Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co na folię kubełkową?

anpi

Recommended Posts

Folia kubelkowa (z ewentualna listwa) powinna konczyc sie rowno z poziomem gruntu

Czyli - teraz ułożyć tak, żeby kończyła się powyżej gruntu, a jak dom będzie skończony i grunt wyrównany, to wtedy obciąć folię z poziomem gruntu, zakończyć listwą, a powyżej ścianę otynkować?

Folia kubelkowa (z ewentualna listwa) powinna konczyc sie rowno z poziomem gruntu

Czyli - teraz ułożyć tak, żeby kończyła się powyżej gruntu, a jak dom będzie skończony i grunt wyrównany, to wtedy obciąć folię z poziomem gruntu, zakończyć listwą, a powyżej ścianę otynkować?

Jesli folia nie jest jeszcze ulozona to lepiej od razu ulozyc ja tak by jej gorna krawedz byla na docelowym poziomie

Mam podobną systuację.

Cała ściana fundamentowa, łącznie z wieńcem 30cm nad gruntem jest zaizolowana lepikiem na zimno i papą. Jak kleić do tego styropian?

Czy można go mocowac na same kołki.

tomasz

Styropian już przykleiłem. Tylko ja robiłem trochę inaczej - izolowałem ściany Dysperbitem (2 warstwy). Na to kleiłem styropian Styrbitem - to coś jak Dysperbit, tylko bardzo gęste. Kołki się nie nadają, bo przez dziury w styropianie będzie się przedostawać wilgoć.

Mam podobną systuację.

Cała ściana fundamentowa, łącznie z wieńcem 30cm nad gruntem jest zaizolowana lepikiem na zimno i papą. Jak kleić do tego styropian?

Czy można go mocowac na same kołki.

tomasz

styropian bardzo dobrze przykleja się do dysperbitu zwykłym klejem do przyklejania styropianu , dookoła i ze dwa placki w środku , kołki dałem ponad poziomem gruntu , tam gdzie raczej nie będzie wilgoci, poniżej sa niepotrzebne bo i tak ziemia dociśnie .

ANPI i PAWELURB, wielki dzięki za szybką odpoiwedź, ale jak wspomniałem, na ścianie fund. mam jeszcze papę. Obawiam się ,że gdybym miał wykorzystać podane przez Was sposoby, będę musiał ją zerwać. Trochę szkoda, ale jak nie można inaczej... zrobię jak radzicie.

tomasz

Nie musisz nic zrywać. Styropian przyklej na papę.

chyba nie o to chodziło autorowi postu - problem tkwi w obłożeniu folii kubełkowej - nie samego styropianu - folia ma nieróną strukturę więc co na nią - płytke klinkierową- ale jak?

Dokładnie! Gdzieś czytałem, że folia kubełkowa musi się kończyć 30 cm powyżej gruntu. Ale co zrobić z tą wystającą folią? Przecież tynk nie przyklei się do folii?

Ja mam podobna sytuację. :lol:

I folia wystaje mi jakieś 15 cm nad grunt prawdopodobnie nad nia dam styro 2cm siatkę i płytki elewacyjne klinkierowe z lekkim :lol: przewisem na ta folię coby było przewietrzenie :D . A reszte podsypie ziemia i zrobię opaskę żwirową żeby chwasty nie wschodziły.

Ale kto wie możejakieś inne pomysły wpadną do glowy.

Witam,

Specjalna listwa do kończenia folii kubełkowej a później co chcesz - np. płytki klinkierowe...

:evil: :evil: :evil: Tą listwę to zapraszam do obejrzenia jak wygląda po kilku latach - już tu gdzieś pisałem na ten temat.

Szkoda nie tylko każdej złotówki wydanej na to g.... ale pracy i czasu poświęconego tym :evil: listwom :evil: . Zastrzegam, że mówię o brązowych listwach firmy Dorken :evil: :evil: :evil: http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=771145&highlight=#771145 nie wiem czy dobrze wstawiłem adres - sorry.

[/code]

Witam,

Specjalna listwa do kończenia folii kubełkowej a później co chcesz - np. płytki klinkierowe...

:evil: :evil: :evil: Tą listwę to zapraszam do obejrzenia jak wygląda po kilku latach - już tu gdzieś pisałem na ten temat.

Szkoda nie tylko każdej złotówki wydanej na to g.... ale pracy i czasu poświęconego tym :evil: listwom :evil: . Zastrzegam, że mówię o brązowych listwach firmy Dorken :evil: :evil: :evil: http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=771145&highlight=#771145 nie wiem czy dobrze wstawiłem adres - sorry.

[/code]

Czy ja pisałem o listwie Dorken???

Pisałem, że są do tego specjalne listwy - jedź do sklepu budowlanego to może coś sensowenego Ci znajdą...

Czy ja pisałem o listwie Dorken???

Pisałem, że są do tego specjalne listwy - jedź do sklepu budowlanego to może coś sensowenego Ci znajdą...

Ale właśnie wygląda na to, że ta listwa Dorken to jedna z tych "specjalnych". Po tym co przeczytałme, to dla mnie niespecjalna. A jak ma kosztować tyle co folia to ja dziękuję bardzo - spróbuję jakoś inaczej to rozwiązać.