bezele 09.09.2005 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 ....ceramika czy tez bk wszystko zalezy od zasobnosci portfela osobiscie znam ludzi co postawili mury z pustakow zuzel betonowych i co ...zyja i funkcjonuja dalej nie neguje ze ceramika jest lepsza ale jakby na wszystko mial czlowiek patrzec to by z glodu umarl bo zaloze sie ze np to co jemy i czym oddychamy(np. w W-wie) jest na ogol duzo gorsze i szkodliwe niz takie tam mury.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 09.09.2005 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 Nie rozumiem argumentów typu "bo dom będzie czerwony"A jakie to ma znaczenie? Dla mnie mógłby byc nawet czarny. Przecież zaraz nie będzie tego widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dr.opsik 10.09.2005 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2005 Nie rozumiem argumentów typu "bo dom będzie czerwony Jest to taki element humorystyczny . Chodzi o to, że żadnej sensownej przewagi na BK ceramika nie posiada. (nie wiem, czy posiada jakąkolwiek) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
topher 10.09.2005 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2005 A WIELKI BRAT na was patrzy!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebulba 16.09.2005 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 Witam. No to jestem już po urlopie , ale sobie poczytałem posty , wielkie dzieki za odpowiedzi , szczególnie te konkretne. Widze ,że jest tu wielu doświadczonych i znudzonych takimi pytaniami więć niech nie tracą swojego cennego czasu na pisanie odpowiedzi. Przeglądam archiwum forum ,ale grono posiadaczy domku z BK stale się powiększa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
J_K_K 17.09.2005 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2005 Ale co z problemami porotermu (czy maxa i innych takich) typu: docinanie skosów przy ścianach szczytowych, szalowaniem wieńca z zewnatrz, bruzdami czy otworami pod puszki w ścianie, mocowaniem kołków pod grzejniki, karnisze,montaż okien, wieszanie obrazów na scianie (w BK wystarczy gwóźdź hartowany), Co Wy na to? A my na to, że nie robiłeś z tego - więc nie wiesz - skosy, bruzdy itp. -> szlifierka + tarcza diamentowa - wieniec, obrazki, szafki, itp - dłuższe kołki rozporowe, np. tzw. ramowe - otwory pod puszki - koronki,i tyle Pzdr JKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dr.opsik 17.09.2005 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2005 skosy, bruzdy itp. -> szlifierka + tarcza diamentowa Ciekawe jak to pójdzie , tarcza 230-stka sięga tylko 5,5cm z jednej strony, skosy mogą być"dziurawe" od góry(mogą potargać wiatroizolację).Potrzebny prąd, kurzu nie brakuje. Łatwiej dużo jest przeciąć ręczną piłą BK. Ja na pewno zaszaluję i zaleję te skosy końcowe betonem wieniec, obrazki, szafki, itp - dłuższe kołki rozporowe, np. tzw. ramowe Wieniec robiłem przybijając gwoździami deski do BK, w porothermie trzeba prąd, wiertarkę, jakieś kołki (droższe od gwoździ) i więcej roboty. Ciekawe też jak przymocuję wiszącą umywalkę, na pewno są specjalne kołki (tańsze od tych do BK ) Słuchaj powiem że rzeczywiście nie robiłem z porotermu, ale robiłem dużo z silki (podobne problemy) i NIC nie jest łatwiejsze w obróbce od BK. Będę w oknach np: robił wstawki z cegły pełnej, żeby było łatwo zamocować okna, itd,itd. pzdrw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
J_K_K 17.09.2005 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2005 skosy mogą być"dziurawe" od góry(mogą potargać wiatroizolację).Potrzebny prąd, kurzu nie brakuje. Łatwiej dużo jest przeciąć ręczną piłą BK. Ja na pewno zaszaluję i zaleję te skosy końcowe betonem Słuchaj powiem że rzeczywiście nie robiłem z porotermu, ale robiłem dużo z silki (podobne problemy) i NIC nie jest łatwiejsze w obróbce od BK. Będę w oknach np: robił wstawki z cegły pełnej, żeby było łatwo zamocować okna, itd,itd. pzdrw A jesteś pewien, że dobrze zrobisz zalewając te skosy ? Być może masz inną konstrukcję dachu - u mnie przy 2 spadowym, na "schodkach" szczytów leży więźba i dopiero po cieślach murarz to obmurował "na gładko". Z prądem nie widzę problemu - spróbuj budować bez niego Piła - zdaje się, że coś koło 100 PLN ? Dla porównania diamentówkę można kupić juz za ~20 PLN. Od BK z pewnością łatwiejsze w obróbce jest ... drewno . A po co Ci te wstawki z cegieł ? Przecież okna siedzą na 4 kotwach do każdej z nich po 2 rozporówki z koszulkami odpowiednimi do materiału. Zapewne gwoździe są tańsze, natomiast wkręty, jak się pewnie orientujesz, są i szybkiego montażu i do pustych przestrzeni itd. Na przestrzeni całej budowy wiele z nich zostało odzyskanych i uzytych conajmniej kilkakrotnie. Czego nie można powiedzieć o gwoździach A do autora wątku: znasz taką jedną piosenkę Martyny Jakubowicz o domach z betonu ? Pzdr JKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dr.opsik 17.09.2005 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2005 Pewnie masz rację, a może nie. Zbudowałem (moja firma) 14 domów, z BK, silki, optiroc (pustaki keramzytowe), pustaki żużlowe i jeden ze styropianu zalewanego betonem. Z porotermu jeszcze nie, ale wykonywałem rózne remonty z wykorzystaniem tego materiału i nadal twierdzę że najłatwiejszy w obróbce jest BK(z drewna nie budowałem i nie będę budował). Jest z nim najmniej problemów wykonawczych i uzytkowych. Powiem więcej, mieszkałem w domu z BK i nie widzę żadnych przeciwskazań co do tego materiału, a wszystkie wady BK to są właśnie takie jak np: Twoja , czyli żadnych konkretów. Będę teraz mieszkał w "porotermie" i nie spodziewam się lepszego samopoczucia, natomiast spodziewam się wielu upierdliwości o których pisałem kilka (kilkanaście) postów wyżej. Pewnie że są koszulki i różne duperele do porotermu, ale to zabiera czas i pieniądze. JEDYNA zaleta porotermu jaką widzę to taka, że tynki wolniej wysychają i można je ładniej zrobić nie urabiając się tak bardzo. pzdrw P.S.Aha, ciekawe jakie jaja będą z kołkami do wełny na elewacji:). Spodziewam się, że co drugi będzie słabo trzymał, Pażywiom, uwidim, jeszcze dwa miechy i będę wszystko znał z autopsji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agarche 05.04.2006 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 Witam, stoję teraz jak każdy inwestor kiedyś przed wyborem materiału na ściany domu. Dziękuję za duskusję, szczególni mi się podobała jej końcówka - rozmowa "techniczna" Dr.opsika i J_K_K, oby więcej takich konkretów. Temat jest wiecznie żywy i proszę wszystkich starszych forumowiczów o kontynuowanie rozmowy...piszcie więcej np.co mówią wykonawcy, czy cena za usługi mocno się różni w przypadku różnych materiałów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wolf PL 06.04.2006 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 Ja bym się nie przejmował starymi forumowiczami co piszą „poszukaj sobie „ Jak nie podoba im się to niech piszą sobie gdzie indziej , chyba że robią to po to aby mieć jak najwięcej postów a to mi zalatuje jakimś kompleksem . Często siedzę na forum i widzę te same osoby co wypowiadają się w prawie każdym temacie i nie wiem czy na prawdę maja łeb jak sklep czy może pieprzą tak aby popieprzyć bo co innego do roboty. W ostateczności mogę to zrozumieć. Dla tego prośba dla młodych forumowiczów, więcej wyrozumiałości i o…l ..ćo poniektórych. Może im założyć oddzielne forum i będą wpisywać: „w” „c” „ch” po jednej literce aby więcej postów Oczywiście jest to pewna uwaga skierowana nie do wszystkich starych bo są też i starzy z którymi warto podyskutować. Miałem ten sam dylemat. Do wyboru BK lub ceramika i ostatecznie wybrałem BK. Taniej za materiał, murowanie, docieplanie, obróbkę np. przy instalacjach, a jest to dla mnie ważne bo sam będę robić instalacje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 06.04.2006 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 Tylko BK !Od 20 lat w nim mieszkam (w 2 kolejnych domach).Tanio, ciepło, zdrowo.Teraz będzie trzeci moze nawet w wercji BK LUX (Ytong). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acidtea 06.04.2006 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 Wolf PLpopieram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 06.04.2006 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 a ja sobie mysle tak, ze skoro ludziska przy kupnie takiego domu wiecej zaplaca za ceramike to moze lepiej zbudowac z maxa i juz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HomeLess 06.04.2006 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 Zbudowałem (moja firma) 14 domów, z BK, silki, optiroc (pustaki keramzytowe), pustaki żużlowe i jeden ze styropianu zalewanego betonem. Z porotermu jeszcze nie, ale wykonywałem rózne remonty z wykorzystaniem tego materiału i nadal twierdzę że najłatwiejszy w obróbce jest BK I ja to rozumiem, bo wykonawcy uwielbiają najłatwiejsze technologie. Oszczędność czasu, nerwów i pieniędzy. Tyle że oszczędności wykonawcy nie zawsze idą w parze z oszczędnościami inwestorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesia 06.04.2006 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 A co sądzicie o takim rozwiązaniu:Ściany zewnętrzne jednowarstwowe z porothermu 44, a wewnetrzne z BK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 07.04.2006 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 grzesia a czemu tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesia 07.04.2006 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 Jestem za ścianami jednowarstwowymi ze względu na łatwość ułożenia. A jeżeli już jednowarstwowe to ceramika. Ściany wewnętrzne z BK ze względu na łatwość ułożenia instalacji. Tak też mam w projekcie.Ciągle jednak się waham.Różne są opinie na temat porothermu 44. Zastanawiam się czy zrobienie dodatkowo elewacji z płytek klinkierowych nie byłoby dobrym rozwiązaniemCo sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomgabi 07.04.2006 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 Jestem za ścianami jednowarstwowymi ze względu na łatwość ułożenia. A jeżeli już jednowarstwowe to ceramika. Ściany wewnętrzne z BK ze względu na łatwość ułożenia instalacji. Tak też mam w projekcie. Ciągle jednak się waham. Różne są opinie na temat porothermu 44. Zastanawiam się czy zrobienie dodatkowo elewacji z płytek klinkierowych nie byłoby dobrym rozwiązaniem Co sądzicie? dlaczego ściany jednowarstwowe są łatwiejsze do ułożenia? przy 2W można zamaskować ewentualne "kuchy" wykonawcy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 07.04.2006 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 BK ma jednakową dobrą izolacyjność termiczną we wszystkich kierunkach, PTH tylko w kierunku prostopadłym do płaszczyzny ściany.PTH nieco ciągnie chłód od fundamentu.Natomiast BK ma małą pojemność cieplną, co powoduje znaczące wahania temperatury wewnątrz domu w ciągu doby w lecie.PTH wykazuje stabilność tej temperatury - co jest jego istotną zaletą.W domu nieotynkowanym z BK można zamieszkać, z PTH - nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts