Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cesja Kasy Mieszkaniowej na dzieci

przemosz

Recommended Posts

Witajcie forumowicze.

Moi rodzice przepisali na mnie swoją kasę mieszkaniową w zeszłym miesiącu. Zostały mi do wpłacenia jescze dwie raty, ale z Muratora wyczytałem, że nie mam prawa do odliczeń tych dwóch rat od mojego dochodu.

1. Czy oznacza to, że ponieważ nie mam żadnych praw do ulgi to nie mam także żadnych z nią związanych obowiązków. Tzn, że nie muszę udokumentowywać swoich wydatków dla US fakturami VAT?

2 Teoretycznie(bo zamierzam się budować :wink:) czy mogę bez konsekwencji dla moich rodziców i dla mnie wydac te pieniądze na inne cele niż zapisane w umowie z bankiem?

Dzięki za odzew Przemo

To ciekawe, ale przeczytałam uważnie ustawę o podatku dochodowym od osób fizycznych (w wersji na dzień 31.12.2001) i właściwie z przepisów nie wynika wprost, że dzieci, na które scedowano KM muszą wykazać się przed US wydatkami środków z kasy na cele mieszkaniowe. Czyżbym ja coś przeoczyła, czy też przez przypadek - ustawodawca?

Oczywiście obowiązek wydatkowania pieniędzy z kasy na określone cele wynika z umowy z bankiem, ale może bank nie jest w rzeczywistości zainteresowany, co my zrobimy z tymi pieniędzmi. Czy ktoś zorientowany może to potwierdzić?

gaga2

PS: niestety obdarowane dzieci nie mogą kontynuowac ulgi rodziców, bo taka ulga została zniesiona z dniem 31.12.2001. Czyli MURATOR ma rację.