arrton 30.08.2005 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 Witam, W tym roku wprowadziłem się do swojego domu. Co prawda nie wybudowałem go systemem gospodarczym ale i tak czuję się jako ten który dom postawił (bo za niego zapłaciłem i jest taki jak chciałem). Mam też synów i to dwóch - tu juz osobiście zająlem się sprawą ... Teraz drzewo by wypełnić przypowieść o męźczyźnie. Nie chce jednak kupować w ogrodnictwie sadzonki tylko z kasztana, żołędzia czy innego ziarenka wychodować drzewo. Macie jakieś dośw. ? Mam mnóstwo pytań: kiedy zasiać takie ziarno ? w jak dużej dończece ? spodziewam się że lepiej w domu, ale gdzie najlepiej ? kiedy - za ile lat można wsadzić do ogrodu ? Prosze o porady, tOMEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 30.08.2005 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 Jeżeli ta przypowieść niesie za sobą spełnienie czegoś (nie mam pojęcia) to wydaje mi się, że kolejność jest nieodpowiednia. To tak jak z kodem dostępu. Jak wypowiesz otwórz sie sezamie to się nie otworzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 31.08.2005 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 U mnie dęby sieją się same, i nie wiem, jak to jest możliwe, ale mam wrażenie, że wyrastają między cotygodniowymi koszeniami trawy (mąż kosi, a kosi bardzo krótko, za tydzień tam, gdzie było koszone, nagle rośnie mały dąbek) Już dwa nam tak wyrosły. Nie sądzę, żeby dąb czy kasztan trzeba było najpierw sadzić w doniczce. Wsadź kilka do ziemi w wybranym miejscu i tyle. Jak wyrośnie więcej niż chcesz, to zostawisz najładniejsze i tyle. A sadzenie - tak na zdrowy rozum - jak w przyrodzie - ptaki czy inny zwierz zjadają owoce kiedy te się pojawiają, czyli jesienią, owoce trafiają do gleby i na wiosnę kiełkują. Tak myślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GośkaJ 31.08.2005 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 My sobie kiedyś jesienią, ot tak, wsadziliśmy kasztanka do ziemi, na trawniku przed blokiem. Kasztanek miał już kiełka na wierzchu (sam mu wylazł, jak leżał pod drzewem z którego spadł kasztanek ). Po 9 latach, gdy się wyprowadzaliśmy było to już spore drzewo. Mam też sosnę, podobno nowozelandzką, której nasionko wydłubałam z szyszki i wsadziłam do donicy na balkonie - niedługo przesadzę ją do ogródka (ma ok metra wys) . Próbuj - na pewno wyhodujesz SWOJE drzewo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mita 01.09.2005 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2005 Spadały żołędzie na ziemię - i mam mały dąbek Spadały kasztany - i mam całą szkółkę Z tego co pamiętam, spadaja one jesienią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arrton 01.09.2005 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2005 Tak. Ja nie pytam czy na jesień czy na wiosnę, tylko w którym momencie na jesień. Wiem że same też się sieją i z tego wnoszę, że najlepiej wtedy kiedy spadają. Czyli żołędzie już, a kasztany za max. miesiąc.Jakoś tylko nie mam zaufania co do powodzenia na dworze, więc wsadzę kilka w doniczki i kilka w ogrodzie. Zobaczymy co będzie. tOMEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesq 01.09.2005 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2005 Moje siostrzenice kiedys bawiły sie w piasku kasztanami na jesień i kilka zakopały. Na wiosne bardzo ładnie wyrosły malutkie sadzonki. Były troche wybujałe i blade bo były dość głęboko zakopane ale po wsadzeniu do ziemi wszystko wróciło do normy. Jeśli wsadzać to tylko do gruntu. Jeśli przez tysiąclecia tak rozmażały się rośliny to i teraz powinno się udać. Ja ewentualnie zrobiłbym coś takiego. Do wykopanego dołka włożyłbym podziurkowaną reklamówke, do niej wsypał lepszej ziemi i w to wsadził kasztana lub żołędzia. Myśle że łatwiej byłoby wtedy przesadzić za jakiś czas małe drzewko. Czy to dobry pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 01.09.2005 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2005 Tak. Jakoś tylko nie mam zaufania co do powodzenia na dworze, więc wsadzę kilka w doniczki i kilka w ogrodzie. Zobaczymy co będzie. tOMEK No popatrz, a natura jakoś ma zaufanie... Przecież te drzewa to nie pomidory czy inne ogórki, które trzeba flancowac z doniczek, same się sieją w przyrodzie i same rosną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 01.09.2005 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2005 Tak. Jakoś tylko nie mam zaufania co do powodzenia na dworze, więc wsadzę kilka w doniczki i kilka w ogrodzie. Zobaczymy co będzie. tOMEK No popatrz, a natura jakoś ma zaufanie... Przecież te drzewa to nie pomidory czy inne ogórki, które trzeba flancowac z doniczek, same się sieją w przyrodzie i same rosną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arrton 01.09.2005 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2005 No popatrz, a natura jakoś ma zaufanie... Przecież te drzewa to nie pomidory czy inne ogórki, które trzeba flancowac z doniczek, same się sieją w przyrodzie i same rosną No tak tylko, że natura ma tez prawo takie, że najsłabsi giną. A ja nie chce siac sobie 100 żołędzi, a potem autorytarnie subiektywnie i bezdusznie zdecydować, które z nich zasługuje na dalszy rozwój. Wolałbym posiać jedno dwa, góra 5 drzew. Chociaż można te niechciane posadzić w lesie ... muszę nad tym pomysleć. tOMEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 02.09.2005 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 Posiej 10, "chciane" zostaw, niechciane posadź w lesie, jak piszesz, będzie to bardzo szczytne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts