kulca 07.06.2011 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 w ziemi raczej nikt nie będzie odgałęzień robił, wiadomo że chodzi o puszkę, skrzynkę lub podobne w którym można rozgałęzić zasilanierozgałęzienia można więc robić do woli, jednak poprawnym jest robić je dopiero za wyłącznikiem głównym zasilania domu, czyli rozgałęzienie robimy w pierwszej rozdzielnicy, do której przychodzi przewód zasilającyradząc przewody aluminiowe w obecnych czasach widać, że jesteś "dinozaurem" elektryki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 07.06.2011 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 radząc przewody aluminiowe w obecnych czasach widać, że jesteś "dinozaurem" elektryki On je radzi na WLZ do ziemi, tu aluminium jest bardzo dobrym wyborem. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 07.06.2011 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 On je radzi na WLZ do ziemi, tu aluminium jest bardzo dobrym wyborem. J. jaki masz przewód u siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 07.06.2011 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 U siebie mam YKY 10mm2, ale gdybym miał kłaść WLZ jeszcze raz, położyłbym YAKY 16mm2 Przewody aluminiowe są złem w instalacjach wewnątrzmieszkaniowych. Z wielu przyczyn ogólnie znanych, nie ma się co na ich temat kolejny raz rozwodzić.Ale w ziemi, z odpowiednio dobraną średnicą i końcami zarobionymi jak należy, przewód taki funkcjonalnie w niczym nie będzie odbiegał od miedzianego, a jest znacznie tańszy. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 07.06.2011 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 ja i siebie przewód kładłem po wymurowaniu przeciągając go przez odpowiednie peszle/rury osłonowe do rozdzielnijakbym miał YAKY 4x16mm2 to nie dał bym rady go przeprowadzić, miedź jest dużo elastyczniejsza, i dodatkowo mniejszej średnicy przewodyróżnica w cenie jest rzeczywiście prawie trzykrotna, jednak w moim przypadku aluminium nie dałbym rady położyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 11.06.2011 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2011 radząc przewody aluminiowe w obecnych czasach widać, że jesteś "dinozaurem" elektryki Nie rozśmieszaj ludzi. Mało kto jest tak na bieżąco z normami jak ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 11.06.2011 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2011 Przewody aluminiowe są złem w instalacjach wewnątrzmieszkaniowych. Przewody aluminiowe są złem w starych instalacjach, a w nowych są niedopuszczalne we współczesnych instalacjach wewnątrzmieszkaniowych, gdyż stosowanie przewodów aluminiowych o przekrojach poniżej 16 mm kw. jest niedopuszczalne, o czym mówią przepisy, szanowny kulca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 11.06.2011 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2011 ja i siebie przewód kładłem po wymurowaniu przeciągając go przez odpowiednie peszle/rury osłonowe do rozdzielni jakbym miał YAKY 4x16mm2 to nie dał bym rady go przeprowadzić, miedź jest dużo elastyczniejsza, i dodatkowo mniejszej średnicy przewody różnica w cenie jest rzeczywiście prawie trzykrotna, jednak w moim przypadku aluminium nie dałbym rady położyć Jeśli tak, to wg mnie ktoś błędnie zlokalizował rozdzielnicę. Takie coś wg WT z 2002 roku nie ma prawa zaistnieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 12.06.2011 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Nie rozśmieszaj ludzi. Mało kto jest tak na bieżąco z normami jak ja. Jeżeli tak to poproszę Cię o interpretację norm dla stref łazienkowych. W normie jest podane że strefa I kończy się 60cm na boki od obrysów wanny i 225cm pionowo nad wanną. Czy w przypadku kabiny prysznicowej jest tak samo tzn. że powyżej 225cm możemy montować nawet gniazdka wtykowe 230V? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paczka 12.06.2011 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Bardzo dziękujemy wszystkim za cenne informacje i porady. Nie było naszym zamiarem sprowokowanie tak "elekryzującej " dyskusji, ale nie ma to jak burza mózgów ) Teraz spokojnie możemy rozpatrywać oferty wykonawców. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 12.06.2011 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Jeżeli tak to poproszę Cię o interpretację norm dla stref łazienkowych. W normie jest podane że strefa I kończy się 60cm na boki od obrysów wanny i 225cm pionowo nad wanną. Czy w przypadku kabiny prysznicowej jest tak samo tzn. że powyżej 225cm możemy montować nawet gniazdka wtykowe 230V? http://instalacje.haler.pl/instalacja-elektryczna-w-lazience/ http://systemyogrzewania.pl/Projektowanie/Strefy-ochronne-obowi%C4%85zuj%C4%85ce-przy-monta%C5%BCu-urz%C4%85dze%C5%84-elektrycznych-w-%C5%82azienkach-19461.html itp., itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 12.06.2011 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 http://instalacje.haler.pl/instalacja-elektryczna-w-lazience/ http://systemyogrzewania.pl/Projektowanie/Strefy-ochronne-obowi%C4%85zuj%C4%85ce-przy-monta%C5%BCu-urz%C4%85dze%C5%84-elektrycznych-w-%C5%82azienkach-19461.html itp., itp. Ale ja znam takie rysunki. Mnie dziwi że jest w tym wszystkim jakaś nie konsekwencja. Bo np. w odległości 60cm od brodzika nie można montować gniazdka ale na wysokości powyżej 225cm już można. To jaki to sens jeżeli np. deszczownie montuję się na wysokości od 220-235cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 12.06.2011 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Mnie dziwi że jest w tym wszystkim jakaś nie konsekwencja. Bo np. w odległości 60cm od brodzika nie można montować gniazdka ale na wysokości powyżej 225cm już można. A gdzie tak jest napisane? To jaki to sens jeżeli np. deszczownie montuję się na wysokości od 220-235cm. Co ma piernik do wiatraka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 12.06.2011 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 A gdzie tak jest napisane? A strefie 2 nie można montować gniazdka tak czy nie? A gdzie się kończy 2 strefa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 12.06.2011 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Bo np. w odległości 60cm od brodzika nie można montować gniazdka ale na wysokości powyżej 225cm już można. To jaki to sens jeżeli np. deszczownie montuję się na wysokości od 220-235cm. Sens pierwszej strefy jest taki, że stojąc w brodziku/wannie nie masz prawa dosięgnąć ręką do urządzenia elektrycznego. Stąd te 60cm wzdłuż i 225cm wzwyż J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 12.06.2011 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Sens pierwszej strefy jest taki, że stojąc w brodziku/wannie nie masz prawa dosięgnąć ręką do urządzenia elektrycznego. Stąd te 60cm wzdłuż i 225cm wzwyż J. I tu własnie nie widzę sensu bo mam 185cm wzrostu i spokojnie dosięgnę ręka powyżej 225cm i w kabinie prysznicowej i w wannie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 13.06.2011 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 I tu własnie nie widzę sensu bo mam 185cm wzrostu i spokojnie dosięgnę ręka powyżej 225cm i w kabinie prysznicowej i w wannie A gdzie jest napisane, że niewolno montować gniazdek w strefie drugiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 13.06.2011 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 A gdzie jest napisane, że niewolno montować gniazdek w strefie drugiej? A Ty montujesz gniazdka wtykowe 230V w strefie 2 ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 26.06.2011 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 I tu własnie nie widzę sensu bo mam 185cm wzrostu i spokojnie dosięgnę ręka powyżej 225cm i w kabinie prysznicowej i w wannie My mówimy o kabinie z dachem! Z końca dachu zakreśl promień 60 cm i poza wnetrzem tego promienia, na wysokości 225 cm można montować gniazdko, jasne?!?!?! I nie pierdziel mi o deszczowniach na wysokości 235 cm, bo nawet jakby były na wysokości 5 metrów, to całe wnętrze od sitka do podłogi, jest strefa pierwsza! Paniatno? Zapoznaj się z tym, jak norma określa wyznaczanie stref, a nie z centymetrami, które są wskazówką jak liczyć strefę od czegoś. czyli okreslają odległość, ale od konkretnego miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rome 10.07.2011 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 (edytowane) Witam Wszystkich Po przejrzeniu całego wątku nie znalazłem ostatecznej odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Chodzi oczywiście o moc przyłączeniową, do takiego założenia: Dom około 220m2 Garaż na dwa auta + małe mieszkanie dla dwóch osób czyli około 40-45m2 Wiadomym jest że będziemy raczej korzystać z ogrzewania gazem ziemnym + kolektory. Chciałbym wystąpić o warunki przyłącza i chcemy zrobić to raz a dobrze aby później nie trzeba było występować o wzrost mocy itp. No i wiadomo urządzenia AGD jak w każdym domu + jakiś komputer Więc pytanie ile tych kw będzie nam trzeba? Pozdrawiam i dzięki za pomoc Roman Edytowane 10 Lipca 2011 przez Rome uzupełnienie wypowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts