Gość 29.08.2005 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 Czy w tym roku nie jest już za późno? Jak przygotować ziemię pod posiew i jak tę trawkę poźniej pielęgnować? Z góry dziękuję za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 30.08.2005 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 Teren powinien być przekopany, lub zaorany, odchwaszczony i zbronwany, lun zagrabiony, wypoziomowany i udeptany i zwałowany. Można do wierzchniej warstwy dodać trochę dobrej ziemi, lub kompostu, ewentualnie substratu torfowego (odkwaszonego torfu).Myśmy na naszej działce sieli trawę o różnych porach i nie ma z tym problemu. Trawa wschodzi przez dwa tydodnie, przedewszystkim musi być często podlewana po wysiewie, nawet kilka razy dziennie. Dobrym sposobem jest przykryć ją po wysiewie włókniną, tą białą i z wierzchu podlewać, wtedy mniej traci wody i można zaoszczędzić na wodzie.Pierwasze koszenie należy przeprowadzić, gdy osiągnie 8-10cm. Wtedy jest już wystarczająco ukorzeniona. Dalej to kosić regularnie jak podrasta, podobno wystarczy nie dać jej zakwitnąć, bo wtedy się wykępia.I to wszystko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 30.08.2005 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 Ania ja wczoaraj własnie posiałam trawke przed ogrodzeniem....to najlepszy czas na zakładanie trawnika...( tak bynajmniej pisza na opakowaniach trawy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 30.08.2005 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 Ja też wczoraj zrobiłem pierwszy siew. Poczekamy zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PIOT_R 30.08.2005 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 Czy przy siewie trawy , sypaliście jakiś nawóz? Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 30.08.2005 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 Na zagrabioną ziemię niasiona, potem torf i zawałować. Żadnego nawozu.Nie wiem tylko ile tych nasion powinno się wysiać aby było optymalnie. Za żadko źle ale i za gęsto też nie za dobrze. Najwyżej później się dosieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seti 30.08.2005 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 na pierwsze pytanie - my posialiśmy 2 tyg. temu i wzeszła pięknie (choć są niewielkie łyse placki), do września spokojnie można siać (tak słyszałem) na drugie w kolejności:usunąć ręcznie chwasty z korzeniami (mordęga ale skuteczne)wyrównać terenglebogryzarka albo łopata - przekopaćzwałowaćposiać, przysypać trochę ziemią i zwałować (trzy ostatnie rzeczy w suchy dzień, bo się inaczej ziemia do wału lepi)podlewać nie za ostro (strumień)modlić się o brak burz, nawałnic w okresie wschodzenia maleństwa ja mam teren trochę pochyły, przy solidnych deszczach mogłoby część spłukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 30.08.2005 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 Czy przy siewie trawy , sypaliście jakiś nawóz? Piotrek tak polecany jest nawoz hydrokompleks ja sypałam przes sianiem trawki w grodzie.Mam piękna ( nie zapeszyc) sypałam nawoz siewnikiem nastawionym na nr5 i zaraz potem nasiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 31.08.2005 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 Należy tak wysiać, aby nasiona były rozrzucone w miarę gęsto, są one bardzo lekkie. Mnie 2kg nasion starcza na 200-300m2, jeżeli ktoś nie ma wprawy w sianiu trawy (należy siać z wiatrem) to można domieszać drobnego piasku i siać z piaskiem podobno łatwiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek33 02.09.2005 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 Jeszcze nie jest za późno ... jeszcze zdążysz na pewno 2-3 razy ją skosić ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts