Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prawie wszystko o szeroko rozumianej elektryce.

Recommended Posts

w ziemi raczej nikt nie będzie odgałęzień robił, wiadomo że chodzi o puszkę, skrzynkę lub podobne w którym można rozgałęzić zasilanie

rozgałęzienia można więc robić do woli, jednak poprawnym jest robić je dopiero za wyłącznikiem głównym zasilania domu, czyli rozgałęzienie robimy w pierwszej rozdzielnicy, do której przychodzi przewód zasilający

radząc przewody aluminiowe w obecnych czasach widać, że jesteś "dinozaurem" elektryki

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U siebie mam YKY 10mm2, ale gdybym miał kłaść WLZ jeszcze raz, położyłbym YAKY 16mm2

Przewody aluminiowe są złem w instalacjach wewnątrzmieszkaniowych. Z wielu przyczyn ogólnie znanych, nie ma się co na ich temat kolejny raz rozwodzić.

Ale w ziemi, z odpowiednio dobraną średnicą i końcami zarobionymi jak należy, przewód taki funkcjonalnie w niczym nie będzie odbiegał od miedzianego, a jest znacznie tańszy.

J.

ja i siebie przewód kładłem po wymurowaniu przeciągając go przez odpowiednie peszle/rury osłonowe do rozdzielni

jakbym miał YAKY 4x16mm2 to nie dał bym rady go przeprowadzić, miedź jest dużo elastyczniejsza, i dodatkowo mniejszej średnicy przewody

różnica w cenie jest rzeczywiście prawie trzykrotna, jednak w moim przypadku aluminium nie dałbym rady położyć

Przewody aluminiowe są złem w instalacjach wewnątrzmieszkaniowych.

Przewody aluminiowe są złem w starych instalacjach, a w nowych są niedopuszczalne we współczesnych instalacjach wewnątrzmieszkaniowych, gdyż stosowanie przewodów aluminiowych o przekrojach poniżej 16 mm kw. jest niedopuszczalne, o czym mówią przepisy, szanowny kulca.

ja i siebie przewód kładłem po wymurowaniu przeciągając go przez odpowiednie peszle/rury osłonowe do rozdzielni

jakbym miał YAKY 4x16mm2 to nie dał bym rady go przeprowadzić, miedź jest dużo elastyczniejsza, i dodatkowo mniejszej średnicy przewody

różnica w cenie jest rzeczywiście prawie trzykrotna, jednak w moim przypadku aluminium nie dałbym rady położyć

Jeśli tak, to wg mnie ktoś błędnie zlokalizował rozdzielnicę. Takie coś wg WT z 2002 roku nie ma prawa zaistnieć.

Nie rozśmieszaj ludzi. Mało kto jest tak na bieżąco z normami jak ja.

Jeżeli tak to poproszę Cię o interpretację norm dla stref łazienkowych.

W normie jest podane że strefa I kończy się 60cm na boki od obrysów wanny i 225cm pionowo nad wanną.

Czy w przypadku kabiny prysznicowej jest tak samo tzn. że powyżej 225cm możemy montować nawet gniazdka wtykowe 230V?

Jeżeli tak to poproszę Cię o interpretację norm dla stref łazienkowych.

W normie jest podane że strefa I kończy się 60cm na boki od obrysów wanny i 225cm pionowo nad wanną.

Czy w przypadku kabiny prysznicowej jest tak samo tzn. że powyżej 225cm możemy montować nawet gniazdka wtykowe 230V?

http://instalacje.haler.pl/instalacja-elektryczna-w-lazience/

http://systemyogrzewania.pl/Projektowanie/Strefy-ochronne-obowi%C4%85zuj%C4%85ce-przy-monta%C5%BCu-urz%C4%85dze%C5%84-elektrycznych-w-%C5%82azienkach-19461.html

itp., itp.

Ale ja znam takie rysunki.

Mnie dziwi że jest w tym wszystkim jakaś nie konsekwencja.

Bo np. w odległości 60cm od brodzika nie można montować gniazdka ale na wysokości powyżej 225cm już można.

To jaki to sens jeżeli np. deszczownie montuję się na wysokości od 220-235cm.

Mnie dziwi że jest w tym wszystkim jakaś nie konsekwencja.

Bo np. w odległości 60cm od brodzika nie można montować gniazdka ale na wysokości powyżej 225cm już można.

A gdzie tak jest napisane?

Co ma piernik do wiatraka

Sens pierwszej strefy jest taki, że stojąc w brodziku/wannie nie masz prawa dosięgnąć ręką do urządzenia elektrycznego. Stąd te 60cm wzdłuż i 225cm wzwyż

J.

Sens pierwszej strefy jest taki, że stojąc w brodziku/wannie nie masz prawa dosięgnąć ręką do urządzenia elektrycznego. Stąd te 60cm wzdłuż i 225cm wzwyż

J.

I tu własnie nie widzę sensu bo mam 185cm wzrostu i spokojnie dosięgnę ręka powyżej 225cm i w kabinie prysznicowej i w wannie

• 2 weeks później...
I tu własnie nie widzę sensu bo mam 185cm wzrostu i spokojnie dosięgnę ręka powyżej 225cm i w kabinie prysznicowej i w wannie

My mówimy o kabinie z dachem! Z końca dachu zakreśl promień 60 cm i poza wnetrzem tego promienia, na wysokości 225 cm można montować gniazdko, jasne?!?!?!

I nie pierdziel mi o deszczowniach na wysokości 235 cm, bo nawet jakby były na wysokości 5 metrów, to całe wnętrze od sitka do podłogi, jest strefa pierwsza! Paniatno? Zapoznaj się z tym, jak norma określa wyznaczanie stref, a nie z centymetrami, które są wskazówką jak liczyć strefę od czegoś. czyli okreslają odległość, ale od konkretnego miejsca.

• 2 weeks później...

Witam Wszystkich

Po przejrzeniu całego wątku nie znalazłem ostatecznej odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie.

Chodzi oczywiście o moc przyłączeniową, do takiego założenia:

Dom około 220m2

Garaż na dwa auta + małe mieszkanie dla dwóch osób czyli około 40-45m2

Wiadomym jest że będziemy raczej korzystać z ogrzewania gazem ziemnym + kolektory.

Chciałbym wystąpić o warunki przyłącza i chcemy zrobić to raz a dobrze aby później nie trzeba było występować o wzrost mocy itp.

No i wiadomo urządzenia AGD jak w każdym domu + jakiś komputer

Więc pytanie ile tych kw będzie nam trzeba?

Pozdrawiam i dzięki za pomoc :D

Roman

Edytowane przez Rome
uzupełnienie wypowiedzi