Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

droga gminna - obowiązki gminy

aga m

Recommended Posts

witam. mam problem. do działki jest droga, choć w sumie trudno to nazwać drogą, wygląda mniej więcej jak w górach miejsce spływu okresowej rzeczki. jest tragiczna i daleka. jest też bliższy, lepszy dojazd, ale przez prywatny teren i właściciele niedługo będą mieli dosyć tych przejazdów przez swój teren, bo sprzedanych działek u góry jest coraz więcej. Podobno jest przepis, że jak gmina wyda minimum 3 zezwolenia na budowę to musi doprowadzić (istniejącą) drogę do tych działek do jakiegoś stanu względnej używalności. Szukałam na stronach rządowych jakiegoś rozporządzenia w tej sprawie, ale nie znalazła. Czy wie ktoś na pewno czy taki przepis wogóle istnieje? A może ktoś wie z którego jest roku i jaki ma numer, i wogóle czy to ustawa, uchwała czy rozporządzenie. Proszę o pomoc i z niecierpliwością czekam na odpowiedż. Dziękuję. Aga M.

Hmmm ... zastanawiam sie i nie jestem w stanie sobie przypomnieć, żeby taki przepis obowiązywał. Pewnie jest to kolejny "przekaz ludowy"

Każdy właściciel ma obowiązek dbać o swoja nieruchomość aby korzystanie z niej nie stanowiło np. zagrożenia. Jednak odpowiedź gminy na takie problemy jest jedna - nie ma kaski :cry: , i rozmowa sie kończy.

Na marginesie uważam, że jesli zdecydowałaś sie na kupno działki bez należytego dojazdu to możesz mieć pretensje ... tylko do siebie.

P.S. usuń jeden z wątków bo założyłaś dwa takie same

droga była, ta lepsza na prywatnym terenie, tylko, że w pewnym momencie, nie wiadomo dlaczego sprzedano komuś działki z obydwóch stron tej drogi. i teraz została nam ta droga z drugiej strony-tragiczna. nie wiem na jakiej zasadzie zostały sprzedane te działki z drogą, ale budowa czegokolwiek jest niemożliwa bo żadne większe auto do góry po tej drodze nie dojedzie, a i osobowe ma z tym problemy.

Aga,

każda gmina przyzna,że ma taki obowiązek, ale..... nie jest zobligowana żadnym terminem.Więc zrobi to "jak będzie miec pierwsze pieniądze" czyli za 10-20lat

My dogadaliśmy się tak, że my dajemy robociznę w postaci koparkowego, a gmina żwir na wysypanie drogi -rzecz niebagatelna przy 120m do zrobienia

pozdr.