Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szcześliwi posiadacze domu z Ytong opowiedzcie

Recommended Posts

u mnie dokładnie to samo. Nawet w najgorsze upały było przyjemnie chłodno. Jedna rzecz - trzeba brać cały system a nie tylko ściany, czyli elementy ocieplenia wieńca, nadproża itp. inaczej to nie ma sensu. Mój murarz opowiadał że widział dom z ytonga z betonowymi wylewanymi nadprożami. A potem "ludzie mówią" że ytong jest be.

Witam,

Zimowałem w domu (Murator D22L) z Ytonga już dwa razy. Pierwsza zima z gołym Ytongiem na zewnątrz, druga z tynkiem. Grzać wystarczyło kozą 7kW, za 1200 zł w Castoramie.

W lecie jak u poprzedników przyjemnie chłodno.

Dodam tylko, że podbitkę robię dopiero teraz, wełna na ocieplenie dachu leży na stropie.

dizęki za odpowiedź, postanowiliśmy nie tynkować i przez pierwszą zimę przeczekać i potem ew. docieplać ale przecież tynk to też izolacja jako taka...

Jeśli już na tym etapie myślicie o docieplaniu (nie macie zaufania do tego materiału), to po co budujecie z Ytonga? Wydaje mi się, że taka ściana (Ytong + ocieplenie) będzie duuużo droższa od "tradycyjnej" ściany dwuwarstwowej.

Maria

dizęki za odpowiedź, postanowiliśmy nie tynkować i przez pierwszą zimę przeczekać i potem ew. docieplać ale przecież tynk to też izolacja jako taka...

Jeśli już na tym etapie myślicie o docieplaniu (nie macie zaufania do tego materiału), to po co budujecie z Ytonga? Wydaje mi się, że taka ściana (Ytong + ocieplenie) będzie duuużo droższa od "tradycyjnej" ściany dwuwarstwowej.

Maria

Dla mnie nie chodzi o zufanie do materiału jako takiego. Uważam, że marketing robi swoje. Podawane

U jest uzyskiwane w laboratoriach. Budowa to już rzeczywistość.

No przecież producent Ytonga nie napisze, że dobrze byłoby dom docieplić. Po takim stwierdzeniu spadłaby mu sprzedaż drastycznie.

Więc wszędzie będzie się zarzekał, że docieplanie to strata pieniędzy.

Dla mnie nie chodzi o zufanie do materiału jako takiego. Uważam, że marketing robi swoje. Podawane

U jest uzyskiwane w laboratoriach. Budowa to już rzeczywistość.

No przecież producent Ytonga nie napisze, że dobrze byłoby dom docieplić. Po takim stwierdzeniu spadłaby mu sprzedaż drastycznie.

Więc wszędzie będzie się zarzekał, że docieplanie to strata pieniędzy.

No tak, "zaufanie" to nie jest odpowiednie słowo... raczej chciałam powiedzieć "macie wątpliwości, nie jesteście przekonani - np. przez opinie innych użytkowników".

A tak z ciekawości: jak jest badane U dla innych materiałów budowlanych? Chyba też w laboratorium?

Mój dom ma ściany jednowarstwowe z Ytong'a 36,5 cm odm. 400. Budynek jest parterowy o pow. 110 m2 bez użytkowego poddasza, strop drewniany, sufity podwieszane ocieplone 20cm wełny mineralnej. Zimą cieplutko a w największe upały przyjemnie chłodno. Zwróć uwagę na to, że w ścianach są okna i drzwi. Powinny być ciepłe i odpowiedniej jakości. Ja zastosowałem okna drewniane jednoramowe (k=1,1) Stolarka Wołomin. Polecam.