sonlar 30.08.2005 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 Jako, że nie mam pewności, pozwolę sobie zadać to pytanie na forum.Chodzi o okno o wymiarach 3,8x2m, 2 skrzydła (0,9m) po bokach rozwierno-uchylne, środek nieruchomy 2x2m, okno do salonu, wykonane z PVC w okleinie drewnopodobnej złoty dąb.Strona zachodnia, słońce wpada do okien około po godzinie 13-tej, zaś chowa się za sąsiedni budynek po 17-tej.Panuje opinia, ze względu na pracę (rozszerzalność) takiego materiału - takich okien nie powinno się wykonywać o wymiarach większych niż 3m.(Jeżeli chodzi o profile to wybór będzie pomiędzy Aluplastem Ideal 4000 Round line, Schuco CT70 Rondo lub Salamandrem 2+3D).Oczywiście mógłbym kupić takie okno drewniane lub aluminiowe, jednakże wymieniam wszystkie okna (12sztuk) i zależy mi na jednakowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 30.08.2005 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 przy takliej konstrukcji okien spoko - wyda i nic sie nie bedzie dzialo z tym tylko ze przy montazu trzeba cos zrobic - co? Ja wiem - inni nie wiem czy wiedza ale ta wiedza pozostanie moja tajemnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam_ag 30.08.2005 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 Okno w okleinie drewnopodobnej dwustronnej cena=cena dobre okno drewniane dobrej firmy w kolorze, tak poza tematem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 30.08.2005 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 ciekawe jak ci te rownanie wyszlo - tez tak na marginesie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sonlar 30.08.2005 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 A mi dzisiaj jeden producent co od 10 lat okna montuje twierdził, że lepiej takie okno zrobić z t rzech części i poskręcać ze sobą !Średnio mi się ten pomysł podoba, ze względu na poszerzone, zespolone słupki.. około 24cm łącznie szerokości... ale może tak źle nie będą wygladać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 30.08.2005 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 moze zle zrozumialem twoj post - ale nigdy nie odwazylbym sie czegos takiego zamowic w jednej ramie. Tylko trzy elementy - oddzielnie drzwi odzielnie fix. Skrecenie tego na sztywno bedzie bledem - stad info o tym ze nie kazdy potrafi cos takiego zamontowac - trzeba zastosowac patent ktory bedzie pelnil role dylatacji poza tym- to ma byc okno czy wyjscie na taras? Jesli okno to OK zas jesli wyjscie to jakby troszke za niskie i wtedy zastanowilbym sie nad przesuwka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sonlar 30.08.2005 22:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 moze zle zrozumialem twoj post - ale nigdy nie odwazylbym sie czegos takiego zamowic w jednej ramie. Tylko trzy elementy - oddzielnie drzwi odzielnie fix. Skrecenie tego na sztywno bedzie bledem - stad info o tym ze nie kazdy potrafi cos takiego zamontowac - trzeba zastosowac patent ktory bedzie pelnil role dylatacji poza tym- to ma byc okno czy wyjscie na taras? Jesli okno to OK zas jesli wyjscie to jakby troszke za niskie i wtedy zastanowilbym sie nad przesuwka To ja może nie wszystko powiedziałem. Okno balkonowe z wyjściem na taras, podwójne z ruchomym słupkiem będzie na drugiej ścianie. Ww. okno będzie tylko oknem. .............. Hmmm. Co do tej tajemniczej technologii . Rozumię, że powinienem poprosić ciebie o montaż ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 31.08.2005 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 nie spoko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KOŚCIELNIK 31.08.2005 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 Pozwolę sobie w tym wątku zadać pokrewne pytanie dotyczące okien pvc w okleinie orzech zamontowane na południowej i zachodniej stronie o wymiarach 180/140 i 150/140 ,które od rana do wieczora hałasują (stukają).Mianowicie czy to ich urok czy zostały żle zamontowane.Czy stuka skrzydło o ramę ,czy rama o parapet ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 31.08.2005 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 postaraj sie nadsluchiwac z ktorego miejsca to "stuka" Powiem szczerze - nie spotkalem sie jeszcze z takimi uwagami klientow Na pewno ma to zwiazek z rozszerzalnoscia pod wplywem temperatury ale co powodem stukania moze byc? Dywaguje - blaszany parapet zewnetrzny ktory takze pracuje? - ruch okna po parapecie wewnetrznym? Cholerka - nie wiem i sam jestem ciekawy twych obserwacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KOŚCIELNIK 31.08.2005 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 Prawdopodobnie nie jest winny żaden parapet bo stukało jak jeszcze nie było parapetów zewn.Dodatkowo jak mocno się nagrzeją czuć jak haczy skrzydło o okucie,zaczep.Okno było montowane w zimie i jeszcze nie regulowane od ponad roku.Prawdopodobnie to jest przyczyną stuków.Stuka tak samo jak u mojego sąsiada plastikowe rynny.Ciekawe czy jeszcze ktoś zauważył taki efekt ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 31.08.2005 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 moga to byc w takim razie halasy od okuc - ocierania sie pod wplywem rozszerzania metalu o metal - np. zaczep o rolke i trzeszczy czy tez stuka - bez obejrzenia i pomajdrowania to wrozenie z fusow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sonlar 03.09.2005 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2005 Wczoraj monter z jednej firm produkujących - przekonywał mnie, że takie okno w profilu Schuco trójkomorowym można wykonać jako jedną całość.Najważniejsze jest aby dobrze osadzić w murze (na dyble) oraz okno środkowe (fix) powinno być dodatkowo wzmocnione grubszą szybą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 04.09.2005 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2005 pozwol ze nie bede tego komentowal. Decyzje sam podejmij Przy moim calkowitym uwielbieniu do Schuco i ciaglym kontakcie z szefem produkcji ktory zjadl na Schuco zeby wykonujac w nim cudenka (jak chocby okna do Minsietrstwa Budownictwa czy tez Ministerstwa Transportu o wyjatkowych wymiarach) mowie Ci, ze z takim oknem bardzi prawdopodobne ze bedziesz mial klopoty. Zwlaszcza ze nie znam producenta ktory slupki w Schuco zgrzewa - sa one montowane na kosci i skrecane - rozwiazanie dobre aczkolwiek przy tych gabarytach nie gwarantujace stalej odleglosci slupka od bocznej krawedzi oscieznicy. To sa dlugosci i PVC pod wplywem teperatury sobie pracuje i to dosc znacznie. Zycze CI by sie udalo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts