Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

No to mamy vacik do zwrotu :D

RYDZU

Recommended Posts

Zgadzam się z Lidką, niestety...

Skądś pieniądze trzeba brać, a posłowie radośnie przepychają co się tylko da, żeby tylko nie wypaść źle u wyborców. Żałosne. A zapłacimy za to albo większą inflacją, albo takimi czy innymi podatkami. Pamiętajcie, że budżet nie jest jakimś magiczny workiem z którego ONI mogliby sypnąć groszem, ale nie chcą. Budżet ma swoje granice, i żeby ONI mogli sypnąć groszem to MY musimy im ten grosz dać.

Czytałem tez jakiś czas temu, że ustawa jest mocno skopana - bodajże firmy dzięki jakiejś furtce będa mogły ubiegać się o zwrot podwójnie - raz bo odliczają VAT i tak, a drugi raz na podstawie ustawy (co jest dziwne, bo ustawa ma niby dotyczyć tylko osób fizycznych). I znowyu będziemy mieli małpy w cyrku.. o przepraszam... komisję sejmową.

Więc ja się wcale nie cieszę...

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sprawa wyglada tak:

- garstka ludzi dostanie kase jako zwrot roznicy VAT

- CALA POLSKA zaplaci za to by ta garstka mogla dostac ten zwrot bo podniosa akcyze badz inny podatek na paliwo i WSZYSCY za to zaplaca!

Ciekawe czy ktokolwiek porownal procentowe udzialy w stosunku "zwrot vat"/"tankujacy paliwo" - i teraz wychodzi jak na dloni ze pod przykrywka zwrotu mizernego VATu ukryty zosta kolejny podatek i kolejny wzrost wszystkiego bo paliwo pociagnie reszte - OBY TAK DALEJ!!!

Az sie odechciewa wszystkiego :(

słono zapłacimy za benzyne

Aniu przesadzasz, tak podwyżka akcyzy o 25 groszy to pic, wraz ze wzrostem ropy na światowych rynkach, rośnie cena paliw w Polsce, a akcyza jest wartością procentową, więc i bez jej podwyżki ona sama wzrośnie niedługo o 50 groszy, niezależnie od tego czy będzie zwrot czy nie. Wzrośnie, bo co raz cześciej się mówi iż ropa przekroczy 100dolców za baryłkę co jest prawdopodobne, bo dzisiaj już jest powyżej 70$, a niedawno była po 20-25$.

badz tak dobry i przypomnij mi staruszkowi kiedy byla taka cena?

Akcyza i tak by poszła do góry i tak. Jak nie z tej strony to by dowalili z innej. Co robią od dłuższego czasu? Doją nas aż miło. Zabierają co tylko można. To przypomina już pasożytnictwo. Jeśli dotrwam do zwrotu, to wezmę te pieniądze bez zastanowienia. Kto się martwi o mnie? Górnicy poszumieli i dostali lekką ręką - a czy oni się martwili o mnie? NIE - więc niech teraz też płacą, bo za nich będę płacił JA i WY.

Nie tak dawno mówili tu wszyscy o podwyżkach na olej opałowy. Niby sprawa przycichłą, ale tylko na chwilę. Wróci, może nie tak głośno, ale małymi kroczkami. Ci co nie chcą zwrotu niech nie biorą - przecież nie ma obowiązku odbierania a zobaczycie, że nic się nie zmieni. ROlnicy też nie mają obowiązku ubiegania się o dopłaty, a przecież wszyscy płacimy składki na unię.

A ja czegoś nie rozumię albo nie doczytałem./ Przed wejściem do unii i batali o stawkę VAT w budownictwie media mówiły, że ten VAT i tak idzie do wspónej kasy unijnej i Polska z tego podatku nic nie ma. Teraz się mówi, że tragedia i trzeba podnosić akcyzę? To jak to jest? I pytanko czy Ci co załapali się na dużą ulgę budowlana i która im się już w ub. roku skończyła też mogą z tej ustawy skorzystać bo wcześniej projekty mówiły że Oni już nie.

badz tak dobry i przypomnij mi staruszkowi kiedy byla taka cena?

