) Agregat

2) Kabel w izolacji gumowej (-20st... + 70st.C) z wtyczką zwinięty i schowany w puszce ziemnej

3) Zasilanie między puszką ziemną, a rozdzielnicą kablem YKY

Zamiast puszek możesz zastosować słupki zasilające, może to być słupek wyposażony w hydrant (zawór czerpalny wody), możesz taki słupek wykorzystać do:

- zasilania kosiarki, grilla, pompy ogrodowej, oświetlenie altanki

- podłączenia węża ogrodowego do podlewania ogródka

Zapas kabla schowasz w słupku lub będzie razem z agregatem.

Słupek ma tą przewagę, że w zimie łatwiej go znajdzie niż zasypaną śniegiem puszkę.

Jak widać możliwości jest wiele. Kwestia gustu, potrzeb i zasobności portfela.

http://www.legrand.pl/pl/scripts/pl/publigen/content/templates/previewMultiPhoto.asp?P=435&L=EN

Tańsze rozwiązania czyli z innych firm niż Legrand :)

Szukaj pod hasłem PUSZKI PODŁOGOWE i pokrewne.

Takie puszki to znalazłem ale czy one się nadają do montażu na zewnątrz raczej nie

Proponuję rozwiązanie (tak przynajmniej zrozumiałem Twoją koncepcję):

1) Agregat

2) Kabel w izolacji gumowej (-20st... + 70st.C) z wtyczką zwinięty i schowany w puszce ziemnej

3) Zasilanie między puszką ziemną, a rozdzielnicą kablem YKY

A jaki przekrój kabla YKY można założyć w ciemno jak nie wiem jakiej mocy będzie agregat ale żeby kabel wystarczył ;)

Pewnie nie ma przeszkód formalnych, ale obawiam się, że szybko zrezygnujesz z tego pomysłu po próbie pociągnięcia w ten sposób instalacji.

Kątówka będzie musiała mieć tarczę grubości "job twoju mat' " - to po pierwsze.

Po drugie - wycinając bruzdy tej głębokości i długości setek metrów za pomoca kątówki, zejdziesz śmiertelnie na pylicę płuc najdalej w 1/3 roboty. A wcześniej oślepniesz.

Po trzecie - co w miejscach "trudnych"? Jak np przejść w ten sposób przez wewnętrzny narożnik ściany? Wykuć większą dziurę, w której da się złożyć zakręt? Głupio trochę...

J.

Edytowane przez Jarek.P

• 2 weeks później...

Dawno w tym temacie nie było ruchu, więc z życia wzięte.

Bielsko-Biała, pogranicze dzielnic Komorowice i Mazańcowice, ulica o wdzięcznej nazwie Biedronki.

Rzecz się działa w ostatnią sobotę, pochmurno, w radyju zapowiadali burze z możliwością wystąpienia gradobicia.

No i przyszła burza, troszke popadało, troszke pobłyskało i w końcu trach ciach i piorun walnął w linie napowietrzną na ulicy.

Efekt - spalone wszystko co było zasilane z dwóch faz (niech będzie L1 i L3), czyli: lodówka, kuchenka, mikrofala, telefony, fax, komputery, TV, mniejsza elektronika, włącznie z żarówkami energooszczędnymi.

Teraz płacz i zgrzyt zębów, bo padł dysk z danymi firmy.... A kilka miesięcy wcześniej namawiałem: dobry uziom + ochronniki.... koszt niech będzie 1000zł.

Wtedy było za drogo, teraz jest odpowiednio taniej.

Sprzęty AGD miały nie więcej niż 1-2 lata więc czas najwyższy by je wymienić na nowsze ;)

Obok leci linia Wysokiego Napięcia, rosną wysokie drzewa, a ten głupi piorun akurat trafił w tą linię.

Na ulicy jest więcej takich przypadków, ten jeden widziałem na własne gałki oczne w niedziele już po wszystkim.

Dawno w tym temacie nie było ruchu, więc z życia wzięte.

Bielsko-Biała, pogranicze dzielnic Komorowice i Mazańcowice, ulica o wdzięcznej nazwie Biedronki.

Rzecz się działa w ostatnią sobotę, pochmurno, w radyju zapowiadali burze z możliwością wystąpienia gradobicia.

No i przyszła burza, troszke popadało, troszke pobłyskało i w końcu trach ciach i piorun walnął w linie napowietrzną na ulicy.

Efekt - spalone wszystko co było zasilane z dwóch faz (niech będzie L1 i L3), czyli: lodówka, kuchenka, mikrofala, telefony, fax, komputery, TV, mniejsza elektronika, włącznie z żarówkami energooszczędnymi.

Teraz płacz i zgrzyt zębów, bo padł dysk z danymi firmy.... A kilka miesięcy wcześniej namawiałem: dobry uziom + ochronniki.... koszt niech będzie 1000zł.

Wtedy było za drogo, teraz jest odpowiednio taniej.

Sprzęty AGD miały nie więcej niż 1-2 lata więc czas najwyższy by je wymienić na nowsze ;)

Obok leci linia Wysokiego Napięcia, rosną wysokie drzewa, a ten głupi piorun akurat trafił w tą linię.

Na ulicy jest więcej takich przypadków, ten jeden widziałem na własne gałki oczne w niedziele już po wszystkim.

Dobry uziom to co w tym przypadku znaczy.

Mój elektryk nie chciał słyszeć o zabezpieczaniu odgromowym niestety.