Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

vitopend 100 z zasobnikiem - ile za podłączenie

Recommended Posts

Może ktoś ma za sobą podłączenie pieca Vissmann vitopend 100. Mój hydraulik nie do końca wie ille to kosztuje :( . Postanowił się dowiedzieć (aż się boję czego on się dowie albo co wymyśli). Dlatego ja tez postanowiłam wzbogacić się trochę w wiedzę. Stąd moje pytanie do doświadczonych budujących. Interesuje mnie cena samej robocizny. Bez uruchamiania pieca (to robi serwisant).

Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za odpowiedzi.

Ach, to chyba istotne - buduję 30 km od W-wy

Szeryf,

To u Ciebie bardzo tanio w porównaniu z sugestiami mojego fachmana. Czy Ty też w okolicach Warszawy. Może tutaj takie zdzierstwo trzeba przyjąć z pokorą?

Za uruchomienie płacę serwisantowi Vissmanna a ile to zaraz zadzwonię i się dowiem.

Mój hydraulik już 1000 zł zainkasował na jakieś rurki, złączki itp. Przebąkiwał coś o 1800 za robociznę :o

Proszę o opinię. Ratujcie nim znów zrobią ze mnie jelenia a mi zabraknie argumentów do dyskusji.

U mnie hydraulik wziął 800PLN za kotłownię - sama robocizna (powieszenie pieca, podłączenie wszystkich rurek, napełnienie instalacji wodą). Do tego materiały - ile to dokładnie nie liczyłem, bo się całościowo rozliczałem ze sklepem.

Następnie przyjechał servisant i uruchomił piec - zapłaciłem tylko koszt dojazdu 30PLN + podłączenie kabelków zasilających do pieca i pompek (wraz z kabelkami i wtyczkami) - 30PLN = w sumie 60PLN.

pozdr.

Tomek

Witam,

Ja płaciłem za instalację kotłowni olejowej 500PLN.

Wchodziło w to:

- ustawienie zbiornika na OO (1100l)

- ustawienie kotła i podłączenie do niego rurek do zbiornika

- podłączenie kotła do instalacji CO i CWU (2 obiegi z 2 pompkami, instalacja napełniająca, cyrkulacja, naczynia wyrównawcze CO, CWU, zawory bezpieczeństwa, manometry),

- podłączenie rury spalinowej do komina (spiro)

- napełnienie instalacji

- próbne odpalenie kotła (kocioł był używany więc później serwisant

kotła wpadł go pomierzyć i wyregulować analizatorem spalin)

Hydraulicy robili u mnie całą instalację.

Oczywiście materiały na osobnych fakturach (jako takie upusty załatwiłem sobie w hurtowni - hydraulicy mają tam takie wejścia, że jak się nie żąda upustów to sami sobie je odbierają dlatego tak chętnie rozbudowują instalację o ekstra zawory i inne duperele które nie mają wpływu ani na komfort ani na bezpieczeństwo instalacji...)