w 2004 jeszcze było 20-pare dolców, a nawet chwilowo zbliżało się do 20 dolców po interwenciach, krajów OPEC, w 2002 było jak za darmo, poniżej 20$

ostatnio interesowalem sie cena barylki dokladnie rok temu i juz wtedy byla okolo 45 dolcow

różnice w podatku wypłacą jednorazowo, a akcyzę na plaiwa podniosą na lata.. :-) budującym w tej chwili sie to opłaca bo odzyskane z 22% VATu pieniądze spłacą do budżetu nie sami, lecz z pomocą całęgo społeczeństwa, nawet tego, które sie nie buduje i które zwrotu nie dostanie :-)

A co mówi społeczeństwo które się nie buduje a kożysta z podwyższonego podatku? Czemu kupując dom od developera można mieć 7% a jak buduję sam bo na developera mnie nie stać to mam dostać jeszcze po d...e? Jesteśmy wszyscy równi wobec prawa a w obecnym układzie tej równości nie widzę. Kogo stać ma taniej a kogo nie stać i męczy się sam płaci więcej. Ci co pracują na południu robią zadymę i dostają a Ci co są rozrzuceni dostają ale po czterech literach.

Tyle obiecywano refundację i było cacy, teraz jak faktycznie trzeba oddać to wymyśla się przeszkody by skłócić społeczeństwo. Czy to jest uczciwe? I naiwnością jest myslenie, że by tej podwyżki nie było - ONI po prostu cieszą się, że mają pretekst. Podobnie można by powiedzieć, że "knąbrni" posiadacze kotłowni na olej opałowy nie chcą płacić większej akcyzy przez co nie ma z czego zwracać VAT'u albo dowala się nam inne podatki. Jak widać można kota odwracać na różne strony.

Ogólnie co do kiełbasy wyborczej zgadzam się ze smutną lidką - ale w przypadku tego konkretnego zwrotu - to mam zdanie przeciwne. Sam nie dostanę prawdopodobnie ani złotówki (prawie wszystko kupiłem przed majem 2004 - przepłacając bo zależało mi na czasie). Więc nie mówię z perspektywy własnej kieszeni.

Otóż jeśli nie zepsują tego dziwnymi działaniami typu podwyżka akcyzy czy inny bubel oraz jeśli w ustawie nie ma jakiś niedoróbek legislacyjnych by można było wyciągnąć nienależny zwrot - to państwo na tej ustawie finansowo zyska - na pewno w dłuższej perspektywie a prawdopodobnie nawet w perspektywie roku.

Że w dłuższej perspektywie zyska to chyba jest oczywiste dla wszystkich (oprócz ekonomistów rządowych): zmniejszenie szarej strefy poprzez m.in. wzrost zaufania do Państwa i opłacalność brania faktur. W dodatku pieniądze ze zwrotu będą szły do ludzi, którzy inwestują! Na co je wydacie jak dostaniecie? Na piwo? Nie spłacicie raty kredytu? Nie zaczniecie robić np. podjazd przed domem czy napęd do bramy? I jeśli będziecie coś kupować to kupicie te rzeczy bez faktury?

Jeśli zwracać pieniądze - to właśnie jest to zwrot w dobre ręce - bo ludzi, którzy udowodnili, że potrafią inwestować długofalowo. Gość nie kupił kolejnego samochodu tylko forsę władował w dom. Zaciągnął kredyty i może nieświadomie, ale bardzo starał się rozruszać gospodarkę. Tylu ludziom dał pracę. I sam musi ostro zasuwać żeby kredyty pospłacać. A zaraz z niego zaczną doić - bo można - bo jest, z czego - kataster, itp. A w dodatku skoro dom - to raczej nie wyjeżdża. Więc dalej będzie w Polsce wydawał forsę. To komu jak nie jemu dać te kilka groszy, które wcześniej mu zabrano ....

W przypadku górników, o których jak widzę zapomniano już chyba i rząd tak bardzo nie protestował, to jest właśnie wyrzucenie pieniędzy w błoto. Bo prali po mordach - i się ich boją - to dostają forsę. To jest właśnie nieopłacalne ekonomicznie ani w krótkiej ani tym bardziej długiej perspektywie.

Pozdrawiam

_bogus_ - pństwo wychodzi z założenia, że jak udało się nam zdobyć na dom to i ten VAT przetrzymamy... Ja starałem się brać na co się da FV bo naiwnie (?) liczyłem, że obiecujący będzie uczciwy i dotrzyma obietnic. A tak bym kombinował i kupował na boku. Czy o to chodzi? Po raz kolejny wychodzi, że nie warto być uczciwym.

ostatnio interesowalem sie cena barylki dokladnie rok temu i juz wtedy byla okolo 45 dolcow

oj leonku myślisz że kłamię :D , w najtańszych okresach (na poczatku roku) była poniżej 30$, jeszcze nawet w maju spadło poniżej 30$, zwłaszcza po interwencji OPEC, średnia owszem mogła wyjść ze 45$, bo ostro cena szła w górę, masz link to wykresu http://www.rynek.owg.pl/Notowania_surowcow

miałem gdzieś bardziej szczegóły wykres i tam były naprawdę "tanie dni"

oj leonku myślisz że kłamię :D , w najtańszych okresach (na poczatku roku) była poniżej 30$, jeszcze nawet w maju spadło poniżej 30$, zwłaszcza po interwencji OPEC, średnia owszem mogła wyjść ze 45$, bo ostro cena szła w górę, masz link to wykresu http://www.rynek.owg.pl/Notowania_surowcow

miałem gdzieś bardziej szczegóły wykres i tam były naprawdę "tanie dni"

Dni taniej ropy skonczyly sie juz chyba definitywnie ! :cry:

Slyszalem dzisiaj w radiu , ze francuski rzad przewiduje rekmpensaty dla wlascicieli domow ogrzewanych olejem , dla zrekompensowania ostatnich podwyzek tego paliwa . Moze kiedys polski rzad o tym tez pomysli.... ??? :wink:

Ta ustawa o zwrocie Vat to jest wyjątkowy "knot" legislacyjny uchwalony dla potrzeby chwili wyborczej.

Owszem - pewne grono budujących i remontujących skorzysta co nieco ale wyrwa w budżecie będzie tak duża, że płacić za nią będziemy wszyscy i to przez długie, długie lata. Tym bardziej, że ta ustawa ma rozwiązania "kryminogenne" niezwykle zachęcające do oszustw.

Nie lubię czegoś takiego.

By nie było nieporozumień - jeszcze nie zakończyłem swojej budowy i jestem w gronie ewentualnych beneficjentów tej ustawy.

Pozdrówka

Przecież budżet nie z gumy... Zedrą z nas i to podwójnie :( A ci co się cieszą przypominają mi klientów, którzy aby otrzymać 100 zł rabatu jadą po towar kilkadziesiąt km i płacą 200 zł za transport. Marketing, psychologia, socjotechnika - nauki z kolosalną przyszłością. Cała w tym sztuka aby udowodnić, że się zyska. A perpetuum mobile nie istnieje...

Tymczasem tłumy do urn wyborczych.... :cry:

W sobotę w "Rzeczypospolitej" ma być poradnik dotyczący tej ustawy - a na razie to:

http://www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_050831/prawo/prawo_a_9.html

Część podatku wróci do inwestorów

Po odrzuceniu przez Sejm weta do ustawy o zwrocie VAT za materiały budowlane prezydent nie może już dalej jej blokować. Konstytucja daje mu 7 dni na podpisanie ustawy

Zwrot ma rekompensować podniesienie stawki VAT na materiały budowlane z 7 proc. do 22 proc., co obowiązuje od 1 maja 2004 r.

© PIOTR KOWALCZYK

Inwestorzy kupujący materiały budowlane na własne potrzeby mieszkaniowe otrzymają więc zwrot części VAT zapłaconego w cenie materiałów budowlanych.

Posłowie nie podzielili obaw prezydenta, że ustawa będzie zbyt dużym obciążeniem dla budżetu i stworzy okazję do nadużyć.

Zwrot ma rekompensować podniesienie stawki VAT na materiały budowlane z 7 proc. do 22 proc., co obowiązuje od 1 maja 2004 r. Będzie obejmował tylko kwotę podwyżki VAT (o 15 proc.), czyli kwotę równą 68,18 proc. VAT zapłaconego w cenie materiałów budowlanych. Nie obejmie VAT zapłaconego w cenie usług budowlano-montażowych. Skorzystają więc z niego tylko osoby fizyczne, które samodzielnie prowadzą inwestycje mieszkaniowe i same kupują materiały budowlane.

Mniejszy zwrot otrzymają ci, którzy korzystali w ramach praw nabytych z dużej ulgi budowlanej i ulgi na remont i modernizację, obowiązującej jeszcze w 2005 r. Mogą oni liczyć na zwrot wynoszący nie więcej niż 55,23 proc. kwoty VAT zapłaconego w cenie materiałów budowlanych. Dodatkowo będą obowiązywać górne, kwotowe limity zwrotu odnoszące się do ceny tzw. powierzchni rozliczeniowej. Osoby pozostające w związku małżeńskim mają jeden wspólny limit.

Górny limit zwrotu wyznaczy dla inwestycji wymagających pozwolenia na budowę iloczyn 70 mkw. powierzchni i ceny 1 mkw. powierzchni użytkowej budynku przyjmowanej na potrzeby obliczenia premii gwarancyjnej od wkładów na książeczkach mieszkaniowych. Przy wydatkach remontowych górny limit zwrotu stanowić będzie iloczyn 30 mkw. powierzchni i wskazanej ceny 1 mkw. powierzchni użytkowej budynku. Można w przybliżeniu powiedzieć, że fiskus w pierwszym przypadku może oddać w sumie ok. 22 tys. zł, a w drugim - 9,5 tys. zł. Inwestorzy, którzy korzystali lub korzystają z ulg mieszkaniowych, mogą liczyć na mniej - odpowiednio ok. 17,5 tys. zł oraz 7,5 tys. zł.

Niektóre zasady i warunki korzystania ze zwrotu części VAT są analogiczne do przyjętych w odniesieniu do ulg mieszkaniowych. Jest jednak między nimi a prawem do zwrotu zasadnicza różnica, gdy chodzi o krąg osób, które mogą skorzystać z tego prawa. Ulgi przysługiwały wyłącznie osobom płacącym podatek od dochodów osobistych, i to według skali podatkowej lub wformie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych. Natomiast prawo do zwrotu otrzymały wszystkie osoby fizyczne kupujące materiały budowlane na cele mieszkaniowe, bez względu na to, czy płacą jakiś podatek, czy nie. Ze zwrotu mogą więc skorzystać także rolnicy. Mogą o niego występować również osoby, które nie mają w Polsce żadnych dochodów ani nawet - jak się wydaje - miejsca zamieszkania, jeśli kupiły materiały budowlane na cele premiowane zwrotem i spełnią inne warunki formalne.

Zwrot obejmie wydatki poniesione od 1 maja 2004 r., czyli od wprowadzenia podwyżki VAT na materiały budowlane, do 31 grudnia 2007 r. Ponieważ nowa ustawa wejdzie w życie 1 stycznia 2006 r., dopiero od tego dnia będzie można ubiegać się o zwrot VAT zapłaconego w cenie materiałów budowlanych kupionych w latach 2004 i 2005. Urząd skarbowy będzie miał 6 miesięcy na wydanie decyzji w sprawie zwrotu, licząc od dnia złożenia wniosku. Pierwsze pieniądze na ten cel wypłyną więc z budżetu w połowie przyszłego roku.

IZABELA LEWANDOWSKA

Kto może liczyć na odzyskanie części zapłaconego podatku, jakie inwestycje uprawniają do zwrotu, ile odda fiskus i jakich dokumentów zażąda od inwestorów. Na te i inne pytania odpowiemy w poradniku który ukaże się w sobotę w "Prawie co dnia".

Witam!

Skoro nasz rząd obiecał że po wstąpieniu do UE vat na materiały nie zwiekszy sie lub zostanie zwrócona róznica, to po co wliczył zyski z podwyżki do budżetu.

Nazywa sie to wirtualna ksiegowoscia 8)

Ciekawy jest rowniez podatek vat od paliw ktory jest naliczany od ceny paliwa + akcyza , czyli placimy podatek od podatku !! :evil: Socjalisci to zdolne bestie.....