Piotr Jan 02.12.2002 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2002 Nad poddaszem uzytkowym będę robił strop-sufit z K-G. Wiem, że są dwie metody docieplenia. Jedna po krokwiach do samej kalenicy , drugi po krokwiach tylko do sufitu a potem ... . No właśnie , wełne kładzie sie na stropie z K-G ? a co z oswietleniem i wytrzymałością płyt (ciężar) ?Jak to robiliście ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 02.12.2002 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2002 Układanie izolacji cieplnej po krokwiach do kalenicy - nie ma sensu. Po pierwsze szkoda dodatkowych kosztów na materiał i robociznę, a po drugie szkoda ocieplać przestrzeń powyżej stropu.Nie ocieplając przestrzeni powyżej stropu możesz zapewnić jej lepszą wentylację, a co za tym idzie - wyprowadzić nagromadzoną wilgoć poza obręb budynku, a latem zabezpieczyć się przed zbytnim nagrzewaniem się poddasza.Wełny NIE kładzie się na płytach g/k. Wcześniej pod płyty musisz założyć opóźniacz pary (paroizolację. Na nią możesz kłaść wełnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Jan 06.12.2002 13:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2002 Dzieki, ale czy robić jakieś przerwy pomiędzy płtą K-G i folią , a wełną ? A jak z cięzarem wełny, czy jeżeli połążę ja na płytę to nie bedzie za ciężkie ? A jak z akustyką, jak zrbię przerwę pomiędzy wełną a płytą to zrobi się pustak akustyczna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 06.12.2002 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2002 Nie ma sensu robić jakichkolwiek przerw pomiędzy płytą, folią czy wełnę. Nie ma ku temu żadnych podstaw.Na izolację stosuj wełny lekkie (12-14 kg/m3). A jaki masz rozstaw belek stropowych?Pytasz o izolację akustyczną stropu poniżej poddasza nieużytkowego. Tam przecież nic się nie będzie działo, nie zawracaj więc sobie tym głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Jan 09.12.2002 15:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2002 Słusznie , ale chodzi mi o to , że płty przymocowane do konstrukcji będą przenosić drgania-hałas. A co z wilgocią w pomieszczeniu, gdzie sie będzie wówczas wykraplać, jeżeli nie będzie folii? . Krokwie mam co 70 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts