Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy można podświetlić elewacje jasnymi LED-mi?

lonly

Recommended Posts

Coś takiego mi chodzi po głowie żeby puścić na zapas kabeliki w podbitce i w przyszłości zrobić sobie punktową iluminację elewacji np. na święta albo na co dzień z białych LED-ów (coś takich jak w latarkach). Plus minimalny pobór prądu, w zalezności od gustu - ładne podkreślenie domu i elewacji, małe wymiary i niskowoltowa i temperaturowa instalacja(bezpieczna) Co o tym sądzicie? Coś takiego widziałem co prawda z niebieską poświatą ale dość fajnie to wyglądało.

Myślę, że taka elewacja będzie wyglądała bardzo fajnie.

Jak będziesz kupował oprawki to zwróć uwagę żeby były do użytku na zewnątrz - zwykłe po roku-dwóch Ci pordzewieją (za duża wilgotność).

Moim skromnym zdaniem jak będziesz używał sporadycznie to lepiej dać w podbitce zwykłe halogeny na 230V (nic Ci nie potopi - przecież do góry będzie miało świetne chłodzenie - ja dałem w łazience na sufit styropian i w to halogeny 20W, 230V i jest super...) a nie wykosztowywać się na lampki diodowe (kolor też lepiej dać biały - to przecież barwną elewację będą oświetlały...) No chyba, że to ma się świecić codziennie - to ze względu na koszty eksploatacji warto zainwestować te 20-30zł/szt w lampki diodowe na 230V (nie licząc opraw)...

Lampy z diod led świecą dość kierunkowo i obawiam się że będą raczej oświetlały ziemię wokół domu a nie elewację. Mowa o żarówkach led zbudowanych z diod 16- do 21 szt w oprawce montowanej w typowej oprawie halohenowej. Chyba że znajdziesz całe lampki, które będą jakoś rozpraszały to światło i wytwarzały coś w rodzaju łuny jak lampy ogrodowe z ogniwem foto.

Witam,

Przecież jak takie światło z lampy LED będzie padało na matową szybkę oprawki to zostanie rozproszone...

Poza tym są oprawki z regulowanym ukierunkowaniem strumienia świetlnego i światło z takiej oprawki można sobie skierować na elewację...

Ja mam właśnie takie kierunkowe założone na suficie i niektóre mam skierowane na ścianę...